Shazam, deschide-te!

Publicat în Dilema Veche nr. 426 din 12-18 aprilie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Nu demult, la o cîntare de jazz, într-un club bucureştean, tot trăgeam cu ochiul la un tînăr care moşmondea ceva la un telefon. Muzica era excelentă, dar el n-avea treabă cu asta. Cred că putea să apară Keith Jarrett în persoană, cu un ţambal de piept, cîntîndu-i la ureche „Picături de untdelemn“, şi tînărul cu pricina n-ar fi remarcat nimic deosebit. Era limpede că nu făcea poze, nu dădea mail-uri, nu naviga pe net şi nici nu vorbea la telefon. Tot vîntura aparatul în toate direcţiile, ba la nivelul mesei, ba pe deasupra capetelor celorlalţi, de parcă ar fi vrut să înregistreze ce se cînta. Din cînd în cînd, uitîndu-se la ecranul telefonului, făcea o mutră nemulţumită, ridica privirile spre cer, reproşînd ceva Divinităţii, după care relua procedura descrisă mai sus. Tîrziu m-am prins despre ce era vorba. Omul avea pe telefon un program de recunoaştere a muzicilor. Unul dintre ele. Shazam îl cheamă. E un program care captează o amprentă sonoră, o compară cu datele cuprinse într-o bază de jdemilioane de piese muzicale şi, în doi timpi şi trei mişcări, îţi afişează pe ecranul telefonului titlul piesei, cine cîntă, în ce an a apărut discul, vezi şi grafica de pe coperta albumului, vezi ce vrea sufletul tău. Toate astea merg uns, pînă la muzica live. Programele de recunoaştere ştiu să-şi facă treaba doar cu muzici înregistrate. Cu cîntarea vie n-a mai mers treaba. Nici n-avea cum. De unde să ştii cum îi vine unuia să cînte „Picături de untdelemn“? Ar trebui inventat un procesor nemaivăzut pentru aşa ceva. Asta făcea tînărul la care mă tot chioram eu să văd de ce era atît de nemulţumit. Vîntura telefonul prin aer, să-i recunoască numele temelor care se cîntau în seara cu pricina. Şi era cumplit de nefericit şi de nedumerit că programul nu-şi făcea treaba. Smartfonu’ era neputincios în faţa unei cîntări vii.

Pe de altă parte, însă, cine ştie?! Nu trebuie rîs de poticneala asta. Tehnologiile nu dorm. Minunile pîndesc după colţ, la tot pasul. Nu e nici un triumf al conservatorismului, al purismului anti-gadget faptul că un program s-a poticnit în faţa unei probleme aparent insolvabile. S-a dovedit de nenumărate ori că iepurele a sărit mai repede şi mai neaşteptat decît ar fi visat şi cei mai optimişti entuziaşti ai tehnologiilor. E limpede însă că se stinge o lume. Încetul cu încetul, bastionul culturii generale, forturile memorării sistematice, turnurile de apărare ale fortăreţelor reputaţiei intelectuale de care se bucurau unii, toate se prăbuşesc încet, rînd pe rînd.

Amintiţi-vă, vă rog (evident, e valabil pentru cei care erau prin preajmă în anii aceia), ce însemna un erudit muzical, în urmă cu douăzeci-treizeci de ani. Las la o parte orice alt fel de construcţie intelectuală individuală. Să rămînem, vă rog, doar la eruditul, la cunoscătorul, la competentul într-ale muzicii. Era, de cele mai multe ori, liderul absolut al oricărei găşti. Vedeta incontestabilă a oricărei petreceri, liderul spiritual care patrona, cu energia atotcunoaşterii, scurgerea oricărei note muzicale prelinse din orice sculuţă care putea emite muzică. Ştia toate trupele şi toate componentele, visa albumele, anii de apariţie şi casele de discuri, mînca pe pîine poveşti fascinante din vieţile muzicienilor, recunoştea orice piesă de la primele acorduri şi făcea afirmaţii fundamentale pe care nimeni nu îndrăznea să le contrazică. La umbra lui te şcoleai, furai meseria de guru, nu puneai întrebări, nu îndrăzneai să contrazici. S-ar fi prăbuşit peste tine avalanşa de argumente de pe Muntele Cunoaşterii Absolute a fenomenului şi te-ai fi făcut singur de doi lei în faţa asistenţei. Singura şansă era să fii supus, cuminte, să faci ascultare, la propriu şi la figurat, ca la mănăstire. Cîtă vreme omul ştia incomensurabil mai mult decît tine, îţi ţineai flitul, îi recunoşteai autoritatea neoficială, depuneai ofrandele simbolice ale respectului şi te considerai băftos că eşti în preajma cuiva de la care ai de învăţat. Cine a trăit vremurile alea îşi aminteşte anvergura notorietăţii şi greutăţii unora dintre aceste personaje. După 1989, încetul cu încetul, lumea aceea a apus, odată cu democratizarea accesului la informaţie. Unii dintre aceşti lideri spirituali s-au prins de ce urma şi şi-au schimbat fundamental vieţile. Alţii au rămas şi acum să lupte pe baricadele felului în care ei înţeleg cunoaşterea. Pentru ei, un Shazam de-ăsta trebuie să fie duşmanul absolut, catastrofa ultimă, Armaghedonul însuşi. Un program care recunoaşte peste douăzeci de milioane de piese. Şi mai ştie şi tot restul. Ani, titluri de albume… Doamne, ce coşmar.

Democratizarea accesului la orice e subiect de biblioteci întregi, nu de un articolaş. Cu toate astea, devastarea altarelor cunoaşterii ne împarte pe toţi în asediatori şi asediaţi. Şi e absolut normal să fie aşa. Din ce în ce mai mulţi putem fi fotografi, scoţînd la iveală imagini pe care, odinioară, le consideram sfinte taine. Din ce în ce mai mulţi putem fi, peste noapte, cineaşti. Filmul, documentarul pot însemna acum orice. Din ce în ce mai mulţi putem fi scriitori, jurnalişti, muzicieni. Din ce în ce mai puţini sacerdoţi, aproape indiferent de religie, au credibilitate. La urma urmei, preot poate fi oricare dintre noi. Oricine poate avea o revelaţie, poate stabili un canal de comunicare cu universul, poate împărtăşi lumii viziunea lui asupra infinitului. Sau, mă rog, după caz, finitului. Folosind un model rabinic, eu nu zic nici că e bine, nici că e rău. Dau doar un exemplu. Nu te obligă nimeni să asculţi orice muzică. Nu te obligă nimeni să vezi orice film, să citeşti orice carte, să vizitezi orice expoziţie. Dar uitaţi-vă în jur, bunăoară, la rezultatele faptului că din ce în ce mai mulţi dintre noi putem fi, dacă vrem, arhitecţi. Sărbători fericite!

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

mormint jpg jpeg
8 ani fără Didi Prodan: uitat în București, omagiat la Satu Mare
Fostul component al Generației de Aur este înmormântat la cimititul Sf. Ilie din Voluntari.
Arme cetățean turc mp4 thumbnail png
Cetăţean turc, blindat cu pistoale letale în cabina TIR-ului. Cum a justificat posesia armelor
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Calafat-Vidin au descoperit zece pistoale, arme de foc din categoria celor letale, ascunse într-un rucsac din cabina unui TIR condus de un cetăţean turc.
croaziera dunare noaptea
Vacanţe de coşmar. Peste 100 de persoane cer despăgubiri, după ce au fost obligate la izolare în cabine în timpul unor croaziere
Peste 100 de pasageri care au rezervat o vacanță la bordul navei Ventura a P&O Cruises și care s-au îmbolnăvit de Covid în timpul croazierelor, în principal între aprilie și iunie 2024, cer despăgubiri de la companie pentru că le-a distrus vacanţa.
adrian albu jpg
Umilința supraviețuitorilor Colectiv la Cotroceni. Mărturia lui Adrian Albu: „I-au pus un tron...”
Adrian Albu, unul dintre supraviețuitorii tragediei de la Clubul Colectiv, a împărtășit recent experiența sa legată de întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, organizată la două luni după incendiul care a curmat 65 de vieți.
Cancer pacient facebook jpg
„Super-supraviețuitorii” cancerului, subiect de cercetare. Ce impact ar putea avea noul studiu
Medicii de la Institutul Național de Sănătate britanic (NHS) au lansat un studiu pentru a înțelege cum au reușit unii pacienți bolnavi de cancer să trăiască mai mult decât se aștepta, scrie The Guardian.
Alexandra Stan s-a lăsat inspirată de fostul iubit pentru albumul ei
Rachete ATACMS FOTO Profimedia jpg
Reacția principalului aliat al lui Putin, după ce SUA a permis Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune. Poziția Italiei și Franței
China, principalul aliat a lui Putin, a îndemnat la pace în Ucraina, după ce președintele american Joe Biden a autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate de SUA.
netflix pixabay jpg
Filmul care a rupt topurile Netflix și a făcut ocolul Planetei! A cucerit publicul și a ajuns instant pe primul loc.
Drama care a rupt topurile Netflix! Este pe primul loc în România și te va emoționa complet
Alibec jpg
LIVETEXT / România - Cipru, în Liga Națiunilor. Tricolorii vor punctaj maxim
România înfruntă astă-seară, de la ora 21.45, selecționata Ciprului, în ultimul meci din actuala campanie a Ligii Națiunilor la fotbal.