Top-less cu top-tanul

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Anul începe minunat, cu bilanţuri şi topuri. Cel mai şi cea mai ocupă spaţii largi, de la filmele şi muzicile care au dat lovitura în 2011, pînă la vînzările de aspiratoare şi mixere care au rupt gurile, la ofertă. Revista Forbes România şi ziarul Adevărul au publicat un studiu al unei companii de monitorizare, o contabilizare cinstită, gospodărească, a apariţiilor în media trecute pe răbojul personajelor iconice din România contemporană. La categoria bărbaţi, pe primul loc se află, detaşat, domnul George Becali, patron de echipă de fotbal şi europarlamentar. Domnia sa a adunat, fără efort, într-o alergare uşoară, 515 apariţii media. Treaba asta demonstrează, la un calcul simplu, că în anul trecut nu a existat zi de la Bunul Dumnezeu, atît de invocat de cîştigătorul topului, în care să nu existe cel puţin o ştire, o menţionare a numelui George (Gigi) Becali. Mai precis, 1,41 de apariţii pe zi. Ar fi interesant de aflat dacă Dumnezeu însuşi a reuşit, pe parcursul lui 2011, să adune un număr comparabil de apariţii. Evident, apariţii media. Ocupanţii următoarelor două locuri de la vîrful acestei ierarhii semnificative pentru universul nostru public sînt domnii Răzvan Lucescu (164) şi Cristi Borcea (112).

Cea mai bună clasare la categoria femei îi aparţine doamnei Oana Zăvoranu, care a reuşit să o depăşească la sprint, pe ultima sută de metri, după o evoluţie mediatică extrem de spectaculoasă, pe Monica Gabor, fosta doamnă Columbeanu. Scorul strîns, 119-97, arată o competiţie dură, la baionetă, unde departajarea s-a făcut numai după intervenţia artileriei grele a unui pluton de vrăjitoare, gata să dea peste cap chiar şi stabilitatea Efectului Nostradamus, una dintre cele mai la modă chei de percepere a realităţii. Cea de-a treia clasată la această categorie este domnişoara Daniela Crudu (96 de apariţii în media), care ratează la fotografie clasarea pe atît de rîvnitul loc 2.

Interpretarea complexă a rezultatelor acestui raport de monitorizare ar trebui lăsată, după cum e normal, pe seama specialiştilor în sociologie, antropologie, psihologie şi speologie. Însă experţii nu au nici un drept să confişte această dezbatere de maximă importanţă pentru spaţiul nostru public. Avem dreptul şi noi, cetăţenii, să ne spunem părerea, să analizăm, să aşezăm în context, să declinăm, să consumăm, în cele din urmă, dimensiunea spirituală a acestor rezultate. Să cîntărim greutatea acestor cifre de unde se vede, clar, cam prin ce zone s-a situat interesul public în anul care s-a săturat de noi şi a şters-o, fără regret, în purgatoriul istoriei imediate. Avem dreptul şi noi să aruncăm o privire asupra felului în care simţim nevoia acută a unui proiect naţional, la care să participăm, cu mic, cu mare, redescoperind solidaritatea şi spiritul comunitar.

Ei bine, primii trei clasaţi în acest top al apariţiilor în media, la categoria bărbaţi, arată o orientare promiţătoare a interesului public din România spre sportul rege. Un elementar exerciţiu de interpretare ne arată că sîntem preocupaţi de o readucere în discuţie, de o reevaluare a monarhiei (vezi vocabula rege, din sintagma sportul rege), pe fondul relansării interesului public pentru ideea de echipă, de competiţie, de acceptare a provocărilor pe care ni le propune contemporaneitatea. Iar procesul interpretativ poate merge mai departe, cu argumente solide, spre identificarea unor lecţii pe care le-am învăţat din istoria recentă. Raportarea responsabilă la învăţămintele din perioada 1947-1989 e cît se poate de clară. Primul clasat în topul bărbaţilor este patronul unei echipe de fotbal care a aparţinut Armatei. În vreme ce ocupantul locului trei este un important acţionar al unei echipe de fotbal care aparţinea Ministerului de Interne. Plasarea într-o simetrie perfectă a acestor instituţii revalorificate în democraţie arată cît de clară e perspectiva pe care o are conştiinţa noastră publică asupra destinului istoric pe care îl avem de urmat. Iar metafora noii Arene Naţionale, devenită între timp o spectaculoasă realitate, unde se va desfăşura prima finală europeană din istoria noastră, se pliază perfect pe foamea spirituală de proiect naţional, de redescoperire a solidarităţii şi a spiritului de echipă.

În termenii analizei la nivelul nevoii de leadership adecvat naturii proiectului, lucrurile stau la fel de clar şi de îmbucurător. Ocupanţii locurilor 1 şi 3 se află într-o relaţie de rudenie naş-fin. E un fapt care generează o interpretare la un nivel mai subtil, o plasare a exerciţiului hermeneutic în zona antropologiei profunde. Ne dorim lideri care vin din tradiţia adîncă pe care am readus-o la lumină, înlocuind coşmarul istoric al abuzurilor pe care le făceau şirurile nesfîrşite de rubedenii de sînge, cu o imagine nouă, proaspătă, proteică, a rudelor prin alianţă. Spectrul aristocraţiei proletare se pierde în negura amintirii, lăsînd loc unei realităţi luminoase, unei meritocraţii capitaliste, dotată cu instinct de luptător şi de supravieţuitor.

În ceea ce priveşte decriptarea semnificaţiilor ierarhiei de la vîrful topului feminin, nu e nevoie de mare talent în ale interpretării pentru a identifica, imediat, aspiraţiile profund patriotice pe care le reflectă. Cele trei doamne clasate pe primele locuri sînt înalte, zvelte, brunete, cu priviri pătrunzătoare. Faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi puneţi-le în mîini, fiecăreia dintre ele, un drapel tricolor care flutură în vînt. Veţi obţine imediat o imagine celebră din iconografia paşoptistă. Spiritul Mariei Rosetti, recuperat în media anului 2011. Ce frumos, ce încurajator, ce optimist! Ce-i poţi răspunde azi unui operator de teren care îţi adresează o întrebare pentru un sondaj despre direcţia în care ne îndreptăm? Un singur răspuns se odihneşte pe buzele tuturor: „În mod sigur, într-o direcţie bună!“.

Cătălin Ştefănescu
este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.