Sindromul impostorului academic

Publicat în Dilema Veche nr. 744 din 24-30 mai 2018
Sindromul impostorului academic jpeg

A╚Öa cum nu zice nebunul ÔÇ×Fra╚Ťilor, am ├«nnebunit!ÔÇť, a╚Öa n-o s─â -auzi un impostor adev─ârat zic├«nd: ÔÇ×Uneori, m─â tem c─â nu s├«nt dec├«t un impostorÔÇŽÔÇť Sindromul (sau complexul) ÔÇ×impostorului academicÔÇť nu caracterizeaz─â poporul numeros al p─âc─âlicilor, sini╚Ötri sau ╚Öter╚Öi, cu titluri ╚Öi pozi╚Ťii la fel de legate de competen╚Ťele lor c├«t scam-urile nigeriene de ├«mbog─â╚Ťirea real─â peste noapte. Plagiatorii nu au un sindrom al impostorului, pur ╚Öi simplu asta s├«nt. Cei afecta╚Ťi de el s├«nt, din contra, oameni cu doctorate pe bune, care lucreaz─â prin universit─â╚Ťi, muzee ╚Öi institute de cercetare, unde au pus osul la treab─â ╚Öi au o form─â cuantificabil─â de succes. Mul╚Ťi din cei care ╚Öi-au dedicat via╚Ťa ╚Ötiin╚Ťelor umaniste (╚Öi c─ârora nu se ╚Ötie ce anume le-au dedicat ╚Ötiin╚Ťele umaniste) ├«╚Ťi vor spune, c├«nd discu╚Ťia devine mai pu╚Ťin solemn─â, iar nota e ├«nc─â departe, c─â din c├«nd ├«n c├«nd se tem c─â nu ╚Ťin pasul. Te treze╚Öti c─â oameni pe care ai toate motivele s─â-i respec╚Ťi ├«╚Öi cer scuze c─â te-au l─âsat s─â crezi c─â ╚Ötiu mai multe dec├«t ╚Ötiu de fapt.

Exist─â c├«teva teste psihologice pentru evaluarea prezen╚Ťei unui asemenea complex, din care cel mai folosit r─âm├«ne cel pus la punct de Pauline Clance ├«n 1985. Trec├«nd prin cele 20 de ├«ntreb─âri ale testului, ├«╚Ťi dai seama c─â, pentru mul╚Ťi universitari, cu c├«t munce╚Öti mai mult, cu at├«t te b├«ntuie mai tare ideea asta, c─â ai devenit expert ├«n a p─ârea mai competent dec├«t e╚Öti. Se ╚Ötie de altfel c─â dac─â te la╚Öi ├«n seama a ceea ce chiar ╚Ötii s─â faci, nu ajungi nic─âieri. Cei din jur s├«nt at├«t de populari, at├«t de siguri pe ei, angaja╚Ťi ├«n proiecte, bifeaz─â, livreaz─â. Trebuie s─â fii o reclam─â la tine ├«nsu╚Ťi. Mecanismele de promovare academic─â ├«ncurajeaz─â de altfel pe fa╚Ť─â comportamente cosmetice care ╚Ťin de ambalarea ╚Öi reciclarea dibace a ideilor, de glazuri retorice pe proiecte expirate ╚Öi de v├«n─âtoarea cinic─â de puncte. (Cinci articole scurte cu aceea╚Öi idee aduc de cinci ori mai multe puncte dec├«t unul singur.) Contacte, nu substan╚Ť─â, instincte, nu competen╚Ť─â. E╚Öti ├«ncurajat oficial nu s─â faci cercetare, ci s─â calculezi mereu raportul ├«ntre investi╚Ťia de efort ╚Öi vandabilitatea produsului, cu alte cuvinte, cum s─â ob╚Ťii c├«t mai mult sclipici pe CV cu minimum de butonat. La pachet cu sindromul impostorului vine, normal, angoasa c─â vei fi dat de gol. C─â oamenii care te-au pre╚Ťuit ╚Öi te-au ajutat vor descoperi acum c─â nu e╚Öti a╚Öa bun, c─â ezi╚Ťi, c─â trebuie s─â verifici ├«n loc s─â ╚Ötii cu ochii ├«nchi╚Öi. Alte c├«teva ├«ntreb─âri din ches-tionarul american vizeaz─â crisparea c├«nd e╚Öti l─âudat. ├Än loc s─â r─âspunzi bucuros cu mul╚Ťumesc, ├«╚Ťi descalifici realiz─ârile dintr-un gest.

Nu m-a surprins s─â v─âd aceste simptome prezentate analitic, pentru c─â le ├«n-t├«lnisem, ├«n diverse forme, la oameni pe care ├«i admir. La ei, propria lor impresie de impostur─â vine adesea din onestitate, perfec╚Ťionism ╚Öi din faptul c─â nu pot juca f─âr─â crispare jocul poleitului social. Mai surprins am fost s─â constat c─â teoretizarea sindromului, f─âcut─â ├«n 1978 de P.R. Clance ╚Öi S. Imes, a pornit de la studiul unui substan╚Ťial e╚Öantion de subiec╚Ťi femei din SUA (tot a╚Öa, cu doctorate etc.). De╚Öi ├«ntre timp am v─âzut ╚Öi studii care spun c─â b─ârba╚Ťii nu s├«nt neap─ârat mai feri╚Ťi de acest complex, alte date continu─â s─â sugereze c─â femeile s├«nt mult mai vulnerabile la sindromul (numele a fost recent corectat ├«n ÔÇ×fenomenulÔÇť) impostorului. Studiul din 1978 spune c─â vulnerabilitatea asta ├«ncepe de timpuriu, din familie, ╚Öi sugereaz─â dou─â scenarii tipice. S├«nt desigur reduc╚Ťioniste ╚Öi poate nici nu se aplic─â ├«n Rom├ónia, le repet totu╚Öi. Primul: fata, care are o rud─â apropiat─â desemnat─â drept membrul inteligent al familiei, se va ├«ntreba mai t├«rziu tot timpul dac─â rezultatele ei profesionale nu cumva se datoreaz─â mai ales abilit─â╚Ťilor ei sociale ╚Öi gra╚Ťiei feminine, provincia care ├«i fusese rezervat─â ei. Al doilea scenariu: fetei i se ├«mpuie capul c─â e perfect─â ╚Öi c─â nu e nimic care s─â-i poat─â sta ├«n drum, iar de ├«ndat─â ce, mai t├«rziu, se dovede╚Öte c─â multe chestii stau ├«n drumul oric─ârui om, ea ├«╚Öi pierde ├«ncrederea ├«n orice fel de laude.

Printre concluziile aceluia╚Öi studiu s├«nt descrise ╚Öi c├«teva comportamente care par s─â perpetueze sindromul impostorului ├«n femeia adult─â, oric├«t de competent─â obiectiv. Unul tipic s-ar putea numi pacifism proactiv. Subiectul nu-╚Öi contrazice coordonatorul de doctorat, colegii de catedr─â etc.; a╚Öa n-o s─â ╚Ötii niciodat─â cum ar fi fost s─â fii autentic ╚Öi deci nici n-ai cum s─â dep─â╚Öe╚Öti starea subiectiv─â de impostur─â. Alt─â manevr─â, generalizat─â ├«ntr-o strategie existen╚Ťial─â, este hiperempatia ÔÇô subiectul se prinde foarte rapid ╚Öi exact la ce r─âspunde factorul de validare (cu ce tip de umor, cu ce tip de preocup─âri captezi interesul inspectorului sau rectorului). Clance ╚Öi Imes zic c─â tot c├«╚Ötigul de imagine ob╚Ťinut ├«n felul ─âsta de subiectul foarte educat, predispus la sindromul de impostur─â, se ├«ntoarce ├«mpotriva sa, fiind perceput de c─âtre el ├«nsu╚Öi ca o fraud─â corelat─â cu folosirea oportunist─â a farmecului personal. Ultima explica╚Ťie din studiul american este c─â femeia nu vrea s─â abandoneze convingerea intim─â c─â nu-╚Öi merit─â succesul, pentru c─â, dac─â ╚Öi l-ar asuma, va fi v─âzut─â ÔÇô a╚Öa a fost ├«nv─â╚Ťat─â ÔÇô ca nefeminin─â ╚Öi ca un fel de factor de instabilitate social─â. Curiozit─â╚Ťi de peste Ocean. 

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Chihlimbar, Polirom, 2017.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

HIstoria.ro

image
Nașterea Partidului Țărănesc, în tranșeele de la Mărășești
├Än Primul R─âzboi Mondial, Mihalache se ├«nscrie voluntar ca ofi┼úer ├«n rezerv─â ╚Öi se remarc─â prin curaj ╚Öi prin vitejie peste tot, dar mai cu seam─â la M─âr─â╚Öe╚Öti. Regele Ferdinand ├«nsu╚Öi ├«i prinde ├«n piept ordinul ÔÇ×Mihai ViteazulÔÇť pentru faptele sale de eroism.
image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×poate c─â...ÔÇŁ. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, c─â ÔÇ×dac─â...ÔÇŁ (sunte┼úi liberi s─â completa┼úi Dumneavoastr─â aici), soarta Rom├óniei ar fi fost alta, mai bun─â sau mai rea. Cert este c─â ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 ╚Öi deciziile conduc─âtorilor rom├óni luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar ╚Öi pe termen lung.
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenit─â simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848 din ╚Üara Rom├óneasc─â
ÔÇ×Rom├ónia revolu╚Ťionar─âÔÇŁ, crea╚Ťia pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale rom├ónilor, simbol al Revolu╚Ťiei de la 1848. Rom├ónca surprins─â ├«n tabloul care a f─âcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaic─â pe nume Mary Grant.