Trump. Donald Trump

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

E foarte interesant că, în Europa, ascensiunea Frontului Național din Franța, condus de Marine Le Pen, dă fiori reci, în vreme ce galopul de sănătate al lui Donald Trump, din Statele Unite, produce un soi de amuzament. Pare că aici, la noi, în Lumea Veche, lucrurile sînt foarte serioase, iar peste Ocean se petrece o comedioară care nu depășește limitele unui serial amuzant. O fi însă numai atît? Doar un bun prilej de bancuri și bășcălie? E drept, Europa are mai multe motive de crispare, cîtă vreme domnul Orbán, în Ungaria, zgîlțîie serios pomul comunitar, pe lîngă care se-nvîrt și unii dintre polonezi, susținători ai noului guvern de la Varșovia, cărora li se adaugă, în marș triumfal, fanii doamnei Le Pen, din Franța. Asta, doar așa, ca să ne facem că nu ne mai amintim ce-a fost prin Grecia, cum s-a zguduit și Austria – nu foarte demult, sub entuziasmul naționalist – sau cum dau în clocot ceaiurile englezești preparate de UKIP.

Totul pare că se prăbușește repejor și destul de sigur. Euroscepticii jubilează, naționaliștii exultă, optimiștii moderați tac, iar privirea albastră și rece de la Moscova transmite un mesaj care merge-n buclă: „V-am spus eu, măi, copii?!“ Președinți, cancelari, prim-miniștri, demnitari de toate rangurile zboară de-a lungul și de-a latul planetei, încercînd să țină lucrurile sub capac. Alianțele occidentale se căznesc să nu pară șubrede, Statul Islamic seamănă teroare și, în pauze, inginerește campanii de comunicare, Turcia și Rusia joacă o leapșă postmodernă, în timp ce planul secund al poveștii, cel cu actori aproape nevăzuți pînă acum, începe să se ghicească printre crăpături.

În Statele Unite, Donald Trump forjează, în manieră de Las Vegas, un mare show. Iar efectul sforțărilor sale e pe măsura bugetului pe care stă acest spectacol. Trump e un om de afaceri care se odihnește activ, pe un munte net de peste patru miliarde de dolari. E o estimare a revistei Forbes, din octombrie, anul ăsta. Are „ctitorii“ prin toată lumea, de la năucitorul Taj Mahal din Vegas (unde nu mai e el prim-solist) pînă la celălalt capăt al planetei, trecînd și prin lumea arabă, unde n-a scăpat ocazia să bage și să scoată bani. Are proprietăți imobiliare colosale, trăiește doar la televizor și joacă într-o ficțiune de dimensiuni amețitoare, pe care se străduiesc s-o descifreze armate întregi de înțelepți cu diplomă. E arhetipul ideii de tip superbogat și guraliv, ăla care salvează lumea de la stricăciune și care vrea să se pună pe condus cea mai puternică țară din lume, cu criteriile pe baza cărora își conduce afacerile. Modelul nu e deloc unic. Avem și noi exemple reduse la scară, cel puțin la fel de amuzante, pe aici, prin țara dinozaurilor pitici și eliberați condiționat.

Dar, așa cum am văzut prin curtea noastră, efectele perverse ale gargarelor televizate obsesiv nu întîrzie să apară. Opinia conform căreia „Bă, nenică, dacă a făcut atîția bani, n-are cum să fie bou!“ nu se cimentează doar pe la noi, ci și aiurea, adică peste tot pe unde există oameni care se-nchină la televizor și cred că se răzbună pe tot ce urăsc prin intermediul unuia care „Le-o zice, vere, cu tupeu!“. Oamenii care-l adoră sau îl apreciază pe Donald Trump, sau cei care vibrează la tembelismele clonelor sale miniaturale din toată lumea, nu sînt doar niște idioți care au uitat să se scoale din fața televizoarelor. Sînt oameni normali, pe care clase întregi de sforari politici aproximativi – impostori, meșteri în alianțe cu alți impostori – i-au momit cu iscusință în fața ecranelor și, odată ce și-au făcut treaba cu ei, mînîndu-i în direcția electorală dorită, i-au uitat acolo unde i-au convins să stea o vreme.

Pe măsură ce elita politică – nu arareori și alte „elite“ – s-a degradat și s-a pierdut în șlefuirea propriului statut, dar și în asigurarea boieriei tuturor urmașilor, în aceeași măsură s-a degradat și tot ce se găsea în jurul ei. Acum, unii se ridică semeț și țin discursuri deștepte, care dau în lacrimi de disperare, că lumea s-a prostit și s-a troglodit într-un hal fără de hal. Dar uită cu desăvîrșire cît de migălos au lucrat la prostirea asta și cît au tras, vreme de generații – neam cu neam, protejat cu protejat – să se cocoațe în locul de unde contemplă acum dezastrul. Un dezastru pe care toți Donalzii din lume umblă triumfător la ora asta, ca pe apă, vestind izbăvirea și începerea glorioasă a adevăratei idiocrații.

Iar peste estul nostru european, și dincolo de el, spre adîncurile de poveste ale Rusiei, plutește aceeași privire rece și albastră. E învăluitoare, hipnotică și moale, ca o zăpadă proaspătă în care îți vine să te lași ca-n norișorii desenați pe pereții din camera copilului. Cînd nu ne pune mantra cu dulcea dojană, că n-am ascultat vorba înțeleaptă, adusă de vîntul care adie dinspre Răsărit, privirea asta devine una părintească. Îndărătul ei se citește clar, ca lumina zilei: „Deh… mă, copii. Ați vrut voi libertate și capitalism. Ia uitați cum arată capitalismul ăsta. Păi, nu era mai bine înainte, cînd avea cine să vă apere de rele?“

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.