Talent de magistru

Marius CIOBOTĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 532 din 24-30 aprilie 2014
Talent de magistru jpeg

Am trecut, pînă acum, asemenea majorităţii dintre noi, prin mîinile multor educatori, de calibre diferite. Pe unii i-am admirat, altora nu le-am putut oferi decît respectul meu formal. Pe toţi, însă, i-am priceput întrucîtva numai cînd am ajuns să privesc şi eu, din spatele catedrei, oameni în formare. Traversînd cele mai tumultuoase perioade ale vieţii – copilăria şi adolescenţa – constaţi că, după terminarea şcolii convenţionale (sau, oricum, dincolo de latura ei formală), poţi descoperi, în ce te priveşte, runele discipolatului autentic. Nu poate fi decît o intervenţie divină, indescifrabilă pe moment, dar revelatoare în final, întîlnirea cu oameni care îţi vor transforma decisiv chimia sufletească. Cert este că, oricît de înaintat în vîrstă şi în ştiinţă ai fi, tot aştepţi acea revelaţie umană care să rezoneze deplin cu datele adînci ale propriei firi. Cauţi şi aştepţi acel om care să te vadă aşa cum eşti, nu cum ar vrea alţii să fii, şi care să aibă intuiţia genială a devenirii tale. Convingerea pe care o am, acum, cu gîndul la cîteva astfel de persoane excepţionale, este că esenţa ultimă a pedagogiei îşi transcende infinit toate normele explicite. Am întîlnit oameni care îşi doreau să-i „modeleze“ cu orice preţ pe ceilalţi, aplicînd metode care, tocmai prin radicalismul lor motivaţional, nu puteau evita falimentul. Pe aceştia nu i-am uitat, dar nici nu pot spune că figura lor se află în cel mai luminos compartiment al memoriei. În fond, un singur principiu educativ se reconfirmă mereu: oamenii se formează prin oameni (speciali). Cu mintea-mi purificată de prejudecăţile pe care, din păcate, şcoala noastră le mai cultivă, la toate nivelele ei, am acum reprezentarea omului cu adevărat inspirator. A celui care, cum se spune, te zideşte cu adevărat. Este posesorul unei eleganţe ludice detaşate de orice crispare didacticistă sau zel moralizator. Fascinantul paradox este că de la un asemenea om înveţi fără ca el să te înveţe într-un fel anume. El însuşi devine metoda ideală. Firescul cu care-ţi împrumută frumuseţile lui interioare vine tocmai din absenţa oricărei forme de obsesie paideică, în raport cu alteritatea. Acest gen de neîncrîncenare şi subţirime formativă este semnul unui spirit într-adevăr distins. Ceea ce îi face pe unii – mulţi – să-i amendeze o lipsă de rigoare, o clemenţă incompatibilă cu „adevăratul spirit de şcoală“.  

Îl prefer fără rest pe acest gen de mentor, celui preocupat maladiv să te îndrume la tot pasul, să-ţi corijeze o atitudine sau să-ţi „explice“ infailibil ceva. Primul are charisma reconfortantă de a şti cînd şi de ce să se oprească, aşteptîndu-te răbdător să creşti dinlăuntrul tău. Celălalt şi-a găsit a doua natură în dăscăleala indigestă. Primul te înseninează, al doilea te înghesuie spiritual. Adevăratul profesor este capabil să-şi refuze permanent automăgulirea subtilă a propriei omnipotenţe pedagogice. Îşi poate, deci, trata reflexele profesionale, frecventînd, rafinat şi cu o consecvenţă firească, duşul rece al autoironiei. Izbuteşte să se retragă (aparent) din circuitul tău formativ, cînd flerul său de magistru născut, nu făcut i-o dictează, pentru a te lăsa să „respiri“. Privîndu-te, pentru un timp mai lung sau mai scurt, de influenţa lui tutelară, te lasă singur cu propriile-ţi umbre, nu înainte însă de a-ţi fi transmis ştiinţa şi puterea cu care să le transformi în lumini. Acest lucru te nedumereşte pe moment, dar ulterior îţi dezvăluie genialitatea indicibilă a celui care te părăseşte doar pentru a te regăsi. Sau pentru a te determina să-l cauţi în continuare. Experienţa cuminecării (în sensul atribuit de Noica acestui cuvînt) cu un asemenea om este într-adevăr memorabilă.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi