Stimulare magnetică transcraniană

Publicat în Dilema Veche nr. 813 din 19-25 septembrie 2019
Stimulare magnetică transcraniană jpeg

În mai multe rînduri, colegul nostru Senel Tonteoru – un remarcabil neurobiolog al Universității, cu specializări repetate în Statele Unite – ne-a spus (nouă, celor din comunitatea academică), prin prelegeri publice ori prin dialoguri individuale, că ar fi adeptul înfocat al marelui profesor și cercetător medical Itzhak Fried. Totuși, nimeni nu s-a așteptat la o asemenea evoluție stranie a lucrurilor. Înainte de a povesti exact ce s-a întîmplat, permiteți-mi să fac două-trei observații legate de teoriile lui Fried pe care Tonteoru susținea că l-ar fi și în­tîlnit, în anii ’90, la Yale (în prezent, profesorul în cauză e afiliat Universității din Tel Aviv). Pe scurt, la vremea cînd se afla în America, Itzhak Fried (neurochirurg la bază) a derulat niște investigații interesante asupra creierului uman. Monta electrozi în diverse arii ale cutiilor craniene ale unor pacienți și, prin intermediul lor, activa electromagnetic anumiți centri nervoși. A constatat că absolut toți subiecții au executat, la stimulare, acțiuni involuntare, pe care nu le-au controlat prin voință proprie carevasăzică. Au mișcat mîinile, picioarele, ochii, capul etc. involuntar, în moduri ce nici măcar nu le erau tipice. Ulterior, la anamneză, au recunoscut că făceau totul fără a se putea opune impulsului, ca și cum ar fi fost teleghidați. Cînd a avut o bază de referință satisfăcătoare, faimosul neurochirurg a tras o concluzie științifică greu de respins. Omul, după el, nu are un liber-arbitru (o voință personală, cum ar veni), ci se supune, necondiționat, felului în care se organizează, genetic, rețelele neuronale din capul său. Mai precis, felului în care centrii nervoși specifici din interiorul cutiei sale craniene sînt activați de predispozițiile native ale construcției creierului propriu. Fried și-a denumit metoda de lucru cu electrozi tehnica de stimulare magnetică transcraniană și a intrat nu numai în istoria neurobiologiei, ci și în mintea lui Senel care, întors acasă, țipa că liberul-arbitru ar fi o iluzie. Pentru o demonstrație practică, îl căuta, compulsiv, pe voluntarul dornic să i se aplice șocuri electrice pe cerebel…

Subiecții au întîrziat să apară, iar Senel a căzut în disperare. A fost descoperit, într-o dimineață devreme, de portari și femei de serviciu, agățat, la mare înălțime, de tavanul holului principal al intrării în Universitate. Era legat cu sfori de fiecare mînă și de fiecare picior, atîrnînd, aidoma unei marionete în degetele unui păpușar dibaci. Din cînd în cînd, demonstrativ, se mișca parcă sub acțiunea unor spasme, ridicîndu-și convulsiv, cu gesturi mecanice, membrele bine legate. Nebunia de pe lume, se subînțelege! În cîteva zeci de minute, s-au strîns acolo, ca la circ, profesori, studenți, angajați din administrație și diverși curioși de pe stradă (ultimii alertați de zarva iscată în jurul Universității și mai ales de îndemnurile vehemente ale unor homeless people ce își duc veacul prin boschetele bătrînei instituții: „Viniți, uăi, cî iarăși dau spictacol profii, uăi!“). Cînd a considerat că are un public semnificativ, Tonteoru a început să zbiere din înaltul clădirii, precum un sacerdot geto-dac înaintea mulțimilor mesmerizate: „Am plîns și nu mi-ați șters lacrimile, m-am tînguit și nu m-ați alinat, v-am implorat și nu m-ați ascultat, v-am învățat și m-ați disprețuit, v-am căutat și v-ați ascuns. Nu mi-a mai rămas decît să vă adun pe toți aici, neștiutorilor, pentru a vă explica fantasma liberului-arbitru. Iat-o! Sînt chiar eu în acest moment de sublimă reprezentare! Personificarea completă a lipsei noastre de control asupra vieții! A autonomiei oricărui destin în raport cu voința absurdă a bietului ipochimen. A omului deci, a omulețului, care se crede – ha, ha, ha! – măsura tuturor lucrurilor. Un jerpelit ontologic! Priviți această marionetă atîrnată de tavan și vedeți-vă pe voi în ea! Credeți că vă mișcați picioarele în direcția dorită, că ridicați mîinile pentru că așa ați decis, că întoarceți capul printr-o hotărîre proprie, dar vă înșelați. Rețelele de neuroni o fac pentru voi, maimuțoilor. Butoanele din capul vostru, mai exact, apăsate de forța transcendentă strecurată în compoziția-vă genetică, micilor troglodiți. Uitați-vă bine la paiață, priviți îngroziți cum se joacă soarta cu ea! Ha!“.

Tonteoru a început să miște deodată, dezarticulat, atît brațele, cît și picioarele, răsucindu-și capul în răstimpuri ca și cum ar fi fost supus unui exorcism. Zîmbea nătîng pentru a întări, pesemne, impresia artistică și mesajul dur din spatele său: omul este nătărăul infatuat, aflat la cheremul unor acte cerebrale imposibil de stăpînit… S-au apăsat într-adevăr, rapid, niște butoane: 112. Au sosit medici, pompieri și polițiști. Senel a fost dat jos cu un fel de macara și, în timp ce era urcat în ambulanță, am avut senzația, nu știu de ce, că un asistent medical îi aplica, ad-hoc, „o stimulare transcraniană“, nu magnetică, ci manuală. 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Fa­cultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.