ÔÇ×╚Üara ne vrea pro╚ÖtiÔÇť

Publicat în Dilema Veche nr. 741 din 3-9 mai 2018
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

A╚Öa scrie pe unul dintre bannerele at├«rnate la intrarea Facult─â╚Ťii de Drept a Universit─â╚Ťii din Bucure╚Öti.

Nu mi-e foarte clar nici cine s├«nt acei ÔÇ×noiÔÇť, nici cine e ÔÇ×╚ŤaraÔÇť despre care se spune. ÔÇ×NeÔÇť se refer─â la studen╚Ťii din facultate, la cei din UB, la studen╚Ťi ├«n general, sau la rom├óni? C├«t despre ÔÇ×╚Ťar─âÔÇť, mi a amintit de zicerea atribuit─â lui Tudor Vladimirescu, pe care o ├«nv─â╚Ťam, culmea, din manualele comuniste: ÔÇ×Patria e norodul, nu tagma jefuitorilorÔÇť. ├Äntr-o bogat─â tradi╚Ťie autohton─â, ÔÇ×jefuitoriiÔÇť rimeaz─â cu ÔÇ×conduc─âtoriiÔÇť. Passons.

Nu ╚Ötiu ├«n ce m─âsur─â conduc─âtorii no╚Ötri ne vor pro╚Öti ╚Öi ├«╚Öi dau silin╚Ťa s─â ne aib─â dup─â voia lor. F─âr─â nici un dubiu, ├«ns─â, ne cred pro╚Öti.

S-a spus c─â ├«n anul acesta s-a f─âcut pentru prima oar─â o distribuire fundamentat─â a locurilor bugetate pentru universit─â╚Ťi. At├«t de fundamentat─â, ├«nc├«t, ├«n final, s-au luat locuri de la universit─â╚Ťile de v├«rf din Rom├ónia ╚Öi s-au datÔÇŽ nimeni nu ╚Ötie exact unde.

Pentru prima oar─â, ├«ntr-adev─âr, oficialit─â╚Ťile au stabilit o serie de specializ─âri de interes prioritar ÔÇô evident, din domeniul ╚Ötiin╚Ťelor exacte. Excelent. Statisticile europene arat─â c─â s├«ntem frunta╚Öi la num─ârul de studen╚Ťi ├«n inginerie ╚Öi ├«n agronomie, ╚Öi coda╚Öi la ╚Ötiin╚Ťe socio-umane. N-are nimic. S─â-╚Öi vad─â Europa de trebile ei, noi ne vedem de ale noastre.

Dar, dincolo de ÔÇ×detaliileÔÇť modului de a stabili aceste priorit─â╚Ťi, r─âm├«ne ├«n suspensie o ├«ntrebare elementar─â: chiar nu exist─â alt─â cale de a dezvolta dec├«t distrug├«nd? Ministerul Educa╚Ťiei pare s─â fi ac╚Ťionat precum instalatorul pe care ├«l chemi s─â-╚Ťi repare o ╚Ťeav─â, dup─â care trebuie s─â chemi un zidar s─â-╚Ťi astupe g─âurile din pere╚Ťi, dup─â care ai nevoie de un electrician s─â-╚Ťi schimbe cablurile retezate din ├«nt├«mplare ╚Ö.a.m.d.

╚śi dac─â se dorea s─â fie ├«ncurajate anumite domenii, fie ele care or fi, nu era mai normal ca ele s─â fie atribuite cu destina╚Ťie special─â prin competi╚Ťie public─â? C─â mi-e greu s─â cred c─â se pricepe toat─â lumea, de pild─â, la nanotehnologii.

A mai fost o ini╚Ťiativ─â l─âudabil─â: locuri speciale pentru cei ce doresc s─â urmeze o carier─â didactic─â ╚Öi pentru absolven╚Ťii de licee din mediul rural. Sensul celor dint├«i nu ├«l ├«n╚Ťelege nimeni, de╚Öi s├«ntem ├«n prag de admitere. S─â zicem c─â aceste locuri ar urma s─â fie ocupate doar de candida╚Ťi care ├«╚Öi asum─â obliga╚Ťia de a absolvi modulul psiho-pedagogic, pentru a avea apoi dreptul de a preda ├«n sistemul de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt. Chestia e ├«ns─â c─â, dac─â exist─â caren╚Ťe de personal didactic ├«ntr-un domeniu sau altul, ├«ntr-o zon─â sau alta, ele nu decurg ├«n nici un caz din lipsa de absolven╚Ťi abilita╚Ťi. Marea majoritate a studen╚Ťilor, ├«n special la discipline cu ÔÇ×cerereÔÇť mare ├«n ╚Öcoli, precum rom├ón─â, limbi str─âine, matematic─â, se achit─â ╚Öi de ├«ndatoririle ÔÇô facultative ÔÇô certific─ârii pentru cariera didactic─â. Hiba e ├«n ce se ├«nt├«mpl─â dup─â absolvire. Sau, poate, ministerul s-a g├«ndit c─â ├«n felul ─âsta ├«i va obliga pe cei ├«n cauz─â s─â mearg─â la catedr─â. Aceea╚Öi ve╚Önic─â ├«ncurc─âtur─â a social-democra╚Ťiei d├«mbovi╚Ťene, pentru care un drept e totuna cu o obliga╚Ťie. Despre masteratul didactic ╚Öi celelalte m─âsuri pentru ├«nt─ârirea preg─âtirii profesionale a cadrelor didactice, l─âsate s─â putrezeasc─â ├«n Legea educa╚Ťiei de ╚Öapte ani ├«ncoace, nu mai vorbe╚Öte nimeni.

Locurile destinate absolven╚Ťilor de licee din mediul rural par s─â fie, ├«n inten╚Ťia oficialilor, o m─âsur─â de discriminare pozitiv─â. Foarte bine. Inechit─â╚Ťile dintre urban ╚Öi rural constituie una dintre problemele istorice ale Rom├óniei. ├Än secolul trecut ele erau compensate, ├«ntr-o oarecare m─âsur─â, prin ini╚Ťiative locale, de sprijinire financiar─â a celor mai buni ÔÇ×copii ai satuluiÔÇť ca s─â mearg─â la studii la ora╚Ö. Cine garanteaz─â c─â acum vom avea de a face cu candida╚Ťi similari? Nu ╚Ötim nici m─âcar dac─â se vor putea ocupa locurile cu pricina, dac─â vor exista suficien╚Ťi absolven╚Ťi de bacalaureat ca s─â le ia ├«n primire, nu ╚Ötim nimic. Juc─âm o idee, ├«n principiu corect─â, la loteria birocratic─â a formalit─â╚Ťilor de admitere.

ÔÇ×Revolu╚ŤiaÔÇť g├«ndit─â pe un col╚Ť de mas─â se anun╚Ť─â, ├«nc─â din start, un fiasco, a╚Öa cum a fost cea a manualului unic, ini╚Ťiat─â de predecesorul actualului ministru.

├Än fine, argumentul suprem: leg─âtura cu pia╚Ťa muncii ÔÇô un argument care, prin populismul lui, face adep╚Ťi, tot a╚Öa cum a prins ╚Öi sloganul cruciadei ├«mpotriva ÔÇ×mafiei manualelorÔÇť. G─âse╚Öti pe net o sumedenie de comentatori care vitupereaz─â ├«mpotriva universit─â╚Ťilor ce fabric─â numai ÔÇ×filozofiÔÇť muritori de foame, de care nimeni nu are nevoie. Lipsa de informa╚Ťii c├«t de c├«t concludente poate permite oricui s─â afirme orice pe aceast─â tem─â. Un singur lucru e cert: ╚Öi pia╚Ťa muncii, ca ╚Öi specializ─ârile prioritare, e cuib─ârit─â prin ungherele min╚Ťii deciden╚Ťilor din educa╚Ťie. Iar celor care cred c─â universit─â╚Ťile ar trebui s─â fie un soi de ╚Öcoli postliceale, de arte ╚Öi meserii, ar trebui s─â le reamintim c─â cel mai pre╚Ťios capital de care dispune o ╚Ťar─â cu resurse relativ modeste cum e Rom├ónia ├«l reprezint─â materia cenu╚Öie.

╚Üara ne vrea pro╚Öti, ne crede pro╚Öti ╚Öi, mai nou, ╚Ťara ne cere s─â nu mai vedem prostia ╚Öi s─â nu o mai ar─ât─âm cu degetul, ca ni╚Öte def─âim─âtori ce s├«ntem. 

Liviu Papadima este profesor de literatur─â rom├ón─â la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea din Bucure╚Öti; coautor al manualelor de limba ╚Öi literatura rom├ón─â pentru liceu, ap─ârute la Humanitas Educa╚Ťional. A coordonat mai multe volume ap─ârute la Editura Arthur.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.