Țara și cloaca

Publicat în Dilema Veche nr. 876 din 21 - 27 ianuarie 2021
Comunismul se aplică din nou jpeg

Jurnalistul american Bob Woodward, cel care împreună cu Carl Bernstein a dezvăluit, în Washington Post, afacerea Watergate, care a provocat demisia președintelui Nixon în 1973, a scris în anii din urmă o carte intitulată Ultimul dintre oamenii președintelui (tradusă în românește la Editura Litera).  Este, într-un fel, o continuare a celebrei cărți Toți oamenii președintelui, în care Woodward și Bernstein au povestit afacerea Watergate și după care, acum 45 de ani, s-a făcut un film cu Robert Redford și Dustin Hoffman în rolurile celor doi jurnaliști. Ce mai rămînea de spus în noul volum, după aproape o jumătate de secol, erau completările interesante oferite de Alexander Butterfield, fost asistent adjunct al președintelui Nixon. La o vîrstă înaintată, Butterfield a fost dispus să povestească cu amănunte și să pună la dispoziția lui Woodward documentele cu care a plecat de la Casa Albă în 1973.

De profesie aviator militar, Butterfield a fost timp de patru ani unul dintre oamenii cei mai apropiați de Nixon, printre cei foarte puțini care aveau cunoștință despre nefastul sistem de înregistrare instalat de președinte la Casa Albă. De altfel, chiar el a deconspirat existența acestui sistem în fața comisiei senatoriale care ancheta afacerea Watergate. A fost întrebat dacă așa ceva există și a răspuns afirmativ.

Din relatările lui Butterfield, Nixon apare ca un tip stingher, avînd probleme în relațiile cu cei din jur, angoasat, întunecat și ros de resentimente. Poți, adică, să ajungi președintele Americii în ciuda unor grave carențe în a socializa.

Dincolo de asta, însă, în cartea lui Woodward m-a frapat o idee exprimată de Butterfield. Deși Nixon nu-i fusese simpatic deloc, iar prin dezvăluirile despre sistemul de înregistrare, Butterfield a pus pur și simplu capac administrației sale, el a insistat că, în multe privințe, Nixon a fost un președinte care a făcut bine țării. Istoricii îl laudă pe Nixon pentru politica față de China și Uniunea Sovietică și îl critică pentru încălcările constituționale. Unii îl consideră vinovat pentru continuarea războiului din Vietnam, alții punctează că războiul s-a încheiat sub administrația lui. Unii observă că, dincolo de caracterul omului și de finalul absolut dezastruos, mandatul său a fost departe de a putea fi considerat un eșec. Butterfield spune că, la Casa Albă, Nixon patrona o cloacă, dar, în același timp, tot el remarcă și că „o persoană poate face mult bine țării în timp ce administrează o cloacă”. Poate că nu e un paradox, ci o chestiune abisală. De foarte multe ori, e greu de spus despre un conducător că a fost un individ rău sau bun. Dar poate și mai greu de caracterizat e, în unele cazuri, mandatul său. Pentru că un om rău poate avea rezultate politice bune, iar un om bun poate avea rezultate proaste. De exemplu, Obama părea a fi un individ foarte uman, inteligent și civilizat, în vreme ce Trump a părut mai puțin empatic, mai puțin inteligent și mai brutal. Sînt lucruri destul de evidente. Nu la fel de evident e însă că americanilor le-ar fi mers mai bine sub Obama decît sub Trump. De la intenții la efecte e cale lungă. Mai ales în cazul unei țări ca Statele Unite, sînt prea multe aspecte care trebuie evaluate. Ecuația are enorm de multe variabile. Apropo, însă, același Bob Woodward a reușit să descrie foarte amănunțit și „cloaca” administrată de Donald Trump în primii ani de mandat, în cartea sa Frica. Trump la Casa Albă.

Nici noi, în România, nu ducem lipsă de exemple dificil de catalogat, Carol al II-lea, bunăoară, despre care se spune că avea trăsături detestabile și calități incontestabile. Sub domnia lui, România a mers în sus și a parcurs una dintre cele mai bune perioade din istoria ei. În timpul lui a înflorit totuși corupția, iar domnia, chiar dacă prin forța unor împrejurări tulburi, s-a soldat cu o dictatură.

Despre anturajul lui Carol al II-lea, chiar și Mihai I a scăpat la un moment dat către istoricul Stelian Tănase caracterizări neobișnuite pentru stilul său reținut: „cuib de viespi” și chiar „șleahtă”. Era vorba despre grupul pe care Mihai l-ar fi putut întîlni la înmormîntarea tatălui său, la care, și din acest motiv, n-a dorit să participe.

Așadar, revenim la vorbele lui Butterfield: o persoană poate face mult bine țării în timp ce administrează o cloacă. Conducătorii pot fi oameni complicați, problemele lor pot fi și mai complicate, iar rezultatele politicilor lor sînt adesea imprevizibile și greu de evaluat retrospectiv. Istoria reține lucrurile destul de schematic, iar memoria populară le simplifică de obicei și mai tare.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

AC Pisa (X, Twitter) jpg
Trei români, eroi în fotbalul italian. Pisa revine în Serie A, după 34 de ani
AC Pisa „a urcat” pe prima scenă a fotbalului din Italia.
Ilinca Dumitrescu
Podcastul lui Ionuț Vulpescu - invitată, Ilinca Dumitrescu (sezonul 5, episodul 12)
Nume de referinţă al artei interpretative româneşti, distinsă cu Ordinul Artelor şi Literelor al Franţei şi cu titlul de Commendatore al Republicii Italiene.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Vești bune pentru o categorie de români. Salariul minim crește pentru mii de angajați. Cine sunt beneficiarii
Începând cu 1 mai 2025, salariul minim crește pentru o categorie de români. Angajații din România vor beneficia de un salariu minim brut diferențiat majorat la 4.500 de lei. Măsura vine ca urmare a modificării contractului colectiv de muncă, urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și alinierea
hoards found on hungarys somlo hill 1 webp
Comori vechi de 3.400 de ani descoperite în Ungaria dezvăluie secrete antice
Comori vechi de 3.400 de ani descoperite pe Dealul Somló din Ungaria dezvăluie secrete antice Arheologii care au efectuat săpături pe Dealul Somló, în vestul Ungariei, au scos la lumină șase tezaure extraordinare de artefacte metalice, vechi de peste 3.000 de ani, oferind informații noi despre viața
george simion foto facebook png
The Guardian despre George Simion: Admiratorul lui Trump se opune ajutorului militar pentru Ucraina și cere „Melonizarea” Europei
Prestigiosul ziar britanic scrie că victoria extremei drepte în primul tur al alegerilor prezidențiale din România ridică perspectiva perturbării UE.
Papamobil Francisc AFP
Un fost papamobil devine clinică mobilă pentru copiii din Gaza, la dorința Papei Francisc
Unul dintre celebrele papamobile folosite de Papa Francisc va fi transformat într-o unitate medicală mobilă pentru copii și trimis în Fâșia Gaza, a anunțat presa oficială a Vaticanului.
NWRiNzQ2YTUwODJjZjgxNzcyMDdmNjRmYzIyNzI3 thumb jpg
Marcel Ciolacu cere ieșirea PSD de la guvernare. George Simion nu a ieșit încă președinte dar face vizite în fabrici
Unda de șoc după rezultatele din primul tur al alegerilor pentru fotoliul de la Cotroceni a aruncat în aer coaliția de guvernare, PSD-PNL-UDMR. Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință a PSD în care va propune ieșirea de la guvernare și intrarea în Opoziție
netflix pixabay jpg
Serialul genial de pe Netflix care a cucerit publicul din România, în mai 2025! În doar câteva zile a ajuns în topul preferințelor
Este un serial care s-a lansat cu numai câteva zile în urmă, însă într-un timp scurt a reușit să ajungă una dintre cele mai populare producții de pe Netflix! „Ransom Canyon” a captivat deja publicul din întreaga lume, iar în România se află în topul preferințelor de două săptămâni.
banner mihai traistariu jpg
Mihai Trăistariu, despre George Simion și Nicușor Dan: „România ar avea nevoie de un președinte așa, mai derbedeu, care să bată cu pumnul în masă!”
Mihai Trăistariu, despre George Simion și Nicușor Dan: „Avem nevoie de un președinte cu capul pe umeri!”