Tulburare homeo-alopată

Publicat în Dilema Veche nr. 811 din 5-11 septembrie 2019
Tulburare homeo alopată jpeg

Colegul meu de la Stilistică, Romeo Prăjanie, m-a invitat ca membru în comisia unui doctorat îndrumat de el. După susținere, n-am reușit să scap de protocolul obișnuit al acestor evenimente. Romeo devenise agresiv-insistent în rugămintea lui să însoțesc grupul de examinatori și proaspăt doctor în filologie la restaurant, așa încît, ușor speriat, am cedat. La masă am fost surprins să observ că profesorul Prăjanie comanda băuturi spirtoase, pe care le sorbea destul de repede. El era un caz notoriu de „abstinent“, cum se zicea cîndva, adică de nebăutor convins. Nu insista asupra motivelor antialcoolismului său, dar lumea le știa. Suferea de probleme enterologice, mai precis avea o gastrită chinuitoare încă din tinerețe. Ce s-a întîmplat între timp? Nici măcar n-am formulat eu întrebarea, ci o doamnă profesoară din București, care-l cunoștea pe Romeo de multe decenii. Prăjanie a luat o înghițitură mare de scotch și s-a pus pe povestit cu un aer de narator experimentat: „Dragii mei, am gastrită de vreo treizeci de ani. Nimeni nu i-a dat vreodată de capăt. Recent însă, am auzit că ar funcționa în urbe cabinetul particular al unui gastroenterolog excepțional, doctorul Costel Fălcuță Frontală…“ Prăjanie s-a uitat la mine cu asprime și mi-a spus: „Să nu te prind, Codrine, că te hlizești ori ceva! Și eu, și tu avem nume aiurea. Și alții. Iar dacă mă gîndesc la personajele tale din Dilema veche, mă ia cu tremurici. Așa-l cheamă pe om și cu asta basta!“ Am tăcut mîlc.

„În sfîrșit“, și-a continuat profesorul povestea, „m-am bucurat enorm și m-am și programat telefonic pentru o consultație. Surpriză! Asistenta m-a întrebat dacă vreau la domnul doctor Fălcuță Costel, alopat, sau la domnul doctor Frontală Costel, homeopat. Măi, să fie! Mă interesez dacă amîndoi au specialitate pe gastro. Cum să nu, mă asigură domnișoara. În plus, a adăugat ea, mă pot programa la ambii în aceeași zi, la ore succesive. Pentru a doua consultație aș plăti doar jumătate din preț, într-o asemenea variantă. Accept imediat, gîndindu-mă că amîndoi doctorii or fi excelenți. Pacienții îi laudă prin oraș deopotrivă. Ba sărmanii mai cred că sînt una și aceeași persoană, derutați probabil de prenumele identic și de expertiza comună enterologică. Două păreri avizate nu puteau să strice bătrînei și sîcîitoarei mele gastrite. Mă prezint deci la cabinet. Acolo, totul elegant, civilizat, frumos. Aștept foarte puțin în recepție. Domnișoara mă îndrumă întîi spre ușa pe care scria Dr. Fălcuță Costel. Gastroenterologie alopată. Înăuntru, un ins afabil, simpatic. Se uită peste dosarul meu medical, mă asigură că rezolvăm chestiunea și îmi prescrie un tratament de început. Apoi se arată curios dacă m-am înscris și pentru homeopatie. Da, răspund cam cu jumătate de gură. Băieții sînt șarlatani, observă el. Să mă duc, dacă tot am achitat, dar să nu am așteptări. Granulele lor? Apă de ploaie, frecții la un picior de lemn, efect imaginar, placebo. Alopatia este soluția, frate!“

Romeo a mai înghițit o doză de scotch și a revenit cu dinamism: „Hait, mi-am zis. Ăștia doi, alopatul și homeopatul, se urăsc! Au pornit pesemne împreună la drum, fiind cîndva prieteni, și s-au certat. Actualmente, împart cabinetul de nevoie. Merg în recepție și mai aștept cîteva minute să se facă ora pentru homeopatie. Șoc și groază! La fix, Costel Fălcuță iese din cabinetul lui și intră voios în cabinetul pe ușa căruia scria Dr. Frontală Costel. Homeopatie. Domnișoara mă invită să intru la noua consultație. Parcă teleghidat, mă așez și în fața homeopatului Frontală, după ce, în prealabil, discutasem cu alopatul Fălcuță. Îi zîmbeam, jumătate terifiat, jumătate ghiduș, sperînd, cu bucățica rămasă intactă din creierul meu, cu ultimul piticel sănătos de pe scoarța cerebrală carevasăzică, la o rezolvare haioasă a bizareriei. Bănuiam prostește că homeopatul vă sări vesel în picioare și-mi va spune că totul a fost o farsă, indicîndu-mi camera ascunsă din perete, montată pentru nu știu ce show de divertisment, de la nu știu ce televiziune. Aș! Costel îmi studiază iarăși dosarul, ca și cum mă vedea pentru prima oară. Îmi face o anamneză homeopată detaliată și îmi prescrie granule, neuitînd să adauge, vehement, că alopatia e o porcărie imensă, care distruge organismul. Să fiu prudent atunci cînd apelez la exponenții ei medicali limitați la minte și la cunoștințe. Să nu fiu naiv! Am curiozitatea morbidă, la plecare, să citesc iute semnăturile de pe cele două rețete…“

Ascultam, cu respirația tăiată, relatarea de film horror a profesorului. „Ei bine“, a strigat el, declanșîndu-ne tresăriri spasmodice (doamna din București l-a stropit chiar pe fostul doctorand, pe față, cu șampania sărită din paharul ei), „era una și aceeași semnătură: Dr. Costel Fălcuță Frontală! Așa mi-a venit ideea salvatoare, vindecătoare! Eu sînt Prof. dr. Romeo Prăjanie! Acasă, Prof. Romeo ține regim feroce, la școală Dr. Prăjanie bea de stinge! Încă un scotch la băiatu’!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

telefoane copii dependenti png
De ce timpul petrecut de părinți în fața ecranului are un impact asupra sănătății mintale a copilului. Poate dezvolta autism și deficit de atenție
Cercetătorii au descoperit că micuții tind să imite dependența părinților lor de dispozitive. Concret, cu cât mama și tata petrec mai mult timp în fața ecranelor, cu atât copilul este mai dependent de ecrane.
Cele mai slab cotate rețele de metrou din capitalele Europei Colaj
Cele mai slab cotate metrouri din Europa. București a întrecut „Orașul Etern” și „Orașul luminilor”
Deși metropolele europene atrag milioane de turiști anual, unele dintre ele se confruntă cu probleme majore în transportul public, inclusiv cel subteran. Descoperă care sunt cele mai slab cotate rețele de metrou din Europa și cum se compară acestea cu transport subteran din București.
Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.
460127878 1077857343908753 6206338153082069014 n jpg
Unul dintre cele mai frumoase teatre din România renaște după un secol. Este o bijuterie arhitectonică cu ornamente cu foiță de aur
O bijuterie arhitectonică veche de un secol este reabilitată cu 15 milioane de euro. Este vorba despre clădirea Teatrului „Mihai Eminescu" din Botoșani, unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Are inclusiv ornamente cu foiță din aur.
Anatomy of the Human Ear ro svg png
Bețișoarele de urechi sunt folosite greșit de majoritatea populației. Medicii spun că pot produce probleme serioase de sănătate
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că bețișoarele de urechi sunt folosite incorect de majoritatea populației. Acestea pot cauza probleme grave de sănăte, precum spargerea timpanului, micoze, leziuni și chiar pierderea auzului.
Toamna in Fundătura Ponorului  Foto Lucian Ignat jpg
Locul numit „Palma lui Dumnezeu” de pe Via Transilvanica. Sătenii îl părăsesc toamna, dar turiștii fac orice pentru a-l vedea
La început de toamnă, localnicii care își păstoresc animalele în Fundătura Ponorului din Munții Șureanu se pregătesc să coboare cu ele în satele de la poalele munților, în schimb locul numit și „Palma lui Dumnezeu” este căutat de numeroși turiști.
Frankenstein a existat cu adevărat  foto   Shutterstock jpg
O nouă formă de viață după moarte? Cum se pot reactiva celulele și cum pot dobândi noi abilități pentru a supraviețui
Un nou studiu dezvăluie că celulele moarte prind viață în moduri neașteptate, dezvoltând funcții noi. Aceste descoperiri șocante sugerează că realitatea poate fi la fel de fascinantă ca ficțiunea.