Supraîncălzirea informațională

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Ni s-a tot spus în ultima vreme că planeta se încălzește nepermis de mult. E o idee care a circulat din fierbintele deșert etiopian Danakil pînă în ținuturile înghețate din Siberia sau Alaska. Oamenii din sud află acum despre problemele pinguinilor din nord. Oamenii din nord află despre lipsa de apă din sud. Europenii și americanii continuă să afle că în Africa încă mai mor copiii de foame, de Ebola sau de SIDA. Locuitorii din emisfera nordică sînt îngroziți de incendiile din Australia. Australienii află că Europa e asaltată de migranți. Vestea unor atentate teroriste din țări importante – adică acolo se petrec de obicei – ajunge imediat pînă în ultimul atol locuit din Pacific.

Cu toții sîntem încunoștințați aproape instantaneu despre relele care li se întîmplă altora, aflați în cu totul altă parte a lumii și despre care, altfel, poate nici n-am fi știut că există. Orice veste e o veste proastă, spune o vorbă englezească, tot așa cum lipsa veștilor înseamnă vești bune. Circulația informațiilor a devenit, cum știm, planetară, într-o rețea ramificată pînă în cele mai izolate cătune și gospodării. O circulație care, evident, poate aduce beneficii enorme și pe care nici n-aș avea loc să le enumăr aici.

Odată cu informația, circulă însă și emoția. Devenim pe loc empatici cu australienii afectați de incendii sau ne îngrozim și începem să urîm categorii întregi de indivizi necunoscuți, deîndată ce auzim că unii dintre ei au comis pe undeva atentate teroriste. Foarte mulți oameni receptează asemenea vești în mod emoțional.

Mass-media nu mai are aceeași putere de a tria și a explica informațiile pe înțelesul și specificul publicului din fiecare zonă. Ea funcționează tot mai rar în interes public și tot mai des în propriul interes comercial sau politic. Și e evident că e mai profitabil să faci comerț cu emoții decît cu informații seci. La fel, dacă vrei rezultate politice, e mai eficient să apelezi la sentimentele publicului. Dincolo de asta, Internetul și rețelele sociale funcționează oarecum automat. Pe rețelele sociale predomină tot partea emoțională a mesajelor. Se adaugă, bineînțeles, și manipulări, fake-news-uri și nenumărate interpretări stranii. Într-un foarte mic număr de ani, comunicarea, informarea și racordarea la emoțiile altora, cu ajutorul diverselor mijloace electronice, par să fi devenit unele dintre cele mai importante preocupări ale omenirii.

Democratizarea accesului la informații și a dreptului la opinie în spațiul public s-au făcut într-un timp foarte scurt și au prins mulți oameni complet nepregătiți. Nepregătiți să înțeleagă corect unele informații, nepregătiți să selecteze și să exprime idei, nepregătiți să se ferească de emoții venite de departe. Trăim sub un tot mai intens bombardament informațional care rareori e cu adevărat relevant. Ni se vînd informații sau povești emoționante de care nu avem neapărată nevoie. Oferta e uriașă. Discernămîntul ne e supus la grele încercări. Omul obișnuit nu are altceva de înțeles decît că „a înnebunit lumea”, că trăim într-o adevărată babilonie globală. În același timp însă, o babilonie care îl atrage, căreia îi e greu să se sustragă, la care contribuie…

Dar babilonia nu e cel mai rău lucru. Miliarde de voci (pe rețelele de socializare, de exemplu), fiecare cu veștile, emoțiile, interpretările și ideile ei, pot crea un fel de balamuc simpatic, un tablou fascinant. Grădina Domnului e mare. Cînd se formează grupuri, cînd apar hater-ii sau hoardele de indignați care funcționează, vorba cuiva, ca sovietele de pe vremuri, lucrurile devin mai îngrijorătoare. Dar cu adevărat înfricoșător e un moment cînd aproape toate vocile astea se polarizează într-un singur sens. Cînd toate emoțiile și informațiile capătă aceeași orientare. Mă tem că o astfel de situație trăim în prezent. Aș îndrăzni să zic că parcă o și așteptam. Pe lîngă teribilele probleme sanitare, coronavirusul pare a fi cauzat și polarizarea pe o singură temă a întregii rețele informaționale de pe glob. E greu să mai deschizi televizorul sau Facebook-ul fără să te sperii. A fost ca un bulgăre de zăpadă care a tot crescut, adunînd toată zăpada din cale. E un fenomen care acum se autoalimentează, care nu se poate opri ușor. Chiar și articolul de față face parte, într-un fel, din acest carusel.

Avem probleme cu coronavirusul, evident, dar avem probleme și cu panica, poate chiar și cu dependența de veștile proaste. Nici nu putea fi altfel. E de așteptat și ca, după o vreme în care a predominat ideea de stat acasă, nerăbdarea, așteptarea sau plictiseala să-i facă pe oameni să caute și să răspîndească argumente împotriva acestei idei.

Dar, în condițiile informatizării de azi, ne putem imagina și alte motive care ar putea declanșa panici similare sau cine știe ce psihoze. Ce vreau să spun e că de pandemia actuală vom scăpa în cele din urmă. Pericolul panicilor și al psihozelor de tot felul, propagate global, va mai dura însă. Pentru că maladia acută de care suferă azi planeta și care poartă numele COVID-19 a venit pe fondul unei alte probleme, cronice de astă dată, care s-ar putea numi supraîncălzirea informațională a planetei.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron jpeg
Ce mâncau soldații din armata lui Napoleon. Alimentele care nu se lipseau niciodată din meniu
Campania din Rusia din 1812 a fost începutul sfârșitului pentru Napoleon, iar retragerea din Moscova a fost marcată de foamete și pierderi masive. Din cauza lipsei de hrană și a frigului extrem, soldații Marii Armate s-au confruntat cu condiții cumplite, luptând pentru supraviețuire
nou centru radioterapie ploiești jpeg
Se deschide un nou centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești
Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Banca Mondială, anunță deschiderea unui Centru de Radioterapie la Spitalul Municipal Ploiești. Acesta a fost dotat cu echipamente în valoare de 20 de milioane de lei (4 milioane de euro).
bahmuteanu prigoana oana roman jpg
Oana Roman, alături de Adriana Bahmuțeanu, după decesul lui Silviu Prigoană: „Îmi pare rău de ce i se întâmplă”
Adriana Bahmuțeanu trece prin clipe cumplite după moartea lui Silviu Prigoană, mai ales că afaceristul a fost înmormântat în secret, de către fiii lui, miercuri seară, și nu a primit nici măcar comunicatul pe care Honorius Prigoană l-a remis presei după înhumarea secretă a acestuia. Mai mult, nu și-
examen rezidentiat foto mediafax elvira gheorghita
Rezidențiat 2024. Calendarul examenului, reguli și mod de organizare
Examenul de Rezidențiat 2024 se va desfășura duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 10:00. Proba durează 4 ore, iar candidații trebuie să răspundă la o grilă cu 200 de întrebări.
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos cu ajutorul tehnologiilor inovative mp4 thumbnail png
Cum să ne optimizăm viața și să îmbătrânim sănătos, detaliază dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie
La Adevărul Live vine Dr Anca Mihalcea, Medic specialist Geriatrie-Gerontologie vorbește despre utilizarea tehnologiilor inovative, în menținerea sănătății și optimizarea performanței în viața de zi cu zi.
influenceri
ANAF către influenceri: Puteți cere anularea unor obligații bugetare până pe 25 noiembrie
ANAF a transmis influencerilor și altor persoane care câștigă bani din urma postărilor pe internet că pot depune cererea de amnistie fiscală până pe data de 25 noiembrie.
WhatsApp Image 2024 11 15 at 09 56 32 jpeg
Fobia bizară a unui ministru din Suedia face zile grele staff-ului. Se teme de un fruct peste tot prezent
Ministrul egalității de gen din Suedia are o fobie cu totul ieșită din comun. Ea are o spaima incontrolabila pentru un fruct, despre care nutriționiștii spun că ar fi benefic pentru eliminarea stresului.
Donald Trump și Tulsi Gabbard/ FOTO: Getty Images
Cine este Tulsi Gabbard, care va coordona serviciile secrete ale SUA. Legăturile ei cu Rusia. „Este pusă acolo pentru a servi interesele lui Trump”
Nominalizarea lui Tulsi Gabbard în fruntea serviciilor secrete din SUA a contrariat lumea spionajului.
image png
Recunoști personajul din imagine? A fost părăsit de tată în autobuz, iar acum e un bărbat de succes
Bebelușul din imagine este în prezent unul dintre cei mai faimoși actori de comedie din țara noastră. Nu a avut o copilărie ușoară, ci una presărată de multe dificultăți. Imaginea devenită virală pe social media i-a uimit pe toți admiratorii săi, dar să vedem cât de reconoscibil este el și pentru ce