Tareeeee!

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Marea de altădată jpeg

Multe obiceiuri ilogice, dacă nu chiar tîmpite de-a dreptul, poţi întîlni prin frumoasa noastră ţară locuită. Sînt nenumărate exemple, dar aici n-am să pomenesc decît unul: acela de a da muzica tare prin restaurante. O meteahnă ce pare bine înrădăcinată şi imposibil de tratat. N-am aflat cît de istorice îi sînt rădăcinile. Ştiu doar că, în anii ’80, Ceauşescu emisese un decret prin care toate localurile, pînă şi cele de pe Litoral, erau obligate să închidă la ora 10 seara. Orele de somn ale oamenilor muncii şi, mai important, liniştea conducătorului lor iubit (care-şi făcea şi el vacanţa la reşedinţa din staţiunea Neptun) nu trebuiau tulburate sub nici o formă. După 10 seara, totul se cufunda în linişte şi beznă. Era una dintre culmile „Epocii de aur“. După marea împuşcare însă, parcă toţi şefii de localuri au ţinut să recupereze, cu asupra de măsură şi după propriile gusturi, decibelii pierduţi în ultimii ani ai dictaturii. La munte şi la mare, în oraşele mici şi mari ale ţării, ba chiar şi prin sate, deţinătorii de cîrciumi au descoperit calea de a-şi demonstra puterea: asurzirea clienţilor cu muzica preferată de ei. În multe cazuri, cum ştim, oferta depăşeşte zidurile şi curtea localului, fiind împărţită cu generozitate întregii vecinătăţi. Dacă în zonă există două sau mai multe cîrciumi, şi concurenţa se poate exprima, nu-i aşa, prin muzică. Unul pune manele tare, altul, de peste drum – populară, şi mai tare. Vecinii şi trecătorii se pot astfel delecta cu inegalabile reprize stereo-cacofonice.

De curînd, am asistat la reuniunea de 20 de ani a unor foşti colegi de facultate. Restaurant mare şi binecunoscut în cartier. Muzica la fel de mare şi de binecunoscută în cartier. La mese, aşa cum de altfel mă şi aşteptam, nimeni nu se putea înţelege cu nimeni, deşi, evident, scopul principal al întîlnirii nu era audiţia sau dansul şi nici măcar mîncarea, ci discuţia. Oamenii voiau să stea la taclale, să-şi reamintească păţaniile din facultate şi să povestească ce li s-a mai întîmplat şi după absolvire. În cele din urmă, enervat, unul dintre organizatori s-a hotărît să ia atitudine. Din experienţă proprie şi nu numai, ştiam prea bine că nu va reuşi, fiindcă o altă caracteristică a acestor localuri e aceea că, indiferent de pretenţiile clienţilor, muzica nu se poate da mai încet. În cazuri rarisime, volumul se micşorează cel mult o idee, şi asta doar pentru cîteva minute. Dacă în restaurant există şi lăutari, lucrurile sînt şi mai greu de schimbat. Niciodată chelnerii sau şeful de sală nu se vor duce să le spună „artiştilor“ să mai umble puţin la staţia de amplificare. Iar în pauzele lăutarilor, se vor simţi obligaţi să ţină steagul sus, cu înregistrări la fel de puternic „decibelizate“.

Dincolo de durerile de cap şi eventualele scăderi temporare ale auzului, efectul cel mai evident al pomenitei reuniuni a fost acela că foarte mulţi participanţi au răguşit. În ciuda condiţiilor, încercaseră întreaga seară să se facă înţeleşi, răcnind la vecinii lor de masă. 

De regulă, cînd îi întrebi, răspunsul chelnerilor este că muzica nu se poate da mai încet pentru că instalaţia e comună iar alţi clienţi (eventual cei de la alt etaj sau de la subsol) nu pot fi privaţi de dreptul de a o asculta la maximum. Am văzut însă cazuri în care, deşi în tot restaurantul nu erau decît una sau două mese ocupate, iar toţi clienţii cereau ca muzica să fie dată mai încet, lucrul acesta nu se întîmpla.

Odată, în restaurantul unui motel, fiind eu singurul client, am asistat la o discuţie între chelneriţe. Una voia să pună manele în difuzoare, dar alta i-a atras atenţia că ar trebui să mă întrebe şi pe mine dacă îmi plac. Nu spun ce m-am mai mirat... Am aflat apoi că localul făcea parte dintr-o reţea în care personalul era şcolit în mod special. Era o rară excepţie.

Dar nu e plauzibil nici că sonorul restaurantelor ar fi decis de preferinţele unor chelneri needucaţi. Unii chiar se plîng că sînt de-a dreptul înnebuniţi de muzica pe care sînt obligaţi s-o asculte la serviciu în fiecare zi.

Un amic mi-a povestit că a descoperit exact aceeaşi problemă în Georgia, cea de peste Marea Neagră. Deci, nu sîntem singuri, mai există şi alte popoare cu localuri menite să-şi asurzească vizitatorii. Cei de peste mare însă, spre deosebire de ai noştri, au recunoscut şi motivul: patronii cer ca muzica să fie dată cît mai tare, să se audă şi să se ştie că lumea chefuieşte în localul lor (chiar dacă înăuntru nu e nimeni). Carevasăzică asta e teribila explicaţie pe care o tot căutam: publicitatea... marketingul, PR-ul. Dă muzica mai tare ca să ai o imagine mai bună. Păi, în cazul ăsta, mi-ar plăcea o lege prin care oricine vrea să obţină autorizaţie pentru cîrciumă să fie obligat la un stagiu prelungit de ascultare. Să i se pună numai muzică fină şi numai în surdină.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.
4 front poza mare jpg
Povestea care a emoționat România! Degerat în munţi, a fost salvat de pisicuţa de 4 luni
Moment emoţionant trăit de salvamontiştii maramureşeni. Când au ajuns la victima de origine ucraineană care ceruse ajutor, au văzut că aceasta a fost ţinută în viaţă de pisicuţa de patru luni pe care o luase de acasă.
vizual craciunite jpg
Îngrijirea crăciunițelor. Secretele care le mențin frumoase și sănătoase în fiecare iarnă
Pe măsură ce sezonul rece își face simțită prezența, crăciunițele devin vedetele decorului de sărbătoare.
profimedia 0940443627 jpg
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu racheta Oreșnik în „zilele următoare”, avertizează SUA
Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei cu noua rachetă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik „zilele următoare”, a declarat miercuri un oficial american, citând o evaluare a serviciilor de informații americane.
image png
Comoara pe care Angela Similea o ascunde de ani de zile! Nimeni nu s-a gândit că poate păstra așa ceva
Angela Similea este una dintre cele mai bune voci ale Generației de Aur din România. Artista în vârstă de 78 de ani a fost dintotdeauna o prezență scenică demnă de invidiat, cu o voce inegalabilă și o frumusețe răpitoare. A fost curtată de nenumărați bărbați și în trecut mărturisea că de-a lungul an
femeie telefon bullying online shutterstock 2295456121 jpg
Pericolul din social media. Ce sunt trolii și cum te poți feri de ei în spațiul online
Trollii au devenit o problemă tot mai întâlnită pe rețelele de socializare. Oficiul pentru Siguranța Online din Australia a realizat un ghid prin care ne arată cum recunoaștem o astfel de persoană și ce măsuri putem să luăm.