Teză, antiteză, proteză

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Teză, antiteză, proteză jpeg

Singurul membru artificial păstrat din toată antichitatea clasică a fost descoperit în 1885 în­tr-un mormînt din Capua, datat 300 î.Hr. Aici se afla un schelet căruia îi lipsea piciorul drept de la genunchi în jos, iar un picior de lemn, realist modelat, peste care era bătută tablă de bronz, înlocuia membrul lipsă, de la gleznă pînă sub genunchi. Piciorul, descoperit în condiții foarte neclare, a fost achiziționat de un muzeu din Londra, însă cei care l-au studiat și au publicat temeinic au fost nemții. După ce studiul s-a încheiat, tot nemții au și distrus obiectul, într-un bombardament al Londrei de către Luftwaffe în mai 1941, deși e greu de zis dacă acesta a fost obiectivul primar al raidului aerian. La capătul de sus (proximal) al protezei se găsea un lăcaș în lemn pentru bontul infirmului și tije de fier cu mici ochi prin care proteza se putea atașa, prin intermediul unei împletituri care cuprindea coapsa (dedusă pe baza unor analogii experimentale), iar aceasta la rîndul ei atașată de o centură specială de tablă de bronz cu orificii, în jurul taliei. În mod clar, piciorul de la Capua era menit să fie nu doar estetic, ci parțial funcțional, deci să ajute cumva la mers. În loc de o labă a piciorului cu aparență realistă, piciorul se termina cu o piesă rectangulară de fier, în care, s-ar părea, se călca. Piciorul a fost făcut de un fierar lucrînd în tradiție etruscă, poate cineva care avea experiență cu cnemidele, elemente de armură ce protejau gamba.

Sursele literare antice vorbesc ocazional și de dinți falși, dar numai cu jumătate de gură. În legile romane zise ale celor „Douăsprezece table“ (mijlocul secolului al V-lea î.Hr.) se prevede că mortul nu poate fi înmormîntat sau ars cu articole din aur, afară de cazul în care e vorba de aur care leagă dinții laolaltă. Ar mai fi cîteva mențiuni mult mai tîrzii, de pildă ale unor „dinți cumpărați“ de cei vanitoși, în literatura satirică din perioada imperială. Asemenea aluzii mușcătoare nu ne dau însă nici o idee despre cum arătau aceste proteze. Există însă vreo 25 de descoperiri arheologice care ne ajută. Marea majoritate sînt etrusce, produse de civilizația care a dat numele Toscanăi de azi și cu o tradiție extraordinară în metalurgie. Lucrurile stăteau, în general, cam așa. Cînd un incisiv sau doi cad din cauza parodontozei, îți faci drum la bijutier; consensul științific e că nu doctorii se ocupau de proteze. Rădăcina dintelui căzut e tăiată, astfel încît acesta să fie redus la partea lui vizibilă, de deasupra gingiei. Apoi, cu bandă îngustă (1-5 mm) de aur, foarte pur și moale, se creează verigi care înconjoară dinții sănătoși de-o parte și de alta a spațiului gol. În spațiul gol se așază, pe gingie, dintele căzut, găurit și fixat printr-un mic nit de aur care îl traversează și pe el, și banda (foto: copie modernă a unui aparat etrusc). E o mică potemkiniadă stomatologică aici, pentru că dintele ăsta nu prea poate mușca nimic, însă e bun pentru zîmbit. S-ar părea că cei vechi aveau știință de posibilitatea zîmbetului și îl practicau. Există, bineînțeles, diverse variații, de pildă folosirea unui fir de aur care trece prin dintele sau dinții căzuți, discret găuriți în acest scop, și apoi se leagă de dinții buni.

Mai interesant este că, în cîteva cazuri, dintele care umple golul aparține unui alt individ și este la nevoie pilit în așa fel încît să semene cît mai bine cu noua lui echipă. Un aparat din Tarquinia, de secol, pare-se, VI-V î.Hr., constînd în verigi de aur sudate între ele, folosește un singur dinte de bou ca să înlocuiască doi dinți pierduți de pacientul neatent. Expertul etrusc a dus dibăcia pînă la a sculpta dintele de bou în așa fel încît să pară că sînt, de fapt, doi dinți umani, cu vîrfuri separate, și l-a atașat de banda de aur cu două nituri. Ce mai, ăsta e zîmbetul pe care ți-l dorești la job interview. Un alt aparat, tot etrusc și cam de aceeași dată, păstrează încă cei doi dinți adevărați, dar cel fals din mijloc nu mai e prezent. Veriga centrală, în care acesta ar fi intrat, este însă pătrată, sugerînd tot un dinte adaptat dintr-un dinte mai mare (de animal?), dacă nu cumva din fildeș sau lemn; sau poate că scopul aparatului era doar să împiedice migrarea dinților către spațiul lăsat gol.

În alte cazuri, se folosește bandă de aur pentru a menține stabilitatea unui dinte care se clatină și deci pentru a amîna sau preveni căderea lui. Cît despre dinți de aur, există o singură descoperire antică, prost publicată, care consta dintr-un fel de capsule de aur puse peste patru dinți. În ansamblu, atunci cînd protezele dentare antice au putut fi analizate împreună cu craniul din care proveneau (cele care provin din săpături ilegale mai vechi au fost adesea separate în mod criminal de materialul osteologic), se vede că ele erau folosite în special de femei, de alt­fel cu o poziție remarcabilă în societatea etruscă. Mă opresc aici deocamdată. Am o programare la dentist.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Nici o clipă Portasar, Cartea Românească, 2015.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

taietura7 jpg
Satele depopulate ale României: case părăginite, fără curent, fără drumuri practicabile, alimentate cu apă de izvor
Comunitățile de la țară sunt cele mai afectate de fenomenul îmbătrânirii și, inevitabil, al depopulării României. Iar satele județului Vaslui se confruntă cu scăderi considerabile în numărul populației din mediul rural.
site anaf
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Începând cu data de 01 ianuarie 2025 și contribuabilii mici vor transmite fișierul standard de control fiscal prin depunerea unei noi Declarații, a informat luni ANAF.
Brad Crăciun Foto Brazi de Crăciun jpeg
Tradiționalul brad de Crăciun nu mai este la modă. Cum arată pomul care este gata într-un minut
Bradul de Crăciun, simbolul clasic al sărbătorilor, a primit un upgrade modern. În locul bradului tradițional, încărcat cu decorațiuni atent alese și montat cu răbdare, noua tendință în decorul de Crăciun promovează brazi preasamblați, minimaliști, care se instalează în doar un minut.
1979: Béla Károlyi, alături de echipa care a adus primul titlu mondial al României, la Fort Worth. Foto Getty images
Legendarul Béla Károlyi, doborât de Alzheimer. O poveste de aur, transformată în coșmar
Fostul mare antrenor s-a stins din viață vineri, la 82 de ani.
sarbatori griji cheltuieli jpg
Sărbătorile de iarnă vin în primul rând cu griji. Peste 90% dintre români adopta noi strategii de cumpărare din cauza prețurilor mari
Anul acesta, sărbătorile vin pe fondul unei situații economice tensionate la nivel european. Studiul realizat de Offerista scoate în evidență faptul că inflația și creșterea costurilor generale reprezintă principalele îngrijorări pentru consumatori, iar acest lucru influențează
Cum sa construiesti o relatie apropiata cu elevii din prima zi de scoala jpg
România, alături de Tanzania și Benin la investiții în educație. Ce arată ultimul raport UNESCO
Cel mai recent raport UNESCO arată Guvernul României alocă cei mai puțini bani pentru educație din lume. Astfel, doar 3,3% din PIB au fost investiți în educație în 2023.
chiftele de fasole de post JPG
Chiftele din fasole. Rețeta simplă de post de care te vei îndrăgosti
Deja înaintăm în Postul Crăciunului, iar dacă suntem în căutarea unei rețete delicioase, pe care o vom putea pregăti ușor, atunci putem apela la chiftele făcute din fasole!
barnoschi instagram jpg
Cum se înțelege, de fapt, Ana-Maria Barnoschi cu soțul ei: „Am avut discuții așa mai aprinse”
Ana-Maria Barnoschi (32 de ani), una dintre cele mai îndrăgite prezentatoare TV din România, s-a cununat religios cu alesul inimii sale, Vlad Bălău, în vara acestui an, pe exotica insulă Mallorca, din Spania. Invitată recent în podcast-ul moderat de Ilinca Vandici, Ana a vorbit despre relația pe car
bloc jpg
Este interzis să mai faci acest lucru pe scara blocului! Noua lege prevede amenzi severe pentru locatarii care nu respectă regula
Un val de schimbări legislative afectează viața la bloc, punând accent pe respectul reciproc și pe protejarea mediului și a sănătății locatarilor.