Taxi Driver

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

– pluteşte-n aer nevroza de vacanţă –

1. Tocmai încheiase o convorbire telefonică. Vorbise cu soția. Și-l enervase. Că i-a zis clar, a mia oară, să-i intre bine-n cap. Bă, femeie, ești nebună cu capu’? Nebuno care ești tu! Da’ ce, io sînt mama Omida? Mafalda? Că să-i spun io, dacă e bine-n Corfu. Păi, de unde să știu io, domnu’, dacă e bine-n Corfu? Că n-am fost. De unde să visez eu cum e-n Corfu, dacă n-am călcat p acolo? Că dacă nu merge-n Corfu tușește. Nu mai e bine la turci. Că zice că ai all inclusive, da’ te tapează de bani la toate alea. Că să vezi, că cutare, că ai pachetu’ nu știu care, că te-a calculat ei să ieși bine, da’ după ce-ai băut șapte-opt beri, tre’ să plătești, că dracu’ să-i pieptene, te face că nu mai știi de capu’ tău. Și ea a zis că nu mai mergem la turci. Că dacă bea două Mojito, la al treilea o taxează. Că să ne ducem anu’ ăsta în altă parte. Zic: Da’ unde, Mami? Zice: În Corfu. Cum e-n Corfu? Domnu’, vă rog să mă credeți, că de patru zile cu asta mă aia la cap. Să mă scuzați. Că cum o fi-n Corfu? De unde să știu io, mă, Mami? Dă-l în noru’ mă-sii de Corfu și uită-te și tu pe Internet să vezi cum e! Nu, că s-a uitat ea, da’ nu poți să zici care e treaba, doar după poze. Că dacă e ca la turci și te pune să plătești după două Mojito, și tu ai all inclusive? Că la greci e foame acuma, n-ați văzut că-și dau în gură cu gaborii de dracii-i ia. Bine, nu-n Corfu. Pe la ei, p-acolo, pe la Atena. Deci sînt cu nervii varză, vă rog să mă credeți. Mai bine mă duc și sap la metrou în Drumu’ Taberei, decît să mă duc acasă, să mă ia iar cu cum e-n Corfu. Deci am ajuns s o driblez și io cum pot, stau cu orele pe traseu, da’ acuma mă sună și mă ia și pe WhatsApp, că ce facem cu Corfu. Deci, vă rog să mă credeți, că mă ia cu capu’! Deci, efectiv, mă-ia-cu-ca-pu’! Ați fost? Unde? În Corfu, domnu’! Nu, n-am fost. Deci, n-ați fost… Da’ la Athos? Nici la Athos. Cică n-ai voie cu femei acolo. Mai bine. Măcar știi o treabă.

2. E un domn calculat, conduce calm, nu claxonează, nu se strecoară pe linia de tramvai. Mașina e foarte curată. Nu deschide geamurile „să vină aer“, folosește instalația de aer condiționat. N-ai ce să faci. Asta i situația. Nu te respecți pe tine, nu te respectă nici clientu’. Consum mai mult, da’ nu stau să fierb aicea cu orele în trafic. Cum ai în mașină, ai și acasă. Și nu poți să condamni clientu’ că te judecă. Ești jegos, așa și vorbește cu tine. Cum vorbești cu un jegos. N-ai ce să faci. Asta-i situația. Ești țigan, te ia de țigan. Știți cum se spune. Țiganu’, tot țigan. Asta-i situația. N-am nimic cu ei, că sînt și printre ei mai spălați. Da’ nu-ți faci de lucru cu ei, că țiganu’ atîta așteaptă. I ai dat un deget, îți ia toată mîna, cu ceas cu tot. Că au în sînge treaba asta. Eu vă spun, și-n concediu, mă uit mereu să nu mă amestec cu de-ăștia. Mie nu-mi place țigănia. Vă zic sincer. Nu-mi place. Asta i situația. Deci, la un grătar, sau ceva, nu stai, domnule, pe lîngă ei. Eu nu suport. La bulgari, nu-i lasă-n oraș. Sau, dacă i lasă, au bilet de voie. Așa e la ei. I-au pus la respect. Deci, bulgarii nu se joacă. Le-au construit ce le-au construit în afara orașului, au școală, poliție, tot. Să stea acolo. Vrei în oraș, ai bilet de voie. Ai întîrziat? Te-am ars! Să știi de frică. Pe urmă, nu mai faci. Asta-i situația. Deci, anul trecut, am luat o amendă de viteză în Bulgaria. Bine… niște idioți. Adică pui limită de cincizeci pe drum drept, nu tu localitate, nu tu nimic. Deci, de-ai dracului. Nu poți să mergi la nesfîrșit cu cincizeci. Cum ai călcat pe bec, cum te-a ars. Ei știu care-i treaba. Că tu te grăbești. Ori la turci, ori la greci, ori la ei, la Nisipuri, sau unde mai au ei. Că stau mai bine ca noi. Asta-i situația. Și te arde urgent. Și nici nu stau la discuții. Deci s-a dus vremea aia, cu cinci euro și-ți vezi de drum. A trebuit să mă opresc la Sofia, jumătate de zi, să umblu să plătesc amenda. Sînt foarte împuțiți. Asta-i situația. Bulgari. Nici n-ai ce să le ceri. Atîta pot.

3. Da, are două iconițe la talpa oglinzii retrovizoare. Dar atît. Nu e un întreg iconostas agățat de oglindă. Evident, își face semnul crucii, cu gesturi largi, ori de cîte ori trecem pe lîngă vreo biserică. Își studiază discret clientul, oftează, își drege glasul, pregătește temeinic o conversație. E un om bun, care și-a asumat o misiune. Vrea să spună, în felul lui, că binele încă există, dar n-avem chef să-l vedem. Și… dumneavoastră de ce religie sînteți? Nu vă supărați că vă-ntreb. Ortodoxă. Aha. Nu v-ați supărat, sper. De ce să mă supăr? Că acuma nu mai știi care ce e. Tot Turnu Babel. Care, cum. Exact cum spune scriptura. Cu amestecătura de limbi și de secte. Eu nu sînt habotnic, să știți. Dar ceva trebuie să fie. O credință. Altfel totul se duce de rîpă. Nu vedeți? Bărbați cu bărbați, femei cu femei, că așa e acuma. Să cerem drepturi. Să stricăm tot. Dacă s-a dat liber la stricat… Nu vreau să vă plictisesc sau să vă deranjez. Nu mă deranjați. Că noi, Ortoxia, acuma cam deranjăm… Ați citit studiul despre microbi? Nu. Ce studiu? S-a scris pe Internet. Un studiu serios, făcut de oameni de știință. Deci au fost duși microbi în biserică și s-a constatat că nu se înmulțesc. Cum au fost scoși afară, cum s-au înmulțit. Ce dovadă mai mare vrem? Doar să avem un pic de dorință să vedem cum stau lucrurile. Sigur, în industria de medicamente nu convine treaba asta. Păi, cum să convină? Nu se mai face profit. În fine… Vine vara, încep concediile, mai respirăm și noi în orașul ăsta. Nu mergeți în concediu? La greci e frumos, să știți. Cum-necum, dar grecii țin la tradiție. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul în care Statele Unite se raportează la Taiwan e adesea descris ca fiind „ambiguitate strategică”.
Bătălia cu giganții jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemența cu care Viktor Orbán respinge ultimul set de sancțiuni împotriva Rusiei precum și alte măsuri de sprijin pentru Ucraina arată distanța care se cască între Ungaria și Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia conviețuiește constant cu rusofilia, admirația cu panica, tentativa colaborării cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie morală a lumii europene se oglindește și în insuficiența modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dacă izbînda Ucrainei în fața Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o tristețe melancolică.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existența „măgarului cu un singur corn în frunte” a fost confirmată și de Aristotel.
O mare invenție – contractul social jpeg
Vlad Constantinesco și Stéphane Pierré-Caps: o pledoarie pentru libertate
Oferă o imagine complexă și coerentă a raporturilor dintre Constituție, stat, societate și individ.
Iconofobie jpeg
Bifurcațiile gîndirii etice
Din păcate, „așezarea“ (etică) pe toate nivelurile de gîndire rămîne inaccesibilă multora dintre noi.
„Cu bule“ jpeg
Noroc chior
Dicționarele noastre mai înregistrează însă cîteva caracterizări similare, norocul putînd fi apreciat superlativ ca „orb”, „porcesc”, „cu carul”.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Activități de week-end
În viață trebuie să știi trei lucruri: ce vrei – adică să ai un scop, în ce crezi – adică să respecți niște valori și ce trebuie să faci – adică ce acțiuni întreprinzi.
Un sport la Răsărit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA şi ATP au spus că a interzice sportivi (chestie care nu implică ţările lor, deja puse pe tuşă de toată lumea) încalcă principiul nediscriminării pe bază de naţionalitate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
Bătălia cu giganții jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dacă e oferită unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Fără solemnități (memorialistică)
Episoadele „omenești” de care am avut parte în neașteptatele mele experiențe ministeriale au, totuși, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistentă nostalgie și pe care le povestesc cu plăcere cînd se ivește ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea și amploarea capacităților noastre de a minți, de a ne minți, de a-i minți pe ceilalți, de a spune falsul, intenționat sau nu, sînt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
În legislația fiscală sînt multe exemple de tratamente preferențiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune așadar numai lașității. Aceasta din urmă reprezintă forma absolută de eșec al lui, de abdicare a individului de la conduita bărbătească.
„Cu bule“ jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dicționarele noastre nu au înregistrat încă sensurile figurate al adjectivului „toxic”, deși acestea s-au răspîndit foarte mult în ultima vreme în mass-media și în comunicarea curentă, fiind bine reprezentate în spațiul online.
FILIT – Iași 2021 jpeg
Experiențe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desfășoară în spații deschise, care comunică direct cu holurile largi, în edificii cu ferestre imense sau cu pereți practic de sticlă, creînd o senzație de deschidere și de libertate,
Un sport la Răsărit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La şah nu poţi să urli, să înjuri, să acuzi arbitrul şi să pretinzi că pe Levon Aronian, de exemplu, nu îl cheamă aşa, că a folosit în mod fraudulos numele, culorile de pe cravată şi blazonul familiei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Podul de piatră
Nepăsarea față de reguli, cutume, tradiții sau istorie pare să fie ea însăși un adevărat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, căpățîni
Empatia funcționează doar cu viii. Cu morții, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei morți demult, chiar deloc!
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratată diferit, însă tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenință să dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?