„Serviciul“ de a vota

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

În acest număr publicăm un Dosar despre calitatea serviciilor din România, în care se vorbeşte despre nemulţumirile pe care o bună parte dintre noi le avem adesea cînd angajăm un instalator sau un zugrav, cînd avem de-a face cu serviciile bancare sau de asigurări, cînd mergem la poştă sau la spital. Şi nu mă pot împiedica să nu citesc într-o cheie asemănătoare povestea românilor din străinătate care n-au putut vota. Importanţa dreptului de a vota a făcut obligatorie înscrierea sa în Constituţie (art. 36), la fel ca şi a dreptului la învăţătură (art. 32) sau la ocrotirea sănătăţii (art. 34). Dar asigurarea practică a acestui drept ţine de unii funcţionari şi miniştri, adică de nişte indivizi care ar trebui să fie slujitori ai statului şi, implicit, ai cetăţenilor. E vorba de un fel de serviciu public care trebuie furnizat în cele mai bune condiţiuni şi fără discuţii.

Au apărut voci care spun că, date fiind cunoscutele opţiuni electorale din diaspora, net favorabile candidatului opoziţiei, Guvernul ar fi făcut tot posibilul pentru a împiedica exprimarea prea multor voturi din diaspora. Ştim că înclinaţia pentru asemenea scenarii e tipică la noi. Despre aşa ceva se vorbeşte mereu, fie că e sau nu adevărat. Mie mi se pare evident însă că organizarea proastă a scrutinului în străinătate are alte cauze care, într-adevăr, ţin tot de un tipic naţional. E vorba de indolenţa şi incompetenţa organizatorilor, de lipsa lor de preocupare, ca să nu mai pomenesc de viziune. Nu s-au priceput să estimeze şi să gestioneze fenomenul, tot aşa cum foarte mulţi dintre conducătorii diverselor instituţii publice nu ştiu să organizeze relaţiile cu publicul, astfel încît să nu se formeze cozi şi să nu apară nemulţumiri. Adică, povestea cu votul nu a fost neapărat ceva diferit de ceea ce se întîmplă la ghişeele Poştei sau ale administraţiilor financiare, locuri de care mulţi dintre noi se plîng. E o altă dovadă a felului caracteristic în care statul român e capabil să ofere un serviciu. La mijloc e o problemă fundamentală: statul român e încă nereformat iar aparatul său nu funcţionează în serviciul cetăţeanului, aşa cum ar fi normal într-o ţară democrată şi civilizată. Observăm asta de 25 de ani (că de perioada comunistă n-are rost să mai vorbim) şi vedem şi că lucrurile sînt de-a dreptul înnămolite la acest capitol.

Dar dacă în privinţa altor servicii, fie ele legate de un drept constituţional sau nu, fie ele publice sau private, cetăţeanul poate avea alternative, în ceea ce priveşte „serviciul“ de a vota, cetăţeanul e un fel de client captiv al statului. Dacă nu mai are loc să voteze la secţiile deschise de statul român în străinătate, nu are altă soluţie, nu poate căuta altă firmă la care să-şi satisfacă acest drept constituţional. Cel mult, poate schimba statul. Şi cum unii tot au ales să renunţe la ofertele de muncă din România pentru altele mai bune din Occident, vor exista poate şi destui care vor renunţa chiar să-şi mai exercite dreptul de vot pentru România. Poate că unii se vor scîrbi definitiv şi vor alege, eventual, să voteze doar pentru partidele şi preşedinţii din ţara în care deja şi-au găsit un refugiu mai bun. În turul al doilea al actualelor alegeri, asta ar putea să însemne într-adevăr cîteva voturi mai puţin pentru candidatul opoziţiei de dreapta. Pentru alţi membri ai diasporei, întreaga tărăşenie ar putea fi, dimpotrivă, un imbold mobilizator pentru a da un vot „împotriva“ Guvernului actual. Pînă una-alta, pare-se că din punct de vedere al imaginii, afacerea aduce mai multe pagube decît avantaje Guvernului condus de candidatul la preşedinţie al PSD. Demisia ministrului de Externe e departe de a drege busuiocul, mai ales că nu s-a făcut cu scuze, ci cu acuzaţii. Dincolo de momentul alegerilor însă, ne putem întreba dacă viitorul preşedinte, fie el Victor Ponta sau Klaus Iohannis, ar avea voinţa (mai ales în cazul primului) sau puterea (mai ales în cazul celui de-al doilea) de a împinge statul român pe calea unei funcţionări în serviciul propriilor cetăţeni. 

O mare invenție – contractul social jpeg
Se poate trăi și sub dictatură?
Fără această probă, argumentele celor care apără Justiția și judecătorii își pierd credibilitatea.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Resemnare
Turcia e doar încă un teren de luptă dintr-un război care se poartă intens de-a lungul și de-a latul lumii.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Un „dezavantaj” avantajos
Pe scurt: nu sîntem de acord ca, dacă 25 de parteneri ne vor în Schengen și doi nu, dreptatea să fie de partea celor doi.
Frica lui Putin jpeg
Non scholae...
Cîți nu scriu cu duiumul postări agramate și totuși se fac înțeleși, dovadă că primesc like-uri și au și urmăritori din belșug.
index jpeg 5 webp
James Bond și fabrica de ciocolată a lui Charlie
Oricum, ce altceva este un spion la scara istoriei, dacă nu un copil mare care știe cum să (se) joace, nu-i așa?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Pierdut respect. Găsitorului, recompensă!
Ce a produs această schimbare din ce în ce mai accelerată în ultimii zece, douăzeci de ani?
„Cu bule“ jpeg
Curriculum vitae
În perioada comunistă, formula latinească s-a folosit mai puțin.
HCorches prel jpg
Undercover agent
Redați-le profesorilor demnitatea.
p 7 WC jpg
Alunecînd treptat spre distopie
Legea IA europeană, care urmează să fie finalizată în cursul acestui an, interzice explicit utilizarea datelor generate de utilizatori în scopul „clasificării sociale”.
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Mai sînt destui care cred că americanii nu au fost pe Lună, că totul ar fi fost o mare păcăleală, o făcătură de Hollywood.
index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.