Sex and Religion

Publicat în Dilema Veche nr. 422 din 15-21 martie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

Două ştiri de la începutul săptămînii. Una de la noi, cealaltă din Anglia. Prima e despre un individ, în vîrstă de 30 de ani, care avea un vis. O fantezie. Să facă sex cu o mamă şi cu fiică-sa. Visul i s-a împlinit. S-a însurat cu o femeie de 40 de ani, care avea o fiică de 13 ani, dintr-o căsătorie anterioară. Ca să fie cît mai kinky, individul ăsta defect a supus copila la nişte lucruri sinistre. Şi asta nu e tot. Mama copilei filma de zor toate treburile astea. Încerca şi ea să-i ofere diversitate soţului mai june. Locul desfăşurării acţiunii – Reşiţa. Cea de-a doua ştire vine de peste Canalul Mînecii. O doamnă ministru a propus – în linia firească a spiralei jocului toleranţei cu intoleranţa – să se interzică purtarea vizibilă, fie ea şi discretă, a crucii, în timpul orelor de program. Dacă se interzic tot soiul de chestii, de însemne religioase care produc disconfort unora, a venit şi rîndul crucii, în jocul ăsta democratic de-a universalitatea. M-a pus Necuratul să mă uit un pic în subsolurile articolelor, la opiniile cititorilor. Aşa că nu la ştirile în sine mă voi referi în rîndurile care urmează, ci la comentariile de pe forumurile a două ziare importante de la noi.

În primul caz, o parte consistentă a comentariilor se dedică pedepselor pe care ar trebui să le primească cei doi adulţi rătăciţi în fantezii sexuale cu o minoră. De la castrări (pentru el) şi chestii pe care nu le pot reproduce sau camufla în eufemisme (pentru ea), se călătoreşte fascinant pe cea mai palpitantă axă a torturii. Faptele împricinaţilor sînt, fără îndoială, extrem de grave. Însă pedepsele pe care le sugerează unii cititori depăşesc abisal închipuirile celor doi părinţi stricaţi. Alimentîndu-se unii pe alţii, comentatorii de pe forum se întrec într-o cursă ameţitoare a creaţiei de schingiuiri, care mai de care. Mai că uiţi gravitatea şi monstruozitatea faptului în sine, pierzîndu-te în lumea găuririlor, a tăierilor, amputărilor, a introducerilor, scoaterilor, a incendierilor locale şi dizolvărilor cu acid pe care le propun cititorii. Eh, pînă la urmă, uitaţi, tot s-au găsit nişte eufemisme. Dar, la modul cel mai serios, entuziasmul plăsmuirilor de torturi e, pur şi simplu, şocant. Asta pînă la nivelul următor al dezbaterii de pe forum. Inevitabil, unii nu sînt de acord cu alţii. Şi apare harţa. Pe urmă, vine lupta. Iar după luptă, războiul absolut. Subiectul ştirii şi propunerile de torturi sînt date uitării. Urmează cele mai crunte înjurături, blesteme, proiecţii de orori nemaivăzute şi scoborîri în cele mai imunde zone ale imaginaţiei.

Cînd se epuizează şi nivelul ăsta, apare celebra replică: „Ea e de vină. Femeia e de vină!“. Nenorocita de mamă. Ce s-o mai lungim, femeia în general. Pentru că doar ea are o imaginaţie bolnavă. Doar ea aleargă după averi şi căpătuire. Ea face totul doar din interes. Iar pe urmă se dă lovită, că e tratată doar ca obiect sexual. Şi-ncepe o istorie a precurviei, de la Adam şi Eva, pînă la uşa fiecăruia dintre noi. „Experţi“ în femei îşi etalează cunoştinţele adînci de psihologie feminină, cu exemple din viaţă, care conduc, fatalmente, spre altă concluzie de milenii a masculinităţii victimizate – profitînd de naivitatea noastră, ele fac ce vor cu noi. Toate sînt la fel.

După care începe războiul interetnic. Cineva remarcă satisfăcut faptul că acţiunea articolului se petrece la Reşiţa. Deci în Transilvania. Nu în Moldova, acuzată zilnic de primitivism, de violuri de femei în vîrstă, şi de topoare în cap, pe fond de continuu delir alcoolic. De fapt, ţărănoii ăştia de ardeleni, care se dau domni subţiri, să se ascundă, că uite cum se întîmplă şi pe la ei de-alde-astea. E momentul în care intervine cineva care spune că „Reşiţa, boule, e în Banat. Transilvania e altă treabă“. Şi totul continuă, o vreme, cu dispute teritoriale şi istorice care aruncă vinovăţii de o parte şi de cealaltă a Arcului Carpatic. Pînă cînd intervine altcineva care afirmă categoric că aşa ceva e absolut imposibil în Banat. În Banat, pur şi simplu, nu se poate întîmpla aşa ceva. E cu neputinţă. Punct. Iar dacă o fi cu putinţă e doar din cauza miticilor, a moldovenilor, a tuturor ălora care au venit în locurile astea şi le-au stricat. Cazul de la început a fost dat uitării, de multă vreme. E timpul răfuielilor între regiuni istorice. Şi tot aşa, dezbaterea merge mai departe, pînă în cele mai colorate pînze albe.

În cazul celuilalt articol, cel în care o doamnă ministru din Anglia propune interzicerea purtării crucii în timpul orelor de program, lucrurile sînt mult mai simple. E vina evreilor. Pînă la urmă, uite, au reuşit ce şi-au propus de atîta vreme. Crucea va fi interzisă, dar să vezi că nimeni n-o să aibă nimic cu steaua lui David. De aia n-o să se ia nimeni. Din cînd în cînd, pasaje din Apocalipsă, din Epistolar, din înţelepciunea populară. Cineva intervine şi spune că a văzut în Anglia poliţişti în uniformă, purtînd turban. E momentul în care atenţia se îndreaptă spre indieni, spre musulmani, spre toţi ăia care au umplut ţări minunate pe care le-au stricat. După care apare, în sfîrşit, o observaţie relaxată, plină de umor, desprinsă complet din filmul de groază care îi identifică întotdeauna, atît de precis, pe duşmanii tradiţionali ai binelui. Un cititor se întreabă ce s-o întîmpla în timpul orelor de program cu însuşi steagul Angliei, care conţine o mare cruce. Dar, oare, ce-or face cu crucea roşie de pe spitale? Aia nu deranjează pe nimeni? Să nu intre acolo dacă-i deranjează. Dar aia de pe steagul Elveţiei? Dar alea de pe steagurile Suediei, Finlandei, Norvegiei, şi, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă, Greciei? 

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.   

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.