Sub covorul finalei

Publicat în Dilema Veche nr. 431 din 17-23 mai 2012
Marea de altădată jpeg

Mai toată lumea a lăudat ceea ce s-a întîmplat la Bucureşti cu ocazia finalei Europa League. Stadionul era oricum frumos, meciul s-a dovedit pe cît de aprins pe atît de spectaculos, iar publicul a fost civilizat şi entuziast. Nu mă îndoiesc că, şi din punct de vedere al organizării, foarte multe lucruri au fost bine făcute. Nu puteau lipsi însă nici vechile metehne care se pare că, ori de cîte ori România găzduieşte un asemenea eveniment internaţional, ies la iveală precum năravul neamului prost.

Trec repede peste întrebările-clişeu adresate suportertilor spanioli de către jurnalişti „cum vă place Bucureştiul?“ şi peste răspunsurile extreme, de genul „în următorul concediu voi veni la Bucureşti cu întreaga familie“ sau „imaginea mea despre România e aceea a unei ţări din lumea a treia“ – răspunsuri selectate după mintea aceloraşi jurnalişti (oricum, cînd ai în faţă 30 de mii de suporteri, poţi găsi absolut orice răspuns imaginabil).

Dar un prim semnal de alarmă că şi autorităţile erau pe cale să cadă în capcana excesului de zel, care le e specifică în asemenea situaţii, a fost cînd primarul Oprescu a cerut Ministerului Educaţiei să întrerupă şcolile din Capitală în ziua meciului, pe motiv de degrevare a traficului rutier. Nu era prea clar cum putea o şcoală deschisă dimineaţa în Drumul Taberei ori în Berceni să încurce traficul de seară din jurul stadionului aflat în cealaltă parte a oraşului. Te puteai gîndi doar că, pentru a fi mai uşor de aplicat, o regulă trebuie dată pentru toată lumea, mai ales într-o ţară cu mult har pentru bulibăşeli. Era poate prea complicat să se aplice o schemă prin care unii elevi să poată intra la clasă, şi alţii – nu. Unora dintre organizatori le-o fi trecut prin cap şi că o nouă zi liberă pentru şcolari n-ar putea să strice, în perspectiva apropiatelor alegeri locale, chiar dacă elevii nu votează. Ca şi la bursele de merit pentru elevi plătite de primării tocmai în lunile dinaintea alegerilor locale, fericirea elevilor se transferă şi asupra părinţilor votanţi. Numai că, în ziua meciului, părinţii n-au avut liber iar copiii n-au prea ştiut ce să facă în ziua liberă venită pe nepusă masă.

În sfîrşit, poate nu e rău ca în aglomeratul nostru oraş să mai apară şi cîte o zi de respiro. Doar că lipsa deplasărilor la şcoală a fost compensată cu vîrf şi îndesat de blocarea străzilor din jurul stadionului care, încă de la primele ore ale dimineţii, a congestionat traficul dintr-o bună parte a oraşului. La ora 8, vajnicii poliţişti locali au descins pe străzile din cartier (fie ele şi la mai bine de un kilometru de stadion), cu importanta misiune de a instala garduri de metal sau de a-şi pune maşinile de-a curmezişul străzilor, transformînd un cartier întreg într-o zonă interzisă circulaţiei, cu mai bine de 12 ore înainte de începerea marelui meci. Poliţiştii fluierau şi se agitau exact ca pe vremea în care „nea Nicu“ făcea vizite de lucru. Au creat un adevărat haos, scoţîndu-i pe şoferi din răbdări. În ăst timp, la televizor, un comandant al poliţiei le cerea cu seninătate oamenilor să fie mai toleranţi în trafic. În schimb, acolo unde poate chiar ar fi fost nevoie de măsuri excepţionale, adică pe aeroportul din Otopeni, se pare că lucrurile n-au mers prea bine. După meci, mii de suporteri au aşteptat cu orele (unii toată noaptea) într-o mare înghesuială. Să ne aducem aminte că am mai fi putut avea un aeroport la dispoziţie, dacă n-ar fi fost închis (din motive imobiliare!?)?

Însă, dincolo de faptul că oricum sîntem ţara unui singur aeroport şi a unui singur stadion, întrebarea care se pune este şi de ce nu s-au luat aceleaşi măsuri şi la meciul de anul trecut dintre Steaua şi AEK Larnaca, cînd, pe aceeaşi unică Arenă Naţională, s-au adunat în total 49 de mii de spectatori, cu doar 3000 mai puţini decît la finala Europa League. Şi n-am auzit să fi fost probleme atunci.

Ei bine, spre deosebire de acel meci, finala Europa League a activat vechea noastră obsesie provincială a imaginii. Adică, nu cumva să vadă străinii la televizor ori spaniolii la faţa locului, ba chiar însuşi prinţul lor moştenitor, ceva mizerie prin sufrageria noastră. Iar puradeii ăştia ai noştri (propriii cetăţeni) care vor să se zbînţuie pe lîngă „camera cea bună“ (noul stadion), trebuie plesniţi peste ceafă şi fluieraţi să nu care cumva să strice ordinea şi curăţenia în care vrem să-i primim pe înalţii oaspeţi. Şi încă ceva. Cu cîteva zile înainte de meci, pe unele străzi din jurul stadionului s-a turnat asfalt. Asta pentru că „la noi în sat“, asfaltul se foloseşte pe post de covor roşu. Trebuie să te lauzi că îl ai cînd vin oaspeţii (fie ei suporteri de fotbal sau Papa de la Roma). Nu are nici o importanţă că a doua zi e plin de gropi. Asfaltul nu e nicidecum ceva peren, e doar un înveliş. Şi nu pentru maşini, ci pentru oaspeţi. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
Sănătatea gingiilor în tratamentul ortodontic: O prioritate neglijată?
Tratamentele ortodontice, precum aparatele dentare și gutierele, au devenit tot mai populare în căutarea unui zâmbet perfect. Cu toate acestea, o cercetare recentă realizată de parodontax, expertul în sănătatea gingiilor, evidențiază un deficit alarmant de cunoștințe.
image png
Se reduce taxa pentru locuri de parcare în Sectorul 4. Noile reguli analizate de Consiliul Local
Consiliul Local al Sectorului 4 analizează în ședință, joi, 12 decembrie, un proiect care propune reducerea taxei de parcare lunare de la 60 de lei la 45 de lei. Cei care plătesc abonamentul ar putea parca pe orice loc amenajat de primărie.
stadion dinamo jpeg
Dinamoviștilor li se lungesc urechile așteptând să înceapă lucrările la noul stadion. Veste proastă de la CNI
Încă o amânare privind procedurile de licitație la noua arenă a „câinilor roșii”.
raceala jpg
Cunoscut epidemiolog, despre Boala X: Gravitatea acestei afecțiuni este dificil de evaluat în acest moment. Care sunt simptomele
Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a vorbit despre Boala X, noua afecțiune respiratorie, despre care se cunosc puține informații.
Ulei de gatit FOTO Shutterstock jpg
Tipuri de uleiuri de gătit care ar putea provoca un val de cancere de colon în rândul tinerilor. Sunt „otrăviți fără să știe”
Anumite tipuri de uleiuri de gătit ar putea alimenta un val de cancere de colon la tinerii americani, sugerează un studiu finanțat de guvernul Statelor Unite.
incendiere mormant Hafez al Affas/ FOTO:AFP
Mormântul dictatorului sirian lui Hafez el-Assad a fost incendiat, după fuga fiului său în Rusia
Prăbușirea regimului președintelui sirian Bashar al-Assad a declanșat manifestări de bucurie, dar și de haos în toată țara.
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Olimpiu Moruțan, în fața marelui moment: fotbalistul revine, după opt luni
Jucătorul român și-a revenit de la accidentare.
ue uniunea europeana europa pixa descopera 1024x682 jpg
20 de ani de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană
Trăind sub tirania evenimentelor politice societatea românească a uitat să celebreze două decenii de la încheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
fcsb facebook jpg
FCSB a găsit înlocuitor pentru Daniel Bîrligea. Poate semna încă din iarnă
Evoluțiile bune ale lui Daniel Bîrligea l-au adus în atenția echipelor din străinătate.