Televiziunea bate viaţa

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Marea de altădată jpeg

Presa din perioada comunistă nu spunea aproape nimic important pe faţă. Pentru a înţelege cît de cît ceva, trebuia să citeşti printre rînduri, să ştii să decodezi limbajul vremii. În acele condiţii, zvonurile erau mai puternice decît informaţiile, iar manipularea era la îndemîna regimului. Securitatea se ocupa cu dezinformarea şi răspîndirea de zvonuri, după cum povesteşte chiar generalul Pacepa. Oamenii credeau tot mai puţin în informaţiile oficiale şi tot mai mult în bazaconiile şoptite pe la colţuri, în poveşti care de multe ori erau fabricate tot de autorităţi. Aşa se face că, la momentul oportun, apăreau istorii diversioniste legate de sectanţi care fură copii, „informaţii secrete“ despre arme ascunse prin secuime sau despre nu ştiu ce pregătiri ale ruşilor de a ne invada ţara, bîrfe despre aşa-zisele boli ale lui Ceauşescu (în ideea: nu întreprindeţi nimic contra lui că oricum e pe ducă). Tot Estul Europei a fost ţinut zeci de ani într-o adevărată beznă informaţională, din care a reieşit probabil şi disponibilitatea mai mare pe care populaţiile de aici o au în a accepta scenariile şi teoriile conspiraţioniste.

Epoca s-a schimbat; trăim într-o eră în care informaţiile ne parvin în timp real, evenimentele politice şi sociale se desfăşoară în cea mai mare parte la vedere, cu imagini în direct pe mai multe canale. Cu toate astea, românii continuă să fie înclinaţi a nu da crezare la ceea ce văd. Mai mereu, după desfăşurarea unui eveniment, interpretările şi suprainterpretările ajung să îngroape, pur şi simplu, informaţia iniţială. Într-o vreme se spunea că viaţa bate filmul. Acum mi se pare că televiziunea bate viaţa. Simpla realitate nu mai e nici credibilă, nici vandabilă. Trebuie neapărat completată, înzorzonată, răsucită... Nici chiar o poveste cît se poate de suculentă, precum cazul Năstase, nu e îndeajuns de puternică pentru gustul public şi cel al patronilor de televiziuni. Ea trebuie dusă mai departe în domeniul ficţiunii pure şi incredibile.

Mai mult, în ultima vreme, nevoia de poveşti tot mai întortocheate creează ea însăşi evenimente. Oamenii inventează lucruri doar pentru a apărea la televizor. E cazul celor care, la nici 24 de ore după incidentul petrecut în casa fostului premier, iniţiau o manifestaţie împotriva înscenării încercării de sinucidere. Printre ei, mari creştini şcoliţi prin Marea Britanie şi Germania sau jurnalişti care, dacă tot aveau suspiciuni, în loc de o manifestaţie puteau iniţia o investigaţie. Că apărătorii lui Năstase (şi poate chiar el însuşi) profită de încercarea de sinucidere nu e de mirare, iar asta poate stîrni indignare. Dar să înscenezi o încercare de sinucidere prin împuşcare în gît, înscenare la care să participe Poliţia, Salvarea, Spitalul de urgenţă, Procuratura, premierul în funcţie, familia şi însuşi protagonistul? Mi-am adus aminte de manifestaţia organizată acum cîtăva vreme de PC împotriva experimentului CERN cu acceleratorul de particule care, în opinia reprezentanţilor amintitului partid, risca să creeze găuri negre pe Pămînt. E procedeul la modă de a ieşi în evidenţă, de a te face auzit. De aici înainte, putem asista la manifestaţii împotriva ideii că Pămîntul se învîrteşte sau la înfiinţarea de asociaţii împotriva înscenării încercării de sinucidere a foştilor premieri.

Revenind la cazul Năstase, ideea familiei (o altă inepuizabilă sursă de telenovelizare a spaţiului public românesc) de a flutura testamentul lui politic ca să dovedească, probabil, că acesta chiar credea că o să moară a fost poate punctul de la care o dramă clasică s-a preschimbat definitiv într-o siropoşenie fără sfîrşit. Tumultul emoţiei a învins cartezianismul, sobrietatea a fost înlocuită de isterie, raţiunea a cedat terenul în faţa aiurelilor, realitatea s-a transformat în ficţiune. Şi nu una shakespeariană, ci una de factură sud-americană. Realitatea sau adevărul nu mai au nici o relevanţă. Viaţa publică devine o lume paralelă, virtuală. Ceea ce nici nu e de mirare într-o ţară în care aproape unul din zece votează un partid inventat de televiziunea invenţiilor. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Icoana Intrarea in Biserica a Maicii Domnului  Sursa foto shutterstock 1421462444 jpg
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Discuțiile „avansează” în PE în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene. Au fost denunțate „mici aranjamente”
Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi „avansează” în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru AFP marţi.
gigi6 jpg jpeg
Gigi Becali vrea fotbal și după moarte. Locul de veci al familiei, transformat în teren de joc
În Cimitirul Sf. Ilie din Voluntari, pipereanul Gigi Becali, patronul FCSB, a amenajat locuri de veci pentru cei din familie, iar printre cavouri a presărat gazon artificial, așa cum are pe terenurile bazei din Berceni.
lindenfeld1 jpeg
Satul din 1828, abandonat de zeci de ani, poate „reînvia”. Locul superb din inima României își poate recăpăta strălucirea de altădată
Țara noastră ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară, pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar o astfel de locație mai puțin știută se află în inima Munților Semenic, unde găsim un sat superb, numit Lindenfeld.
adunare liceu jpg
Exodul copiilor în căutarea educației pierdute: „Din ce în ce mai mulți școlari aleg să studieze în străinătate”
Relația proastă cu dascălii, dar și nemulțumirea față de condițiile de viață din România și bullying-ul îi determină pe elevi să plece să studieze în străinătate. 55,1% din copii vor să urmeze școala în străinătate.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.