Trump, Firea, Ceaușescu

Publicat în Dilema Veche nr. 866 din 12 - 18 noiembrie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Mulți oameni nu sînt în stare să se comporte elegant și rațional, să-și recunoască  înfrîngerea atunci cînd e cazul. Se spune că nu știu să piardă. Cînd un asemenea om e chiar locatarul principal de la Casa Albă, însă, problema nu e mică (vorba cîntecului lui Andrieș). Asta pentru că, la acest nivel, există bunul obicei să recunoști că ai pierdut și să-ți feliciți adversarul, ceea ce Donald, Trump n-a făcut, cel puțin pînă la ora la care scriu, deși victoria lui Biden e clară ca lumina zilei.

BBC News a reluat discursul din 2008, în care John McCain l-a felicitat pe Barack Obama pentru victoria obținută contra sa la președinția țării „pe care amîndoi o iubim”, după cum s-a exprimat McCain. De asemenea, același post a reluat și momentul în care Hillary Clinton l-a felicitat frumos pe Donald Trump pentru victoria în alegerile din 2016 în care ea îi fusese adversară. Reluarea acestor imagini a venit cînd Biden era deja cîștigător evident, iar Trump vorbea din spatele gardului ranforsat de la Casa Albă despre fraude majore în procesul electoral, pretinzînd că el ar fi cîștigat de fapt alegerile, că mai e mult pînă cînd procesul electoral se va încheia, iar echipa sa intenta tot felul de procese și contestații.

Situația a amintit și de comportamentul foarte recent al Gabrielei Firea după ce a pierdut alegerile pentru Primăria Capitalei. Ea și-a acuzat contracandidatul că ar fi făcut o campanie murdară împotriva ei (deși populația a văzut exact contrariul), în vreme ce oamenii ei au intentat nenumărate contestații pentru a întîrzia instalarea noului primar, iar ea s-a lăudat cu propria încăpățînare de a părăsi biroul.

Mergînd mai departe, potrivit istoricului Adrian Cioroianu, se pare că Nicolae Ceaușescu trișa la jocul de șah. Nici el nu voia și nu știa să piardă. Dar, apropo de șah: jucătorii adevărați cedează partida în momentul în care constată că nu mai au șanse, uneori chiar cînd situația de pe tablă pare egală, iar chibiții amatori cu greu întrevăd motivele cedării.

Nu știu dacă există vreo altă legătură subtilă între Trump, Firea și Ceaușescu, dar meteahna amintită ține de caracter, de educație și, în ultimă instanță, de inteligență. Cînd e clar că ai pierdut, chiar dacă nu-ți convine, inteligent și chiar profitabil ar fi să încerci să ieși din scenă cît mai elegant. Dar se vede treaba că personajele amintite nu se bucură de această abilitate. Una e să lupți cu curaj pînă la capăt, să nu cedezi într-o cauză dreaptă, și alta e să te faci de rîs, cramponîndu-te prostește de ceva ce nu mai e al tău. Copiii mici nu știu să piardă, aruncă jocul la care tocmai au pierdut, vorbesc urît cu adversarul sau încep să plîngă. Cînd pierd, cei mici se simt neînțeleși, respinși și umiliți. E un comportament despre care psihologii spun că se întîlnește, în general, pînă pe la vîrsta de 10 ani. Donald Trump are 74 de ani și e (încă) președintele celei mai puternice țări de pe planetă, urmărit de miliarde de oameni. „Cînd nu mai ești copil, ai murit de mult”, ar fi spus Brâncuși. E ceva adevărat aici, sigur că nu e bine să devii un matur sclerozat, dar asta nu înseamnă că e în regulă să te comporți infantil cînd ești președintele Statelor Unite. Pentru că despre infantilism e vorba. În aceste condiții, pentru a cîștiga simpatia lumii, doar prin comparație, Biden nu trebuie să facă altceva decît să se poarte decent. Iar Trump va rămîne în istorie ca un exemplu de „așa nu” la mai toate capitolele.

Dincolo de politicile din spatele celor doi concurenți, care pot fi convenabile unora sau altora, ca indivizi, cei doi s-au situat la poluri opuse. Unul a reprezentat civilizația, celălalt – instinctele primare. Sînt destui cei care au văzut în Donald Trump un individ original, o personalitate antisistem, o mînă forte. Acest ultim episod a demonstrat însă cu asupra de măsură, dacă mai era nevoie, că am avut de-a face, de fapt, cu un mare caraghios. Am urmărit încercări ale unor analiști de a dovedi că Trump ar fi avut cine știe ce strategie politică atunci cînd s-a hotărît să se cramponeze de o victorie inexistentă. N-a fost nici o strategie. A fost instinctul lui pur și necontrolat, același care, de-a lungul întregului său mandat, l-a făcut să posteze tot felul de drăcii pe Twitter, să facă declarații „controversate” (noul termen pentru ceva greșit sau nelalocul lui). 

Cînd vorbim despre înfrîngeri, sînt de neuitat cuvintele lui Pete Sampras din 2001, la apusul carierei, cînd pierduse drastic finala US Open în fața foarte tînărului pe atunci, Lleyton Hewitt:„Am pierdut în fața unui mare campion. O să-l vedeți pe acest băiat – Lleyton Hewitt – în următorii zece ani așa cum m-ați văzut pe mine”. Lăudîndu-și adversarul învingător, dădea dovadă de generozitate și în același timp își creștea propriile merite. Dar Pete Sampras era un domn.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.