Turismul ne e străin

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu e nici o noutate că mare parte dintre problemele litoralului românesc sînt cauzate de cei care se ocupă de turism. Mai mult, hotelierii, gazdele sau chelnerii lipsiți parcă de orice pregătire în domeniu, dacă nu chiar necinstiți și cu obiceiuri proaste, atrag la rîndul lor clienți de același tip. Ceilalți preferă, cum știm, alte locuri. În orice caz, e bine știut că întotdeauna cînd mergi la mare, în România, îți asumi un risc. Mi l-am asumat și eu pentru cîteva zile în vara asta. Am ales un apartament în nordul Mamaiei de pe booking.com. Din experiența anilor trecuți, știam că pentru cîteva zile poate fi un loc acceptabil. Locul ca locul, dar din nefericire, cum spuneam, problema sînt oamenii.

Apartamentul care ni s-a oferit de data aceasta nu semăna cu cel din pozele de pe site (și nici marea nu se prea vedea pe geam așa cum apărea în mod virtual), iar proprietarul (sau ce-o fi fost el) a pretins că acela pe care-l văzusem noi pe Internet ar fi fost mai scump, că cei de la booking ar fi greșit, că el avea mai multe apartamente și nu toate erau la fel, că ar fi trebuit să ne uităm mai atent etc. Cum, la prima vedere, nici cel pe care l-am primit nu era chiar rău, l-am acceptat, totuși. Omul ne-a cerut plata cash. N-a vrut nici card, nici transfer bancar. Cînd e să stai trei zile la mare, n-ai chef să te cerți, să-ți faci nervi și alte probleme. Ne-am supus cerințelor lui, am folosit bancomatul din colț.

Ulterior, am avut surpriza să descoperim că individul a declarat la booking că noi nici nu ne-am fi prezentat „la locație” și că din cauza asta el ar fi rămas cu camerele neocupate. Era, bineînțeles, șmecheria prin care evita plata comisionului către agenția online. Totodată, nouă ne-a blocat, pe moment, dreptul de a scrie review-uri despre el pe site-ul cu pricina (ce să mai scriem dacă nu ne prezentaserăm). Și bănuia, evident, și că n-am fi scris ceva de bine (nu știu cum reușise ca pînă atunci să aibă comentarii destule și bune). În plus, noi apăream drept neserioși, cu perspectiva de a ni se scădea puncte dacă am mai fi apelat la amintita agenție. Am aflat apoi că, deși sînt penalizați sau scoși din bazele de date ale agenției, mulți asemenea indivizi reușesc să-și înscrie din nou proprietățile sub alt nume. Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri. Ar trebui să fie problema agenției, dar e clar că nici acolo lucrurile nu funcționează prea bine. Încercarea de a reclama incidentul s-a lovit de un robot telefonic, de care n-am reușit să trecem, cel puțin pînă cînd ne-am pierdut răbdarea. Cineva mi-a povestit că lucruri similare a pățit și la compania Expedia, folosită cu predilecție în Statele Unite. În orice caz, cînd vezi că ai de-a face cu o gazdă care evită plata comisioanelor către firma care-i aduce clienți, nu te simți tocmai în largul tău. Îți închipui, desigur, că tot așa de bine nu se va da în lături să te păcălească și pe tine, clientul lui. Întrebarea este dacă indivizii aceștia care gestionează industria ospitalității de pe litoral se vor învăța vreodată cu regulile și corectitudinea.

Într-o altă excursie din vara asta, în satul Șirnea din culoarul Rucăr-Bran, primul sat turistic din România, cum le place unora să-l denumească, într-un decor de vis, cum se mai obișnuiește a se spune cu un clișeu etern, am avut parte de alte întîmplări. Unicul magazin din sat era închis din cauza îmbolnăvirii proprietarului. Dacă n-aveai o mașină imediat la dispoziție, nu puteai să faci rost de o pîine sau de un pachet de țigări, de exemplu. Un celebru motel sau hotel din zonă, proaspăt redeschis după o pauză de cîțiva ani, găzduia un grup și întregul personal îi părea subjugat exclusiv (deși nu era Bilderberg). Dacă nu făceai parte din respectivul grup și cereai o bere sau o cafea, erai privit ciudat și servit cu greu, ca și cum ți s-ar fi făcut o favoare. Erai îndrumat către o masă lăturalnică și atenționat că nu trebuie să-i deranjezi „pe domnii” (tu nu intrai în această categorie). La un alt hotel din zonă, tot așa, era un grup. Bărbați în șort, cu burți la vedere, se agitau în jurul unui grătar fumegînd, strigînd după ceapă femeilor printre ale căror picioare se încurcau copii mici și zgomotoși. Nu se poate să nu știți genul. Foarte des întîlnit e și un alt fenomen: locurile specializate în organizarea de evenimente. Vezi ceva ce seamănă a restaurant, dar afli că nu poți beneficia de serviciile lui decît dacă îi calci pragul ca nuntaș sau participant la vreun botez. Dacă ar fi să-l parafrazez pe Ion Iliescu, aș zice că e vorba de „turism de cumetrie”. Stilul rural-provincial e încă dominant. Amicul cu care eram la Șirnea a tras o concluzie definitivă: „Oamenii din țara asta n-au nici cea mai mică legătură cu turismul, nu sînt în stare să facă așa ceva”.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cathedral 5881418 1280 jpg
Un oraș italian iubit de toți românii limitează numărul de turiști. Doar anul acesta a fost vizitat de 7,8 milioane de oameni
Orașul italian Florența ia măsuri concrete pentru a contracara efectele negative ale turismului excesiv, introducând restricții noi pentru a proteja calitatea vieții localnicilor și patrimoniul cultural.
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
Ce trebuie să ştii despre Lăsata Secului la Postul Crăciunului
Începând cu Lăsata Secului, Postul Naşterii Domnului este un nou prilej de rugăciune, renunţare la plăcerile lumeşti, milostenie, pregătire a trupului şi sufletului înainte de mărturisirea păcatelor şi de Sfânta Împărtăşanie.
telefin buda jpg
Cititul, postatul și scroll-ul pe budă dăunează sănătății. Medicii: Nu vă mai luați telefonul la toaletă
Cu toții am făcut-o: ne luăm telefonul când mergem la toaletă și, fără să ne dăm seama, o scurtă pauză de câteva minute se transformă într-o sesiune prelungită de scrollat, citit
tezaurul romaniei moscova jpg
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
Tezaurul României, ajuns în URSS în primul Război Mondial, conține 91,5 tone de aur, cantitate aproape egală cu rezerva de aur a țării noastre. Parlamentul European cere Comisiei să ajute România în recuperarea acestuia de la ruși.
regina elisabeta gettyimages jpg
Care au fost ultimele cuvinte ale reginei Elisabeta a II-a scrise în jurnalul său, cu două zile înainte de moarte
Cu doar două zile înainte de a înceta din viață, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a notat o ultimă însemnare în jurnalul său personal, la Castelul Balmoral.
image png
Întineriți instantaneu cu această tunsoare în stil japonez, ideală pentru femeile de peste 40 de ani
Pentru femeile de peste 40 de ani care își doresc un look proaspăt și tineresc, o tunsoare inspirată din stilul japonez poate fi răspunsul perfect.
Brad Smith X  png
Avertisment: China surprinde. „Ești impresionat de cât de multe fac” - Președintele Microsoft, despre avansul Chinei în tehnologie
Președintele Microsoft, Brad Smith, avertizează Occidentul cu privire la avansul tehnologic al Chinei.
Valoarea criptomonedei Dogecoin a crescut de sute ori după raliul forumiştilor Reedit FOTO SHUTTERSTOCK
Dogecoin - criptomoneda care a ajuns să valoreze mai mult decât compania Ford, după victoria lui Trump
Victoria lui Donald Trump la prezidențialele americane a creat o frenezie în rândul investitorilor, ceea ce a făcut ca una dintre criptomonede să crească vertiginos.
Ambasadorul Turciei Ozgur Kivanc Altan FOTO Ambasada Turciei / Facebook
Ambasadorul Turciei dă o palmă României. „Sunt 600 de kilometri și facem zece ore. Este inacceptabil”
Ambasadorul Turciei la București, Özgür Kıvanç Altan, a avut o reacție acidă vizavi de situația drumurilor din România. El a criticat dur lipsa unei șosele de mare viteză între capitalele