Tabără dragă

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Marea de altădată jpeg

E una din cele mai mari bucurii ale copiilor. E momentul în care sînt împreună, de capul lor, departe de părinții care nu-i mai pot supraveghea și cicăli. Măcar o săptămînă pe an. Ofertele în domeniu arată cît se poate de atractiv, posibilitățile par diverse și interesante. Astăzi sînt tabere de cercetășie, de supraviețuire, de echitație, de alpinism sau de ecologie, tabere axate pe un domeniu sportiv sau tabere multisportive, tabere tematice, pe anumite discipline de învățămînt (limbă străină, limbă română, matematică, fizică), tabere de dans, ba chiar și tabere pe teme religioase, organizate de biserică. Evident, unele sînt mai reușite, altele mai puțin, unele mai bine organizate, altele mai prost. Alegerea e însă de multe ori împiedicată de o barieră firească. Cel mai des, copiii preferă tabăra organizată la propria școală, în care merg și colegii de clasă. Sînt mai bucuroși să petreacă împreună cu colegii de clasă cîteva zile și nopți, chiar și în condiții mai puțin fericite, decît să fie trimiși într-o tabără cu condiții perfecte, dar cu alți copii, necunoscuți. Organizatorii de tabere știu bine asta și știu că oamenii-cheie pe care trebuie să-i atragă sînt directorii de școli, profesorii și diriginții. Aceștia vor ști la rîndul lor să-i convingă și pe copii, care, mai departe, vor găsi cea mai bună cale către acordul și buzunarele părinților, cei care, în cele din urmă, aproape că nu vor mai avea încotro. Uneori, chiar astfel „aleasă“, tabăra se poate dovedi foarte interesantă și bine organizată. Alteori, de prea multe ori (și mă tem că mulți părinți au aflat deja asta) lucrurile stau exact pe dos.

Faptul că, odată dispărut printre scaunele autocarului plin de colegi, copilul nu le va mai răspunde, cu zilele, la telefonul mobil, nu e chiar de mirare. Probabil că, instantaneu, printre ei se răspîndește vorba: „Cine răspunde acasă e prooost!“. Cînd totuși va răspunde, părinții îl vor simți nerăbdător să închidă mai repede și vor constata că, bineînțeles, la toate întrebările va răspunde schematic că e bine, în vreme ce prin aparat va răzbate o hărmălaie cumplită. Zgomotul copiilor „eliberați“ de sub supravegherea obișnuită. Neputincioși, părinții vor conchide dînd din umeri unul către altul: „Asta e, lasă-l să se simtă bine“. Cei mai curioși și mai insistenți cu telefoanele vor descoperi că acea hărmălaie se poate auzi nu doar la 12 ziua, ci și la 12 noaptea. O oarecare îngrijorare și ceva semne de întrebare vor prinde atunci a-i frămînta, pînă la întoarcerea odraslei. O vor comunica imediat și altor părinți.

Și iaca și ziua întoarcerii în care, coborînd sprințară din autocar, diriginta le va spune că e cazul să-l pună să doarmă bine în zilele următoare, că somnul n-a fost tocmai o prioritate a acelei tabere. Apare și copilul. E bronzat și arată fericit, dar parcă ceva mai slab. Cu siguranță, e și mai puțin spălat ca de obicei, dar asta e numai vina lui. Cînd începe să vorbească, se vede și că-i răgușit. Și exact la fel ca anul trecut, cînd a venit din tabără, zice că e din cauză că a țipat prea mult la discotecă. Asta era ultima activitate din programul de fiecare zi, începea după masa de seară și ținea pînă la ora 12 noaptea, cînd, „nuu, nu era chiar culcarea, care se făcea pe la 1“.

Și de la autocar, pe drumul spre casă, povestea tot curge, și odată cu ea curge și nasul și, din cînd în cînd, mai apar și niște accese de tuse profundă, hîrîită. Parcă o profesoară spunea ceva despre un virus care i-a cam picnit pe toți. Copilul povestește însă că noaptea s-au cam bătut pe plăpumi. „Nuu, nu cu pernele ci pe plăpumi...“ Adică? Păi, în cameră erau cazați patru copii în trei paturi și cu doar două plăpumi. Au dormit cam dezveliți. Într-o seară a făcut chiar temperatură, dar diriginta i-a dat o pastilă și i-a spus că nu e cazul s-o alarmeze și pe mama. Și pînă a doua zi i-a trecut și s-a simțit bine. Dar pastilele pentru creșterea imunității pe care i le-a dat doamna doctor după varicelă? Păi, nu le-a mai luat că a călcat un dobitoc pe ele prin cameră și le-a făcut praf. Șii, apropo de avizul epidemiologic care fusese cerut cu atîta insistență. Acolo nu s-au uitat nimeni la el, nu l-a cerut nimeni.

Șii, a mai fost ceva. În primele trei zile n-au avut hîrtie higienică. Zău așa? Și cum s-au descurcat? Păi, s-au dus la alții în cameră, pînă cînd le-au terminat și hîrtia lor. Că mai mergeau și alții acolo, căăă, tot așa nici alții n-aveau hîrtie. În camera lor însă, la sosire, în loc de hîrtie au găsit un borcan cu ketchup, probabil de la seria anterioară. Și, oricum, după trei zile problema s-a rezolvat, li s-a adus tuturor hîrtie și s-au luat pentru prima oară și coșurile de gunoi care se revărsaseră prin camere.

Altfel, au tras o dată cu arcul și o dată cu pușca de paintball, într-o țintă. Au făcut și niște cursuri cu instructorii care erau englezi, tabăra era de limbă engleză.

Prețul pentru un asemenea sejur, cu instructori englezi voluntari nu pare chiar mic și, în orice caz, pentru pensiunea unde se organizează, afacerea e uriașă. Pentru cine n-a aflat încă, majoritatea taberelor din ziua de azi nu mai au niște spații proprii, se fac pe la te miri ce hoteluri și pensiuni. Pentru proprietarii acestora, e vorba de venirea unor clienți siguri, aparent fără pretenții, care nu știu să reclame și pe care poți să-i înghesui cum vrei. Cît despre mîncare, aș zice că... de vreme ce copilul s-a întors binedispus, nu mai are rost și nici nu e bine pentru liniștea ta, de părinte, să mai întrebi ceva.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Povestea bărbatului înșelat imediat după nuntă. Soția își dorește să fie dusă în luna de miere
Nici bine nu au semnat actul de căsătorie, căci începutul căsniciei a doi tineri a fost zdruncinat de infidelitatea miresei. Femeia și-a înșelat soțul la doar câteva ore după nuntă, el fiind devastat.
Colaj foto png
Ce conține broșura de supraviețuire pe timp de război. „În caz de raid aerian...” Cum se gestionează resursele
Suedia a lansat o broșură destinată cetățenilor, în care sunt învățați cum să supraviețuiască în cazul unui război. Sfaturile sunt universal valabile.
shutterstock 1860806995 jpg
Traseul armelor destinate Hezbollah. Cum au ajuns rachete rusești avansate în mâinile grupării libaneze
Trupele israliene care avansează în operațiunea terestră lansată în sudul Libanului au descoperit cantități mari de arme rusești, confirmând astfel o suspciunea Israelului că gruparea Hezbollah se folosește de arme sofistificate din Rusia, relatează Wall Street Journal.
Lacul Vidra. Statiunea Voineasa Foto Ionut Dragu Wikipedia jpg
Stațiunea unde Ceaușescu dorea Jocurile Olimpice de Iarnă: „Zăpezile persistă circa opt luni pe an”
În anii '60, ținutul sălbatic și aproape inaccesibil al Munților Lotru, cuprinși în masivul Parâng, trecea prin transformări ample, datorate lucrărilor la complexul hidroenergetic Lotru, însă regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu țintea planuri mult mai ambițioase în aceste locuri.
kampung pelangi captura video jpg
Unde se află „satul Curcubeu”. Casele, străduțele și podurile au fost colorate și transformate în adevărate opere de artă
Multe locuri din lume îi atrag pe turiști datorită peisajelor de poveste sau bijuteriilor arhitecurale, însă, există și locuri în care autoritățile au venit cu idei ceva mai inedite. Spre exemplu, Kampung Pelangi, un mic sat din Indonezia, sărac și lipsit total de farmec, s-a transformat într-o plat
operatie medici doctori chirurgie sala spital shutterstock 2864702 0 jpeg
Avertismentul unui chirurg: „Un singur rezident a terminat Chirurgie generală, în generația mea eram 20-30. Și decidenții doar cârpesc”
Exodul medicilor din spitalele publice continuă, timp în care managerii caută soluții disperate și anunță desființarea unor linii de gardă. Un medic chirurg atrage atenția că ne aflăm într-o situație care poate deveni fără întoarcere. Nemulțumirile medicilor nu mai sunt legate de bani.
crizanteme istock jpg
Plantele pe care trebuie să le plantăm în curte. Vor înflori chiar și în timpul sezonului rece
Cu toții putem observa faptul că temperaturile din ultima perioadă au scăzut simțitor, iar pentru românii care locuiesc la curte poate fi dificil să mențină aceeași atsmoferă plină de culoare și de parfum în grădină, la fel ca în mijlocul verii.
prostituate romance bruxelles jpg
Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un vlogger celebru. „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante”
Aflat în Bruxelles, vloggerul Cosmin Avram a filmat în cartierul felinarelor roșii, unde mare parte dintre fetele care prestează cea mai veche meserie din lume sunt românce.
Orașul Câmpeni din Alba  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) jpg
Căi ferate înguste salvate de dragul turiștilor. Ce a mai rămas din vasta rețea de mocănițe a României
Mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată îngustă, folosită în scop turistic, s-a păstrat în România. În trecut, liniile ferate erau aglomerate de vagoanele de navetiști și de marfă, însă cele mai multe au ajuns la fier vechi.