Sistemul e prost!

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

O spun și alții, mai des sau mai rar, prin alte părți ale lumii. La noi e la mare concurență cu „Salut!“ și cu „Ce mai faci?“. E sentința care încheie orice discuție și orice eventual proces de conștiință. „Sistemul e prost!“ și pentru că venim dintr-o cultură a complicității care are la bază reguli simple. Găsești pe cineva în sistem care te ajută să arzi etape, să ocolești reguli, să nu aștepți, să nu stai la coadă, să nu pierzi vreme. Poți fi și foarte proactiv în sensul ăsta. Există oameni care au dezvoltat filozofii de viață extrem de sofisticate pentru a naviga prin sistem fără prea multă bătaie de cap. Te preocupi o viață întreagă să ai pe cineva acolo unde trebuie. La un minister – că poate rezolva cîte ceva și pe la alte ministere, doar sînt între ei, nu?! –, la un spital, la un inspectorat școlar, la circulație, la o primărie, într-o universitate, la un service auto, la orice. Nu știi cînd ai nevoie. Cîți dintre noi nu avem pe cîte cineva care „ne rezolvă“?

„Sistemul e prost!“ și pentru că un sistem n-are cum să fie perfect. Asta e natura lui. E ceva care se modifică, își optimizează continuu structurile și manifestările, evoluează sau involuează în funcție de comunitatea umană care îl generează, dar și reacționînd la influențele altor sisteme, ale altor comunități. În mod normal, fiecare dintre noi contribuie într-un anumit fel la funcționarea lumii în care trăim. Numai că, atunci cînd e ceva care nu merge sau care nu ne convine, abia așteptăm să dărîmăm însăși ideea de sistem. E ceva care se întîmplă cu toată lumea, nu doar cu noi, ăștia de aici. Regula, legea, ordinea lucrurilor, în măsura în care sînt respectate, nu sînt chestii plăcute. Nu sînt mari bucurii. Sînt șiruri de constrîngeri, de încorsetări ale ființei care înțelege libertatea doar în funcție de starea de spirit, de situația concretă în care se află la un moment dat. Orice breșă în sistem e o bună ocazie de a-l desființa din temelii, mai întîi cu puterea cuvîntului, apoi cu frămîntări ale mulțimilor, pentru ca, la un moment dat, s-o facem cît se poate de fizic și de crud.

„Sistemul e prost!“ și în sensul în care unii dintre noi dovedesc, de fiecare dată, că-l pot confisca. Exact în felul în care spunem că toți contribuim într-un anume fel la sistem, în aceeași măsură sîntem conștienți și că unii dintre noi beneficiază mai mult de pe urma existenței unor reguli unanim acceptate. Deși egalitatea în fața legii e o melodie pe care o fredonăm cu toții, întotdeauna se găsesc unii care sînt mai egali decît ceilalți. Dacă sînt suficient de subtili și pragmatici, lucrurile au șanse mari să meargă o bună bucată de timp, cu avantaje rezonabile – la nivelul înțelegerii și acceptării fiecăruia – pentru destul de multă lume. Dacă sînt rudimentari și ridicol de lacomi, totul e un provizorat, o eternă amînare tensionată a deznodămîntului, o rîcă profundă care erodează grav, la scară istorică, orice idee de ordine a lucrurilor.

O știm cu toții, situația penitenciarelor din România e departe de a fi una conformă cu nivelul la care se practică și se înțelege așa ceva într-o țară dezvoltată. Accepțiunea noastră în ceea ce privește ideea de pedeapsă, condițiile în care se desfășoară acest proces, dar și rolul social profund al actului de justiție sînt chestiuni pe care le explorăm abia acum, în ordinea lor contemporană. Și o facem cu mari eforturi emoționale, pe măsura modelului cultural din care venim. Ca în multe alte cazuri, și aici avem de depășit decalaje serioase, care ne separă încă de nivelul altor țări din Uniunea Europeană. Omenește, e firesc să apară reacții de tipul: „Păi, stai, frate! Ce facem? În spitale e jale, în școli e jale, avem de rezolvat mii de chestii importante și noi ne dăm de ceasu’ morții să le asigurăm condiții boierești ălora la pușcărie? De ce-au ajuns acolo? Să facă bine să nu ajungă! Aaa, sînt unii care vor să se asigure că au condiții de hotel cînd ajung la răcoare? Ce fel de pedeapsă mai e asta?“ La fel de omenească e și reacția din partea cea­lal­tă: „Dacă trăim într-o țară civilizată, în care demnitatea și drepturile omului sînt pietrele de temelie ale sistemului, atunci și în spațiul penitenciar trebuie să fie respectate standardele unei societăți contemporane. Altfel, sistemul e prost, abuziv, primitiv și complet contraproductiv“. Nici unora, nici altora nu le convine afirmația celorlalți.

E esențial însă cum metabolizăm această problemă. Dezbaterea despre așa ceva nu e o temă care se expediază într-un ­talk-show. E ceva de durată. Și face parte dintr-o lecție mult mai mare, unde trebuie să participăm direct, cu toții. Dar ceea ce e cu adevărat periculos e momentul de glorie și zgomot al unei vedete guralive, care a jurat ea în pușcărie că, atunci cînd iese, pe mulți o să-i popească. Discursul despre etică, despre morală și civilizație încape pe mîna unuia care decretează nu doar că sistemul penitenciar e prost. Ci însăși ideea de justiție. Care justiție se face cum spune el, după tradiția din strămoși, adică la „bunul-simț“, facem să fie bine, că sîntem oameni, și-am mai făcut și donații la viața noastră, deci, mă n­țelegi, hai să nu… cutare și cutare.

Pe fondul emoțional al unei lumi care confundă grav „dreptatea“ din bătrîni cu actul de justiție, un asemenea discurs transformă dezbaterea despre o temă fundamentală într-o discuție despre fazele controversate ale unui meci de fotbal. Iar cei care sînt mai egali decît egalii lor jubilează. Pentru că atenția s-a mutat în altă parte. Și totul sfîrșește „cum trebuie“. În panaramă. 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul e­mi­siu­nii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop decembrie logo jpg
Pentru ce zodii începutul de an vine cu mari schimbări? Astrele vor fi generoase cu acești nativi
Anul nou aduce pentru fiecare semn zodiacal promisiuni și provocări, dar există trei zodii care vor experimenta schimbări semnificative încă din primele luni ale anului.
Nave de război pe fundalul drapelului chinez FOTO SHUTTERSTOCK
China creşte presiunea asupra Taiwanului. S-a semnalat prezenţa altor 16 nave de război în jurul insulei
China a efectuat cea mai mare desfăşurare militară din ultimii ani în jurul Taiwanului în această săptămână, în ultimele 24 de ore mărind presiunea prin prezenţa unor noi nave de război.
elena udrea bulgaria 2 mai 2022 jpg
Elena Udrea ar putea fi pusă în libertate. Cine face parte din completul care judecă revizuirea condamnării ei
Elena Udrea, aflată în Penitenciarul de la Târgşor din 2022, aşteaptă joi decizia magistraţilor în ceea ce priveşte cererea sa de revizuire a condamnării pe care a primit-o în dosarul „Gala Bute”.
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
Singurul animal din lume care zâmbește. E foarte simpatic, deși unii oameni se tem de el
În lumea fascinantă a faunei, există un animal care a cucerit inimile oamenilor datorită unui detaliu unic și fermecător: zâmbetul său. Este vorba despre quokka, o mică marsupială originară din Australia, supranumită „cel mai fericit animal din lume”.
profil facebook WS24 promovare eugen sechila jpg
Sute de conturi de Facebook cu identități false îi promovează pe Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă
În ultimele săptămâni, pe Facebook s-au înmulțit conturile cu identități false de pe care sunt postate numeroase comentarii pro-Călin Georgescu, George Simion și Diana Șoșoacă.
Lucian Mîndruță a fost invitat în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”, difuzată la Kanal D
Prezidențiabilii de pe Facebook. Pe cine nominalizează internauții pentru candidatura la Cotroceni
După anularea alegerilor, negocierile politice au trecut pe Facebook, unde numele potențialilor candidați pentru prezidențiale sunt deja pe buzele tuturor.
image png
Prognoza meteo joi, 12 decembrie. Vreme închisă şi precipitaţii uşoare. Unde sunt anunţate ninsori
Vremea va fi predominant închisă în cea mai mare parte a ţării, cu temperaturi cuprinse între -1 şi 9 grade Celsius şi ninsori slabe în zonele montane.
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Regula de circulație pe care mulți șoferi o ignoră! Ce trebuie să facem când ieșim dintr-un sens giratoriu
Atunci când ne urcăm la volan, vom ajunge destul de rapid la un sens giratoriu. Acestea sunt extrem de comune de-a lungul țării, iar în ciuda faptului că par destul de simplu de navigat, există anumite reguli la care trebuie să fim atenți.
meritocratie candidat alegere shutterstock 743670856 jpg
Care este profilul ideal de candidat pentru cetățeni? Analist: „Nu cred în varianta anonimilor scoși din joben”
Un candidat ideal pentru România trebuie să fie onest, autentic și să aibă experiență politică solidă, spun analiștii Valeriu Turcan și Adrian Zăbavă. Într-un context intern și internațional tot mai provocator, portretul liderului de care țara are nevoie devine tot mai clar.