Uluitoarele similitudini dintre COVID-19 și gripa spaniolă

Publicat în Dilema Veche nr. 848 din 9 - 15 iulie 2020
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Ce deosebiri, dar mai ales ce asem─ân─âri s├«nt ├«ntre pandemia de gripa spaniol─â din 1918 ╚Öi cea de coronavirus din zilele noastre, promiteam s─âpt─âm├«na trecut─â c─â voi ├«ncerca s─â povestesc. Cu ocazia a o sut─â de ani scur╚Öi de la gripa spaniol─â, Laura Spinney, jurnalist─â de ╚Ötiin╚Ť─â din Marea Britanie, a scris un studiu despre acea pandemie (Pale Rider: The Spanish Flu of 1918 and How it Changed the World), neav├«nd idee c├«t de actual avea s─â devin─â din cauza pandemiei cu care ne confrunt─âm ast─âzi.

Laura Spinney explic─â originea cuv├«ntului influenza care se folose╚Öte ast─âzi ├«nc─â ├«n multe limbi pentru a desemna gripa. Cic─â numele ar fi fost prima oar─â inventat de italieni pe la 1300, pentru a desemna boala pe care ei o considerau ca fiind provocat─â de influen╚Ťa a╚Ötrilor. Dac─â medicina de ast─âzi nu e o ╚Ötiin╚Ť─â complet─â, precum putem observa, ├«n secolul al XIV-lea nu era deloc o ╚Ötiin╚Ť─â, ci mai degrab─â un fel de astrologie. ├Än 1918, medicina alopat─â ├«ncepuse deja s─â capete mai mult credit, dar pentru c─â nu reu╚Öea s─â fac─â fa╚Ť─â gripei spaniole, oamenii nu ezitau s─â apeleze la preo╚Ťi, s─â se ├«ntoarc─â la metode ╚Öi ritualuri tradi╚Ťionale, s─â mearg─â la vraci sau la tot felul de indivizi care se pretindeau vindec─âtori. Medicii ├«ncepuser─â s─â fie contesta╚Ťi, cam tot a╚Öa cum se ├«nt├«mpl─â ╚Öi acum.

Pe de alt─â parte, ├«n 1918, moartea era privit─â altfel dec├«t ast─âzi. Era mult mai prezent─â, iar oamenii f─âceau mul╚Ťi copii, ╚Ötiind c─â e posibil ca nu to╚Ťi s─â supravie╚Ťuiasc─â. Speciali╚Ötii observ─â c─â societatea actual─â, mai ales cea occidental─â, nu mai e obi╚Önuit─â cu riscul. Speran╚Ťa de via╚Ť─â a crescut considerabil ╚Öi, ├«n acela╚Öi timp, exist─â tendin╚Ťa ca orice pericol (medical, terorist, militar sau de alt─â natur─â), chiar dac─â pu╚Ťin probabil, s─â fie perceput cu mai mult─â team─â. Gripa spaniol─â, de╚Öi a fost o pandemie despre care nu s-a vorbit prea mult, a f─âcut cel pu╚Ťin de trei ori mai multe victime dec├«t Primul R─âzboi Mondial (iar despre acesta s-a vorbit mult mai mult). ÔÇ×IgnorataÔÇŁ grip─â spaniol─â a fost, se pare, cea mai mare surs─â de moarte din istorie, dup─â Moartea Neagr─â (ciuma) din secolul al XIV-lea. Coronavirusul, din fericire pentru noi, nu poate concura la acest capitol cu gripa spaniol─â, care a infectat aproape o treime din popula╚Ťia vremii. ├Äns─â pandemia actual─â a reu╚Öit s─â afecteze ├«ntreaga economie global─â, cu neb─ânuite consecin╚Ťe la care ├«nc─â ne putem a╚Ötepta ├«n perioada urm─âtoare.

Gripa spaniol─â a f─âcut ravagii enorme, necontabilizate nici p├«n─â ast─âzi, ├«n ╚Ť─âri precum India, China sau Brazilia, ├«n zone s─ârace, aglomerate ╚Öi prost administrate, ale c─âror istorii nici nu ajungeau ├«n aten╚Ťia presei interna╚Ťionale. De╚Öi globalizarea, interconectarea oamenilor de pretutindeni, nu se ridica la nivelul de ast─âzi, gripa spaniol─â s-a r─âsp├«ndit rapid, afect├«nd ├«n decurs de mai pu╚Ťin de doi ani toate zonele de pe glob, din Alaska p├«n─â ├«n insulele Pacificului, din Rusia p├«n─â ├«n Africa de Sud ╚Öi din India p├«n─â ├«n Brazilia. Cum am mai scris, era la fel de derutant─â ca actualul coronavirus, pentru c─â la unii se manifesta ca o r─âceal─â, iar la al╚Ťii devenea letal─â. Afecta ├«n special indivizii de v├«rst─â medie, spre deosebire de COVID-19 care, dup─â cum ╚Ötim, e periculos ├«n special pentru v├«rstnici.

├Än 1918, ca ╚Öi ast─âzi, la ordinea zilei erau distan╚Ťarea social─â, izolarea ╚Öi carantinarea, dar naturalista Laura Spinney ne atrage aten╚Ťia c─â e vorba de reac╚Ťii care nu apar doar la oameni. Izol─âri, respingeri ╚Öi dezgust fa╚Ť─â de semenii infecta╚Ťi s-au observat ╚Öi la cimpanzei, bursuci sau languste. Omul poate ├«ns─â con╚Ötientiza ╚Öi organiza aceste reac╚Ťii. Laura Spinney scoate ├«n eviden╚Ť─â c├«t de mult au depins efectele gripei spaniole de m─âsurile mai bune sau mai proaste ale autorit─â╚Ťilor. Relevant este exemplul insulelor Samoa din Pacific. Partea aflat─â sub administra╚Ťie american─â, unde autorit─â╚Ťile au intuit vulnerabilit─â╚Ťile imunitare ale localnicilor ╚Öi au luat m─âsuri stricte de izolare ╚Öi distan╚Ťare social─â, au trecut f─âr─â probleme prin pandemie. ├Än schimb, ├«n grupul de insule Samoa de Vest, aflate sub administra╚Ťia Noii Zeelande, unde autorit─â╚Ťile au considerat c─â originea bolii se afl─â la b─â╚Ötina╚Öi (de╚Öi ea fusese adus─â cu vaporul chiar din Noua Zeeland─â), aproape unul din patru locuitori a murit. Cu alte cuvinte, gre╚Öelile la v├«rf ├«n asemenea situa╚Ťii pot costa foarte scump popula╚Ťia (aviz iresponsabililor cu func╚Ťii ├«nalte de pe la noi).

Foarte multe lucruri din vremea gripei spaniole au sem─ânat izbitor cu cele de azi. De exemplu, pe m─âsur─â ce a trecut timpul, ╚Öi atunci oamenii s-au plictisit s─â mai respecte regulile (chiar ╚Öi primarul din San Francisco a fost surprins la o parad─â cu masca sub b─ârbie); ├«n comunit─â╚Ťile marginalizate au ├«nceput s─â circule zvonuri care spuneau c─â m─âsurile de preven╚Ťie ar fi ├«ndreptate de fapt contra lor; coloniza╚Ťii d─âdeau vina pe ÔÇ×albiÔÇŁ, iar coloni╚Ötii considerau c─â boala a ap─ârut din cauza felului ├«n care tr─âiau indigenii; na╚Ťiunile du╚Ömane se ├«nvinov─â╚Ťeau reciproc de r─âsp├«ndirea bolii; discu╚Ťiile despre mersul la biseric─â erau la fel de aprinse ca ast─âzi; medicii se contraziceau ├«ntre ei, iar unii spuneau c─â fumatul ar ╚Ťine boala la distan╚Ť─â; s-a dovedit ulterior c─â suspendarea prematur─â a restric╚Ťiilor din ora╚Öe, ├«n acea perioad─â, aducea de obicei cu sine un nou val de decese.

╚śtim c─â printre simptomele coronavirusului este ╚Öi pierderea temporar─â a gustului ╚Öi a mirosului. Mul╚Ťi dintre cei afecta╚Ťi de gripa spaniol─â se pl├«ngeau c─â nu mai distingeau bine culorile ╚Öi c─â lumea devenise pentru ei decolorat─â ╚Öi tern─â. Ei bine, cunoa╚Öterea istoriei ne poate ajuta s─â vedem mai nuan╚Ťat ce se ├«nt├«mpl─â ast─âzi.

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Pizza, povestea fabuloas─â de peste ani ani - cum s-a ajuns la cutia de ast─âzi?
Unul dintre cele mai apreUnul dintre cele mai apreciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O aciate tipuri de m├ónc─âruri din lista celor fast food este pizza. O ador─â mai ales copiii. Pu╚Ťini ╚Ötiu c─â acest preparat este, de fapt, o inven╚Ťie, a ap─ârut dintr-o gre╚Öeal─â s─â spunem.
image
Ministerul ucrainean al Apărării: Bătăliile din estul ţării vor decide soarta Ucrainei
Bătăliile care se duc în estul Ucrainei ar putea decide soarta ţării, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik.
image
Rusia sus┼úine c─â nu va renun┼úa la planurile sale ├«n Ucraina, ├«n pofida sanc┼úiunilor ┼či a ajutorului occidental pentru Kiev
Ministrul rus al ap─âr─ârii, Serghei ┼×oigu, a declarat c─â Rusia ├«┼či va continua 'opera┼úiunea special─â militar─â' ├«n Ucraina, ├«n pofida 'ajutorului masiv din partea Occidentului' pentru Kiev ┼či a sanc┼úiunilor occidentale instituite ├«mpotriva Moscovei.