Țară în bermude

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Invizibilii jpeg

De cînd am înțeles că anul ăsta e iremediabil ratat (poate și ăla care vine) și nu mai gîndesc în hălci mari de viitor, m-am întors mai abitir la visatul cu ochii deschiși, ba chiar am încercat mici proiecte de meșteșugeală casnică. Mica noastră echipă domestică s-a dovedit a fi ineptă, dar perseverentă. Am reparat împreună crăpăturile din zidul balconașului; chitul și ipsosul pus cu mărinimie, încercarea timidă de a-l nivela și vopseaua albă de deasupra ne-au lăsat cu niște bucăți de zid care arătau sigur așa cum ar fi arătat o peșteră zugrăvită pe întuneric. Piramidele date cu glet într-o zi jumate. Bordeie etrusce renovate confort doi. Documentare pe net am făcut, dar acolo nu scria cît de repede se întărește ipsosul. Chestiile astea te lasă cu un gust amar, exact ca rețetele pe care vrei să le încerci prima oară, numai că autorul nu-ți dă toate, dar toate indicațiile necesare. Dincolo de zidul în valuri cu care ne-am împăcat spunînd că arată așa, mai rustic, au rămas niște tocuri de geam și podele mînjite la care am frecat o zi. Cunoșteam trucul cu scotch-ul de hîrtie lipit ca să protejeze una-alta, dar ne-am bazat cu încredere deplină pe siguranța mîinilor noastre și pe faptul că suprafața de reparat era mică. Suprafața de curățat a fost mare și părea că se întinde pe măsură ce încercai s-o scoți la lumină.

Apoi am atîrnat un tablou în perete preț de vreo două zile jumate. Povestesc toate lucrurile astea cu o reală frustrare, încercarea de a părea haios prin neîndemînare nu mi se pare deloc simpatică. Cum nu mi se par simpatice persoanele care se laudă că nu știu prăji un ou. Tabloul ăla era de fapt un afiș într-adevăr mare care a ajuns să fie înrămat după ce a zăcut cu anii făcut sul pe undeva prin casă. După prima încercare, atîrna vizibil într-o rînă deasupra televizorului. Am avut: bormașină ca tot omul, poloboc profesional, ciocan, clește, dibluri. Unul dintre șuruburile care trebuiau să susțină afișul s-a dus cîș în zidul de cărămidă și aia a fost. Al doilea, asemenea. Am abandonat un pic lucrarea (vocabularul meu începea să devină profesional) și ne-am uitat la începutul sezonului doi din Babylon Berlin. Am mîncat un sandviș, am băut niște vin. Am frecat net-ul. Eram noi meșterii detestabili care-ți intră în casă și nu mai ies. La a treia încercare ne făcuserăm deja mîna; afișul a stat drept, dar și zidul a rămas cu niște găuri monstruoase care trebuiau acoperite. Chit, ipsos. Nivelat mediocru, vopsit. Aspirat praful de cărămidă de pe jos, șters.

Toate proiectele astea și nevoia de anume materiale ne-au dus într-unul dintre magazinele specializate de unde lumea își cumpără vopseluri, bidinele, foișoare de grătar și pămînt de flori. Altă lume. Dacă te învîrți doar în sălbăticia unei singure bule, iar drumurile tale sînt doar șleaurile săpate cu metroul în drum spre muncă și invers, acasă, probabil că o să te mire că toți, dar absolut toți bărbații români din magazinul ăla erau în bermude. Dacă te uiți puțin mai atent o să vezi că și orașul e plin. Țara e plină. E o uniformă. Bermudele se poartă cu tricouri strîmte pe burtă. Pieziș, peste piept, e atîrnată o borsetă de care tipii ăștia nu se despart vreodată. Am văzut unul învîrtind la mici, la el în curte, cu gentuța aia pe piept. Corespondentul lor ar putea fi doamnele care dansează la o nuntă cu poșeta pe umăr. Sau așa ceva.

Nu știu ce se întîmplă cu pantalonii ăștia nici lungi, nici scurți, dar ar putea deveni un simbol, o flamură a precarității naționale. Bermudele duc mult mai în adîncime, la legi făcute prost sau inexistente, încropeala instituțională, sentimentul din ce în ce mai puternic că ești lăsat să te descurci singur, la o țesătură socială cu ochiurile largi, scăpate, la orașul făcut praf. Sectoarele administrate de tipi în bermude cu tricoul ridicat de pe burtă, moțul Capitalei condus de doamna asta care s-a nuntit într-o caleașcă în formă de bostan, lucrurile făcute după chipul și asemănarea lor. Kitsch, betoane, boscheți în hîrdaie. Ca să fie frumos. Știu despre ce vorbesc, e greu să meșterești, e cald, merge și așa, cu un afiș atîrnat semi-strîmb. Depinde din ce unghi îl privești.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cele mai populare destinații turistice în 2025 potrivit TripAdvisor Colaj TripAdvisor
Destinațiile populare pentru 2025. Descoperă orașele care uimesc lumea
Vacanțele sunt mai mult decât o simplă evadare din cotidian; ele sunt o oportunitate de a descoperi locuri noi și de a trăi experiențe de neuitat.
atac tancuri tunuri razboi shutterstock 2130400232 jpg
E Rusia forța de temut ce sperie toată Europa sau și-a rupt colții pe frontul ucrainean? Concluzia surprinzătoare a lui Armand Goșu
Istoricul Armand Goșu a răspuns la întrebarea care preocupă o lume întreagă: cât de puternică e Rusia, de fapt, în condițiile în care un continent întreg pare terorizat, deși armata lui Putin suferă în Ucraina. Analiza lui ține cont de detalii importante, iar concluzia e una surprinzătoare.
Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.