Sup─ârarea anual─â pe Oscaruri

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 784 din 28 februarie ÔÇô 6 martie 2019
Nu e┼čti de acord? E┼čti prost  Sau primitiv jpeg

E, totu╚Öi, un lucru frumos ╚Öi nostim s─â refuz─âm ideea c─â sup─ârarea face parte din format. Din orice format. Adic─â din orice spectacol, de orice natur─â va fi fiind el. Ce farmec ar mai avea dac─â n-ar fi cu bucurie, dar ╚Öi cu sup─ârare? De╚Öi nu ne place deloc s─â ╚Ötim c─â cineva ne manipuleaz─â st─ârile de spirit, sentimentele, construind o poveste dup─â o re╚Ťet─â. Ignor─âm faptul c─â, la urma urmei, exact asta face ╚Öi un buc─âtar bun. Combin─â ni╚Öte ingrediente, ├«n virtutea unui scenariu, construie╚Öte un spectacol, f─âure╚Öte efecte ╚Öi produce ni╚Öte reac╚Ťii.

Unii dintre noi n-ar accepta nici ├«n ruptul capului c─â o re╚Ťet─â culinar─â poate fi un scenariu. Dup─â cum ar refuza categoric s─â admit─â c─â un scenariu al unui film care i a emo╚Ťionat ar putea fi construit dup─â o re╚Ťet─â. Li s-ar p─ârea c─â a g├«ndi ├«n felul ─âsta e ├«ngrozitor de simplist ╚Öi de trivial. De ce? Pentru c─â ni se pare indecent s─â punem burta pe acela╚Öi plan cu capul. Oric├«t ar fi de complex, studiat, avangardist chiar, ceva care se adreseaz─â bur╚Ťii nu poate fi acceptat pe acela╚Öi palier valoric cu ceva care se adreseaz─â capului. Punerea unui asemenea semn de egalitate e un act pe care-l resim╚Ťim ca pe un soi de jignire. Ni se pare c─â burta e un teritoriu inferior, al unui fel de mecanic─â, iar capul e, exclusiv, un univers care lucreaz─â cu suple╚Ťea ideilor, a chestiilor nem─âsurabile. Pe de alt─â parte, ni se pare de-a dreptul ofensator ╚Öi degradant s─â reducem lucrurile ├«n halul ─âsta ╚Öi s─â cobor├«m nivelul discu╚Ťiei la ni╚Öte cote at├«t de plebee. Iar unii ar refuza superior s─â schi╚Ťeze chiar ╚Öi cel mai mic pas pe calea acestui fel de discu╚Ťie. Uit├«nd c─â lumea s-a tot luat la tr├«nt─â cu ideile astea, ├«nc─â din ad├«ncurile vechimii. Chestie de gust sau de elementar sim╚Ť al umorului, ar zice al╚Ťii.

Unora li se pare c─â s─ârb─âtoarea anual─â de la Los Angeles trebuie s─â fie o instan╚Ť─â perfect─â a recunoa╚Öterii valorii. Cum-necum, evenimentul ─âsta trebuie, negre╚Öit, s─â r─âspund─â unor exigen╚Ťe totale. S─â ├«mpart─â dreptatea ├«ntr-un teritoriu al valorii artistice. Al╚Ťii chicotesc sau r├«d de-a binelea la auzul unei asemenea idei. Altminteri, exist─â oameni care dispre╚Ťuiesc profund ÔÇ×americ─ânismeleÔÇť ╚Öi ÔÇ×mizeriile comercialeÔÇť venite, ÔÇ×desigurÔÇť, doar de la Hollywood. Ei bine, aceia╚Öi oameni cer, c├«t se poate de ferm, ca din acela╚Öi loc, pe care ├«l desconsider─â, s─â izvorasc─â ╚Öi forma cea mai obiectiv─â de recunoa╚Ötere a valorii. Da, exist─â ╚Öi Cannes, Vene╚Ťia, Berlin. Dar ce s─â faci?! Astea s├«nt, ce-i drept, locuri rezervate filmelor ÔÇ×de art─âÔÇť. Au ╚Öi ele str─âlucirea lor. ├Äns─â, de╚Öi au crescut ├«n celebritate ╚Öi dimensiune a spectacolului, r─âm├«n ni╚Öte etape de ├«nc─âlzire, un joc superior de glezne, ├«naintea Oscarurilor. Nu conteaz─â care vine dup─â care. Momentul culminant al anului tot la Los Angeles se petrece.

Covor ro╚Öu, flash-uri, interviuri, b├«rfe, haine ale marilor creatori, toate astea se g─âsesc peste tot. Dar la Oscaruri e marele show. E absolut firesc s─â se lase ╚Öi cu cele mai mari sup─âr─âri ╚Öi dezam─âgiri. Dac─â ingredientele astea ar lipsi, dac─â unii n ar fi revolta╚Ťi ╚Öi oripila╚Ťi, n-ar mai fi aici marea s─ârb─âtoare. ├Än alte locuri s├«nt s─ârb─âtori ale cinefililor. La Oscaruri e s─ârb─âtoarea planetei. A╚Öa cum Biserica ├«nseamn─â nu doar sacerdo╚Ťi, ci ╚Öi credincio╚Öi, a╚Öa e ╚Öi la ÔÇ×TemplulÔÇť filmului. C├«t─â vreme marile festivaluri europene s├«nt, mai degrab─â, s─ârb─âtori ale sacerdo╚Ťilor, la Oscaruri particip─â ╚Öi toat─â suflarea ÔÇ×credincio╚ÖilorÔÇť de pe toat─â planeta. E evenimentul anual unificator, c├«t se poate de ÔÇ×ecumenicÔÇť, un moment de s─ârb─âtoare a celui mai r─âsp├«ndit spectacol, la care orice om poate avea m─âcar un fragment din iluzia accesului. Compara╚Ťia e for╚Ťat─â ╚Öi-o s─â-i supere r─âu pe unii. Dar, ├«n mecanism, func╚Ťioneaz─â. Iar dac─â mai punem ├«n discu╚Ťie ╚Öi sumele de bani, fabuloase, dar ╚Öi puterea pe care o genereaz─â aceast─â parte a industriei spectacolului, riscul de a sup─âra foarte r─âu cre╚Öte c├«t casa.

Mai bine r─âm├«nem la sup─âr─âri ╚Öi proteste vehemente, la amenin╚Ť─âri c─â ÔÇ×nu ne mai uit─âm niciodat─â la porc─âria astaÔÇť, la concluzii de╚Ötepte c─â ÔÇ×e o mizerie chicioas─â unde mai pun botul doar pro╚ÖtiiÔÇť sau la constat─âri vigilente, conform c─ârora ÔÇ×st├«ngi╚Ötii au pus gheara definitiv ╚Öi aici, s-a terminat cu distrac╚Ťia, ├«ncepe prigoana stalinist─â a corectitudinii politiceÔÇť. Aici se poate relua pu╚Ťin compara╚Ťia cu Biserica, f─âr─â cel mai mic g├«nd de a sup─âra pe nimeni. De╚Öi, cu c├«t te scuzi mai mult, cu at├«t e clar c─â ├«nt─âr├«╚Ťi mai tare. Spre deosebire de Biseric─â, unde celebrele scandaluri de abuzuri sexuale par s─â sl─âbeasc─â ├«ncrederea ├«n institu╚Ťie, ├«n ÔÇ×Cetatea FilmuluiÔÇť lucrurile stau un pic diferit. ├Äncrederea ├«n Hollywood ca institu╚Ťie, zguduit─â dintotdeauna de scandaluri, controverse ╚Öi teorii ale conspira╚Ťiei, influen╚Ťeaz─â invers v├«nz─ârile de film, ├«n toate variantele sale de format ╚Öi plasare pe suport. Ce se pierde prin ├«mpu╚Ťinarea publicului din cinematografe se recupereaz─â prin v├«nzarea acas─â, direct la domiciliul consumatorului. Piere vraja marelui ecran, dar tr─âie╚Öte bine-mersi obsesia ─âluia mic. De pe peretele de-acas─â, de la telefon, tablet─â ╚Öi laptop.

Iar sup─âr─ârile c─â n-a c├«╚Ötigat nu ╚Ötiu cine, c─â n-a fost b─âgat ├«n seam─â cutare, c─â afro-americanii ╚Öi minorit─â╚Ťile sexuale primesc prea mult, ca t├«rzii compensa╚Ťii ale discrimin─ârilor, toate astea fac parte din ingredientele ╚Öi montarea pe farfurie a unui desert de la care nu ne putem ab╚Ťine ├«n nici un an. Indiferent dac─â ne trezim ├«n viul nop╚Ťii sau ├«l prindem a doua zi, ori dac─â tr─âim iluzia c─â nu-l gust─âm deloc. ├Äntr-un fel sau altul, el tot ajunge la noi. Sup─âr─ârile pe Oscaruri s├«nt exact ca sup─âr─ârile pe J.R. din Dallas, pe Falconetti din Om bogat, om s─ârac, pe Leoncio din Sclava Isaura, pe Darth Vader din R─âzboiul Stelelor, pe Saruman ╚Öi Smeagol din Fr─â╚Ťia Inelelor sau pe Voldemort din Harry Potter. 

C─ât─âlin ╚śtef─ânescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.