Tihna preşedintelui

Publicat în Dilema Veche nr. 631 din 24-30 martie 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Preşedintele ţării e tot mai des criticat pentru „defazajele“ sale, pentru că nu are reacţii prompte şi nu străluceşte în ce priveşte comunicarea. În sprijinul acestor critici s-au adunat destule argumente care par întemeiate. A fost şi acel articol din Der Spiegel unde Iohannis era caracterizat drept „diletant“, care a făcut multă vîlvă în România. E adevărat, preşedintele apare destul de rar şi cînd vorbeşte nu pare a spune tocmai ceea ce se aşteaptă de la el. Dar ce se aşteaptă de la el? Ei, aici e totdeauna o problemă, fiindcă aşteptările depind de fiecare în parte. Oricum, mi se pare că lumea a văzut de la bun început că Iohannis e un tip care nu vorbeşte prea mult şi că din rarele sale discursuri nu reiese că ar fi un nou Cicero. Înainte am avut un preşedinte care reacţiona prompt, prea prompt, la orice fleac. Era un politician cu abilităţi ce păreau briliante, dar care a sfîrşit prin a-şi da cu propria inteligenţă în cap, genul de driblor care pînă la urmă uită unde e poarta. Acum se pare că avem un fundaş puternic, dar cam lent. Ce-i drept, şi noi am devenit o naţie de cîrcotaşi, bucuroşi să comentăm orice, de pe margine.

Iohannis pare genul de om care nu-şi schimbă obiceiurile în funcţie de împrejurări. Cînd e ora prînzului e ora prînzului, cînd e vremea concediului e vremea concediului, cînd e de făcut politică se face politică. Iar noi am vrea ca preşedintele să fie oarecum în permanenţă la dispoziţia noastră şi să ne satisfacă dorinţele cît mai urgent. Că de-aia l-am ales, nu-i aşa? Poate că pe undeva sîntem încă bîntuiţi şi de mitul acela născocit de propaganda sovietică, potrivit căruia la Kremlin toată noaptea putea fi zărită o fereastră luminată, semn că, acolo, tătucul Stalin lucra neobosit pentru binele cetăţenilor patriei.

Lăsînd la o parte calităţile sau defectele omului politic Iohannis, aici e vorba, cred, şi de diferenţe între ritmuri şi culturi. Nemţii pe care ­i ­am întîlnit eu cam aşa erau, oameni cu program bine stabilit, aparent lenţi, fără mult umor sau spontaneitate, dar în cele din urmă eficienţi (şi încă putem spera că la un moment dat eficienţa asta se va vedea şi la preşedinte).

În urmă cu cîţiva ani am fost la Viscri şi, cînd să vizitez cetatea, m-am lovit de programul custodelui, o săsoaică mai în vîrstă ce tocmai pleca pentru ora de masă. I-am spus că venim de departe şi că nici n-avem cum să mai aşteptăm pînă la ora cînd va redeschide ea poarta, dar a părut de neînduplecat. La început am fost de-a dreptul indignaţi. Apoi am realizat că poate ea avea dreptate, noi fiind nişte turişti aiuriţi cărora nu le păsa de orele de masă şi de ritmurile biologice fireşti şi aveau pretenţia să fie primiţi la o orice oră. (Trebuie totuşi să spun că, în cele din urmă, pe femeie n-a lăsat-o inima să nu ne facă un tur rapid al cetăţii.) E poate şi diferenţa dintre Transilvania şi partea de sud a ţării.

Şi poate că percepţiile noastre sînt sincronizate cu ritmul alert al vieţii cu care ne-am obişnuit în ultima vreme, al informaţiei aproape instantanee din presă şi de pe reţelele de socializare. Vrem totul repede şi la orice oră. Avem magazine non-stop şi vrem şi preşedinte non-stop. Şi vrem şi ca el să fie puternic, să aibă autoritate. Mă întreb însă dacă n-ar fi mai bine să nici nu-i cunoaştem numele, ca în Elveţia, cum spunea cineva.

Pînă de curînd, media se hrănea copios din agitaţia şi înţepăturile permanente ale preşedintelui Băsescu sau din nenumăratele replici verbale ale lui Victor Ponta. Acum am impresia că verva asta sterilă s-a mai domolit. Ne e deja dor de ea, oare? Poate ar fi de încercat să luăm drept model şi tihna actualului preşedinte. Să ne liniştim adică şi să ne tragem puţin sufletul. Nu cred că Iohannis şi-a pus problema să ne ofere un model. Şi nu spun nici că tihna sa, incluzînd şi grija pentru aspersoarele şi gazonul de la Cotroceni, va duce neapărat la un mandat bine făcut. Sub aparenţa tihnei poate să zacă şi diletantismul. Asta rămîne de văzut. Dar mă întreb dacă nu cumva nouă, electoratului, indivizilor activi şi comentatorilor profesionişti nu ne-ar folosi să vedem lucrurile mai tihnit, mai detaşat. Dacă tot vrem să ne raportăm la modele, să ne amintim că atunci cînd foarte ­mulţi luau drept exemplu, mai mult sau mai puţin voit, stilul lui Băsescu, ţara devenise cam nevrozată. Ce s-ar întîmpla dacă ne am modela vieţile mai după stilul lui Iohannis? Am suportat încremenirea comunistă cu asociata goană pentru supravieţuire şi am experimentat apoi efervescenţa tranziţiei cu burta ceva mai plină. N-am putea să încercăm şi altceva? Pentru binele nostru, nu al preşedintelui.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic