Trei husky, doi fraieri și un prost

Publicat în Dilema Veche nr. 372 din 31 martie - 6 aprilie 2011
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

Rezervarea fusese făcută cu multe zile înainte. Urma să ne întîlnim cu ghidul la 7 seara, în holul unui hotel. Adresa era întortocheată, a trebuit să urcăm pe o străduţă în pantă şi foarte alunecoasă. Era frig rău, ne ieşeau aburi din gură, nările se lipeau. Radu mă întreba întruna cît mai avem. Pe afară nu era nici ţipenie de om şi n-aveam pe cine întreba. Elveţienii intraseră deja în case. Prin unele geamuri mari şi clare se vedeau interioarele luminate. Case particulare sau pensiuni? Nu ştiam, dar ne fascinau candelabrele de cristal strălucitoare sau veiozele răspîndind prin abajururile fine o lumină blîndă deasupra unor canapele bej de piele sau fotolii de lemn pe care zăceau aruncate cuverturi miţoase. Un cuier în formă de copac cu ceasuri moi prin „crengi“, o masă de bucătărie ovală cu şase scaune de jur împrejur, ovale şi ele. Living-uri enorme şi tablouri pe măsură, abstracte, pictate în culori senzaţionale, chiar aşa cum le vedeam de la depărtare, de peste gard.

Acolo, la marginea pădurii şi la poalele unor munţi copleşitori, printre nămeţi şi pe geruri năprasnice era loc pentru artă, confort şi chiar lux.   Am ajuns în faţa hotelului. Nici urmă de sanie. Am intrat şi l-am întrebat pe recepţioner. A avut o ezitare de parcă n-ar fi ştiut prea bine despre ce e vorba. În cele din urmă, ne-a recomandat să aşteptăm. „Omul va veni în curte, o să-l vedeţi. Pînă atunci vă pot oferi un ceai.“ L-am refuzat, gîndindu-ne că nu vom apuca să-l bem. Se făcuse deja ora 7 şi ne gîndeam că nu prea poate fi vorba de întîrziere. Totuşi, am mai aşteptat vreo zece minute. La un moment dat, am ieşit afară, privind nesiguri în jur, de teamă că greşiserăm locul. Am auzit un scurt fluierat şi am văzut un tip coborînd strada cu mîinile în buzunare. Măsliniu la faţă, cu alură de indian sau poate de nepalez, ne-a privit atent înainte să scoată vreo vorbă. Ni s-a adresat apoi într-o engleză ciudată, spunîndu-ne că pînă la sanie trebuie să mergem vreun kilometru pe jos. Nu voia să intre cu ea în staţiune din pricina cine ştie căror reguli locale stricte care îl împiedicau să circule pe stradă cu un vehicul tras de cîini. Am pornit împreună la deal, în ritmul lui nepalez, în care el ne putea pune întrebări, dar noi nu prea reuşeam să răspundem decît monosilabic, din cauza efortului. „Aţi mai mers vreodată cu sania trasă de husky?“ „Nu.“ „Ştiţi cum arată un husky?“ „Da.“ „Am înţeles că sînteţi din România?“ „Da.“ „Cît e de departe de Elveţia?“ „Vreo două mii de kilometri. Două zile cu maşina.“ „E lîngă Rusia, nu-i aşa?“ „Hm...“ „Aveţi şi o limbă foarte apropiată de rusă, din cîte îmi dau seama.“ „Ba, nu. Doar că zicem da, ca şi ei.“ „Voi aveţi munţi acolo? Aveţi pîrtii de schi, ca aici?“ „Avem, dar nu chiar ca aici.“ „Am înţeles. Sînteţi săraci.“ Am tăcut, dar mi-a venit în gînd preţul piperat pe care deja i-l plătisem pentru plimbarea cu sania. Casele s-au terminat şi am ajuns la marginea pădurii. De un gard era legată sania. Arăta ca un fel de şezlong de lemn. Cei trei cîini s-au ridicat în picioare gudurîndu-se. „Atenţie, nu sînt cîini de companie, sînt destul de sălbatici. Puteţi să-i mîngîiaţi, dar nu cu mănuşa şi doar după ce-i lăsaţi să vă miroasă. Ea e Hara, el e Iri (!) şi el Hani, care nu e chiar husky, e corcit cu un lup alsacian, dar e cel care ştie să le dea direcţia. Ceilalţi doi doar trag.

Acum nu ne putem sui în sanie, o să mergem pe lîngă ea pînă aproape de pîrtia de schi.“ Din motive pe care nu le-am înţeles prea bine, am mai făcut vreun kilometru pe jos, pe lîngă sanie, printr-o zăpadă pufoasă care ne trecea de marginile bocancilor. În ăst timp, nepalezul ne-a povestit cît de greu sînt de crescut cîinii de tracţiune, cîtă carne mănîncă şi cîtă energie consumă ca să tragă o sanie. Gîfîind pe lîngă ei, încercam să-mi amintesc cîtă carne mîncaserăm noi la masă. 

În sfîrşit, omul ne-a făcut semn că ne putem urca în sanie. Stăteam aproape unul peste altul într-o poziţie cît se poate de inconfortabilă iar ghidul s-a urcat cu picioarele pe bara din spate ţinînd în mîini un snop de hăţuri cu care dirija cîinii. Nu mi s-a părut că aceştia îl ascultau prea bine. Era mult mai rău decît în sania trasă de iapa Isabela a lui Gheorghe din Ciocanu. Direcţia era cu totul imprecisă iar şezlongul numit sanie se clătina în stînga şi în dreapta ca o barcă pe valuri, mereu gata să se răstoarne. Am traversat pîrtia de schi, la lumina reflectoarelor. Monitorii de la şcoală pregăteau serbarea săptămînală. Unul făcea telemark şi ghidul ne-a întrebat cu superioritate dacă am mai văzut aşa ceva. La un moment dat, cei trei cîini au început să se ia la harţă între ei. Omul nostru s-a dat jos de pe sanie, să-i despartă şi să le descurce hamurile. Am mai mers vreo trei minute şi pe urmă iar ne-a zis că trebuie să coborîm. Am parcurs un alt kilometru pe picioarele noastre, pînă cînd am ajuns înapoi la gardul unde găsisem sania legată. Ora se terminase. Nepalezul ne-a întrebat dacă ne-a plăcut, iar eu, din politeţe, am zis că da. Am schimbat vreo două impresii în română, şi cu Radu. Ascultîndu-ne, omul a zis: „Voi poate că nu ştiţi, dar limba voastră chiar seamănă cu rusa“. I-am răspuns că aşa o fi şi apoi mi-a dat prin cap să-l învăţ cel mai popular salut românesc. L-am strîns pe Radu de mînă şi am pronunţat salutul pe care i-am recomandat să-l folosească atunci cînd se mai întîlneşte cu vreun român: „Sînt prost“. Figura i s-a luminat brusc a înţelegere şi o clipă mi-a fost teamă. Dar el a zis: „Prost vine din germană“. „Da, da“ i-am răspuns eu pe ruseşte.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image