Surghiun (I)

Publicat în Dilema Veche nr. 829 din 9 - 15 ianuarie 2020
Surghiun (I) jpeg

Nu știm dacă la Tomis cineva l-a ținut minte pe Ovidiu după moartea lui (în 17 sau 18 d.Hr.). Prima informație sigură despre un interes retrospectiv al constănțenilor pentru marele exilat este din secolul al XVIII-lea. Atunci un călător francez întreabă prin oraș dacă există vreo tradiție referitoare la poetul latin, iar un preot îi spune că Ovidiu a fost un sfînt catolic martirizat pentru credința sa.

De-atunci însă, ne-am făcut cu vîrf și îndesat datoria față de poet, întrebîndu‑ne mereu unde e mormîntul lui. În 1931, de pildă, s-a descoperit în Constanța un minunat sarcofag de marmură și imediat s‑a presupus că e al lui Ovidiu. E, de altfel, eroarea clasică în arheologie: să corelăm forțat chestiile cele mai interesante din sursele scrise cu chestiile cele mai interesante care ies din pămînt. Cineva a speculat atunci că obiectele reprezentate pe sarcofag (balanţă, cap de bou, secure, lance, clopot, bici, cleşte) reprezintă șapte verbe ale căror litere inițiale sînt literele numelui poetului. Imediat au apărut și în presă articole în care un jurnalist spunea, cu multă putere de sacrificiu, că au fost descoperite „osemintele nemuritorului Ovidiu“.

Sarcofagul fusese jefuit în antichitate, așa că pe lîngă oase nu mai era înăuntru decît un brizbriz de bronz, prea puțin ca să tragi vreo concluzie despre proprietar. Decorația sarcofagului arată însă că el aparținea de fapt unui magistrat, probabil un agoranom. Cum comenta cîndva Mihail Gramatopol: Normal! Șeful pieței…!

Nu-i vorbă, și în jurul altor poeți exilați s-a scris mult și pripit, inclusiv din punct de vedere arheologic, de pildă în jurul oaselor lui Dante, aflate azi la Ravenna. La Roma s-a făcut mult caz în secolul al XVII-lea de mormîntul unui oarecare Q. Nasonius Ambrosius și al nevestei lui, Nasonia Urbica. Locul descoperirii era interesant – acolo avusese Publius Ovidius Naso al nostru o villa; dar și aici niște stricători profesioniști de bucurii au arătat apoi că mormîntul era cu două veacuri posterior morții poetului.

Ovidiu nu ne zice de ce anume s‑a pomenit în 8 d.Hr. exilat la Tomis. Iar după două mii de ani de întrebări, cercetătorii au stabilit un singur lucru cert: ceva o fost! Poetul spune că surghiunul i s-a tras de la un poem (carmen) – desigur, textele lui de o subversivă frivolitate și un protofeminism unic în felul său (mai ales Ars Amatoria) nu cadrau cu rigorismul izmenit al epocii lui Augustus. Ovidiu era indezirabil pentru că nu punea umărul la reconstrucția sănătoasă a moravurilor și la proslăvirea și mai sănătoasă a împăratului, așa cum o făcuseră Vergiliu, Horațiu și Titus Livius. Avea să înceapă însă s-o facă și el din plin în exil, în speranța că va fi rechemat în țară.

Ovidiu menționează și o greșeală (error), care nu e exclus să fi fost religioasă: poetul profanase, poate, ritualurile în cinstea zeiței Bona Dea, la care erau admise doar femeile. El ar fi participat deghizat (cum se mai întîmplase și în Roma lui Cezar), ca să se documenteze pentru Faste. Asta ar face din el un strămoș al jurnalismului de investigație. După altă teorie, a unui istoric francez popular în România, Jérôme Carcopino, Ovidiu ar fi fost un martir neopitagorician. Asta îmi amintește că o splendidă bazilică din vremea poetului – și, cred, singurul loc de cult al acestei secte cunoscut azi – a fost deschisă abia de curînd vizitatorilor, la o sută de ani de la descoperirea ei la Porta Maggiore. Arhitectural, bazilica asta poate fi un strămoș al celei creștine – tot așa cum, în Evul Mediu, Ovidiu a fost recuperat ca fiind însuflețit, chipurile, de valori creștine. Lucrul e totuși la fel de puțin plauzibil ca a vedea în retorica genial de versatilă a lui Ovidiu un neopitagorism real.

Error e mult mai probabil să fi fost de natură politică. Ovidiu pare să fi fost aproape de a se amesteca în ADN‑ul casei imperiale, o formă supremă de impertinență. Sursele antice îi atribuie, de-a valma, un delict sexual în compania femeilor din viața lui Augustus: ba a Liviei, soția, ba a Iuliei, fiica, ba a Iuliei Minor, nepoata. Cea din urmă a fost și ea exilată, pentru comportament imoral, în același an cu Ovidius, dar, ghinion, nu și în același oraș cu el.

Nu poți să nu te întrebi ce s-ar fi întîmplat dacă la tronul Romei ar fi ajuns fiul unui poet… Ce trai pe vătrai ar fi urmat pentru tagma versificatorilor! Istoria arată însă că lucrurile pot sta exact invers: la o adică, nimeni nu te prigonește mai tare decît fratele tău. Adevărul e că Augustus ar fi vrut să aibă un urmaș direct la tron, însă Livia a tras toate sforile posibile pentru ca fiul ei dintr-o căsătorie anterioară, Tiberius, să aibă cale liberă spre tron. (De-asta a zis cîndva un mare istoric al antichității că, pentru a scrie istoria Romei, trebuie să fii genealogist.) Un alt poet care ar fi putut ajunge împărat, Germanicus, o pilă la vîrf a lui Ovidiu, a murit tînăr, în 19 d.Hr. – și cu el a dispărut probabil și ultima șansă ca cineva să mai aducă cenușa poetului de la Tomis în Italia.

În partea a doua voi vorbi de mirajul mormîntului lui Ovidiu – mai exact, de relația dintre acesta și topografia Constanței de azi și de un ingenios argument epigrafic. Încă ceva însă: în Drum bun, Cireșari (1963), Ursu, Tic și ceilalți investighează tocmai acest mormînt. Și îi putem ierta lui Constantin Chiriță orice scăpări (inclusiv pasajul despre împăratul „Marcus Aurelianus“), pentru că, vorbind de o vizită pe situl arheologic Histria, pomenește acolo aceste „straturi de pămînt, în care era prea violent și prea nedrept concentrată istoria“.

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este Arheologia iubirii. De la Neanderthal la Taj Mahal, Humanitas, 2019. 

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Frumoasa plantă de interior care înflorește pe tot parcursul anului, este ușor de întreținut și îți înfrumusețează casa
Dacă visezi să adaugi un strop de culoare și eleganță casei tale fără să îți dedici mult timp îngrijirii plantelor, violeta africană (Saintpaulia) este alegerea perfectă.
Atracțiile fascinante ale zonei Van din Turcia Colaj Daciana Stoica pentru Adevărul
Marea Moartă a Turciei: civilizații pierdute, animale spectaculoase și legende fascinante, pe Drumul Mătăsii
Într-un peisaj vulcanic impresionant, aproape de granițele Turciei cu Iranul și Armenia, se află Lacul Van, remarcabil prin salinitatea și alcalinitatea ridicate, precum și prin vasta sa suprafață, fiind adesea comparat cu Marea Moartă. Acesta este un lac tectonic cu o istorie geologică unică.
Vladimir Putin si Donald Trump FOTO AFP
„Trump este prea slab pentru a dicta Rusiei ce fel de lume trebuie să construiască“, susține o publicație apropiată Kremlinului
Într-o perioadă de înrăutățire a situației economice și politice din Statele Unite, administrația Trump riscă să adâncească diviziunile interne, oferind Rusiei oportunitatea de a-și consolida poziția pe scena internațională și de a avansa în direcția unei noi „Ialta”.
Samyuktha Narayanan guinness jpg
La 7 ani, predă arte marțiale! Ea e cea mai tânără instructoare de Taekwondo
Samyuktha Narayanan este o sursă de inspirație pentru copiii din Madurai, India, încurajându-i să se apuce de sport. La doar 7 ani, ea este cea mai tânără instructoare de Taekwondo din lume. Samyuktha calcă pe urmele părinților săi, Shruthy și Narayanan, care conduc Academia de Taekwondo Madurai.