„Traumatologie“ emoțională

Publicat în Dilema Veche nr. 740 din 26 aprilie – 2 mai 2018
„Traumatologie“ emoțională jpeg

A fost vînzoleală mare în urbe în urmă cu o zi. Presa a scris a­mă­nunțit cum profesoara universitară Orinella Pulpan, specialistă de renume în terapia șocurilor emoționale, psiholog clinician cu state vechi în domeniu, a fost transportată de urgență la Spitalul de Psihiatrie – în cămașă de forță, pare-se! –, întrucît suferise, vai, o traumă psihică devastatoare. Detaliile straniului eveniment au început să iasă la iveală după mai multe zile, prin intermediul colegilor doamnei Pulpan (de la Facultatea de Psihologie). Înainte de a le expune eu însumi aici, trebuie să fac o precizare tehnică importantă, legată de metodele de tratament practicate, de-a lungul deceniilor, de către Orinella. Redusă la esență, strategia de lucru a vestitei psiholoage era „cui pe cui se scoate“. Adică, pentru exactitate, terapeuta îi administra individului aflat în șoc emoțional un al doilea impact nervos dur – de data aceasta controlat însă –, menit să-l elimine pe primul și, totodată, după legile medicinei homeopatice (axate pe tratarea maladiei prin a-i furniza pacientului, în doze măsurate, elementul patogen declanșator!), să aducă vindecarea. Ca atare, tratamentul ieșea din limitele stricte ale cabinetului și pătrundea în viața personală a bolnavului. După stabilirea clară a condițiilor în care respectivul dobîndise boala, Orinella ticluia un scenariu horror demn de mințile regizorale cele mai întunecate ale Hollywood-ului. Insul aflat sub tratament nu știa, desigur, nimic, iar familia sa devenea complice la derularea înscenării terapeutice. Unele dintre cazurile doamnei Pulpan au ajuns publice, datorită imaginației insolite de care dăduseră dovadă.

Bunăoară, unei doamne care avusese impresia că-și zărise soțul sărutîndu-i sora și trăia cu teroarea adulterului partenerului și a divorțului iminent – stare, paradoxal, nemotivată de realitate –, psiholoaga „i-a creat“ o experiență profund tulburătoare. Într-o zi, întorcîndu-se acasă de la serviciu, pacienta și-a găsit bărbatul în pat cu propria ei mamă în vîrstă de 94 de ani, dezbrăcată pînă la scutecul de unică folosință. Ascunsă într-un dulap, Orinella studia atent reacțiile protagoniștilor. De frică și, pesemne, de oroare, soțul, la rîndu-i costumat adamic, tremura ca o piftie, în timp ce bătrîna rînjea știrb la o pictură din apartament, unde observase, s-ar fi spus, ceva interesant. La vederea imposibilei imagini, victima și-a perdut mințile. A înșfăcat de pe perete fix tabloul la care se holba, defazat, biata sa mamă și, pînă să țîșnească, salvator, greoaia Orinella din șifonier, l-a izbit cu sete în țeasta consortului terifiat, producîndu-i, instantaneu, un KO. Semnificativ rămîne faptul că femeia s-a vindecat de nevropatie. A comis ea însăși adulterul (odinioară angoasant) și a divorțat. S-a recăsătorit, iar azi trăiește fericită la Paris. În contrapartidă, fostul soț a dezvoltat o maladie nervoasă. Pictează, din memorie, nuduri de nonagenare și, la finisarea fiecărei picturi, înrămează opera elegant. Apoi și-o trîntește, cu fermitate, în cap… Într-un alt caz, doamna Pulpan l-a recuperat pe un medic obsedat de tîlhari. I se furaseră ștergătoarele de la mașină (e drept, un automobil de lux) și, în consecință, devenise convins că-i va fi prădată casa și ucisă familia. Achiziționase un pistol pentru protecție, dar frica nu dispăruse. Trăia în anxietate totală.

Ajutorul Orinellei a fost neîntîrziat. Într-o noapte, doctorul a auzit zgomote suspecte în sufragerie. A luat arma și s-a năpustit asupra intrușilor. A văzut trei siluete țopăind prin cameră. A tras mai mult focuri fără să ezite. Hoții s-au prăbușit la pămînt. A aprins lumina și le-a smuls cagulele de pe fețe. Grozăvie! „Intrușii“ erau nevasta și cei doi copii ai săi. Plini de sînge pe obraji. Pînă să apară Orinella, pitită după o canapea, și să-i explice că gloanțele fuseseră oarbe, iar sîngele era bulion, medicul a căzut, inert, la pămînt. Omul s-a însănătoșit totuși și s-a profilat pe vînătoare. A promis că, între numeroasele trofee de pe zidurile casei lui, va agăța, la vremea cuvenită, și capul cărnos al doamnei Pulpan. În sfîrșit, recent, lucrurile au degenerat la cabinet. A apărut un coleg de la Facultate, Prometeu Lăbuț, care a cerut tratament. A zis că, în piață, o bătrînă îi zîmbise lasciv, scoțîndu-i limba mare și albicioasă. De atunci se temea cumplit că va viola octogenare și că va deveni o știre de la ora cinci. Înainte ca Orinella să se dezmeticească, Lăbuț i-a aruncat o privire demonică și a strigat la ea: „A mea ești, babo!“ Profesoara a tresărit violent, după care și-a pierdut cunoștința. Au adus-o în simțiri, cu greu, prietenii care așteptau, în liniște, la ușă. Era o farsă pentru cea de-a șaptezeci și cincea aniversare a Orinellei. Din păcate, profesoara nu a mai putut reveni la normalitate. Zbiera că fusese inseminată de Sarsailă și că va naște un copil infernal. A fost luată pe sus și transportată la spital în cămașa de forță. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
profimedia 0892515190 jpg
Provocările Kamalei Harris în primele zile de campanie, în timp ce se pregătește pentru o confruntare istorică cu Donald Trump
În doar câteva zile de când a preluat conducerea campaniei, Harris și-a pus amprenta distinctivă asupra operațiunii electorale. Ea stârnește entuziasm și atrage un val de donații din partea democraților care se temeau că vor aluneca spre dezastru cu Biden în fruntea listei.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.