Un Batman decanal

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Iconofobie jpeg

Simpatia mea pentru păţaniile bravilor noştri decani, risipiţi precum ciupercuţele prin puzderia de facultăţi ale patriei, este de-acum consacrată. Vă amintiţi probabil de generosul Hank, ultrasensibilul Larry, mult-prea-permisivul Gog, sau de nenumitele, însă la fel de înduioşătoarele figuri decanale din alte contexte. Ei bine, acest sentiment de, în ultimă instanţă, solidaritate administrativă mi-a fost intensificat, nu de mult, de o istorioară relatată mie de un amic universitar, istorioară referitoare la conducătorul unei facultăţi moldave, funcţionale într-un îndepărtat orăşel de munte. Pe scurt, se pare că personajul respectiv, relativ nou în poziţia managerial-universitară, dezvoltase o adoraţie nefirească pentru toca şi roba de ceremonii academice, găsite în cabinet ca moştenire de la fostul şef.

Omul fu fascinat, din prima clipă, de efigia aurie ce închidea aripile largi ale mantiei asemenea unui medalion cu însemne de autoritate (nu-şi putea reprima o asociere cu faimoasa capă a lui Ştefan cel Mare, prezentă în toate portretele importante făcute domnitorului). Cînd îi închidea componentele, intra în altă dimensiune, simţea, pur şi simplu, că poate zbura. Pereţii clădirii luau forme transparente, acoperişul se eteriza, totul primea culori diafane, ca într-un vis de copil. Croiala robei încuraja o astfel de impresie „plutitoare“. Cel/cea care o proiectase (imitînd, desigur, modelele preexistente!) îi inoculase şi o notă de originalitate, prevăzînd-o cu nenumărate pliuri şi striaţii. Îmbrăcată, haina se umfla, căpăta chiar impetuozitatea unui obiect zburător (de la distanţă, să recunoaştem, curat „neidentificabil“). În acest punct, trebuie să fim foarte atenţi la nuanţe, întrucît strania fetişizare dezvoltată de bietul nostru decan avu două efecte imediate. Primul: băiatul a hotărît să poarte costumul de ceremonii academice nu doar la ceremonii, ci pe parcursul întregului timp petrecut în şcoală. Roba şi toca au devenit, aşadar, „hainele“ sale oficiale. Al doilea: starea de zbor şi fericire extatică produsă de „costumaţie“ nu constituia numai un tablou intern de senzaţii abstracte, ci revela şi o anume materialitate. Mai precis, profesorul-administrator mergea pe coridoarele facultăţii în ritm accelerat, cu pieptul uşor aplecat înainte şi cu mîinile puţin depărtate de corp, într-o manieră care crea impresia de decolare. Faldurile de mantie ale robei se deschideau aidoma unor aripi negre, iar toca cilindrică, băgată, prin încovoierea în faţă a bustului, la înaintare, te ducea cu gîndul la dispărutele avioane Concorde, în plin elan de străpungere a înălţimilor albastre.

Spectacolul – cum să-i spun – „deltaplanic“ nu trecea neobservat. Studenţii şi profesorii ieşiţi brusc în faţa înfiorătoarei apariţii se lipeau speriaţi de ziduri. Ceilalţi se fereau din vreme, ascunzîndu-se pe culoarele laterale. Femeile de serviciu se arătau mai curajoase, rămînînd decise pe poziţiile lor de curăţare a cimentului. Decanul le ocolea la milimetru, lăsîndu-şi mantia să le mîngîie ca o boare divină. Ele însă nu prea apreciau gestul, crucindu-se în urma lui ori scuipînd de trei ori, de parcă îl vedeau pe necuratul. Odată, una adăugă şi un comentariu cam neortodox: „Da’ ci puti, soro, rochia lu’ ista! Oari o spalî vriodatî?“ Sora – urcată pe o fereastră, unde freca geamul de zor, răspunse cu înţelepciune şi oftaturi prelungi: „Ehei, Doamni-Doamni, ci faci învăţătura din uamini! Fereascî Sfîntu’, cu niminea nu împarţi aşa o nefericiri cum îi buchisala, mamî!“ Mai răi, studenţii începură să rîdă pe la colţuri, poreclindu-şi decanul Batman. Nickname-ul nu se baza exclusiv pe costumaţie. Exista şi un banc ce făcea deliciul tinerilor din campus. Doi inşi – fascinaţi pînă la obsesie de filmul cu eroul-liliac – văd pretudindeni doar reprezentări ale zburătorului lor preferat. Într-un acces de euforie, înhaţă un preot de pe stradă, îl duc pe o clădire şi îl aruncă fără ezitare. Amărîta faţă bisericească se striveşte de pămînt.

Unul dintre cinefili îi zice celuilalt, cu iritare: „Ţi-am spus eu, bă, că-i popă, şi nu Batman!“ Bineînţeles, de aici nu trebuie să deducem că şi pe năstruşnicul nostru decan ar fi plănuit cineva să-l lanseze din vîrful clădirii facultăţii, pentru a-i testa calităţile de zbor şi a-i dezvălui, ultimativ, identitatea, dar e imperios necesar să constatăm că tot mai mulţi dintre colegii singularului personaj credeau că o va face singur, într-o bună zi, ferm convins de capacitatea sa de planare maiestuoasă pe deasupra parcării. Atunci, turuia neobosita gură a lumii, va avea şansa şi tînăra universitate de tîrg moldav să intre în istorie. De ce nu, poate, cu puţin noroc, chiar între primele o sută de instituţii academice de pe mapamond. Lucrurile se precipitară totuşi într-o altă direcţie. Senatul universitar decise să acorde titlul de doctor honoris causa proprietarului unei ferme locale de pui, care sponsorizase cu aripioare mai multe manifestări ştiinţifice din facultăţi. Avînd în vedere specializarea zootehnică a decanului „zburător“, fu ales el să scrie şi să citească, la festivitate, laudatio. Prin urmare, la momentul potrivit, în echipamentul său obişnuit (de data aceasta, absolut justificat de circumstanţe), profesorul lectura răspicat elogiile aduse marelui fermier, în plenul unei aule ticsite cu oameni.

Deodată, la intrarea unui grup de întîrziaţi, se produse un curent devastator. Hîrtiile zburau pretutindeni, draperiile şi perdelele dansau frenetic. O pală buclucaşă de vînt ridică agresiv – parcă pînă la cer – roba importantului vorbitor. Femeile începură să ţipe îngrozite, iar bărbaţii priveau stupefiaţi. Se dezvăluia acolo, neaşteptat, faptul că, sub costumul de Batman al decanului, se ascundea, în fond, însuşi Adam în faza lui pură, arhetipală, idilic-nudă, anterioară muşcării din ucigaşul măr al Evei.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Miliardarul Rinat Ahmetov FOTO EPA-EFE
Dezastrul suferit de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. Ce-a pierdut din cauza războiului
Războiul, pentru Rinat Ahmetov, precum și pentru întreaga Ucraină, a început în 2014 cu anexarea Crimeei și confiscarea unei părți din teritoriul Donbass-ului.
Becali
Conference League, „căpușată“ de FCSB și CFR Cluj: Pro TV, decizie drastică după ultimele evenimente
După două etape, FCSB și CFR Cluj au depus deja armele în Conference League, fiind doar preocupate să mai „ciupească“ niște bani.
Vehicule militare distruse în Harkov - Razboi în Ucraina FOTO AFP
Contraofensiva ucraineană. Unități de elită ale armatei ruse au cedat în fața forțelor Kievului
Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.