Tihna preşedintelui

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Preşedintele ţării e tot mai des criticat pentru „defazajele“ sale, pentru că nu are reacţii prompte şi nu străluceşte în ce priveşte comunicarea. În sprijinul acestor critici s-au adunat destule argumente care par întemeiate. A fost şi acel articol din Der Spiegel unde Iohannis era caracterizat drept „diletant“, care a făcut multă vîlvă în România. E adevărat, preşedintele apare destul de rar şi cînd vorbeşte nu pare a spune tocmai ceea ce se aşteaptă de la el. Dar ce se aşteaptă de la el? Ei, aici e totdeauna o problemă, fiindcă aşteptările depind de fiecare în parte. Oricum, mi se pare că lumea a văzut de la bun început că Iohannis e un tip care nu vorbeşte prea mult şi că din rarele sale discursuri nu reiese că ar fi un nou Cicero. Înainte am avut un preşedinte care reacţiona prompt, prea prompt, la orice fleac. Era un politician cu abilităţi ce păreau briliante, dar care a sfîrşit prin a-şi da cu propria inteligenţă în cap, genul de driblor care pînă la urmă uită unde e poarta. Acum se pare că avem un fundaş puternic, dar cam lent. Ce-i drept, şi noi am devenit o naţie de cîrcotaşi, bucuroşi să comentăm orice, de pe margine.

Iohannis pare genul de om care nu-şi schimbă obiceiurile în funcţie de împrejurări. Cînd e ora prînzului e ora prînzului, cînd e vremea concediului e vremea concediului, cînd e de făcut politică se face politică. Iar noi am vrea ca preşedintele să fie oarecum în permanenţă la dispoziţia noastră şi să ne satisfacă dorinţele cît mai urgent. Că de-aia l-am ales, nu-i aşa? Poate că pe undeva sîntem încă bîntuiţi şi de mitul acela născocit de propaganda sovietică, potrivit căruia la Kremlin toată noaptea putea fi zărită o fereastră luminată, semn că, acolo, tătucul Stalin lucra neobosit pentru binele cetăţenilor patriei.

Lăsînd la o parte calităţile sau defectele omului politic Iohannis, aici e vorba, cred, şi de diferenţe între ritmuri şi culturi. Nemţii pe care ­i ­am întîlnit eu cam aşa erau, oameni cu program bine stabilit, aparent lenţi, fără mult umor sau spontaneitate, dar în cele din urmă eficienţi (şi încă putem spera că la un moment dat eficienţa asta se va vedea şi la preşedinte).

În urmă cu cîţiva ani am fost la Viscri şi, cînd să vizitez cetatea, m-am lovit de programul custodelui, o săsoaică mai în vîrstă ce tocmai pleca pentru ora de masă. I-am spus că venim de departe şi că nici n-avem cum să mai aşteptăm pînă la ora cînd va redeschide ea poarta, dar a părut de neînduplecat. La început am fost de-a dreptul indignaţi. Apoi am realizat că poate ea avea dreptate, noi fiind nişte turişti aiuriţi cărora nu le păsa de orele de masă şi de ritmurile biologice fireşti şi aveau pretenţia să fie primiţi la o orice oră. (Trebuie totuşi să spun că, în cele din urmă, pe femeie n-a lăsat-o inima să nu ne facă un tur rapid al cetăţii.) E poate şi diferenţa dintre Transilvania şi partea de sud a ţării.

Şi poate că percepţiile noastre sînt sincronizate cu ritmul alert al vieţii cu care ne-am obişnuit în ultima vreme, al informaţiei aproape instantanee din presă şi de pe reţelele de socializare. Vrem totul repede şi la orice oră. Avem magazine non-stop şi vrem şi preşedinte non-stop. Şi vrem şi ca el să fie puternic, să aibă autoritate. Mă întreb însă dacă n-ar fi mai bine să nici nu-i cunoaştem numele, ca în Elveţia, cum spunea cineva.

Pînă de curînd, media se hrănea copios din agitaţia şi înţepăturile permanente ale preşedintelui Băsescu sau din nenumăratele replici verbale ale lui Victor Ponta. Acum am impresia că verva asta sterilă s-a mai domolit. Ne e deja dor de ea, oare? Poate ar fi de încercat să luăm drept model şi tihna actualului preşedinte. Să ne liniştim adică şi să ne tragem puţin sufletul. Nu cred că Iohannis şi-a pus problema să ne ofere un model. Şi nu spun nici că tihna sa, incluzînd şi grija pentru aspersoarele şi gazonul de la Cotroceni, va duce neapărat la un mandat bine făcut. Sub aparenţa tihnei poate să zacă şi diletantismul. Asta rămîne de văzut. Dar mă întreb dacă nu cumva nouă, electoratului, indivizilor activi şi comentatorilor profesionişti nu ne-ar folosi să vedem lucrurile mai tihnit, mai detaşat. Dacă tot vrem să ne raportăm la modele, să ne amintim că atunci cînd foarte ­mulţi luau drept exemplu, mai mult sau mai puţin voit, stilul lui Băsescu, ţara devenise cam nevrozată. Ce s-ar întîmpla dacă ne am modela vieţile mai după stilul lui Iohannis? Am suportat încremenirea comunistă cu asociata goană pentru supravieţuire şi am experimentat apoi efervescenţa tranziţiei cu burta ceva mai plină. N-am putea să încercăm şi altceva? Pentru binele nostru, nu al preşedintelui.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

protest violenta la valencia indundatii FOTO profimedia 0932425693 jpg
Autoritățile din Valencia își recunosc greșelile în gestionarea dezastrului provocat de inundații. Spaniolii cer în stradă demisia liderului regiunii
Președintele regiunii spaniole Valencia (sud-est), Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat „erori” în gestionarea inundațiilor dramatice de luna trecută și a prezentat „scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraților.
cozi germania lindt dubai jpg
Batonului Dubai creat de gigantul elvețian Lidt duce la isterie și cozi uriașe în Germania. Cât costă
Sute de cumpărători au stat la coadă ore în șir într-o joi ploioasă în orașul Aachen din vestul Germaniei. Echipați cu scaune de camping și echipament de ploaie, aceștia nu așteptau cel mai nou iPhone,
Andrei Ursu și Vlad la Asia Express   Antena  1
Andrei Ursu și Vlad Condurache s-au logodit în secret, în timpul filmărilor „Asia Express”. Cum au dat vestea?
Andrei Ursu și Vlad Condurache au fost una dintre echipele care au acceptat anul acesta provocarea „Asia Express”, din păcate, însă, s-au aflat printre primii concurenți eliminați din competiție. Dar iată că, pe lângă faptul că au avut parte de o experiență unică în Asia, cei doi au ales ca Bali să
Elon Musk la un miting de campanie al lui Donald Trump FOTO EPA-EFE
Elon Musk face recrutări, pe platforma X, pentru departamentul pe care îl va conduce în Guvernul Donald Trump
Elon Musk, nominalizat în urmă cu câteva zile de către președintele ales Donald Trump secretar al unui nou Departament însărcinat cu „eficacitatea guvernamentală” (DOGE) este pe cale să-și formeze echipa și a lansat pe X un apel la depunerea de candidaturi pentru a găsi profiluri care să-i semene.
WhatsApp Video 2024 11 15 at 09 08 19 mp4 thumbnail png
Primele trei pârtiile din Poiana Brașov sunt pregătite pentru schi: „Am pornit tunurile de zăpadă artificială”
Au început pregătirile pentru sezonul de schi în Poiana Brașov. Vineri dimineață, pe trei dintre pârtiile stațiunii au fost pornite instalațiile de producere a zăpezii artificiale.
liceul sf sava bucuresti jpeg
De ce am fugit de la Sava?
Avertisment: povestea de mai jos nu e verdict, nu e încercare de ponegrire, dar, este, totuși, un semnal de alarmă venit din partea unei familii care a trăit experiențe proaste la Colegiul Național Sava.
Tupolev Tu 95 jpg
„Ursul”, bombardierul Rusiei, detectat în apropierea spațiului aerian britanic
Un avion militar rus a fost detectat vineri în apropierea spațiului aerian britanic, anunță ministrul Apărării al țării, potrivit AFP.
Oradea: Biserica mănăstirii Ursulinelor
Un bărbat a furat în mod repetat din mai multe biserici, o casă parohială și un magazin bisericesc din Oradea
Un orădean de 43 de ani a fost arestat după ce ar fi furat bani din mai multe lăcașe de cult. Acesta ar fi intrat prin efracție și ar fi furat bani din cutia milei din biserici, comițând opt infracțiuni de furt calificat. Daunele totale cauzate sunt de aproximativ 31.000 de lei.
proteste abhazia FOTO @visionergeo / X
Noi proteste în regiunea separatistă Abhazia pe fondul înțelegerii cu Rusia. Manifestanții au pătruns în Parlament
Un camion a lovit porțile parlamentului din regiunea separatistă Abhazia, susținută de Rusia, vineri, în timp ce sute de oameni protestau împotriva unui acord de investiții cu Moscova, pe care unii abhazi îl consideră că le va face inaccesibile piața imobiliară.