Te descurci, nu stai la rînd cu proştii

Publicat în Dilema Veche nr. 709 din 21-27 septembrie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E starea aia îngrozitoare, în care simți neputința. În cazul unora, se manifestă prin creșterea ritmului cardiac, transpirații, senzația de lipsă de aer. În cazul altora, e o cădere în gustul amar al unui zîmbet strîmb, o prăpastie de tristețe în care te lași să aluneci, spunîndu-ți că nimic nu mai are rost pe lumea asta. În vreme ce alții simt că explodează, că o iau razna și se descoperă, dintr-odată, capabili de cele mai agresive gesturi cu putință, crezînd că dacă fac ceva extrem au restabilit valoarea dreptății. E starea pe care o ai atunci cînd aștepți la semafor, într-o coloană de zeci de mașini, iar alții te depășesc, pe tine și pe toți proștii care stau acolo. Lîngă tine, pe scaunul din dreapta, e un prieten. Deseori, el poate spune ceva din repertoriul frazelor definitive, textele alea care stabilesc pentru totdeauna că în țara asta nu se mai poate face nimic. Și e scînteia necesară aprinderii eternei discuții despre cum e aici cu totul altfel decît prin alte părți. Urmează poveștile exemplare, chestii care s-au întîmplat de-a lungul timpului, unele reale, trăite pe proprie piele, altele auzite de la alții și înflorite, dar toate spuse cu scopul de a mai cauteriza un pic din rana deschisă adînc în demnitatea fiecăruia.

Dacă te-ai ridica, așa, ca o dronă, deasupra întregului teatru al acestei operațiuni de așteptare la rînd și dacă ai putea auzi ce se vorbește sau ce se gîndește în fiecare mașină, te-ai putea întîlni cu unul dintre cele mai mari spectacole ale omenescului. Evident că nu e singurul. Dar e unul dintre cele mai fascinante lucruri banale, nu doar pentru că e ceva care se repetă aproape în fiecare zi, ci pentru că e o situație în interiorul căreia se consumă stări de o intensitate foarte mare, o tensiune despre care spui, de fiecare dată, că e fără precedent. Ori de cîte ori se naște felul ăsta de nervozitate, se decretează imediat că „Asta e culmea culmilor!“, că „N am mai văzut așa ceva!“ sau că „De data asta e mult prea de tot!“. Unii bagă capul adînc între umeri, se încruntă războinic, accelerează brusc, scrîșnesc roțile și ies din rînd cu conștiința faptului că ei nu pot fi mai proști decît alții. Toate astea pe o coloană sonoră de înjurături pe care mintea nici nu mai poate să le cuprindă. Alții aleg calea seninătății și a zîmbetului naiv, depășind tot ce le stă în cale sau strecurîndu-se cîteva locuri mai în față, cu aerul că ei, de fapt, habar n-au care e treaba pe-acolo, trebuie să meargă mai departe, să se lămurească despre ce e vorba. Există și unii pe chipurile cărora citești, în fracțiunea de secundă în care trec pe lîngă tine, că o asemenea situație pur și simplu nu e pentru ei. Un soi de „Treaba voastră, fraierilor! Eu nu intru în categoria asta! Am o întîlnire, frate! Nu stau să pierd vremea pe-aici!“

O asemenea adunare de energii ar putea alimenta funcționarea unei lumi. De fapt, alimentează de fiecare dată aceleași gînduri asasine, aceleași blesteme universale, aceleași sentințe definitive care spun că soiul de om trăitor pe meleagurile astea e cea mai toxică ființă apărută vreodată pe suprafața pămîntului. Într-un spațiu în care regula e expresia absolută a relativismului, există întotdeauna niște „Ei“, complet responsabili de mersul prost al lucrurilor. Nici nu contează cine sînt acești „Ei“. C-or fi oameni politici, filateliști, copii de mingi, căutători de trufe, vecini de bloc, astronauți sau extratereștri, nu contează absolut deloc. Sînt unii din cauza cărora nu se poate respecta nimic. Prin urmare, tu ai toate motivele să scuipi pe regulile astea și să declari că bunul-simț nu se poate discuta, cîtă vreme există „ăștia“ pe-aici. Iar dacă ai fi stat în rînd cu toată lumea, te-ai fi simțit, în primul rînd, învins și umilit. De cine? De „Ei“! Pentru că nu poți accepta ca „ăștia“ să dicteze mersul lumii, adică să hotărască ce faci tu într-o anumită situație. „Ăștia“, adică amicii sau inamicii noștri imaginari pe care punem vina, indiferent de ce se-ntîmplă în viețile noastre. Ideea e simplă. Cu „ăștia“, domnule, nu se poate! Și-atunci trebuie să faci orice, doar să nu te amesteci cu ei, să nu le cazi pradă, să nu pici pe mîna lor. Trebuie să te descurci. Nu te descurci? Treaba ta. Ești prost.

Ajuns acasă, cu nervii praștie, dai drumul la televizor să vezi ce mai zic „ăștia“. Cică, într-o emisiune, unul l-a pocnit pe altul. Ia să vedem. Ah, păi, la urma urmei, bine i-a făcut! Și-așa ăla e un gras lățos. Cu „ăștia“ nu merge, frate! Trebuie să-i mai și pocnești. Mîncînd cu noduri, dai pe toate posturile, să nu cumva să scapi ceva din ce-au mai făcut „ăștia“. Nevasta, oricum, de la o vreme, te enervează. O repezi, ridici tonul, ca să n-o pocnești. Ăla mic are ceva de zis, dar te enervează și el. Îți vine să-l pocnești. A avut o problemă, ceva chestie la școală, și nu s-a descurcat. Vezi negru în fața ochilor. Din mîncarea aia n-ai înțeles nimic, berea nu e destul de rece, iar ăștia de-acasă sînt cumplit de enervanți. Trebuie să ieși un pic, că altfel îți vine să-i arunci pe geam. Mai bine te vezi cu niște prieteni. Acuma, nici ăia nu-s grozavi, dar mai uiți de starea asta. Ai avut o zi groaznică. Și ncep și ăia cu de-ale lor, de-ți vine să le spargi capetele. Pînă ridici tu glasul și le zici chestia. Azi crăpai de nervi în trafic, ai ieșit brusc și, tocmai cînd era să scapi de toată nebunia aia, s-a găsit o proastă, repede, să iasă și ea, să depășească pe linia de tramvai. Poc! Radiatorul făcut praf, parbriz spart, toată partea din față făcută varză. Scandal, urlete, un bou de milițian care n-a-nțeles nimic, idioți cu claxoanele cît China, îți venea să-i împuști pe toți. Nu mai există nici un bun-simț, nene! Toți sînt niște cretini. Nu se poate cu ăștia. N-ai cum. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

cropat traian savu foto linkedin jpg
Chirurg român de excepție, mort în Franța într-un teribil accident cu bicicleta
Traian Savu, chirurg român stabilit în Franța, a murit într-un accident de bicicletă. Vehiculul său a rămas blocat într-o șină de tramvai, iar doctorul a fost proiectat pe carosabil izbindu-se cu capul de asfalt.
Ceremonia depunerii jurământului de investitură a ministrului Educației Ligia Deca la Palatul Cotroceni FOTO Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Schimbare de atitudine a ministrului Educaţiei, Ligia Deca?
Într-o postare pe facebook de astăzi, Ligia Deca, proaspătul ministru al Educaţiei spune că nu are o agendă prestabilită, iar reforma în educaţie va fi bazată pe studii şi pe acord social.
Becali
Gigi Becali, amenințare fără precedent la FCSB: Ce vrea să facă după dezastrul din acest sezon
Într-un moment rar de luciditate, în loc să vină cu declarații sforăitoare despre viitorul măreț al echipei, patronul a admis că e „groasă“.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.