Trotineta libertăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Ce se mai vede şi se ce se mai aude la început de vară prin parcul de cartier, din goana bicicletei? Imposibil de trecut cu vederea e inscripţia albastră de pe căsuţa tehnică de beton de pe marginea lacului:

După ultimele întîmplări, ar putea fi şi FIFA. Se vede că am fost deschizători de drumuri, indicatori ai trend-ului mondial în fotbal. Apoi, căţelul cel mic, cît o jumătate de iepure şchiop, scos la plimbare de stăpînii lui, cu picioarele dinapoi puse într-un cărucior de mărimea unei cutii de ceai. Cîinii handicapaţi, în cărucior, au voie, se pare, pe pista de biciclete, dar moşii nu. Un tînăr biciclist tocmai îi reproşează unui om mai în vîrstă că stă pe pista cu pricina şi că e

Acesta din urmă, un domn, îi replică imediat că e prea tînăr ca să aibă minte

Apoi comentează către nevastă-sa: „Coioşii ăştia se cred, probabil, mai bărbaţi cînd merg aşa, să dea peste oameni“.

Pe Insula Pensionarilor, o doamnă pe la vreo 70 de ani, cu pălărie bleu, îşi expune cu mîndrie la soare (şi la trecători) propriile „plăcinte“. Calde şi ridate. O fată plîngînd se lamentează sfîşietor la telefon către un iubit neînţelegător: „De ce-mi spui, Dragoş, asta acum? Erai sufletul meu, cretinule care nu înţelegi!“ Las în urmă telenovela. 

Din faţă apare un băiat rău de cartier pe un BMX din acela cu şaua joasă, ras în cap şi neras pe faţă, pedalînd uşor şi crăcănat, cu o acadea în colţul gurii şi privindu-i insistent prin ochelarii lui de soare cu rame aurii pe toţi oamenii pe lîngă care trece. Parcă ar căuta vreo pricină. „Maaami, eu prefer să merg la mol“, strigă o fetiţă de vreo 13 ani. „Să nu te mai aud. Întîi facem puţină plajă, că uite ce frumos e afară“, i-o taie maică-sa. „Da’ eu vreau la mol, mami, ştii cît de mult îmi place… Tu vrei neapărat să mă plictisesc?“ 

Pe insula pescarilor, împătimiţii aproape că se înghesuie. Unul şi-a întins vreo şase undiţe cu senzori şi tot tacîmul. Nu cred să fi prins cineva acolo vreun peşte mai mare de 15 centimetri. Dar pasiunea şi speranţa sînt întotdeauna mai mari decît bieţii peşti. Înaintea mea, un refren clasic: „Mergi mai pe dreapta, Laurenţiu, nu vezi că pe acolo vin biciclete? Ia dă tu mînuţa încoace.“ 

Pe insula căţeilor (încă destul de sălbatică) se zăreşte un păr roşu în costum de baie albastru pe un cearceaf galben. Te duce cu gîndul la reptilele acelea, cu cît mai colorate, cu atît mai periculoase. Dintr-un grup de tineri exuberanţi se desprinde un glas feminin: „…din motive socio-politice, sau mai bine zis geo-strategice. De aia“. 

Zona cu fum, miros de mici şi muzică populară. Un bărbat în şlapi, cu o cutie de bere rece în mînă, lipită de burta mare şi verde, îşi trage copilul după el: „Hai, tati, să vedem şi noi lebedele“. Lebedele acelea care îşi scufundă capul în căutare de peşti, într-un dans graţios. Cine a zis că au nevoie de Ceaikovski? Să fim serioşi, nici manelele nu le încurcă. Dar pe lac sînt şi lebede cu pedale. Un domn chel şi o Jackie Onassis cu basma şi ochelari de soare ascuţiţi la colţuri pedalează de zor într-o direcţie oarecare, în timp ce discută gesticulînd. 

De pe un deal, o cucoană distinsă, spre 70, cu eşarfă fuchsia fluturînd, coboară panta spre lac pe o trotinetă, frînînd expert cu un picior pe roata din spate. Dispreţuita trotinetă, renăscută după ani de uitare postrevoluţionară. Doamna aceea pare însăşi imaginea descătuşării vîrstei a treia. Ca o statuie mobilă a libertăţii şi fericirii pe trotinetă. În preajma Rusaliilor, anul de graţie 2015. 

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

Xhaka Captură Youtube png
Gestul lui Xhaka cu caracter politic, care a inflamat spiritele în Qatar. Ce semnifică numele Jashari pentru sârbi VIDEO
Granit Xhaka, căpitanul Elveției, a fost autorul unui gest sfidător imediat după victoria cu Serbia, de la Campionatul Mondial din Qatar, atunci când și-a scos tricoul de joc, pentru a afișa un mesaj.
judecatori magistrati bani venituri pensii shutterstock
Cea mai mare pensie specială versus cea mai mare pensie stabilită pe principiul contributivității, în Suceava
Suceava se află printre primele județe din țară la numărul de pensionari, dar sumele pe care le încasează cei aflați în în plată nu sunt dintre cele mai mari, ci dimpotrivă. Peste 30% dintre pensionari încasează cel mult 1.000 de lei.
Ivana Knoll FOTO Instagram png
Moment hilar în Qatar, cu doi bărbați care scot rapid telefoanele pentru a o poza pe Miss Croația | FOTO VIDEO
Una dintre cele mai provocatoare fane de la Mondialul din Qatar a fost Ivana Knoll, fotomodelul care a fost Miss Croația reușind să întoarcă privirile a mii de suporteri.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.