Sociologie frenetică

Publicat în Dilema Veche nr. 121 din 18 Mai 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

- 86 este plin şi la ora asta. M-am suit cu greu şi acum aştept într-un colţ să ajung acasă. Aştept şi ascult. - Dacă nu te urcai cu rucsacul ăla în spate, puteam să ne suim şi noi! - îi reproşează un domn mai în etate unui băiat plinuţ din faţa lui. - Păi, văd că v-aţi urcat... - Şi ce-oi fi vrut, să rămîn pe jos numai ca să ai tu loc cu rucsacul tău? - Te pomeneşti că n-ai loc de mine! - se înfurie tînărul. Eu vin de la facultate şi în sacul ăsta am cinci kile de cărţi, n-am unde să-l pun. - Şi ce, crezi că eu m-am urcat de plăcere, aşa, ca să mă plimb cu troleibuzul? - se înfurie la rîndul său domnul cu pricina şi dă să-şi facă loc mai în faţa troleibuzului. - Ce te'mpingi, dom'ne! - sare ca arsă o doamnă cu multe plase. Nu mai ai loc în tot troleibuzul? Trei ore am stat la piaţă şi mă dor picioarele! - Cucoană, eu am muncit treizeci de ani, nu trei ore, şi nu vedeţi că tot n-am loc!? - Doamnă, faceţi ceva - i se adresează, împăciuitor, băiatul dolofan unei doamne care se sprijină de geam - nu vedeţi că nu e loc? - Doamna sprijinită de geam tace şi priveşte pe geam. - Alo, doamna!... - insistă băiatul dolofan. - Şi acum ce-ai vrea - intră în vorbă un tînăr sictirit - să ne dăm noi jos ca să vă urcaţi voi? - Stăm la un stop. Cîteva minute e linişte. M-am făcut mic în colţul meu, ca să trec neobservat. - O bătrînică în baston profită de ocazie, se scoală de pe scaun şi încearcă să-şi facă loc în faţă ca să coboare la următoarea: - Scuzaţi, cobor la prima, scuzaţi, vă rog... - Bine că nu te-ai sculat cu un sfert de oră înainte, ca să ne dăm toţi la o parte să-ţi facem ţie loc, să nu întîrzii! - se răsteşte la ea un bărbat în haină de piele jerpelită. - Merg greu, sînt în baston... - se scuză bătrînica. - Şi credeţi că dacă voi, ăştia, sînteţi în baston, trebuie ca noi să stăm drepţi în faţa voastră, aşa, că aveţi voi baston!? - se înfurie şi mai tare bărbatul în haină de piele. - Deodată, bătrînica se înfurie, se întoarce spre bărbat şi îi şuieră în faţă pe un ton gros: - Ce-i, băiatu', n-ai loc de mine? Bărbatul a amuţit, iar bătrînica i s-a proptit în faţă atît de agresivă încît am impresia că dintr-o clipă într-alta îi va trage un cap în gură. Din difuzoare se aude brusc, repetat obsesiv: Ce-i, băi, n-ai loc de mine? N-ai loc de mine? N-ai loc de mine?... Şoferul a accelerat şi nu mai opreşte în staţii. Rîde frenetic, iar troleibuzul străbate Bucureştiul de la un capăt la altul, mereu şi mereu...

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.