Top-less cu top-tanul

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Anul începe minunat, cu bilanţuri şi topuri. Cel mai şi cea mai ocupă spaţii largi, de la filmele şi muzicile care au dat lovitura în 2011, pînă la vînzările de aspiratoare şi mixere care au rupt gurile, la ofertă. Revista Forbes România şi ziarul Adevărul au publicat un studiu al unei companii de monitorizare, o contabilizare cinstită, gospodărească, a apariţiilor în media trecute pe răbojul personajelor iconice din România contemporană. La categoria bărbaţi, pe primul loc se află, detaşat, domnul George Becali, patron de echipă de fotbal şi europarlamentar. Domnia sa a adunat, fără efort, într-o alergare uşoară, 515 apariţii media. Treaba asta demonstrează, la un calcul simplu, că în anul trecut nu a existat zi de la Bunul Dumnezeu, atît de invocat de cîştigătorul topului, în care să nu existe cel puţin o ştire, o menţionare a numelui George (Gigi) Becali. Mai precis, 1,41 de apariţii pe zi. Ar fi interesant de aflat dacă Dumnezeu însuşi a reuşit, pe parcursul lui 2011, să adune un număr comparabil de apariţii. Evident, apariţii media. Ocupanţii următoarelor două locuri de la vîrful acestei ierarhii semnificative pentru universul nostru public sînt domnii Răzvan Lucescu (164) şi Cristi Borcea (112).

Cea mai bună clasare la categoria femei îi aparţine doamnei Oana Zăvoranu, care a reuşit să o depăşească la sprint, pe ultima sută de metri, după o evoluţie mediatică extrem de spectaculoasă, pe Monica Gabor, fosta doamnă Columbeanu. Scorul strîns, 119-97, arată o competiţie dură, la baionetă, unde departajarea s-a făcut numai după intervenţia artileriei grele a unui pluton de vrăjitoare, gata să dea peste cap chiar şi stabilitatea Efectului Nostradamus, una dintre cele mai la modă chei de percepere a realităţii. Cea de-a treia clasată la această categorie este domnişoara Daniela Crudu (96 de apariţii în media), care ratează la fotografie clasarea pe atît de rîvnitul loc 2.

Interpretarea complexă a rezultatelor acestui raport de monitorizare ar trebui lăsată, după cum e normal, pe seama specialiştilor în sociologie, antropologie, psihologie şi speologie. Însă experţii nu au nici un drept să confişte această dezbatere de maximă importanţă pentru spaţiul nostru public. Avem dreptul şi noi, cetăţenii, să ne spunem părerea, să analizăm, să aşezăm în context, să declinăm, să consumăm, în cele din urmă, dimensiunea spirituală a acestor rezultate. Să cîntărim greutatea acestor cifre de unde se vede, clar, cam prin ce zone s-a situat interesul public în anul care s-a săturat de noi şi a şters-o, fără regret, în purgatoriul istoriei imediate. Avem dreptul şi noi să aruncăm o privire asupra felului în care simţim nevoia acută a unui proiect naţional, la care să participăm, cu mic, cu mare, redescoperind solidaritatea şi spiritul comunitar.

Ei bine, primii trei clasaţi în acest top al apariţiilor în media, la categoria bărbaţi, arată o orientare promiţătoare a interesului public din România spre sportul rege. Un elementar exerciţiu de interpretare ne arată că sîntem preocupaţi de o readucere în discuţie, de o reevaluare a monarhiei (vezi vocabula rege, din sintagma sportul rege), pe fondul relansării interesului public pentru ideea de echipă, de competiţie, de acceptare a provocărilor pe care ni le propune contemporaneitatea. Iar procesul interpretativ poate merge mai departe, cu argumente solide, spre identificarea unor lecţii pe care le-am învăţat din istoria recentă. Raportarea responsabilă la învăţămintele din perioada 1947-1989 e cît se poate de clară. Primul clasat în topul bărbaţilor este patronul unei echipe de fotbal care a aparţinut Armatei. În vreme ce ocupantul locului trei este un important acţionar al unei echipe de fotbal care aparţinea Ministerului de Interne. Plasarea într-o simetrie perfectă a acestor instituţii revalorificate în democraţie arată cît de clară e perspectiva pe care o are conştiinţa noastră publică asupra destinului istoric pe care îl avem de urmat. Iar metafora noii Arene Naţionale, devenită între timp o spectaculoasă realitate, unde se va desfăşura prima finală europeană din istoria noastră, se pliază perfect pe foamea spirituală de proiect naţional, de redescoperire a solidarităţii şi a spiritului de echipă.

În termenii analizei la nivelul nevoii de leadership adecvat naturii proiectului, lucrurile stau la fel de clar şi de îmbucurător. Ocupanţii locurilor 1 şi 3 se află într-o relaţie de rudenie naş-fin. E un fapt care generează o interpretare la un nivel mai subtil, o plasare a exerciţiului hermeneutic în zona antropologiei profunde. Ne dorim lideri care vin din tradiţia adîncă pe care am readus-o la lumină, înlocuind coşmarul istoric al abuzurilor pe care le făceau şirurile nesfîrşite de rubedenii de sînge, cu o imagine nouă, proaspătă, proteică, a rudelor prin alianţă. Spectrul aristocraţiei proletare se pierde în negura amintirii, lăsînd loc unei realităţi luminoase, unei meritocraţii capitaliste, dotată cu instinct de luptător şi de supravieţuitor.

În ceea ce priveşte decriptarea semnificaţiilor ierarhiei de la vîrful topului feminin, nu e nevoie de mare talent în ale interpretării pentru a identifica, imediat, aspiraţiile profund patriotice pe care le reflectă. Cele trei doamne clasate pe primele locuri sînt înalte, zvelte, brunete, cu priviri pătrunzătoare. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi puneţi-le în mîini, fiecăreia dintre ele, un drapel tricolor care flutură în vînt. Veţi obţine imediat o imagine celebră din iconografia paşoptistă. Spiritul Mariei Rosetti, recuperat în media anului 2011. Ce frumos, ce încurajator, ce optimist! Ce-i poţi răspunde azi unui operator de teren care îţi adresează o întrebare pentru un sondaj despre direcţia în care ne îndreptăm? Un singur răspuns se odihneşte pe buzele tuturor: „În mod sigur, într-o direcţie bună!“.

Cătălin Ştefănescu
este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Papa Ioan Paul al II lea
18 mai: Ziua în care s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, primul Suveran Pontif de origine slavă
La 18 mai 1920 s-a născut Papa Ioan Paul al II-lea, primul papa de origine slavă, iar în 1868 s-a născut Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei. În anul 1897, Bram Stoker publica la Londra romanul Dracula.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 19 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2025, turul II. Românii își aleg președintele
Românii își aleg președintele pentru următorii cinci ani. Procesul de vot a început în diaspora joi, 15 mai, la ora 22:00 (ora României), odată cu deschiderea primei secții de votare în Auckland, Noua Zeelandă. În țară, votul se desfășoară duminică între orele 7:00 și 21:00.
Regele Charles 14 mai Foto Profimedia (2) jpg
Lupta regelui Charles cu cancerul. Monarhul britanic a primit diagnosticul la mai puțin de un an de la încoronare
La mai puțin de un an de la încoronare, regele Charles, în vârstă de 76 de ani, a fost diagnosticat cu o formă nespecificată de cancer, descoperit în timp ce era supus unui tratament pentru o problemă benignă de sănătate, legată de o prostată mărită.
flowers 2162026 1280 jpg
Horoscop săptămâna 18-24 mai 2025. Universul protejează 3 zodii care au parte de o schimbare majoră de energie
Săptămâna 18 – 24 mai 2025 marchează o schimbare semnificativă de energie în plan astrologic, odată cu începutul unui nou sezon zodiacal și cu o mutare importantă a lui Saturn, planeta disciplinei și a karmei.
image png
Trei dintre deținuții evadați din închisoarea din New Orleans, prinși și transferați cu elicopterul
Poliția statului Louisiana a recapturat trei dintre deținuții evadați vineri dimineață din închisoarea din parohia Orleans și i-a transferat sâmbătă cu elicopterul într-un centru corecțional securizat.
dani mocanu
Mircea Cărtărescu a distribuit maneaua dedicată lui Nicușor Dan. Dani Mocanu: „Mințile strălucite gândesc la fel”
După ce scriitorul Mircea Cărtărescu i-a distribuit piesa dedicată lui Nicușor Dan, manelistul Dani Mocanu a declarat că „mințile strălucite gândesc la fel”.
adrian 11 full jpg
Adrian Văncică, actor: „Libertatea de a gândi nu ți-o poate lua nimeni, indiferent de sistem“
Se împlinesc 35 de ani de la primele alegeri prezidențiale în democrație și încă sunt mulți români care nu își exercită acest drept obținut cu prețul vieții a mii de oameni în Decembrie 1989.
20250517192248 861194 jpg
Papa Leon al XIV-lea, în prima fotografie oficială: cruce relicvar unică și semnătura în latină
Vaticanul a publicat prima fotografie oficială a noului Suveran Pontif, Papa Leon al XIV-lea, în care acesta poartă o cruce relicvar cu sfinți augustineni și își semnează numele în limba latină: Leo pp. XIV.
accident timis foto isu timis png
Accident tragic în Timiș: O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite
O femeie și-a pierdut viața, iar alte patru persoane, printre care doi copii, au fost rănite în urma unui accident rutier între două mașini produs sâmbătă seara, 17 mai în localitatea Otveşti din judeţul Timiş.