Turismul ne e străin

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu e nici o noutate că mare parte dintre problemele litoralului românesc sînt cauzate de cei care se ocupă de turism. Mai mult, hotelierii, gazdele sau chelnerii lipsiți parcă de orice pregătire în domeniu, dacă nu chiar necinstiți și cu obiceiuri proaste, atrag la rîndul lor clienți de același tip. Ceilalți preferă, cum știm, alte locuri. În orice caz, e bine știut că întotdeauna cînd mergi la mare, în România, îți asumi un risc. Mi l-am asumat și eu pentru cîteva zile în vara asta. Am ales un apartament în nordul Mamaiei de pe booking.com. Din experiența anilor trecuți, știam că pentru cîteva zile poate fi un loc acceptabil. Locul ca locul, dar din nefericire, cum spuneam, problema sînt oamenii.

Apartamentul care ni s-a oferit de data aceasta nu semăna cu cel din pozele de pe site (și nici marea nu se prea vedea pe geam așa cum apărea în mod virtual), iar proprietarul (sau ce-o fi fost el) a pretins că acela pe care-l văzusem noi pe Internet ar fi fost mai scump, că cei de la booking ar fi greșit, că el avea mai multe apartamente și nu toate erau la fel, că ar fi trebuit să ne uităm mai atent etc. Cum, la prima vedere, nici cel pe care l-am primit nu era chiar rău, l-am acceptat, totuși. Omul ne-a cerut plata cash. N-a vrut nici card, nici transfer bancar. Cînd e să stai trei zile la mare, n-ai chef să te cerți, să-ți faci nervi și alte probleme. Ne-am supus cerințelor lui, am folosit bancomatul din colț.

Ulterior, am avut surpriza să descoperim că individul a declarat la booking că noi nici nu ne-am fi prezentat „la locație” și că din cauza asta el ar fi rămas cu camerele neocupate. Era, bineînțeles, șmecheria prin care evita plata comisionului către agenția online. Totodată, nouă ne-a blocat, pe moment, dreptul de a scrie review-uri despre el pe site-ul cu pricina (ce să mai scriem dacă nu ne prezentaserăm). Și bănuia, evident, și că n-am fi scris ceva de bine (nu știu cum reușise ca pînă atunci să aibă comentarii destule și bune). În plus, noi apăream drept neserioși, cu perspectiva de a ni se scădea puncte dacă am mai fi apelat la amintita agenție. Am aflat apoi că, deși sînt penalizați sau scoși din bazele de date ale agenției, mulți asemenea indivizi reușesc să-și înscrie din nou proprietățile sub alt nume. Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri. Ar trebui să fie problema agenției, dar e clar că nici acolo lucrurile nu funcționează prea bine. Încercarea de a reclama incidentul s-a lovit de un robot telefonic, de care n-am reușit să trecem, cel puțin pînă cînd ne-am pierdut răbdarea. Cineva mi-a povestit că lucruri similare a pățit și la compania Expedia, folosită cu predilecție în Statele Unite. În orice caz, cînd vezi că ai de-a face cu o gazdă care evită plata comisioanelor către firma care-i aduce clienți, nu te simți tocmai în largul tău. Îți închipui, desigur, că tot așa de bine nu se va da în lături să te păcălească și pe tine, clientul lui. Întrebarea este dacă indivizii aceștia care gestionează industria ospitalității de pe litoral se vor învăța vreodată cu regulile și corectitudinea.

Într-o altă excursie din vara asta, în satul Șirnea din culoarul Rucăr-Bran, primul sat turistic din România, cum le place unora să-l denumească, într-un decor de vis, cum se mai obișnuiește a se spune cu un clișeu etern, am avut parte de alte întîmplări. Unicul magazin din sat era închis din cauza îmbolnăvirii proprietarului. Dacă n-aveai o mașină imediat la dispoziție, nu puteai să faci rost de o pîine sau de un pachet de țigări, de exemplu. Un celebru motel sau hotel din zonă, proaspăt redeschis după o pauză de cîțiva ani, găzduia un grup și întregul personal îi părea subjugat exclusiv (deși nu era Bilderberg). Dacă nu făceai parte din respectivul grup și cereai o bere sau o cafea, erai privit ciudat și servit cu greu, ca și cum ți s-ar fi făcut o favoare. Erai îndrumat către o masă lăturalnică și atenționat că nu trebuie să-i deranjezi „pe domnii” (tu nu intrai în această categorie). La un alt hotel din zonă, tot așa, era un grup. Bărbați în șort, cu burți la vedere, se agitau în jurul unui grătar fumegînd, strigînd după ceapă femeilor printre ale căror picioare se încurcau copii mici și zgomotoși. Nu se poate să nu știți genul. Foarte des întîlnit e și un alt fenomen: locurile specializate în organizarea de evenimente. Vezi ceva ce seamănă a restaurant, dar afli că nu poți beneficia de serviciile lui decît dacă îi calci pragul ca nuntaș sau participant la vreun botez. Dacă ar fi să-l parafrazez pe Ion Iliescu, aș zice că e vorba de „turism de cumetrie”. Stilul rural-provincial e încă dominant. Amicul cu care eram la Șirnea a tras o concluzie definitivă: „Oamenii din țara asta n-au nici cea mai mică legătură cu turismul, nu sînt în stare să facă așa ceva”.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

Adevarul.ro

image
Preţurile petrolului continuă să crească. La cât ar putea ajunge până la sfârşitul anului şi cu cât au scăzut stocurile
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 4%, deoarece datele solide privind consumul de combustibil din SUA şi aşteptările de scădere a livrărilor ruseşti au compensat temerile că încetinirea creşterii economice ar putea submina cererea, transmite Reuters.
image
NBC News: Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu meargă la serviciu vineri, pe fondul îngrijorărilor cu privire la un incident planificat
Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News.
image
De ce folosesc românii voucherele sociale pentru alcool şi ţigări. Ce spun sociologii şi psihologii
Ministrul Proiectelor Europene a anunţat că voucherele sociale blocate pentru că beneficiarii au cumpărat cu ele tutun şi alcool vor rămâne aşa până la următoarea tranşă de bani pe care statul o va livra. Experţii atrag însă atenţia că din coşul de c...

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.