Tramvaiul

Publicat în Dilema Veche nr. 702 din 3-9 august 2017
tramvai jpeg

Cel mai pitoresc mijloc de transport din București a rămas tramvaiul. Cu poezia țăcănitului pe șine, cu impasibilitatea rutinată a vatmanilor (că manipulanții sînt în politică), cu pasagerii lui modești, tăcuți sau gălăgioși și cu traseele sale epopeice, de la uzinele Faur pînă în strada Zețarilor ori de la capătul Giuleștilor pînă la capătul Ferentarilor, ca să nu mai vorbim de maratonul tramvaiului 1 care pleacă din Dudești, pe Mihai Bravu, Ștefan cel Mare și Nicolae Titulescu pînă la Gara Basarab și apoi, ocolind prin bulevardul Vasile Milea, își încheie periplul tocmai la Șura Mare, în sudul orașului. O călătorie interminabilă, prin lumi diferite, la capătul căreia probabil că vatmanii se întreabă dacă nu cumva între timp li s-au însurat copiii sau dacă ei înșiși n-au fost scoși deja la pensie. Din așa un drum ar putea ieși un adevărat tratat antropologic: Șine triste.

Ei bine, după o pauză de mulți ani în care, din motive de trasee, n-am mai avut de-a face cu acest mijloc de transport istoric (tramvaiul electric din București datează din 1894), am avut din nou ocazia acestei experiențe și sper ca obișnuiții tramvaiului să nu rîdă de mine. Și nu cu 41 cel modern am fost, ci cu bătrînul 16, de a cărui existență știam încă din anii copilăriei. Sigur, acum nu mai stai la mila vatmanului, că există un buton pe care singur apeși ca să ți se deschidă ușa. Dar poate că asta e singura deosebire față de cum era prin anii ’80. M-am regăsit într-un interior cît se poate de familiar (trec deceniile și lucrurile esențiale rămîn neschimbate). Ce m a surprins au fost însă zdruncinăturile violente și continue din timpul mersului, de parcă nu pe șine ar fi mers, ci pe un drum plin de gropi. Asta nu mai țineam minte. De unde apar zgîlțîielile astea e greu de înțeles, mai ales că ele se simt și prin centru, unde linia e încastrată în beton, și pe la marginea orașului, unde e așezată pe traverse. Dar vorbind de interior, pot să spun că, stînd jos și încercînd să degust plimbarea, am fost de-a dreptul fascinat de dansul pet-urilor goale care ieșeau și intrau de pe sub scaune, în funcție de oscilațiile vagonului. Vizavi stătea o cucoană, cu niște pulpe enorme la vedere, picior peste picior, cu unghii lătărețe și pătrate, vopsite într-un alb mat, care se ițeau de sub bareta unor sandale maro. În fața mea, un puști se juca la mobil, iar ceva mai încolo stătea un individ, nu prea tînăr, dar nici prea bătrîn, în maiou albastru și șlapi, cu pantalonii suflecați cît să i se vadă tatuajele de la glezne, care vorbea la telefon cu partenera lui de viață. Ținea mobilul la ureche, dar acesta era pus pe speaker, așa că în tot tramvaiul se auzea nu doar ce zicea el, ci și ce-i spunea consoarta: „Ce dracu’ caută, mă, Costele, prezervativele alea la tine în dulap, că tocmai am dat peste ele? Ia, te rog frumos, să-mi explici și mie“. „Aoleu, păi alea nu-s prezervative, bre. Sînt pastile de stomac.“ Evident, discuția nu s-a oprit aici, iar ascultătorii involuntari au putut să-și facă fiecare propria părere despre cine avea dreptate și cine nu.

Pe geam se perindau maghernițele de pe Lizeanu, cu mulțimea firmelor de servicii funerare din zonă, Bojescu, Beligi și altele fără nume, magazinele de piese auto și casele de amanet. Cum bine ziceau Ilf și Petrov, în Douăsprezece scaune: „În oraşul X, capitală de judeţ, erau atît de multe frizerii şi întreprinderi de pompe funebre, încît ai fi putut crede că locuitorii acestui oraş se nasc ca să se bărbierească, să se tundă, să-şi facă o frecţie şi, îndată după asta, să moară.“

Am trecut de strălucitoarea stație de benzină OMW și am intrat pe Maica Domnului (totdeauna m-a intrigat numele străzii ăsteia), am trecut de intersecțiile cu Pîrgarilor, Șoltuzului și Ispravnicului. Copii mucoși și bunicile lor în papuci și rochii cu imprimeuri își petreceau ziua pe stradă, prin fața porților. Am ajuns la Alexandru cel Bun. Adică stația Alexandru cel Bun de pe Maica Domnului. Acolo am realizat că prin vagon își făcuseră apariția controlorii. Trebuie să mărturisesc că, dat fiind faptul că experiența mea trebuia să fie completă și similară cu acelea din vremurile de tristă și nostalgică amintire, nu-mi cumpărasem bilet – pardon, cartelă. (Even­tualii moraliști vigilenți sînt rugați să ia în calcul și statistica RATB, potrivit căreia 75% din bucureșteni au călătorit fără bilet și peste 96% din aceștia în mod frecvent. Și vă imaginați că numărul călătoriilor anuale cu tramvaiul din București se ridică la 112 milioane?) Nu m-am impacientat. Priveam intens plăcuța cu numele străzii: Maica Domnului. După ce s a ciondănit cu puștiul din fața mea, controlorul m a ocolit ca și cum nici n-aș fi existat. Poate că nici nu mă vedea, acolo fiind amestecate niște planuri temporale. Pe bulevardul Tei s-au dat jos. Tramvaiul a ajuns în zona verde de lîngă parcul Lacul Tei și Șoseaua Petricani. Peste lac se profila silueta lugubră a clubului ars Bamboo. Noua roată a lumii stătea și m-am gîndit că se învîrte doar în week-end. În fine, Bucureștiul arată cu totul alt­fel din tramvai, mai pitoresc, mai mizer. Dar parcă numai din tramvai poți simți pe de-a-ntregul atmosfera mahalalelor și esența lui nemuritoare.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dan Bordeianu sursa foto Anelise Salan
Dan Bordeianu, fața nevăzută a succesului. Ce provocări a întâmpinat în perioada sa de glorie: „Nu m-aș întoarce în mediul acela”
Dan Bordeianu vorbește cu o ușoară umbră de regret despre perioada sa de glorie, când era considerat unul dintre cei mai talentați și populari actori din România. Actorul recunoaște că acele vremuri i-au marcat viața, însă nu întotdeauna în mod pozitiv, deoarece se simțea mereu obosit și prins într-
Bridget  Brink foto X jpeg
Ambasadoarea SUA în Ucraina demisionează din cauza politicii lui Trump: „Pacea cu orice preț nu este pace adevărată”
Bridget Brink, diplomată cu o carieră de aproape 30 de ani, a renunțat la postul de ambasadoare a Statelor Unite în Ucraina, acuzând administrația Trump că face presiuni asupra Ucrainei în loc să sancționeze agresiunea Rusiei.
Grădinărit ecologic  Sursa Freepik (1) jpg
Cum amenajezi corect curtea de la casă pentru a avea o grădină bio plină de legume și plante aromatice. Trucul genial care transformă locul într-o oază de liniște, relaxare și sănătate
Tot mai mulți români aleg să-și cultive propriile legume și plante aromatice, transformând grădina într-o sursă sigură de hrană sănătoasă, dar și într-un refugiu de relaxare și reconectare cu natura. Fenomenul grădinăritului ecologic câștigă teren.
politie marea britanie foto epa efe png
Trei iranieni, arestați în Marea Britanie pentru spionaj în favoarea Teheranului
Trei bărbați din Iran au fost arestați de autoritățile Marii Britanii, fiind acuzați de spionaj în favoarea Teheranului.
bruce springsteen foto shutterstock
Trump îl jignește pe unul dintre cei mai mari artiști rock ai SUA, care umple stadioane în toată lumea: „Un nesimțit, enervant și agresiv”
Bruce Springsteen, unul dintre cei mai mari artiști ai Americii, a deschis turneul său european cu un mesaj politic puternic împotriva administrației Trump, iar președintele american nu a întârziat să răspundă cu jigniri și amenințări.
dani mocanu nicusor dan foto captura video png
Dani Mocanu i-a făcut manea lui Nicușor Dan: „Președintele perfect pentru un trai ca în Occident”
Manelistul Dani Mocanu a lansat vineri seara, 17 mai, piesa „Pro Europa”, în care acesta își arată susținerea pentru candidat pe care îl numește „mare matematician”.
smiling happy florist her nursery standing holding potted red geraniums her hands as she tends garden plants greenhouse jpg
Mușcatele și tendințele verii pentru terase și balcoane: culoare, natură și relaxare
Descoperă cele cinci tendințe pentru amenajarea teraselor, balconului sau verandei. Inspiră-te din stiluri colorate, eco-șic și mediteraneene și creează-ți un spațiu de vis cu ajutorul mușcatelor.
cub andi moisescu png
Andi Moisescu, sfat de aur pentru câștigătorul marelui premiu de 120.000 de euro de la Românii au talent: „Recomand...”
Deși au trecut mai bine de 14 ani, Andi Moisescu își amintește primul sezon „Românii au talent” ca și cum s-ar fi întâmplat ieri. Într-un interviu recent, juratul celebrului show de talente de la Pro TV a povestit despre temerile pe care le-a avut la începutul proiectului, dar și despre sfatul pe ca
image png
O româncă deghizată în femeie de serviciu a furat bijuterii de peste 640.000 de euro dintr-una dintre cele mai luxoase locuințe din Londra
O româncă de 24 de ani, însărcinată, a reușit să pătrundă într-un conac de lux din Londra, deghizată în femeie de serviciu, și a furat bijuterii în valoare de peste 640.000 de euro.