Teleşantier

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Teleşantier jpeg

Ce mai e prin presă? Cîte un bulibașă care se îngroapă cu piese de mașină sau cu Loganul parcat pe mormînt, cîte un american care e coborît în mormînt călare pe Harley-David-son. Acum două-trei mii de ani, echivalentul ar fi fost poate înhumarea împreună cu carul, cu cai sau fără. În Franța s-au găsit sute de morminte de epoca fierului în care șeful (care ocazional este o doamnă) a fost îngropat cu car cu tot, fie demontat, cu roțile sprijinite frumos de perete, fie coborît cu totul în groapă sau acoperit cu un tumul. În cam tot spațiul celtic există asemenea înmormîntări cu care de război sau de paradă (inclusiv în Transilvania vreo șapte, dar nu și în teritoriile lor din Asia Mică), și exemple încă mai vechi se cunosc în Rusia și China. Că sînt care cu patru sau, mai tîrziu, cu două roți, nu contează decît pentru cei care au o preferință clară pentru mașini sau motociclete. Bineînțeles că paralela între culturi considerabil diferite geografic sau cronologic este fast-food-ul pe care îl halește comparatistul superficial, cel care le dovedește pe toate și nimic. Dar e adevărat și că în contexte foarte esențializate (între care și atitudinea individului față de moarte) poți să bănuiești o convergență ceva mai mare a reacțiilor, indiferent de straiele lor culturale.

Din altă știre am aflat că un tînăr neamț s-a aburcat pe piramida lui Kheops. În cam toate articolele pe tema asta, puștiul e un erou. A riscat trei ani de pușcărie pentru niște poze, e deci chiar artist-erou, o mulțime care cam rămăsese fără elemente. A ajuns în vîrful piramidei „în opt minute“. Cineva a strigat la el în arabă „sau așa ceva“, dar el și-a văzut de urcuș. Pozele de sus ne dau în sfîrșit dovada că piramida e „abruptă“. După o tură la poliție, și după ce „a promis că nu mai suie niciodată pe piramide“, a fost lăsat liber, i s-a interzis doar să mai vină vreodată în Egipt. Citind, simt vreo patru supărări diferite (vreau și eu să fiu un cititor-erou). Mai întîi, sînt supărat că acest domn nu respectă patrimoniul. E frumos să te sui cu picioarele pe biata piramidă? Apoi, sînt supărat pe autorități. Ce pedeapsă e asta, să nu poți să-ți faci următoarea vacanță în Egipt, ci să trebuiască să te duci în Bora Bora, Tenerife sau Reykjavik? Mai departe, sînt supărat că presa, prezentînd cazul în acest fel, încurajează vandalismul. Cîți n-or să vrea acum să se suie pe Columna lui Traian sau pe Coloana Infinitului, a căror abruptitate este insuficient cercetată? Dar cel mai supărat sînt pentru că am devenit așa conservator. Am ajuns exact ăla care mă fugărea pe mine prin muzee în anii ’90 pentru că puneam mîna pe piese și făceam poze unde nu era voie. Chiar cred serios că dacă se suie un puști bavarez pe marea piramidă, e afectată distanța de la Pămînt la Soare? Sau e doar invidia?

Tot din ziare reiese că se descoperă (din 2012) sfincși egipteni în nisipurile Californiei. Uriași, dar sfărîmicioși, pentru că au fost făcuți, fără respectarea drepturilor sfincșilor, din stuc și lemn pentru un film mut turnat de Cecile DeMille în 1923, Cele zece porunci. Atunci s-a construit ca decor un templu cu 21 de asemenea sfincși de cinci tone în față, unul din motivele pentru care filmul a deținut recordul de încasări pentru Paramount timp de 25 de ani. După film, statuile au fost distruse și lăsate să fie înghițite de nisip. Chiar și așa, acum dețin recordul pentru cea mai mare sumă strînsă pentru săpătura arheologică a unui decor de film (120.000 $). Îmi vine în minte că arheologii nu vor avea nimic de spus despre decorurile filmelor pre- și post-apocaliptice de azi, care se vor afla numai în măruntaiele miniaturizate ale unor munți de hard-disk-uri. Dar observația importantă este cu totul alta. Dacă o relativ neînsemnată instituție locală, ca Guadalupe-Nipomo Dunes Center, poate aduna bani pentru așa ceva, cred că și muzeele din România, vorbind unui public mult mai puțin avut, dar în numele unor vestigii antice de astă dată, ar putea concepe campanii de donații de succes. De ce n-ar adopta vizitatorii o săpătură arheologică, ale cărei rezultate tocmai le-au admirat (un pic) în muzeu? Bineînțeles, nu poți doar să ceri, trebuie să și dai. În schimbul donației de 10 lei a vizitatorului, prin care sprijină campania următoare, adresa lui de e-mail ajunge pe o listă către care se vor trimite, imediat după campanie, rezultatele săpăturii, cu descrieri special concepute pentru nespecialist, săltărețe fără falsificare, și, evident, imagini. În plus, pentru copil se tipărește o diplomă personalizată pe care scrie acest adevăr: că e arheolog de onoare. Unele situri (ca Histria sau Ibida) au și fundații către care se poate redirecționa 2% din impozitul pe venit, dar mă gîndesc că nici muzeele n-au de ce să nu reamintească vizitatorilor că buzunarele lor pot deveni al doilea buget al culturii. E nevoie doar de o imprimantă și cineva care să numere banii. Poate că nu trebuie chiar să se despartă apele Mării Roșii pentru asta. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Trecerea, Cartea Românească, 2016.

Foto: wikimedia commons, Charles Bean pe Marea Piramidă

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Noul Testament, Bălgrad (Alba Iulia), 20 ianuarie 1648 (foto: Facebook / Arhivele Naționale ale României)
Prima traducere în limba română a Noului Testament
În Biblioteca Arhivelor Naționale ale României se păstrează un exemplar din cea dintâi traducere integral în limba română a textului noului testament – Noul Testament, Bălgrad (Alba Iulia), din 20 ianuarie 1648.
+ credit ipotecar jpg
Când poți vinde un apartament achiziționat prin credit bancar?
Vânzarea unui apartament achiziționat cu credit ipotecar este reglementată de legislația în vigoare și depinde de mai mulți factori, inclusiv tipul de credit, momentul în care vrei să vinzi și instituția financiară care ți-a acordat împrumutul.
AD 4nXeFgViMBPJDZdflu0 MUsECzwig00g51J lU38oVxRT3ZpyKjifSQ6t2pfjj3Qtu2zghKX3cNHR7jIb4qKEdXognX2hvm879DspMY3zhzZ8QyuDRwiWgl5P6g1xIRKGCZFjMtZD
Parfumuri de iarnă versus parfumuri de vară: care sunt diferențele esențiale?
Descoperirea parfumului potrivit pentru fiecare anotimp poate fi o adevărată artă. Parfumurile au puterea de a evoca amintiri, de a influența starea de spirit și de a completa în mod armonios personalitatea ta.
image png
Un bărbat i-a oferit iubitei sale o casă de lux, apoi a aflat că aceasta îl înșală. Ce a decis instanța
La baza deciziei judecătorilor a stat nu doar infidelitatea conjugală, ci și „ingratitudinea” manifestată de femeie față de bărbat.
agricultura sera   foto pixabay jpg
Programul „Prima Seră”. Fermierii din România ar putea obține până la 200.000 de euro, fonduri nerambursabile
Fermierii din România ar putea accesa finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro prin noul program guvernamental intitulat „Prima Seră”. Proiectul de lege care susține această inițiativă a fost aprobat de Senat și urmează să fie supus dezbaterii și votului în Camera Deputaților.
carlsen jpg
Evenimentul care adună cele mai multe vedete din sport pe metru pătrat. Magnus Carlsen a fost văzut în Barcelona
Campionul mondial de șah Magnus Carlsen a fost prezent la ICE Barcelona, 20-22 ianuarie.
1737531230 6JNq jpeg
Facilități fiscale: oportunități esențiale pentru susținerea inovației și creșterii economice
Facilitățile fiscale reprezintă unul dintre cele mai puternice instrumente prin care statele stimulează investițiile în sectoare economice strategice.
Cati angajati mai lucreaza de acasa odata cu finalul pandemiei Covid 19 jpeg
Angajații din mediul privat pot să primească vouchere de vacanță în valoare de 24.300 de lei. Ce trebuie să știe aceștia
Angajații din mediul privat pot să primească și ei vouchere de vacanță, fiind suportate integral de către angajator. Față de cei de la stat, aceștia pot beneficia de vouchere de vacanță cu valoarea maximă a şase salarii de bază minime brute pe ţară, fiind vorba despre o sumă care se ridică la 24.300
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu, după eșecul înregistrat la CEDO: „Mai presus de orice instituție, nimic nu este mai important decât determinarea noastră"
Călin Georgescu a răspuns pe Facebook deciziei CEDO de a respinge cererea sa de suspendare a anulării alegerilor prezidențiale, subliniind că procesul pe fond continuă și că lupta pentru dreptatea electorală nu s-a încheiat.