Subordonaţii subiectivismului

Publicat în Dilema Veche nr. 438 din 5-11 iulie 2012
Marea de altădată jpeg

Pare că lumea s-a obişnuit să vocifereze şi să protesteze la orice. Nu că n-ar fi nevoie de proteste bine susţinute contra nenumăratelor nedreptăţi care se întîmplă, dar cei mai mulţi fac gălăgie doar pentru interesele personale şi de moment, fără să urmărească respectarea vreunui principiu, dreptatea sau adevărul, ci doar cîştigul personal, fie el şi nemeritat. În acest permanent cor al scandalagiilor şi petiţionarilor care cer tot ceea ce cred că li se cuvine, problemele şi protestele cu adevărat importante abia se mai fac auzite, dacă nu se demonetizează cu totul.

Aşa se face că, după ce am asistat la o manifestaţie împotriva subordonării ICR, Senatului, deci împotriva unui abuz politic cu multe semnificaţii şi ramificaţii, au urmat manifestaţii contra subordonării dintr-o frază, deci contra Gramaticii în sine. Pentru succesul mult iubitelor odrasle, părinţii cei subiectivi voiau neapărat ca subordonata (şi ea subiectivă) să fie declarată predicativă. Ba, unii şi-o doreau chiar atributivă, fiindcă aşa scriseseră, probabil, copiii lor. După ce a dat din colţ în colţ, noul ministru a hotărît că, dacă poporul vrea predicativă, atunci să fie şi predicativă, că oricum nu costă nimic. Să se rezolve problema corect, aşa cum a cerut prim-ministrul iar oamenii să fie cu toţii mulţumiţi. Ce spun specialiştii!? Ah, da... cei mai mulţi spun că e subiectivă, dar bineînţeles că şi părerile lor pot fi subiective. Iar în asemenea situaţii, fiecare parte îşi găseşte specialiştii ei. Dacă problema conţine un grăunte de neclaritate, dacă poate fi găsită o nuanţă contrară, oricît de subtilă, atunci cu siguranţă că ea va fi speculată şi interpretată după voia fiecăruia. E chiar o provocare pentru un specialist să caute diverse chichiţe prin care să demonstreze, spre uimirea mulţimii, nu neapărat că albul poate fi şi negru, dar măcar că maroul poate fi considerat un fel de roşu. Iar copiii n-au decît să înţeleagă de mici, de la primele lor examene, că pe lumea asta lucrurile sînt relative şi că, la urma urmelor, orice poate fi reconsiderat, chiar şi sexul. Nimic nu e bătut în cuie.

În condiţiile astea, bineînţeles că şi dovedirea unui plagiat poate fi ceva subiectiv, atunci cînd comisia care-l analizează este declarată subiectivă şi desfiinţată în mod subiectiv, pentru a fi resubordonată, aşa încît să nu se mai ocupe cu „execuţii mafiote“. Mergînd mai departe, apare senzaţia că pînă şi democraţia poate să fie, de fapt, văzută în mod subiectiv ca o dictatură, şi invers. Totul depinde de rezultatul raporturilor de forţe din societate, de dezbaterile populare şi forumistice în care oricine are dreptul să-şi spună părerea, să-şi afirme în mod predicativ convingerile subiective. Cine strigă mai tare are toate şansele să-şi impună părerea. De altfel, nimic nu pare că mai scapă de filtrul voinţei populare. Probabil că şi rezultatul adunării lui unu cu unu sau stabilirea culorilor vor trebui, nu-i aşa, validate prin referendum. Altfel, e dictatură, e încălcarea libertăţii de exprimare şi a dreptului la opinie, e cenzură... Gramatica, matematica, logica, rigoarea ştiinţifică sînt nişte simple mofturi completive. Aşadar, ceea ce mă jenează este subiectivitatea societăţii noastre şi a politicienilor ei. Trăiască regenta!

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

ruta arctica shutterstock 2143283457 jpg
Ministerul rus de Externe a spus că lipsa de interacțiune cu alte state nu va afecta dezvoltarea Rutei Nordului
Ambasadorul general al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, președintele Comitetului înalților funcționari al Consiliului Arctic, Nikolai Korchunov a declarat că Rusia, ca unic operator al RN, ia măsuri pentru a asigura siguranța navigării pe această rută.
Charles Michel la Conferinta de Securitate de la Munchen FOTO EPA-EFE
La summitul din 6-7 octombrie, UE va discuta despre înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse și asistența militară acordată Ucrainei
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii UE vor lua în considerare, de asemenea, cum să protejeze cel mai bine infrastructura critică.
calarasi chiciu
Debitul Dunării, în creștere în următoarele zile. Care este regimul hidrologic pe râurile din țară
Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va creşte, până la finalul săptămânii viitoare, la valoarea de 4.800 metri cubi pe secundă (mc/s), peste media multianuală a lunii octombrie, de 3.850 mc/s.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.