Spectaculoasele abilităţi ale păsărilor de pradă

Publicat în Dilema Veche nr. 461 din 13-19 decembrie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Cu nişte ani în urmă, pe vremea cînd se potcovea puricele cu cîteva tone de metal şi sărea în înaltul cerului, cînd mieii se pupau cu lupii, iar vrăbiile dormeau pe boturile pisicilor, adică ce s-o mai lungim, acum cîţiva ani, era tare bine pe aici. Economia duduia, fraierii (ca mine şi, să mă iertaţi că îndrăznesc, poate şi ca unii dintre cei care citesc acum rîndurile astea) luau franci elveţieni de la bănci şi-şi cumpărau apartamente, palatele începeau gîlceava care nu s-a terminat nici la ora asta, multinaţionalele crăpau de sănătate, nivelul de ţară creştea ca voinicul din poveste, iar plasmele, cuptoarele electrice cu autocurăţare şi gresia italienească de fiţe luau cu asalt casele românilor. Era o mare distracţie naţională. Cumpăram şi vindeam ca istericii, ploua cu prime şi bonus-uri, ningea cu concedii prin insule cu palmieri, tuna şi fulgera cu „evenimente de firmă“ făcute de nume grele şi plătite regeşte. Se năşteau festivaluri dintre cele mai uşchite, trupele care cîntau pe la zilele oraşelor se umpleau de bani, iar camioanele cu echipamente se vîjîiau, cît era ziua de lungă, pe selenarele şosele ale patriei. Erau bani „în piaţă“. Era dezgheţul mult aşteptat. Se năşteau vedete, tarabele pîrîiau sub greutatea ziarelor şi a revistelor cu poze, începeam să ne tragem de curele cu tovarăşii noştri de continent. Unii au prins cheag serios în anii ăia. Era o risipă absolut tembelă, dar existau şi locuri în care un lucru de calitate, în sfîrşit, era recunoscut şi recompensat cum se cuvine. Un meseriaş, un cetăţean care se pricepea la ceva avea şanse să cîştige foarte bine din munca lui. Evident, nu era nici pe departe vreun triumf al meritocraţiei. Dar parcă se întrezărea la orizont o licărire de speranţă. Era Luminiţa, fata aia care promitea că ne aşteaptă, palpitînd de pasiune, la capătul tunelului.

Ierarhiile din anii ăia, mai mult sau mai puţin clădite pe oportunism, s-au prăbuşit odată cu criza. Pe etajele stratificării premianţilor din acea vreme se îngrămădise – pe lîngă oportuniştii şi înfigăreţii de meserie – şi o lume, mică, ce-i drept, de tipi competenţi. Lumea asta însemna orice – de la faianţarul care chiar ştia să pună faianţă pînă la designerul meseriaş, de la mecanicul auto cinstit şi priceput pînă la oengistul cu adevărat dedicat cauzei pentru care lupta. Era o lume care dăduse cu nasul de senzaţia că, pînă la urmă, şi pe aici se poate face ceva civilizat. Printre nepoţi, veri, consăteni, forfotişti şi logoreici, parcă se mai puteau strecura şi cîţiva tipi care chiar se pricepeau la ceea ce aveau de făcut. Şi, cu toate că umbla, ca întotdeauna, celebra vorbă românească în conformitate cu care „cei mai buni au tăiat-o de mult p-afară“, totuşi mai puteai să dai de un competent. Criza a venit ca un pumn în plină figură. Şi nu a adus un reviriment al măsurii, ci o insurecţie a imposturii.

Bugetele au intrat la apă ca nădragii din material prost. Peste noapte, concedierile au făcut ravagii, bonus-urile şi primele s-au dus să doarmă în cripte, iar onorariile se citesc doar la microscop. În sperietura cumplită a prăbuşirii, făcătorii de bugete au tăiat ca drujbele setoase în pădurile virgine. E drept, aveai de unde tăia. Existau locuri în care buruienile cu două picioare mai aveau un pic şi înghiţeau întreaga galaxie. Dar valul de panică nu i-a măturat doar pe şmecheri. Dimpotrivă, pe unii i-a aruncat pe ţărmuri incredibil de primitoare. Însă a fost fatal pentru mulţi naivi care îşi închipuiau că e suficient să fii competent. A venit vremea păsărilor de pradă din eşalonul al treilea.

Tîmplarul supermeseriaş care pretindea 5 lei mai mult decît unul mediocru a văzut că, peste noapte, au apărut unii pentru care tesla e un fel de OZN, dar care lucrează pe bani din care poţi să-ţi cumperi cel mult un fermoar. Au cinci mîini stîngi, n-au văzut în viaţa lor o linie dreaptă, dar cer bani puţini. În toate teritoriile, pe dealurile şi în văile tuturor meseriilor, au început să curgă hoardele de tiriplici ameţiţi de mirosul prăzii. Ca cetele de zombie dintr-un horror amuzant, au luat cu asalt tot ce le-a ieşit în cale. E un film colosal care rulează zilnic, oriunde te-ai uita, şi e gratis. Oriunde ai întoarce privirea, dai de o scenă memorabilă. Marile feline ale tuturor domeniilor îşi ling rănile şi privesc buimace cum acest păsăret de pradă se înfruptă din ceva invizibil odinioară pentru giganţii savanei – vînatul mic. Fără incursiuni solitare, fără pînde de manual, în absenţa totală a mizelor mari, dar şi a oricărei alte abilităţi, stolurile acestea venite de nicăieri vînează feroce toată suflarea mică ieşită la suprafaţă după arşiţa primei crize. Iar atunci cînd, printr-o minune, vreun pahiderm slăbit de secetă iese în luminiş, un nor negru de aripi se abate asupră-i şi, într-o clipită, prin colbul stîrnit de atacul la sol, se mai întrezăreşte doar o carcasă de oase albe.

Vînătoarea de bugete a devenit o haiducie cumplită, un joc sinistru, cu terenuri pîrjolite şi cîmpuri de capcane. Înfometat de anii de domnie ai felinelor mari, păsăretul de pradă nu are reguli. Nu există consecinţe. Nu există reputaţie. Nu există meserii. Competenţa e un moft anacronic. Moralitatea produce frisoane mai rele decît reacţia vampirului care dă cu capul într-o funie de usturoi. Există doar vînatul. Bugetul. Vremea romantică, şi nu neapărat aurorală, a felinelor mari a apus. E vremea păsăretului fără chip, cu schelet simplu, vedere slabă, auz deficitar şi cap minuscul. Dar e o specie care ştie să vîneze în valuri. Se coordonează pe baza unui instinct simplu. Iar vînătoarea nu mai e un act, o lovitură, un proces, un rudiment de viziune, ci o boală. O epidemie.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Mituri despre nutriție, dărâmate de un specialist. Carnea nu face rău, pâinea nu îngrașă. Singurele alimente hipercalorice
Carnea nu ne face rău, la fel cum pâinea nu ne îngrașă. Măsura este însă totul, iar alimentele, oricât de sănătoase, nu pot face, singure, minuni în viața noastră, spune medicul nutriționist Laura Ene.
image
A murit tânărul aflat în comă de două luni de la o durere de măsea
Ionuț Marian Călărău, care a stat în comă aproape două luni după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea, a murit în spital. Anunțul a fost făcut pe rețelele sociale de familie și prieteni.
image
Fetiță de 11 ani, filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Imaginile au ajuns la colegi
O minoră de 11 ani, elevă în clasa a V-a la o școală din Cluj, a fost filmată în timp ce întreținea relații sexuale cu un elev de liceu. Filmările realizate în vacanța școlară au fost distribuite colegilor.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.