Sub covorul finalei

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Marea de altădată jpeg

Mai toată lumea a lăudat ceea ce s-a întîmplat la Bucureşti cu ocazia finalei Europa League. Stadionul era oricum frumos, meciul s-a dovedit pe cît de aprins pe atît de spectaculos, iar publicul a fost civilizat şi entuziast. Nu mă îndoiesc că, şi din punct de vedere al organizării, foarte multe lucruri au fost bine făcute. Nu puteau lipsi însă nici vechile metehne care se pare că, ori de cîte ori România găzduieşte un asemenea eveniment internaţional, ies la iveală precum năravul neamului prost.

Trec repede peste întrebările-clişeu adresate suportertilor spanioli de către jurnalişti „cum vă place Bucureştiul?“ şi peste răspunsurile extreme, de genul „în următorul concediu voi veni la Bucureşti cu întreaga familie“ sau „imaginea mea despre România e aceea a unei ţări din lumea a treia“ – răspunsuri selectate după mintea aceloraşi jurnalişti (oricum, cînd ai în faţă 30 de mii de suporteri, poţi găsi absolut orice răspuns imaginabil).

Dar un prim semnal de alarmă că şi autorităţile erau pe cale să cadă în capcana excesului de zel, care le e specifică în asemenea situaţii, a fost cînd primarul Oprescu a cerut Ministerului Educaţiei să întrerupă şcolile din Capitală în ziua meciului, pe motiv de degrevare a traficului rutier. Nu era prea clar cum putea o şcoală deschisă dimineaţa în Drumul Taberei ori în Berceni să încurce traficul de seară din jurul stadionului aflat în cealaltă parte a oraşului. Te puteai gîndi doar că, pentru a fi mai uşor de aplicat, o regulă trebuie dată pentru toată lumea, mai ales într-o ţară cu mult har pentru bulibăşeli. Era poate prea complicat să se aplice o schemă prin care unii elevi să poată intra la clasă, şi alţii – nu. Unora dintre organizatori le-o fi trecut prin cap şi că o nouă zi liberă pentru şcolari n-ar putea să strice, în perspectiva apropiatelor alegeri locale, chiar dacă elevii nu votează. Ca şi la bursele de merit pentru elevi plătite de primării tocmai în lunile dinaintea alegerilor locale, fericirea elevilor se transferă şi asupra părinţilor votanţi. Numai că, în ziua meciului, părinţii n-au avut liber iar copiii n-au prea ştiut ce să facă în ziua liberă venită pe nepusă masă.

În sfîrşit, poate nu e rău ca în aglomeratul nostru oraş să mai apară şi cîte o zi de respiro. Doar că lipsa deplasărilor la şcoală a fost compensată cu vîrf şi îndesat de blocarea străzilor din jurul stadionului care, încă de la primele ore ale dimineţii, a congestionat traficul dintr-o bună parte a oraşului. La ora 8, vajnicii poliţişti locali au descins pe străzile din cartier (fie ele şi la mai bine de un kilometru de stadion), cu importanta misiune de a instala garduri de metal sau de a-şi pune maşinile de-a curmezişul străzilor, transformînd un cartier întreg într-o zonă interzisă circulaţiei, cu mai bine de 12 ore înainte de începerea marelui meci. Poliţiştii fluierau şi se agitau exact ca pe vremea în care „nea Nicu“ făcea vizite de lucru. Au creat un adevărat haos, scoţîndu-i pe şoferi din răbdări. În ăst timp, la televizor, un comandant al poliţiei le cerea cu seninătate oamenilor să fie mai toleranţi în trafic. În schimb, acolo unde poate chiar ar fi fost nevoie de măsuri excepţionale, adică pe aeroportul din Otopeni, se pare că lucrurile n-au mers prea bine. După meci, mii de suporteri au aşteptat cu orele (unii toată noaptea) într-o mare înghesuială. Să ne aducem aminte că am mai fi putut avea un aeroport la dispoziţie, dacă n-ar fi fost închis (din motive imobiliare!?)?

Însă, dincolo de faptul că oricum sîntem ţara unui singur aeroport şi a unui singur stadion, întrebarea care se pune este şi de ce nu s-au luat aceleaşi măsuri şi la meciul de anul trecut dintre Steaua şi AEK Larnaca, cînd, pe aceeaşi unică Arenă Naţională, s-au adunat în total 49 de mii de spectatori, cu doar 3000 mai puţini decît la finala Europa League. Şi n-am auzit să fi fost probleme atunci.

Ei bine, spre deosebire de acel meci, finala Europa League a activat vechea noastră obsesie provincială a imaginii. Adică, nu cumva să vadă străinii la televizor ori spaniolii la faţa locului, ba chiar însuşi prinţul lor moştenitor, ceva mizerie prin sufrageria noastră. Iar puradeii ăştia ai noştri (propriii cetăţeni) care vor să se zbînţuie pe lîngă „camera cea bună“ (noul stadion), trebuie plesniţi peste ceafă şi fluieraţi să nu care cumva să strice ordinea şi curăţenia în care vrem să-i primim pe înalţii oaspeţi. Şi încă ceva. Cu cîteva zile înainte de meci, pe unele străzi din jurul stadionului s-a turnat asfalt. Asta pentru că „la noi în sat“, asfaltul se foloseşte pe post de covor roşu. Trebuie să te lauzi că îl ai cînd vin oaspeţii (fie ei suporteri de fotbal sau Papa de la Roma). Nu are nici o importanţă că a doua zi e plin de gropi. Asfaltul nu e nicidecum ceva peren, e doar un înveliş. Şi nu pentru maşini, ci pentru oaspeţi. 

Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.
O mare invenție – contractul social jpeg
Sub zodia Balanței
Nu de puține ori, dezacordul dintre CSM și Ministerul de Justiție în legătură cu diferite proiecte legislative a determinat fie blocarea acestora, fie tensiuni mari care au tulburat aplicarea în practică a reglementărilor adoptate de Parlament.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Absenți din istorie
Dezbaterile pe subiectele mari pot fi neplăcute, dar de ele depinde sănătatea unei națiuni. Deocamdată am ales să fim absenți din istorie.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Melancolic, despre democrație
Admit că am fost provocat și de cîteva opinii autohtone, grăbite, simplificator, să constate imaginea „vetustă” a monarhiei în general. Nu pot decît să le doresc „democrație” plăcută...
Frica lui Putin jpeg
Monarhul constituțional (La moartea reginei Elisabeta a II-a)
Și atunci, să spunem că el/ea, monarhul constituțional, este simbolul părții noastre absente, a ceea ce noi nu sîntem, dar poate dorim inconștient să fim, a ceea ce credem că am fost și nu mai putem fi.
AFumurescu prel jpg
Trupurile Reginei; și nu numai
Dacă nu putem fi regi pe dinafară, să încercăm măcar să fim aristocrați pe dinlăuntru. Keep calm and carry on.
Mikhail Gorbachev visits U S  Capitol 1992 LCCN2017646196 jpg
La un (singur) pahar cu Mihail Gorbaciov
În orice caz, campania inițiată sub conducerea lui Mihail Gorbaciov a avut și rezultate pozitive, oglindite în scăderea consumului de alcool și în creșterea speranței de viață și a ratei natalității.
Iconofobie jpeg
Un personaj familiar
Făcînd bine ingratului, el își (auto)creează un sfidător ascendent moral față de acesta („îți sînt superior, pentru că am puterea de a te ridica, de a te sprijini, lucruri complet inaccesibile ție”).
„Cu bule“ jpeg
„Jupîneasă servită”, „bucătăreasă perfectă”, „funcționar cinstit”
Anunțurile de acum un secol erau mult mai generoase în enumerarea calităților necesare îndeplinirii oricărei meserii, majoritatea privind sîrguința, curățenia și seriozitatea: harnic, vrednic, destoinic, muncitor, curat, liniștit, serios, nevicios, fără vicii.
HCorches prel jpg
În nici un caz zei
Sigur, pentru asta este necesar să traversăm noi înșine acest proces și să ne dăm seama cît avem de lucrat cu noi înșine, cît mai avem de cunoscut despre noi înșine, cît de vulnerabili sîntem, în nici un caz zei.
p 7 WC jpg
Este războiul nuclear inevitabil?
Războiul din Ucraina ne-a reamintit că nu putem evita incertitudinea și riscul. Scopul de a reduce (nu de a suprima), cu timpul, rolul armelor nucleare rămîne la fel de important ca întotdeauna.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul și violența sînt nedespărțite?
Machiajul fotbalului s-a prelins în dîre groase. Bubele sînt tot acolo, bine-mersi. Schimbarea se amînă sine die în patria lui Nihil sine Deo.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Șosele
Din Norvegia, în schimb, mi-aduc aminte banda de asfalt șerpuitoare prin penumbra unor păduri de brad fără sfîrșit, pe care autocarul o parcurgea într-o liniște și cu o constanță sedative, spre un nord crepuscular, aflat parcă dincolo de limita conștienței noastre.

Adevarul.ro

Proteste în Daghestan FOTO: Captură Twitter
Protestele anti-mobilizare continuă în Rusia. Focuri de armă în Daghestan
Sute de persoane protestează în Daghestan față de mobilizarea la războiului din Ucraina, localnicii au blocat autostrada Khasavyurt-Makhachkala.
elvetia italia epa efe h 57155070 jpeg
Nations League: Elveția câștigă pe terenul Spaniei, Portugalia lui Ronaldo învinge la scor în Cehia
Sâmbătă seară a avut loc a treia zi consecutivă cu meciuri din Nations League. După surprizele înregistrate joi și vineri, au urmat noi partide în care favoritele au pierdut chiar pe teren propriu.
Volodimir Zelenski FOTO EPA EFE jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Zelenski le cere trupelor ruse să se predea. Lavrov promite „protecție deplină” pentru teritoriile anexate
Este a 214-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le cere soldaților ruși să se predea și promite că vor fi tratați civilizat.

HIstoria.ro

image
Moștenirea legendară a lui Grigore „Nababul” Cantacuzino
Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), su- pranumit „Nababul“, a fost unul dintre cei mai mari proprietari de pământuri din România, dar și o personalitate politică marcantă (de două ori primar al Bucureștiului, și tot de două ori prim-ministru).
image
Sfârșitul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis
image
Air France, o companie înființată cu o semnificativă contribuție românească
Câți dintre noi știm că la originea și la baza Air France (înființată la 30 august 1933) stă și o semnificativă contribuție românească?