Treaba statului, domnule…

Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Fie că rîdem, zîmbim amar sau ne trec fiori reci pe șira spinării, multe dintre vorbele lui Caragiale ne urmăresc fără încetare, de mai bine de-o sută de ani. E mecanismul acela magic prin care unul dintre noi, la un moment dat, reușește să vadă lucrurile din miezul, dar și din afara lor. Un individ izbutește să vorbească despre universul uman din care face parte, spunînd lucruri semnificative despre sine și despre semeni. Și face asta fără să utilizeze la vedere filozofia, psihologia, sociologia, antropologia, fără să dea verdicte și fără să formuleze enunțuri solid documentate, care încearcă să transmită ceva relevant despre o comunitate. E drept, totuși, verdicte mai dă. Dar n-o face din perspectiva omului învățat, tobă de rezultatele cercetărilor. O face de la colțul terasei de cafenea. Și amestecă chestii neamestecabile în mod obișnuit.

Caragiale nu vorbește din locuri „sacre” sau învestite cu orice tip de autoritate recunoscută, de la vreo tribună, catedră sau dintr-un amvon. El vorbește de la cîrciumă și de pe stradă, din casă, de la iarbă verde, din iureșul sărbătorii și de la iarmaroc. Felul în care se exprimă despre lumea noastră e, uneori, aidoma singularității gravitaționale. Teoretic, am spune că e un punct cu volum care tinde spre zero și o masă care tinde spre infinit. În rest, sîntem angajați pe un drum extrem de complicat al descoperirii, al cunoașterii. Tot teoretice. Și pierdem, în mod firesc, de multe ori, puterea de a deosebi între ele lucrurile care devin atît de mici sau, după caz, atît de mari încît ne depășesc orice capacitate de a formula ceea ce credem că descoperim. Din perspectiva asta, calea lui Caragiale de a spune ceva despre lumea lui pare un lucru prin excelență neserios. Amuzant, dar totuși doar un set de vorbe de duh ale unui tip talentat, care ia lumea peste picior, amuzîndu-se și bombănind de la colțul terasei.

Numai că singularitatea, în esența formulării ei, poate apărea și aici, în acest context dezarmant de nespecific. La cîrciumă. După cîteva beri și după cîteva bombăneli cu convivii. La fel ca în paradoxul științific, și aici se pun laolaltă mai multe noțiuni neamestecabile vreodată. O știm cu toții, există oameni înzestrați cu capacitatea de a formula lucruri care par imposibile, dar, cu toate astea, reușesc să prindă viață. Și să-și facă loc în ceea ce numim „realitate”, ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Amestecul acesta de transă logoreică, delir, expresie tăioasă, observație cuantică, dar și jocul cu mecanismele profeției autoîndeplinite, totul culminînd cu băgarea bățului prin gardul blestemului, creează o gaură neagră, „de laborator”, care poate înghiți nu doar microuniversul din care a luat naștere. Deși sînt doar niște înlănțuiri de vorbe, există ziceri dincolo de limitele cărora pare că nu se poate trece. Da, sînt doar niște cuvinte puse unul lîngă altul. Dar energia lor, puterea de sugestie și de cuprindere e atît de mare – e drept că această putere funcționează extrem de contextual – încît se comportă asemenea unei găuri negre. Sînt cuvinte care par să înghită lumea din care au luat naștere.

Ca într-un fenomen invers Big Bang-ului. Totalitatea lucrurilor se strînge instantaneu în sine însăși, pînă la pragul absolut al inexistenței. Formulările lui Caragiale sînt o lume aflată mereu pe punctul de a dispărea. Nu dispare. Dar e mereu pe punctul de a o face. O lume care vorbește despre sine atît de „de bine” sau atît de „de rău”, autoiubindu-se și autoblestemîndu-se cu o asemenea energie, încît existența îi e mereu la limita dintre delir și neant. Cuvintele lui Caragiale ne atrag cu o putere atît de mare, iar uneori disperarea noastră de a scăpa e atît de calorică, încît viteza gîndurilor cu care încercăm să ieșim de-acolo o depășește pe cea a luminii. Și rămînem prizonieri în eternitatea orizontului evenimentelor. Acolo găsim niște forme de „acasă”, de „liniște”, de „confort”. E ca o plecare cosmică în căutarea salvării sinelui, o expediție astrală care capătă viteza necesară pentru a se desprinde de lumea ei, tocmai prin actul de a sta. Iar dacă tot stai, îți pui alături ceva de băut și te-apuci de vorbă cu cine s-o nimeri prin preajmă. Cîrciuma devine un laborator de fizică cuantică, un accelerator de particule și un încetinitor al gîndului sinuciderii. Iar felul acesta de a vedea lucrurile nu decade din demnitate nici ideea de laborator, dar nici pe cea de cîrciumă.

Haideți să vorbim „la concret”, așa cum solicită mereu, în mod firesc, unii dintre meseni. De pildă, despre ideea de stat. Statul ca instituție suprastructurală, prin care se exercită mecanismele de funcționare ale unui sistem social. La noi, neîncrederea în această noțiune și în toate întruchipările sale are rădăcini foarte vechi. Statul e ceva despre care avem mereu senzația că vrea să ne fure bicicleta. Prin urmare, sîntem proactivi. Îl furăm noi, preventiv. Ca să dormim liniștiți, în ideea că el ne va fi furat cumva, fără să știm. Asta, desigur, cînd nu ne fură, cu toată nesimțirea, la vedere. Și nici nu vorbește. Nu prea are chef să comunice cu noi. Iar cînd ne vorbește, fie o face puțin și prost, fie o face ca și cînd le-ar vorbi unor cretini. Ce facem noi? Îi întoarcem toate astea cu sete. Îl tratăm ca pe prostul satului. Sau facem orice pentru a-l trage-n piept. El ne mustră? Noi îi dăm o palmă. El ne zgîlțîie, noi îi dăm un pumn. Nu-i înțelegem rostul decît la defilare, de Ziua Națională, și cînd ieșim la pensie. În rest, ne descurcăm fără el. El se face că ne protejează, noi ne facem că-l plătim pentru treaba asta. Partea proastă e atunci cînd vine o nenorocire. E pericol mare și pentru el, și pentru noi. Statul apelează la înțelegerea cetățenilor. Iar noi, cetățenii, răspundem cu responsabilitate: „Treaba statului, domnule…”.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Zapada facebook poiana brasov jpg
Se dă startul la sezonul de ski. În Poiana Brașov au pornit instalațiile pentru produs zăpadă artificială
Primăria Municipiului Brașov a anunțat vineri, 15 noiembrie, că au fost pornite tunurile pentru producerea de zăpadă artificială, în Poiana Brașov. În masivul Postăvarul au fost înregistrate temperaturi de până la -6 grade în partea superioară.
Eva Longoria (6) jpg
Actriţa Eva Longoria a dezvăluit motivele pentru care a plecat din America „distopică”. Unul din ele, alegerea lui Donald Trump
Actrița hollywoodiană Eva Longoria a dezvăluit recent, într-un interviu că familia sa nu mai locuiește în Statele Unite și își împarte timpul între Mexic și Spania, explicând şi motivele care au condus la această decizie.
schelet copil timisoara jpg
Descoperire macabră în Timișoara. Scheletul unui copil a fost descoperit pe un șantier. Este anchetă
Este anchetă în Timișoara, după ce mai mulți muncitorii care efectuau lucrări pe un șantier au dat peste rămășițe umane care par să aparțină unui copil.
200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.