Un car cu boi

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Liziera pădurii e învăluită în ceaţă... sau poate e fum. Localnicii încă obişnuiesc să dea foc crengilor uscate care rămîn din tunderea de primăvară a copacilor, crengile mai mici care nu-s bune de pus în sobă. Întreg satul miroase a fum şi a bălegar, dar nu la fel ca toamna. În nări se mai strecoară şi un iz proaspăt de verde, dătător de aripi. Mugurii înverzesc. Ca un adevărat scandal, forsythia izbucneşte galbenă pe lîngă cîte un gard de lemn. Oamenii robotesc prin gospodăriile colorate, cu treburile de la începutul primăverii.

Amicul meu inginer vrea să-i plătească pe oamenii care i-au defrişat terenul. A crescut acolo o mulţime de roşcovi sălbatici cu ţepi şi el a angajat nişte oameni să-i taie, să separe tulpinile bune de foc, să le adune într-un loc şi să ducă de acolo restul crengilor, după care să vină cu un tractor, să scoată rădăcinile. L-au avertizat vecinii că, dacă nu scoate şi rădăcinile, roşcovii ăia vor tot învia şi vor creşte întruna, dîndu-i de furcă. Muncitorii au fost angajaţi printr-un intermediar şi amicul meu a aflat că nu e prea uşor de discutat cu ei.

Sînt doi oameni în vîrstă, cu părul alb şi ten închis la culoare. Spus mai de-a dreptul: doi ţigani bătrîni.

„Matale eşti popietauu?“ îl întreabă cel ce pare şeful, în timp ce tremură din toate încheieturile. Miroase a băutură şi cînd deschide gura nu i se văd decît vreo doi dinţi, parcă uitaţi într-o baltă de salivă. „Eu sînt“, răspunde amicul, „cît mai aveţi pînă terminaţi?“ „Păi, zîtem gata“, zice şeful. „Cum să fiţi gata, că văd că nici măcar tulpinile nu le-aţi tăiat.“ „Zîtem gata, şefu’, am muncit două zile aicea. A rupt şi lanţu’ la drujbă prostu’ ăsta. Ne-am dus după lanţ. Vai de noi, nu ne vezi, oameni bîtrîni. Hai, dă-ne banii, să plecăm.“ „Ce bani, omule, că nici nu ne-am înţeles. Şi voi n-aţi făcut aproape nimic aici.“

„Păi, nu vrei să ne dai banii?“ „Vi-i dau, vi-i dau, dar la sfîrşit, întîi să terminaţi treaba, să curăţaţi locul“, zice amicul, privind încîlceala de ramuri cu ţepi şi tulpini tăiate, care, ca nişte maţe de dinozaur, fac din terenul lui un teritoriu de nepătruns. „Curăţatu’ e altceva. Nouă dă-ne trei milioane juma’ pă ce-am muncit pînă acu’.“ „Cum o să vă dau atîta?!“ exclamă amicul tot mai indignat. „Vă dau trei milioane după ce şi curăţaţi. Cît timp vă mai ia să faceţi totul?“ „Bre, am muncit două zile întregi, bre. Dă-ne banii, că sîntem oameni bîtrîni....’te la mine cum arăt, că abia mă mai ţiu pă picioare.“ Omul are un bandaj mare la o mînă, e slab ca o cracă uscată şi tremură întruna. Celălalt stă mai departe şi nu vrea să ia parte la discuţie. Amicul evaluează puţin situaţia: „Uite ce e“, zice, „vă dau un milion şi jumătate dacă tăiaţi şi copacii ăştia trei care mai sînt în picioare şi vedem pe urmă cum facem cu restul.“

Ţiganul parcă ia foc. Îşi scoate pălăria şi dă cu ea de pămînt, mormăind o înjurătură. „Păi, asta e muncă de un milion juma’? După ce că ni se şi rupse lanţu’ la drujbă?...’te şi mata ce mărăcini sînt aici? Nici la o fămeie care-ţi face curat două zile nu-i dai aşa puţin.“ „Da’ voi n-aţi avut treabă cu mărăcinii, aţi tăiat vreo cîteva tulpini şi atît. Eu făceam lucrul ăsta într-o jumătate de oră. Cum să ceri atîta pe aşa o muncă?“ „N-auzi, domnu’, că noi am muncit aici două zile? Dă-ne banii pă două zile.“ „Treaba voastră cît aţi stat, asta e muncă de o maximum o oră.“ „Cum să fie, bre, o oră, sîntem oameni bîtrîni. Un milion şapte sute şi plecăm. Hai, să nu ne fie cu păcat.“ „Bine, un milion şapte sute, să scap de voi. Dar tăiaţi şi copacii ăia trei care au mai rămas.“ „Dă-ne banii şi vorbim.“ „Tăiaţi copacii şi vă dau banii.“ Celălalt se apropie şi se uită îngrijorat la confratele lui. „Bă, Marinică, ţi-am zis io că omul n-o să ne dea banii? Am stat două zile aici pă vorba ta.“

„Dă-mi mie drujba că-i tai eu şi pe urmă vă dau banii“, le spune amicul tot mai enervat. „Nu-ţi dau drujba că trebuie pornire la ea. Las, că tai io“, zice al doilea moşneag. Se duce şi mai taie un arbust. „Hai, hai, şi pe ceilalţi doi“, strigă amicul. „Care ceilalţi doi?“ „Uite, ăla de lîngă mata.“ „Păi, nu pot să ajung acolo, că e plin de ţepi aici.“

Discuţia pare fără sfîrşit. Efortul cu vorbitul îl bate pe cel al muncii. Mai stăm vreun sfert de oră pînă-i convinge să taie şi ceilalţi doi copăcei, o lucrare ce durează nu mai mult de cîteva secunde. Le dă banii, să scape de ei. Oamenii îi numără de două ori. Moşneagul-şef se apropie de amicul meu, plescăind satisfăcut, cu un uşor zîmbet în colţul gurii. „Hai, domnu’, că văd ne înţelegem. De acu’, ne ocupăm noi şi de restul. Om cădea la învoială şi cu banii. Avem căruţă, putem să luăm totul de aici, facem curat, frumos. Venim mîine.“ „Mai vedem, vă caut eu“, zice amicul. Omul insistă, nu mai scăpăm de el. În cele din urmă, amicul îşi notează adresa lui ca să-l convingă că o să-l mai caute. Cei doi se suie în căruţă. Se îndreaptă spre bodegă, estompîndu-se în zare printre fuioarele de ceaţă... sau fum de la marginea pădurii. Ca un car cu boi pictat de Grigorescu, din spate. Zgomotul copitelor ce se depărtează se amestecă cu mirosul de bălegar, de fum şi de primăvară.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?
image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.