Telegondola cu povești

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Telegondola cu povești jpeg

M-am urcat în grabă într-o telegondolă. Cred că apariția mea intempestivă, în ultima secundă, a luat puțin prin surprindere un cuplu care urcase înainte. Tocmai se instalaseră comod pe banchete, își scoteau mănușile și poate că sperau să călătorească singuri pînă sus. Nu, nu mai erau tineri, aveau peste 60 de ani. El avea părul alb, ea purta ochelari, vorba cîntecului. Cînd bărbatul și-a descoperit fața, ridicîndu-și ochelarii de soare pe frunte, l-am recunoscut imediat. Era chiar marele povestitor din tren. Îl știam din urmă cu zeci de ani. Pe vremuri făcusem parte din aceeași comunitate de schiori care călătorea în fiecare week-end la vagonul special, „cu nașul“. Era pe timpul lui Păduche, bărbosul vesel care strîngea banii și negocia cu controlorul. Păduche era cam vulgar și spunea bancuri la nesfîrșit. Povestitorul, în schimb, cu vocea lui vibrantă, era idolul fetelor care mergeau în gașcă la schi. Îl ascultau tot drumul pînă la Sinaia, indiferent ce povestea. Păreau pur și simplu vrăjite de talentul lui de povestitor, poate și de ochii lui albaștri. Dacă nu l-aș fi zărit o dată și prin București, aș fi crezut că e doar un duh al trenului cu schiori. Dar l-am văzut, cum spuneam, și într-o altă situație, în fața cabinetului unui ortoped. M-am temut atunci să nu fi pățit vreun accident la schi. M-am bucurat să-l văd acum din nou la munte, bine, sănătos, ba și cu schiurile după el.

M-am întins tacticos pe banchetă, fiind convins că voi avea ceva de ascultat în cele cîteva minute pe care le aveam de parcurs pînă în vîrful muntelui. Și, pornind de la ideea că textilele din materiale nenaturale, fie ele și „tehnologizate“, nu sînt de pus direct pe piele la schi, povestitorul a început:

Domnule, am descoperit pe pielea mea că lîna ține de cald și cînd se udă. Eram cu patinele pe Herăstrăul înghețat și mi s-a părut că-mi văd cîinele pe care-l pierdusem cu ceva timp înainte. Am alergat după el pe gheață, strigîndu-l. Cîinele ăla, cine știe ce-o fi fost cu el, nu m-a băgat în seamă, dar eu, tot alergînd după el, am ajuns, fără să-mi dau seama, într-o zonă în care gheața se subția și chiar dispărea. Pînă la urmă, evident, am căzut în apă. Apă înghețată. Am încercat să urc din nou pe gheață, dar se rupea cu mine. Simțeam că mă sufoc de la tot frigul ăla din jur care intra în mine. Dar mi-am zis: „Ce, n-am făcut eu înot de performanță la SS1? Mă duc înot la mal prin porțiunea unde nu e gheață“. Și am înotat, și am înotat, dar am dat de mîl. Eram și cu patinele în picioare și am simțit că mă blochez. Atunci de-abia am intrat în panică și am început să strig: Heelp! Adică, de fapt, nu, strigam bineînțeles pe românește: Ajutoor! Și a apărut o nemțoaică. Voia să mă salveze. Era cu un tip care a încercat să vină pe gheață să mă scoată de acolo. Dar noroc cu patru țigani de pe mal care au văzut totul și au strigat la el să nu cumva să se apropie de marginea gheții că se îneacă și el. I au spus că știu ei cum să mă scoată. Și nu te pui cu țiganii, la faze d-astea sînt absolut geniali. Au imediat soluții. Și-au înodat fularele unul de altul și mi-au aruncat un capăt. Așa, trăgînd de ele, am urcat pe gheață pe burtă și am ieșit. M-au scos țiganii și e adevărat că mi-au luat portofelul, fiindcă mai tîrziu, cînd l-am căutat, nu mai era prin buzunar dar, domnule… mi-au salvat viața! Aici, doamna de lîngă el a reacționat rîzînd: De fapt, ei nu pe tine au vrut să te scoată, ci portofelul. Dar și-au făcut socoteala că nu puteau să ți-l ia fără să te tragă și pe tine afară.

Nu, domnule, a continuat povestitorul, lasă bancurile, că mi-au salvat viața. Fără ei, muream acolo. Și, așa cum ziceam, după ce am ieșit, în plină iarnă, am descoperit că desuurile mele de lînă, deși ude leoarcă, îmi țineau de cald. Nemțoaica m a auzit că vorbesc și germană și s-a oferit să mă ducă acasă în mașina ei cu număr de Corp Diplomatic. Nu stăteam departe, nu era mare lucru. M-a luat și, cînd a parcat în fața blocului, eu am coborît în ciorapi și izmene (că-mi scosesem restul hainelor ude) din mașina aia de ambasadă. Tanti Roza de la bloc, care dădea zăpada cu lopata de pe alee, a rămas trăsnită văzîndu-mă așa. Eu am salutat-o normal și în primul moment nici nu mi-am dat seama de ce se holbează la mine. Eu mă simțeam OK, ca și cum aș fi fost îmbrăcat. Intrasem probabil în stare de șoc și nu mai realizam bine situația. Peste cîteva zile m-a întrebat îngrijorată ce-a fost cu mine și atunci i-am povestit.

Cînd telegondola a intrat pe peronul de sosire, omul ajunsese la sfîrșitul poveștii, de parcă o croise exact pentru acel interval de timp. Avusesem parte chiar de ceea ce mă așteptasem și m-am bucurat că mă grăbisem să prind acea cabină. Următoarea venea fără nici un pasager.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Donald Trump alegeri 2024  Foto GettyImages 2182894077 (1) jpg
„Aproape ca și cum l-ar fi numit pe Putin însuși”. Nemulțumiri după numirile lui Trump. Analist: „testul suprem este loialitatea față de el”
La mai bine de o săptămână de la alegerea lui Trump, propunerile sale de consilieri și de miniștri provoacă dezbateri intense. Experta în securitate Iulia Joja analizează strategia președintelui republican și face o comparație cu specialiștii de care Trump s-a înconjurat în primul mandat.
iasi oras romania jpg
Orașul din România cu 40.000 de locuitori care a prins viață cu ajutorul fondurilor europene: „S-a transformat sub ochii mei”
Un oraș din România cu doar 40.000 de locuitori a prins viață cu ajutorul fondurilor europene. Alex Prunean, reporter al știrilor Observator, care s-a născut aici, a mărturisit că nu s-a gândit niciodată să plece, mai ales că se dezvoltă într-un ritm alert și s-a schimbat enorm de mult de la Revoluț
Donald Trump Vladimir Putin Foto profimedia 0378354003 jpg
Ce se ascunde în spatele celui mai recent discurs al lui Putin. EU vs Disinfo: „E clar că își dorește cu adevărat un telefon de la Trump”
Portalul Comisiei Europene care combate dezinformarea – EU vs Disinfo – a analizat cel mai important discurs public al lui Vladimir Putin, după victoria lui Donald Trump. În spatele unei atitudini nonșalante, e clar că Putin își dorește cu adevărat un apel de la Trump, arată sursa citată.
Sharm el Sheikh - Egipt - Moscheea Al Sahaba Foto Adevărul - credit Nader Nabhan
Românii tot mai atrași de destinații exotice în sezonul rece. Vacanțe de lux mai ieftine decât Revelionul în România
Conform operatorilor internaționali de turism, cererea pentru vacanțele în destinațiile calde crește pe măsură ce temperaturile din Europa scad. Românii, care în mod obișnuit preferă să se refugieze la „gura sobei” în sezonul rece, nu fac excepție de la această tendință, iar statisticile confirmă.
Ziua Mondială a Baclavalei se sărbătorește în fiecare an pe 17 noiembrie Colaj TGA
Ziua Mondială a Baclavalei. Desertul ridicat la rang imperial de Suleiman Magnificul. Secretele rețetei perfecte
Baclavaua, cel mai faimos simbol dulce al Turciei, ascunde o istorie fascinantă ce se întinde pe secole și rădăcini mai puțin cunoscute. Am descoperit pentru tine povestea sa captivantă, împreună cu secretele care stau la baza rețetei perfecte, transmise din generație în generație de artizanii turci
vot alegeri romania foto shutterstock
De ce au renunțat candidații de la dezbaterile prezidențiale: Analist: „Miza este istorică anul ăsta"
Analiștii politici Valeriu Turcan și Cristian Pîrvulescu explicǎ transformările din politica românească, subliniind cum schimbările din peisajul media și criza de lideri autentici influențează campaniile electorale.
cetatea dacică costesti foto daniel guta adevarul
Descoperire impresionantă într-o cetate dacică: coloanele unui templu necunoscut scoase la lumină de arheologi
Rămășițele unui templu antic necunoscut au fost descoperite de arheologi în Cetatea dacică Costești din Hunedoara - inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Descoperirea are loc după un secol de la primele cercetări arheologice din cetate.
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa  Colaj Adevărul, CJ Hunedoara jpg
Schimbare totală a Amfiteatrului din Sarmizegetusa romană după restaurare. Când va fi redeschis
Tribunele metalice, iluminatul nocturn și o scenă de lemn se numără printre schimbările cele mai vizibile pe care le vor găsi turiștii în Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, restaurat în ultimii ani. Investiția a dat naștere unor controverse.
radu dragusin facebook jpg
Kosovo nu e Serbia, dar e sub România la fotbal: ne-am atins toate obiectivele, profitând de prostia lor
Am jucat slab, fără strălucire, însă ne-am atins toate obiectivele. Atât în actuala campanie din Liga Națiunilor, cât și pentru următoarea, cea pentru Mondialul din 2026.