Syndicate

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
Comunismul se aplică din nou jpeg

Era o după-amiază aurie și călduță de iarnă, numai bună să cutreieri fără griji Splaiul de pe malul Dîmboviței. Numai că eu aveam treabă. Îmi începusem de curînd munca de ziarist și trebuia să scriu un articol despre marile centrale sindicale care tocmai se înființaseră și începeau să se miște pe scena țării noastre abia scăpate de comunism. Am intrat la adresa indicată, o clădire imensă, un fost institut, care se transformase deja într-un sediu de birouri pentru o mulțime de firme și agenții. Țin minte că, după ce am arătat buletinul unui portar, am primit un fel de bon de intrare, așa cum se mai întîmplă încă astăzi la sediile Radioului, Televiziunii publice sau ale unor ministere, și am fost întîmpinat de un domn. Mi-a spus că numai unul dintre lifturi era bun și ducea la birourile Frăției, căci aceea era marea centrală sindicală la care ajunsesem. Era o confederație care pornise de la un sindicat al șoferilor (neamul lui manivelă, cum îi ziceau unii). Birourile lor ocupau, mi se pare, două etaje. În timp ce parcurgeam un coridor foarte lung și întunecat, cu nenumărate uși pe dreapta și pe stînga, însoțitorul mi-a explicat că au departamente de negociere, birouri de analiză, cabinete ale celor din conducere și multe altele. Era, adică, o ditamai instituția, nu glumă, care se dezvoltase destul de repede. Jurnaliștii erau pe atunci tratați ca niște păsări rare, mulți se străduiau să-și facă reclamă prin intermediul lor, să apară în ziar sau la televizor, nu se putea rata o asemenea ocazie.

Am fost primit de un vicepreședinte care mi-a oferit o cafea și m-a întrebat cam care era scopul vizitei mele. Am explicat că nu mă interesa actualitatea strictă, că voiam să fac o expunere mai generală a dezvoltării sindicatelor post-revoluționare din România, motiv pentru care aveam de gînd să trec pe la toate marile centrale sindicale. Mai existau pe atunci CNSLR, condusă de Victor Ciorbea (care s-a unit apoi cu Frăția), Cartelul Alfa, condus (și astăzi) de Bogdan Hossu, Blocul Național Sindical și alte organizații mai mici. Între ele existau deja alianțe și rivalități. Se băteau în declarații despre numărul sindicaliștilor pe care-i reprezentau. Ideea de expunere generală le-a surîs. Era loc destul să mi se laude. Am stat de vorbă cu un vicepreședinte, cu secretarul general (cred că se numea Adrian Cosmescu) și cu alții care apăreau pe rînd în micul birou în care fusesem primit. Mi-au spus că sînt afiliați la o mare organizație sindicală internațională „frățească” cu peste o sută de milioane de membri. O organizație care le-a oferit cursuri de negociere și expertiză în gestiunea și circulația informațiilor între sindicate. Întrebările mele, pe care reușeam să le strecor sporadic, s-au epuizat la un moment dat, însă ei au continuat să-mi prezinte lucrurile minunate pe care le făceau. Organizau greve și proteste. Minutele s-au făcut ore. Nu-mi trecea prin cap pe atunci că voi ajunge să iau interviuri la radio de nici două minute.

Șefii confederației intrau și ieșeau, erau mai mulți care voiau să vorbească cu mine, trebuia să mă simt măgulit. Știam că nu aș fi avut spațiu tipografic nici pentru o zecime din cele ce-mi tot spuneau. Cînd încercam totuși să închei discuția, mi se amintea că la un moment dat trebuia să vină și liderul suprem, Miron Mitrea. Nu voiam să-l ratez, așa că m-am învoit să tot aștept. Spuneau că omul participa la nu știu ce întîlnire, dar că negreșit avea să vină. Lumina de afară prinsese a se estompa, auriul se transforma în bronz, iar eu începusem să mă simt tot mai obosit, ca atunci cînd eram elev și făceam practică prin niște ateliere întunecoase, pilind fără chef tot felul de fiare, pînă cînd afară se întuneca. Deja nu mai eram prea atent la ce mi se spunea. Și chiar așa, ce tot aveau să-mi spună?

Fără experiență fiind, mi-am zis că asta o fi meseria de ziarist, stai și asculți, la nesfîrșit, vrute și nevrute. Eu eram la început, ei erau la început. Tot mai mult mi se părea că oamenii aceia urmăreau cu tot dinadinsul să mă convingă de justețea cauzei lor sindicale. Mi-a venit în minte formula „Qui s’excuse s’accuse”. Se simțeau oare vinovați de ceva sau păream eu neîncrezător în spusele lor?

Dintr-un simplu interviu, totul se transformase într-un fel de ședință de prelucrare din partea lor. Și Mitrea nu mai apărea. Obosisem și abia mă țineam să nu casc. Într-un sfîrșit a apărut și șeful. A recapitulat lucrurile, întrebîndu-și adjuncții dacă mi-au vorbit de aia și de ailaltă. Mi-a repetat și el unele lucruri, mi-a spus de solidaritatea, de „frăția” care există între membrii lor de sindicat. Simbolul lor era, dacă mi-aduc bine aminte, un pumn strîns. Mitrea mi-a spus apăsat că ei, sindicaliștii de la Frăția, se ajutau între ei, că formau un fel de echipă foarte strîns unită. Și mi-a arătat pumnul său strîns. „Știi ce înseamnă în America syndicate?”, m-a întrebat. Nu știam. „Înseamnă mafie! Noi sîntem ca o mafie. Înțelegi?” Se uita la mine insistent. Am simțit cum mă străbătea un fior de complicitate. A ținut apoi să precizeze totuși ceva de genul că, desigur, nu se ocupă cu crimele, dar că sînt la fel de legați între ei ca o mafie. Și iarăși mi-a arătat pumnul strîns. Eram pe atunci cu toții la începutul unui drum, al unei cariere. Interesant e că, după mai bine de două decenii petrecute în asemenea structuri sindicale și apoi politice, el avea să ajungă chiar acolo unde ajung, uneori, mafioții: după gratii.

Am ieșit din acea instituție ca bătut. Afară era deja întuneric. A doua zi urma să mă întîlnesc cu Victor Ciorbea. Nu devenise nici el încă personajul politic binecunoscut ulterior.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.