Statul Islamic şi lungul şir de ţicneli contemporane

Publicat în Dilema Veche nr. 615 din 26 noiembrie - 2 decembrie 2015
Obrăjorii rumeni ai moralei jpeg

A trecut ceva timp de cînd americanii bombardează într-o veselie în Siria și în Irak. De la un moment dat, s-au pornit și rușii. Cum se face acum. Care mai de care mai nerăbdător să arate opiniei publice, planetei întregi, cum explodează niște chestii. Vezi imagini luate cu drone sau cu sateliți, felurite tipuri de rachete și bombe care ies din burțile avioanelor, prafuri și pulberi care se aleg de obiectivele vizate. Acum, după odioasele atacuri teroriste de la Paris, mîndra armată franceză, cu elanul cocoșului sportiv, s-a pornit și ea la bombardat teroriști. La cîte depozite de armament și muniții, baze de antrenament și aprovizionare, cartiere generale și ascunzători ale fundamentaliștilor am văzut pînă acum că au fost făcute terci, Statul ăsta Islamist pare să stea mult mai bine decît armatele reunite ale Chinei și Israelului.

E adevărat, cu mai bine de un an în urmă, Jürgen Todenhöfer, un experimentat jurnalist german în vîrstă de 74 de ani, avertiza lumea că băieții ăia războinici stau mult mai bine decît am crede. Todenhöfer a reușit performanța excepțională de a petrece zece zile în inima bizarei organizații care a băgat spaima în Occident. Ce l-a uimit cel mai mult, dincolo de abundența de tehnică militară – prin care se găsea și armament german nou-nouț, în țiplă –, a fost entuziasmul general al combatanților care s-au alăturat Statului Islamic. Jurnalistul avertiza, încă de atunci, că fiecare bombă americană care cade în Siria și în Irak, fiecare rachetă care se oprește în turbanul unui luptător islamist înseamnă încă un val de înrolări entuziaste ale populațiilor de prin părțile alea, în marea familie extatică a noului Califat. Dar tot jurnalistul german povestea și despre dimensiunile suprarealiste ale comerțului cu armanent. Toată lumea implicată în conflict, triburi, grupuri ale unor șeici, opoziția siriană de toate culorile, kurzii, yazidii, diferitele unități fidele lui Bashar al-Assad, fundamentaliștii Statului Islamic, literalmente toată lumea cumpără și vinde armament, fără discriminare, chiar dacă e vorba de cumpărat și vîndut de la adversarul direct.

Prin presa americană se vorbește din ce în ce mai limpede despre gafe de proporții petrecute pe la CENTCOM, instituția unificatoare a coordonării activității din teatrele de operațiuni de sub comanda Departamentului Apărării. Cică niște analiști ar fi produs anumite rezultate ale unor evaluări care l-au indus în eroare pe președintele american. El fusese lăsat să creadă că operațiunile de anihilare a luptătorilor fundamentaliști stăteau mult mai bine decît situația reală, din teren. Oameni care prelucrează date, interpretează poveștile altor oameni, cărora li s-a povestit ceva de către cineva, imagini, relatări, rapoarte, munți de informație căzuți peste niște funcționari care trebuie să producă un rezultat rapid, structuri peste structuri, niveluri de comandă, amestecuri fabuloase de știință, empirism și emoție umană, un haos fabulos, cu aspect de disciplină științifică.

Cum se face că, deși toți sateliții și toate dronele cască ochii la teritoriul ăla – e drept, cam întins, mai multe surse de presă apreciază teritoriul controlat de ISIS ca fiind un pic mai mare decît cel al Marii Britanii –, totuși fac islamiștii la comerț acolo de le sar capacele. Da, un inconvenient major e că luptătorii Statului Islamic se amestecă în aglomerările orașelor mari pe care le controlează. Acolo n-ai cum să lovești în toată lumea, pentru că ar trebui să omori niște sute de mii de oameni, printre care se află cîteva mii de teroriști. Dar cum fac ditamai comerțul cu petrol? Cum vînd obiecte de artă pe Internet? Cum se aprovizionează cu oceane de muniție? Pe unde trec conductele alea, de nu le poate bombarda nimeni? Unde se extrage petrol? Unde se prelucrează? Cum se transportă? Liniște… Îngerașul salvator Vladimir susură ingenuu, de la Kremlin, că prin G20, adică prin grupul marilor economii ale planetei, s-ar găsi unii care nu sînt străini deloc de comerțul ăsta.

Chestia e că nimeni nu pare să știe precis cine sînt tipii ăștia. Iar ca să te lupți cu un adversar, ar cam trebui să știi cine e, ca să nu te trezești într-o poveste ca-n Fightclub, mutîndu-ți singur nasul. Unii spun ba că sînt structuri ale serviciilor secrete irakiene din perioada lui Saddam, ba că sînt o combinație de ofițeri irakieni cu susținere saudită foarte grea, dar toată lumea e de acord că băieții ăștia, oricine or fi fiind ei, și-au făcut lecțiile la propagandă și marketing. Ba chiar există surse care spun că fundamentalismul religios al Statului Islamic nu e cel pe care-l știm, cu „Moarte tuturor necredincioșilor!“, ci cam așa: „Orice credință care acceptă democrația trebuie să piară. Dar celelalte religii ale Cărții trebuie să trăiască“. Deci mozaism și creștinism.

Te ia rîsul, dacă n-ar fi de plîns. Iar imaginea delirului total are și un moț pe măsură. Încetul cu încetul, se face coaliția anti-ISIS (sau ce-o fi fiind el). Noi, bine-mersi, la adăpost, în NATO. Dar, ce să vezi, ne găsim de aceeași parte a baricadei și cu Rusia. Sîntem aliați, cum ar veni. Vorba unui prieten: „Măi, ultima dată cînd am fost aliați cu rușii am ieșit tare prost…“

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită"
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
O gustare, ignorată pentru că o vedem peste tot, are beneficii extraordinare anti-îmbătrânire. „Începeți azi!”
Este atât de cunoscută încât nu i se mai acordă aproape deloc atenție. O întâlnim peste tot, în supermarketuri, în piețe și e cunoscută de oricine. E considerată banală tocmai pentru că este atât de bine cunoscută. Trecem pe lângă ea indiferenți
Banner Răzvan Popescu
Parada Bucuresti 1936 FOTO  GettyImages jpeg
Reeducarea: Asul ucigaș din mâneca regimurilor totalitare: „Ce-i dacă a murit? Cu un legionar mai puţin“
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg