Tom Hanks – un caracter atipic

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Comunismul se aplică din nou jpeg

După Forrest Gump nu m-am omorît pentru că, oricît de atipic, personajul principal întruchipa totuși un gen pe care-l cam știam prin anii ’90 și mi-era nesuferit. Ceva subiectiv. Nici cu povestea din Philadelphia n am rezonat prea tare, poate că din motive obiective de data asta. În Culoarul morții era un amestec sinistro-fantastico-poetic pe care nu l-am prea gustat. Dar au fost altele, nenumărate filme în care Tom Hanks a reușit să mă convingă. De n-ar mai fi fost decît Apollo 13, Naufragiatul, Terminalul, Războiul lui Charlie Wilson, Căpitanul Phillips sau Podul spionilor și tot era destul. Dar, în total, omul a jucat în nu mai puțin de 70 de filme de cinema și în alte cîteva zeci de televiziune. A fost și regizor, și producător, și nici de teatru n-a stat departe. Într-un clasament al actorilor americani din toate timpurile, pe baza încasărilor de box-office ale filmelor în care au jucat, Tom Hanks este plasat pe onorabilul loc patru. Dincolo de faimă și de bani însă, importantă e o anume amprentă intelectuală pe care o impune asupra celor mai multe dintre rolurile sale. În filmele cu tentă politică, de exemplu. Pare că nu e vorba doar de talent sau sensibilitate artistică. Știe bine despre ce e vorba acolo. Știe cum și de ce joacă în anumite roluri.

A luat două premii Oscar pentru cel mai bun actor, doi ani la rînd (nu contează că tocmai pentru primele filme pe care le-am menționat), performanță pe care doar Spencer Tracy a mai reușit-o vreodată. Spune că fi vrut să se facă astronaut. N-a ajuns așa ceva, dar poate că rolul din Apollo 13 și faptul că face parte din conducerea National Space Society compensează destul de bine neîndeplinirea acestei dorinței. Unde mai punem că un asteroid a fost botezat cu numele său: Tomhanks.

În fine, ca și cum toate astea n-ar fi fost destule pentru un singur om, anul trecut actorul a publicat o carte de povestiri intitulată Caractere atipice (tradusă și la noi de editura ART). Descoperindu-i și acest talent, confratele său, comediantul Steve Martin, a exprimat o ciudă general umană prin exclamația: „La naiba!“ (nu știu cum o fi zis de fapt în engleză, dar ne putem închipui). Volumul a devenit imediat bestseller. Tom Hanks se dovedește a fi un bun povestitor. Unele proze au un umor și o finețe pe care le puteai bănui la Tom Hanks, cunoscîndu-i rolurile, dar pe care nu te așteptai neapărat să le poată transfera și în scris. Sînt secvențe din viață, unele cu o bogăție strălucitoare a amănuntelor, altele cu descrierea unor situații delicate. Autorul le schițează cu grație, le expune aparent fără a intra în profunzime, fără concluzii, dîndu-i însă cititorului toate elementele ca să mediteze singur asupra lor. Sînt povești care te lasă pe gînduri. Prima este o spumoasă relatare a eșuării unei scurte relații dintre un burlac oarecum tipic și o femeie plină de idei și energie. O alta descrie felul în care un adolescent descoperă infidelitățile tatălui. Multe dintre personajele sale duc în spate cîte o experiență tulburătoare pe care însă n-o dezvăluie și celorlalți. Un bulgar care fuge de comunism și ajunge în America nu povestește nimic din ororile pe care le-a trăit, le duce cu el în tăcere și nu vrea decît să-și găsească un loc în care să poată munci liniștit. Un fost combatant se bucură de liniștea unui Crăciun în familie, purtînd însă în minte grozăviile și vinovățiile din război. Lucrurile ascunse în sufletele oamenilor și cu care ei merg înainte, modest și discret, sînt ca un fel de fir roșu care străbate cartea. În volum sînt însă adunate și lucruri despre care cred că puteau fi lăsate la o parte, un scenariu de film, niște articole de ziar etc. Poate că n-ar fi stricat dacă editorii ar fi impus o selecție ceva mai strictă.

Tom Hanks spune că în copilărie era foarte timid. Mai spune despre el că în mod cert nu este un cinic. Lucrurile astea răzbat și din carte, așa cum răzbat și din rolurile pe care le creează. Un om sincer și delicat în același timp, cu o anumită candoare… și mult mai intelectual decît Forrest Gump.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

suport F 16 jpg
Avioanele F-16, mai greu de lovit. Ce soluție au găsit ucrainenii? Dronele rusești și ochii invizibili din interiorul Ucrainei
Ucraina a făcut un pas important în consolidarea apărării aeriene: avioanele de vânătoare F-16, primite de la aliații occidentali, sunt acum mai bine protejate în fața rachetelor balistice rusești, datorită unui sistem inovator de module mobile pentru întreținere și operațiuni.
Alimente colectate jpg
Cum s-a transformat visul unui asistent social în hrană pentru sute de mii de români
Într-o țară unde se aruncă peste două milioane de tone de mâncare pe an, mii de oameni nu știu ce vor pune mâine pe masă. Banca pentru Alimente recuperează produse încă sigure pentru consum și le redirecționează acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.
Primul front al Primului Război Mondial: Serbia în vara anului 1914 jpeg
28 iulie, ziua în care Austro-Ungaria a declarat război Serbiei și a pornit Primul Război Mondial
Pe 28 iulie 1914, Austro-Ungaria a declarat război Serbiei, la o lună după asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand. Evenimentul a declanșat Primul Război Mondial, un conflict global soldat cu milioane de victime și căderea a patru imperii.
Ammonite jpg
Noua enigmă cosmică. Sistemul Solar are un nou membru: planeta pitică Ammonite
La marginea înghețată a sistemului nostru solar, unde lumina soarelui abia mai pătrunde, astronomii au descoperit o nouă enigmă cosmică: planeta pitică Ammonite, un corp ceresc ciudat care pare să sfideze teoriile moderne despre arhitectura sistemului nostru solar.
colaj (4) jpg
Prăpăd în județele lovite de fenomene extreme: oameni salvați din viituri, case distruse, drumuri blocate
Fenomenele meteorologice extreme care au lovit duminică mai multe județe din țară au provocat pagube importante. Cele mai grave situații s-au înregistrat în județul Suceava.
steam car jpg
Accident rutier fatal la numai 6 km/h. Povestea incredibilă a primelor incidente în trafic
Primele accidente rutiere din istorie arată cât de periculoase sunt autovehiculele scăpate de sub control chiar și la viteze foarte mici. Deși primele automobile circulau cu doar 10 kilometri la oră, viteză maximă, numărul fatalităților era consistent.
Tren deraiat în Germania FOTO Profimedia
Un tren cu 100 de pasageri a deraiat în Germania. Mai multe persoane au murit
Un tren de călători a deraiat duminică, 27 iulie, în apropierea orașului Riedlingen, din districtul Biberach, Germania. Mai multe persoane au fost ucise. Numărul răniților este, de asemenea, mare, potrivit RADIO 7.de
Ursula von der Leyen Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
Ursula von der Leyen îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, apoi a precizat, pe contul său de pe reţeaua de socializare X, că Ucraina, ţară candidată pentru aderarea la UE, „a realizat multe pe drumul său european”.
Alexandru Nazare Foto Facebook   Alexandru Nazare jpg
Ministrul Finanțelor, reacție după demisia lui Anastasiu. „ANAF e disfuncțională, nu a existat dorință reală de reformă”
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a reacționat după ce Dragoș Anastasiu și-a prezentat, duminică, demisia din funcția de vicepremier pe fondul scandalului privind mita către ANAF.