Sportul fără plastic

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Marea de altădată jpeg

Într-o vreme, în magazinele noastre „de articole sportive“ găseai doar rachete de tenis româneşti (cu nume de planete: Neptun sau Pluto), doar schiuri româneşti (cu nume de pietre preţioase: Rubin, Topaz sau Cristal), doar biciclete româneşti şi uneori ruseşti (cu nume zburătoare: Pegas sau Sputnic – Rîndunică), doar corturi româneşti foarte grele şi saci de dormit voluminoşi ca nişte plăpumi. Erau acele magazine care în ultima perioadă a comunismului se numeau IDMS (Întreprinderea de Distribuire a Materialelor Sportive) şi în care se vindeau şi accesorii sau piese auto, adică aripi şi faruri de Dacia, cauciucuri, cabluri de frînă, baterii şi multe altele. Bineînţeles, pe atunci, chiar şi din acea gamă limitată de articole, nu aveai garanţia că o să găseşti ce cauţi.

Ei bine, în condiţiile acelea, momentul în care am primit o rachetă de tenis Dunlop, pe care mai scria în plus şi Maxplay McEnroe, a fost de-a dreptul fabulos. La fel de extraordinar mi s-a părut şi cînd, imediat după Revoluţie, cineva mi-a făcut rost de o pereche de schiuri austriece Hagan (de culoare verde electric) care deja începuseră să se importe în România, dar nu se vindeau decît pe sub mînă. Deşi nu mai eram copil, am dormit cu ele în cameră, să le văd dimineaţa cînd mă trezesc şi să fiu sigur că n-a fost vis.

În ultimii ani, de cînd au apărut magazinele gen Intersport, Hervis sau Decathlon, mă plimb prin ele de-a dreptul fascinat. Pantofii de sport sînt împărţiţi pe căprării: alergare, baschet, fotbal, tenis, drumeţie, plimbare, relaxare etc. Tricourile şi şorturile sînt şi ele specializate (şi astăzi ai părea de-a dreptul ridicol să joci tenis în tricou de fotbalist sau invers). Rachetele sînt de la toate marile firme, cu tot felul de racordaje, gripuri colorate şi antivibratoare de toate formele. Poţi să-ţi alegi mingi de fotbal pentru sală sau pentru exterior, albe sau negre, galbene sau portocalii, verzi sau albastre. Schiurile şi plăcile sînt, la rîndul lor, pentru toate măsurile şi categoriile. Accesoriile pentru camping au ajuns la perfecţiune: corturi care se montează instantaneu sau care sînt puse pe roţi, saci de dormit care încap în buzunar, maşini de gătit de toate dimensiunile pentru toate situaţiile, lămpi cu gaz, cu baterii sau cu dinam, lăzi frigorifice autonome sau pentru maşină, hamace şi plase contra ţînţarilor, scaune de agăţat în pom şi cîte şi mai cîte. Capitolul biciclete e un univers în sine. În plus, au apărut şi lucruri la care pe vremuri nici nu visam, de genul arc cu săgeţi, costum de scafandru din neopren, beţe de trekking (cu antişoc!?). Nu mai vorbesc despre întreaga nebunie a accesoriilor pentru echitaţie, a seturilor de crose şi echipamente de golf sau a accesoriilor pentru navigaţie. Să fi avut eu toate astea cînd eram puşti...

Pierdut printre acele obiecte, precum o cucoană într-un raion cu poşete, am fost trezit din reverie de sfaturile unui şef de vînzări către un nou şi foarte tînăr angajat, pe care-l plimba printre rafturi. „Vezi, dacă cineva îţi cere un trening dintr-ăsta, e bine să-i propui unul mai scump, măcar să vezi cum reacţionează, să te prinzi dacă are bani şi dacă nu cumva e posibil să-i vinzi ceva mai scump. Dacă acceptă, îi mai oferi şi nişte şosete, îi spui decît că îi ţin piciorul mai bine. Poţi să încerci şi cu adidaşii. Trebuie să fii activ în relaţia cu clientul, să miroşi cît e dispus şi cît poate să cheltuiască.“

Sigur că şi raiul capitalist îşi are preţul său. Brusc, am început să văd toate minunăţiile alea ca pe nişte instrumente de scos banii din buzunarul clienţilor. Mi-am adus aminte şi că atunci cînd apelasem la un vînzător, nedumerit că nu găsesc mărimea de rachetă dorită, acesta încercase să-mi ofere una mai mică, debitînd argumente pe care le pretindea ştiinţifice. Mi-a revenit în minte şi constatarea că aproape tot ce se găseşte în aceste magazine e de plastic, chiar şi ciorapii sau tricourile de pus pe piele. Ni se spune că e vorba de materiale „tehnologizate“, că lasă transpiraţia să iasă, că rămîn uscate, că nu intră vîntul şi bla, bla, bla... O fi şi ceva adevărat, dar mai adevărat e că se produc mai uşor şi mai ieftin decît cele naturale (care pot fi prelucrate şi ţesute aşa încît să aibă proprietăţile plasticelor „tehnologizate“). Deocamdată, în industria articolelor sportive, materialele artificiale sau aşa-zisa „piele ecologică“ (pentru cine ecologică?) au căpătat un avînt considerabil. Cum însă am convingerea că în capitalism piaţa e flexibilă şi receptivă, mă gîndesc că, alături de lupta contra blănurilor naturale, nu ne-ar strica o mişcare serioasă contra hainelor artificiale (adică din petrol), măcar în sport. Ar fi o cauză importantă, dar n-am auzit pînă acum de aşa ceva. Şi mă tem că nu putem conta pe ecologiştii angajaţi în lupta pentru salvarea pelicanului creţ şi nici pe activiştii din plastic. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Irina Margareta Nistor, șocată de moartea lui Mircea Diaconu. Cum a aflat că actorul nu mai este printre noi
Mircea Diaconu s-a stins din viață în urmă cu o zi, pe data de 14 decembrie. Actorul a murit cu câteva zile înainte de a împlini 75 de ani, iar apropiații săi au fost șocați de decesul acestuia. Printre ei s-a numărat și Irina Margareta Nistor.
surori minore violate de tata jpg
Țara în care abuzul copiilor ar putea deveni legal. Căsătoria cu fete de 9 ani, la un pas să fie permisă
Propunerile stârnesc îngrijorări în rândul grupurilor de drepturile omului, care avertizează că acestea ar putea încuraja violul și abuzul asupra copiilor.
dan petrescu fb1 jpeg
Zaharia Stancu   Foto Revista Teatrul nr 12 1974 png
Zaharia Stancu, „intelectualul oportunist“ care nu l-a uitat pe „Darie“
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Arges 1 jpg
Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara! A salvat un bărbat care s-a înecat cu mâncare
Bravo lui! Elev la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina şi originar din Mioveni, Ionuţ Cosmin Culcuş a devenit cunoscut în toată ţara. Recent, tânărul a salvat viaţa unui bărbat care se înecase cu mâncare la o terasă, scrie adevarul.ro.
Banner Silviu Biris
TRAGERI LOTO LOTERIA ROMANA
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie
Au fost stabilite numerele câștigătoare la tragerile Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc de duminică, 15 decembrie. La tragerile loto de joi, Loteria Română a acordat 18.282 de câștiguri în valoare totală de peste 1,52 milioane de lei.
insta jpg
Un tânăr a furat instalațiile de Crăciun montate pe brazii din fața blocului. „Avea geanta pregătită pentru așa ceva”
Un tânăr a furat instalațiile luminoase montate pe brazii din fața unui bloc din municipiul Gherla, județul Cluj. Momentul a fost suprins pe camerele de supraveghere, iar proprietarii caută acum făptașul.
profimedia 0945707942 jpg
Trump ar deveni un „Winston Churchill al vremurilor noastre” dacă încheie un acord de pace în Ucraina, spune o țară membră NATO
Donald Trump poate deveni un „Churchill al timpului nostru” dacă reușește să încheie un acord de pace durabil în Ucraina, a declarat ministrul eston de externe Margus Tsahkna, într-un interviu pentru The Telegraph.