Telegondola cu povești

Publicat în Dilema Veche nr. 783 din 21-27 februarie 2019
Telegondola cu povești jpeg

M-am urcat în grabă într-o telegondolă. Cred că apariția mea intempestivă, în ultima secundă, a luat puțin prin surprindere un cuplu care urcase înainte. Tocmai se instalaseră comod pe banchete, își scoteau mănușile și poate că sperau să călătorească singuri pînă sus. Nu, nu mai erau tineri, aveau peste 60 de ani. El avea părul alb, ea purta ochelari, vorba cîntecului. Cînd bărbatul și-a descoperit fața, ridicîndu-și ochelarii de soare pe frunte, l-am recunoscut imediat. Era chiar marele povestitor din tren. Îl știam din urmă cu zeci de ani. Pe vremuri făcusem parte din aceeași comunitate de schiori care călătorea în fiecare week-end la vagonul special, „cu nașul“. Era pe timpul lui Păduche, bărbosul vesel care strîngea banii și negocia cu controlorul. Păduche era cam vulgar și spunea bancuri la nesfîrșit. Povestitorul, în schimb, cu vocea lui vibrantă, era idolul fetelor care mergeau în gașcă la schi. Îl ascultau tot drumul pînă la Sinaia, indiferent ce povestea. Păreau pur și simplu vrăjite de talentul lui de povestitor, poate și de ochii lui albaștri. Dacă nu l-aș fi zărit o dată și prin București, aș fi crezut că e doar un duh al trenului cu schiori. Dar l-am văzut, cum spuneam, și într-o altă situație, în fața cabinetului unui ortoped. M-am temut atunci să nu fi pățit vreun accident la schi. M-am bucurat să-l văd acum din nou la munte, bine, sănătos, ba și cu schiurile după el.

M-am întins tacticos pe banchetă, fiind convins că voi avea ceva de ascultat în cele cîteva minute pe care le aveam de parcurs pînă în vîrful muntelui. Și, pornind de la ideea că textilele din materiale nenaturale, fie ele și „tehnologizate“, nu sînt de pus direct pe piele la schi, povestitorul a început:

Domnule, am descoperit pe pielea mea că lîna ține de cald și cînd se udă. Eram cu patinele pe Herăstrăul înghețat și mi s-a părut că-mi văd cîinele pe care-l pierdusem cu ceva timp înainte. Am alergat după el pe gheață, strigîndu-l. Cîinele ăla, cine știe ce-o fi fost cu el, nu m-a băgat în seamă, dar eu, tot alergînd după el, am ajuns, fără să-mi dau seama, într-o zonă în care gheața se subția și chiar dispărea. Pînă la urmă, evident, am căzut în apă. Apă înghețată. Am încercat să urc din nou pe gheață, dar se rupea cu mine. Simțeam că mă sufoc de la tot frigul ăla din jur care intra în mine. Dar mi-am zis: „Ce, n-am făcut eu înot de performanță la SS1? Mă duc înot la mal prin porțiunea unde nu e gheață“. Și am înotat, și am înotat, dar am dat de mîl. Eram și cu patinele în picioare și am simțit că mă blochez. Atunci de-abia am intrat în panică și am început să strig: Heelp! Adică, de fapt, nu, strigam bineînțeles pe românește: Ajutoor! Și a apărut o nemțoaică. Voia să mă salveze. Era cu un tip care a încercat să vină pe gheață să mă scoată de acolo. Dar noroc cu patru țigani de pe mal care au văzut totul și au strigat la el să nu cumva să se apropie de marginea gheții că se îneacă și el. I au spus că știu ei cum să mă scoată. Și nu te pui cu țiganii, la faze d-astea sînt absolut geniali. Au imediat soluții. Și-au înodat fularele unul de altul și mi-au aruncat un capăt. Așa, trăgînd de ele, am urcat pe gheață pe burtă și am ieșit. M-au scos țiganii și e adevărat că mi-au luat portofelul, fiindcă mai tîrziu, cînd l-am căutat, nu mai era prin buzunar dar, domnule… mi-au salvat viața! Aici, doamna de lîngă el a reacționat rîzînd: De fapt, ei nu pe tine au vrut să te scoată, ci portofelul. Dar și-au făcut socoteala că nu puteau să ți-l ia fără să te tragă și pe tine afară.

Nu, domnule, a continuat povestitorul, lasă bancurile, că mi-au salvat viața. Fără ei, muream acolo. Și, așa cum ziceam, după ce am ieșit, în plină iarnă, am descoperit că desuurile mele de lînă, deși ude leoarcă, îmi țineau de cald. Nemțoaica m a auzit că vorbesc și germană și s-a oferit să mă ducă acasă în mașina ei cu număr de Corp Diplomatic. Nu stăteam departe, nu era mare lucru. M-a luat și, cînd a parcat în fața blocului, eu am coborît în ciorapi și izmene (că-mi scosesem restul hainelor ude) din mașina aia de ambasadă. Tanti Roza de la bloc, care dădea zăpada cu lopata de pe alee, a rămas trăsnită văzîndu-mă așa. Eu am salutat-o normal și în primul moment nici nu mi-am dat seama de ce se holbează la mine. Eu mă simțeam OK, ca și cum aș fi fost îmbrăcat. Intrasem probabil în stare de șoc și nu mai realizam bine situația. Peste cîteva zile m-a întrebat îngrijorată ce-a fost cu mine și atunci i-am povestit.

Cînd telegondola a intrat pe peronul de sosire, omul ajunsese la sfîrșitul poveștii, de parcă o croise exact pentru acel interval de timp. Avusesem parte chiar de ceea ce mă așteptasem și m-am bucurat că mă grăbisem să prind acea cabină. Următoarea venea fără nici un pasager.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

elena udrea bulgaria 2 mai 2022 jpg
Elena Udrea ar putea fi pusă în libertate. Cine face parte din completul care judecă revizuirea condamnării ei
Elena Udrea, aflată în Penitenciarul de la Târgşor din 2022, aşteaptă joi decizia magistraţilor în ceea ce priveşte cererea sa de revizuire a condamnării pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care zâmbește. E foarte simpatic, deși unii oameni se tem de el
În lumea fascinantă a faunei, există un animal care a cucerit inimile oamenilor datorită unui detaliu unic și fermecător: zâmbetul său. Este vorba despre quokka, o mică marsupială originară din Australia, supranumită „cel mai fericit animal din lume”.
profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
profimedia 0945201513 jpg
Ultimele zile ale lui Assad la putere. Ce s-a găsit în biroul său
Luptători rebeli și civili s-au plimbat marți prin palatului prezidențial al lui Bashar al-Assad, călcând pe afișe făcute bucăți ale fostului dictator sirian care fugise în Rusia cu câteva zile înainte.
Iernile de alta data  Foto Facebook, Muzeul Transilvaniei, Scinteia jpg
Cum arătau iernile de altădată ale românilor: „Satele sunt terorizate de haite de lupi. Lumea arde gardurile, cine mai are”
Numeroasele fotografii publicate pe rețelele de socializare înfățișează „iernile de altădată”,cu copii jucându-se pe ulițele satelor înzăpezite și familii strânse în jurul meselor de sărbători. Imaginile fac furori, trezesc nostalgii, dar și controverse.