„Străinii ne joacă în picioare la noi acasă!“

Publicat în Dilema Veche nr. 688 din 27 aprilie – 3 mai 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Ba încă mai mult decît atît, ne omoară cu „politicălcorecnesu’ ăsta“, care e un soi de cal troian, băgat pe șest în fortăreața ființei noastre naționale. E ceva care amenință continuitatea pe aceste teritorii, realizările strămoșilor și moștenirea culturală. Sînt suficiente o gafă sau un șir de gafe amendate public în afara țării – cum s-au dovedit a fi recentele isprăvi „amuzante“ ale domnului Ilie Năstase – ca să se tragă semnalul de alarmă, care declanșează manifestările zgomotoase ale patriotismului de circumstanță.

Un compatriot, altminteri o personalitate recunoscută la nivel mondial, a comis recent un șir de gafe, dintr-o serie lungă de alte mici năzbîtii, care fac parte din policromia personalității domniei-sale. Numai că, de data asta, gafele au fost făcute în timp ce domnul Ilie Năstase se găsea în poziția oficială de căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României. Printre multe altele – complet deplasate sau cel puțin nepotrivite –, să-i strigi unei jucătoare din echipa adversă că e… „curvă“ n-are absolut nici o justificare. Reacția oficială a fost promptă, domnul Năstase a fost deposedat de poziția pe care o ocupa în cadrul echipei României. De-aici a început revărsarea de „patriotism“. Spiritul critic, analiza evenimentelor, cîntărirea faptelor, bunul-simț, toate s-au ascuns urgent, ca de o ploaie cu grindină, ca atunci cînd cerul aruncă după tine cu bucăți de gheață cît oul de bibilică.

A început o luare la mînă, filă cu filă, a tuturor momentelor din istorie în care noi, ca indivizi sau ca nație, am fost nedreptățiți, umiliți, trași în piept. Ce dacă a făcut-o „p-aia“, la un moment dat, „curvă“? Ei nu ne-au făcut pe noi „țigani“? Și-ncă de nu știu cîte ori! Cam așa se pune problema. Ca-n spatele blocului, cînd facem concurs să vedem care dintre noi scuipă mai departe și ne luăm la bătaie ca să vedem cine are dreptate într-o discuție pe care nici măcar n-am început-o. Și dăm buzna cu toții în subiectul ăsta, că doar e ceva care are legătură cu mîndria națională și cu reputația noastră europeană. Începem să comentăm tot ce mișcă, mutînd atenția de la gestul impardonabil al compatriotului la orice altceva, cu sau fără legătură cu evenimentul în cauză.

Reanalizăm regulamente, delegări, dezgropăm fapte petrecute în paleolitic, amintim cum au fost jigniți sportivii noștri de-a lungul istoriei, facem orice ca să ieșim cumva bine din situația asta jenantă. E limpede ca lu-mina zilei. Dincolo de strategiile psihologice ale unei competiții sportive, strategii care pot merge uneori pînă foarte departe, există o limită dincolo de care treci doar asumîndu-ți consecințele. O serie de gafe, gesturi neinspirate sau nepotrivite, declarații și comentarii deplasate, toate aparținîndu-i aceluiași autor, au culminat cu o jignire gravă, venită din partea unui oficial român, aflat în exercițiul funcțiunii la o competiție sportivă. E urît și grav. Nu mai are nici o legătură cu exotismul personajului, cu înțelegerea față de calitatea uneori îndoielnică a manifestărilor unui showman, cu performanțele sportive excepționale ale domniei-sale sau cu locul pe care îl ocupă în istoria sportului.

Cele mai aiuritoare luări de poziție sînt cele în care ni se spune că „ne lăsăm umiliți și jigniți la noi acasă“ de „străini“, dacă ne delimităm de gesturile făcute de compatriotul nostru. E ca și cînd am fi niște trădători, niște lași care își abandonează camaradul rănit în bătălie. Cum ar veni, n-avem dreptate, dar merită să crăpăm cu dinții-n gîtul „străinilor“, că nici ei nu sînt ușă de biserică, au făcut în istorie atîtea nenorociri. Plus c-au mai adus pe lume nemernicia asta de „politicălcorecnes“, cu care ne pun la punct și ne aneantizează tradițiile și ființa națională.

Da, atunci cînd devine ideologie radicală, political correctness poate s-o ia razna foarte rău, devenind o maladie gravă. Cînd se trezește cîte un cetățean sau cîte o mișcare de cetățeni să ceară scoaterea anumitor cuvinte din scrierile lui Mark Twain, bunăoară, sau alte asemenea aberații, lucrurile o iau la vale rău de tot. Asta nu înseamnă că n-am putea avea o discuție civilizată inclusiv despre subiectul cu pricina. Dar atunci cînd e evident, sub prezența de necontestat a cifrelor, că noțiunile de abuz și violență în familie și în afara ei sînt prezențe consistente ale felului nostru de a fi la ora asta, political correctness nu e o fiță occidentală sau un dușman al ființei naționale. E doar o încercare de propulsare și de impunere a civilizației, a măsurii și a bunului-simț. Dacă există lege care-ți spune că vei fi pedepsit dacă-ți înjuri vecinul și-i dai cu un topor în cap, doar pentru că te-a enervat el în nu știu ce chestie, de ce-ar fi acceptabil să înjuri un om sau să-l umilești pentru că e gay, să nu-l angajezi pentru că e rom, să-l scuipi pentru că are o dizabilitate sau să-l disprețuiești pentru că vine dintr-o altă etnie decît a ta?

Panica de political correctness, indiferent de chipul în care se înfățișează această noțiune, se manifestă cel mai zgomotos la cei ce simt că li se pune în pericol „dreptul“ de a jigni și de a maltrata, de a înjosi și de a urî, după bunul lor plac. Iar resentimentul și dorința de răzbunare – pe orice, nu contează, pentru orice eventualitate, să nu rămînem nerăzbunați – sînt vietăți care pasc în curtea vecină cu apucăturile de mai sus.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

deschidere site IANUARIE 276 png
Ultima ofensivă de amploare a Germaniei naziste
Acum 80 de ani, Hitler a lansat o ultimă ofensivă de amploare, luând prin surprindere Comandamentul Aliat. Germania a pierdut oameni și echipamente, dar şi costul Aliaţilor a fost dureros. Preţul pentru eliberarea Europei a fost mare. Dar mari au fost și speranţele legate de încheierea războiului.
2 tiuit urechi jpg jpeg
Boala gravă care se ascunde în spatele țiuitului urechilor. Această afecțiune inundă creierul cu sânge
Țiuitul în urechi, cunoscut sub denumirea de tinitus, este adesea perceput ca un simptom benign, însă în anumite cazuri poate semnala prezența unor afecțiuni grave.
Z-propagandistul rus Lev Vershinin FOTO X
Propagandiștii „Z” ruși sunt furioși pe Putin. „Lituanienii și moldovenii sunt în mod deschis nepoliticoși cu Rusia”
Războiul împotriva Ucrainei a dus la pierderea autorității Rusiei în întreaga lume. Moscova a încetat să mai fie un lider în spațiul post-sovietic, susține propagandistul rus Lev Vershinin, care amintește de slăbiciunile lui Putin.
Factura curent energie electrica FOTO Shutterstock jpg
Factura uriașă de curent primită de o româncă din Franța. „Nu mai reușești să faci nimic”
Pentru foarte mulți români, facturile tot mai mari devin o problemă tot mai greu de gestionat. Iar această situație este una presantă și dincolo de hotarele țării noastre. Pentru Loredana, o româncă stabilită în Paris, costurile facturilor la electricitate devine deja aproape imposibil de suportat.
președintele sud coreean Yoon Suk Yeol Foto EPA EFE jpg
Președintele Coreei de Sud a fost arestat, după impunerea legii marțiale. Este primul lider arestat în timpul mandatului din țara asiatică
Autoritățile au pus în aplicare mandatul de arestare emis la sfârșitul lunii trecute, astfel că Yoon Suk Yeol, președintele Coreei de Sud, a fost arestat.
Prințesa Kate (1) jpg
Vești bune de la Casa Regală. Prințesa Kate a câștigat lupta cu cancerul. Boala a intrat în remisie
Prințesa Kate Middleton, soția Prințului William, a împărtășit cu emoție vestea că boala care i-a marcat ultimul an este acum în remisie.
image png
Cele 5 tunsori ideale pentru femeile care au peste 40 de ani. Îți vor oferi un look tineresc și sofisticat
În jurul vârstei de 40 de ani, multe femei caută tunsori care nu doar să le pună în evidență frumusețea, ci și să le ofere un aspect tineresc și sofisticat. O tunsoare bine aleasă poate transforma complet imaginea unei persoane, creând un efect de întinerire instantanee.
Cancer de colon FOTO Shutterstock jpg
Riscul unui tip agresiv de cancer scade cu un pahar de lapte pe zi
Cercetările recente sugerează că un obicei atât de simplu precum un pahar de lapte pe zi, poate contribui semnificativ la sănătatea ta intestinală.
captura X libia png
Scene cumplite cu deţinuţi bătuţi, filmate într-un centru de detenţie din Libia. Misiunea ONU, alarmată
Misiunea ONU pentru Libia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la mai multe imagini surprinse în centrul de detenţie Gernada din estul Libiei, publicate în mediul online. Imaginile arată scene de tortură. Potrivit Reuters, locația exactă nu a putut fi verificată.