Şepcuţa cu stea roşie şi tatuajul cu Che Guevara

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Dragoste şi răzbunare jpeg

Dacă o să judecăm la nesfîrşit lumea care se găseşte dincolo de răposata cortină de fier doar din unghiul panicilor noastre de civilizaţie abandonată la periferia istoriei, n-o să vedem în faţa ochilor decît conspiraţii, nedreptăţi şi uneltiri la adresa valorilor. Iar nerezolvarea propriilor noastre probleme, frustrarea perpetuă, venită din lungul şir de complicităţi nedeclarate, gîlceava cu trecutul şi suspiciunea maladivă cu care vedem prezentul vor fi combustibilul ideal pentru alimentarea acestui mecanism. Planeta întreagă va părea, zilnic, întoarsă cu susu-n jos, prăbuşirea catapetesmei lumii va fi imaginea cu care ne vom trezi în fiecare dimineaţă, iar vinovaţii din cauza cărora trăim vremuri triste vor fi, întotdeauna, alţii. „Ei.“ Unii care vin peste noi şi ne ameninţă tradiţiile şi continuitatea.

Sigur că lumea pare gata de prăbuşire atunci cînd vezi ravagiile pe care le fac diferitele mode ideologice. Pentru că spaţiul vizibil e inundat de unele şi de unii care nu-şi mai încap în piele de zeloşi ce sînt, subiectul zelului nici nu se mai vede. Aceşti vrednici slujitori ai civilizaţiei iubesc progresul atît de mult, încît îl confiscă în totalitate. Progresul e doar al lor. E în pericol dacă încape pe mîinile altora. Cum ar fi, bunăoară, unii slujitori ai corectitudinii politice. Preocuparea lor nu mai e corectitudinea politică însăşi. Au trecut repede de nivelul accepţiunii autoironice a retoricii noii stîngi, fără să fi zăbovit deloc în zonă. Ei s-au ocupat, de la bun început, cu confiscarea ideii de liberalism – cum ar mai interveni Caragiale aici! – apoi a celei de progresism şi a ăleia de liberschimbism. Iar vroirea progresului cu orice preţ a umplut orizontul, uitînd complet locul de unde s-a plecat în povestea asta. Pentru că există cetăţeni, aici şi aiurea, care transformă totul într-o cauză. Un spaţiu în care să se poată înrola, pentru a se strecura apoi în primele rînduri, şi a umfla pieptul mîndru, la inspecţia trupelor.

În vreme ce logica unor americani, trăitori la ei acasă, e una foarte clară – atunci cînd e vorba de răspunsul la o problemă culturală specifică spaţiului în care trăiesc –, apar unii de pe la noi care le-o explică, chiar lor, mai bine. Ei sînt mai implicaţi în problemă decît cei care au formulat-o. Şi devin militanţi înaintea ălora. Simplific impardonabil – dacă s-a spus undeva că e sănătos să mergi cu bicicleta şi că faci un bine pentru tine şi pentru mediu în felul ăsta, imediat se naşte… biciclismul. Cu tot harnaşamentul ideologic, cu doza de protest, cu iconografie, cu trenduri vestimentare, cu reţele comunitare şi cu aerul superior al progresismului.

Şi aşa apare, în splendoarea lui globală, spectacolul delirului absolut. Pentru că oportuniştii progresismului sînt cumplit de enervanţi, reacţia pe care o avem faţă de ei se prăbuşeşte şi asupra problemei. Cu alte cuvinte, înjurăm biciclismul, deşi mersul pe bicicletă nu are nici o vină. Hipsterii stîngişti sînt atît de enervanţi, încît nu se mai vede nimic dincolo de anarhismul lor zglobiu, de carnaval, şi de falsitatea cu care mimează autenticitatea. Da, asta e de înţeles – pentru cititorul supervigilent, care se supără cînd umorul nu e doar al lui: glumăăă! – dar aşa vine fandacsia. Din moment ce America e a tuturor, problemele americanilor sînt şi ale noastre. Analogiile se fac instantaneu, nuanţele cad la montaj, şi treaba-i gata în doi timpi şi trei mişcări: liberalismul e stînga, stînga e comunismul, noua idee de democraţie e egalitarismul, ne întoarcem la Mao. Ba chiar mai rău, hipsterii stîngişti sînt fraţi buni cu homosexualii, cu lesbienele, cu bisexualii şi cu transsexualii. Prin urmare, peste lume se va prăbuşi ideea de republică hipstereasco-homosexualo-comunistă. Ăsta e Armaghedonul.

Acceptarea firească a opţiunii diferite, a drepturilor minorităţilor, a persoanelor cu dizabilităţi, criza interioară a instituţiei religioase, spiritul critic şi necesitatea dezbaterii continue a democraţiei, toate aceste subiecte mari se pierd, deseori, în dosul spectacolului celor care confiscă discuţia. Dar asta nu înseamnă că aceste teme sînt mai puţin reale. De multe ori, lipsa de apetenţă pentru dezbaterea sau pentru acceptarea existenţei acestor teme, teama de ele se proiectează pe zgomotul de fond al celor care le confiscă. În felul ăsta, se găsesc urgent ţapii ispăşitori, dar se ocolesc subiectele în sine. Temele pot muri sub greutatea celor care le trîmbiţează. Însă, în cele din urmă, nu e doar vina trîmbiţaşilor, ci, în primul rînd, a celor care se fac că nu aud.

Cît despre hipsterismul cool, care iubeşte şepcuţa cu stea roşie, glumiţele cu secera şi ciocanul, tatuajele cu Che Guevara – o tînără jurnalistă de la noi din patrie credea sincer că Che Guevara a fost „cel mai mare luptător împotriva comunismului“ – şi jucăuşa nostalgie a colecţiilor de obiecte din perioada comunistă, ce-ar mai fi de zis? Hipsterii le-au confiscat şi pe astea (glumăăă!). Cîtă vreme există o vastă complicitate ascunsă cu utopia egalitaristă, flirtul acesta cu comunismul neînţeles va continua mult şi bine. Fie că e făcut după ureche, trendy, sau din convingere, e legal. Celălalt flirt, cu nazismul, e mult mai discret pentru că, în cazul lui, evidenţa obsesiei pentru exterminarea sistematică a unor fiinţe umane l-a făcut ilegal. Dar asta nu înseamnă că flirtul nu există. Se găsesc suficienţi inconştienţi care să tragă ocheade „inteligente“ în direcţia aia. Dincoace, comunismul s-a scos din situaţie cît se poate de abil. A driblat cu mare fineţe ideea de exterminare sistematică. Iar mulţi dintre noi, ca într-un meci aranjat, ca într-un mare blat, l-am ajutat în treaba asta.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

ensemble 619260 1280 jpg
Cât ne costă ignoranța față de artă? „Și totuși la Sibiu se întâmplă asta. Este o situație halucinantă”
În timp ce orașe precum Oradea sau Pitești investesc în consolidarea instituțiilor culturale, în altele, precum Sibiu, artiștii sunt concediați, iar orchestrele reduse la tăcere. Situația atrage reacții puternice din partea managerilor și profesorilor.
Paradontoza paradontita Foto Sunstar gum dms jpg
Gingiile care se retrag pot semnala o problemă gravă - nu le ignora. Alte semne ascunse. Cum să-ți salvezi oasele
Află semnele ascunse ale osteoporozei, cum ar fi gingiile care se retrag, și metode simple de prevenire a pierderii osoase.
rosii pexels jpg
Motivul pentru care roșiile din grădină încep să se înmoaie. Ce trebuie să știi pentru a salva recolta
Este o greșeală destul de comună, însă atunci când nu este depistată la timp, ea va distruge întreaga voastră cultură de roșii. Mai precis, este vorba despre motivul pentru care încep să se înmoaie tomatele din grădină.
Mesajul localnicilor antiturism Foto carribean loopnews com
Coșmarul din vacanță: topul orașelor unde turiștii depășesc localnicii. Recordul: 36 la 1
Află ce orașe ar trebui să eviți vara asta din cauza aglomerației, prețurilor mari și a experiențelor care pot transforma vacanța în coșmar.
baza jos 1 jpg
Refuzată de dentişti din cauza operaţiilor estetice! Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume
Andrea Ivanova (28 de ani), cunoscută drept femeia cu cele mai mari buze din lume, a declarat că doi stomatologi i-au refuzat repararea unui dinte spart din cauza mărimii exagerate a buzelor sale.
Ponturi pentru a evita o vacanță eșuată în perioadele caniculare Colaj
Cum ne ucide canicula: de la insolația fulgerătoare la deshidratarea tăcută. Tahicardie vs. transpirație
Află cum poate deveni canicula mortală: de la insolații fulgerătoare la deshidratare tăcută. Simptome, riscuri și cum te poți proteja.
chelsea fb jpg
Chelsea o distruge pe PSG și e campioana lumii! Umilință totală pentru deținătoarea Ligii Campionilor
Parizienii văd și reversul medaliei, după ce au călcat în picioare tot ce au întâlnit în cale.
Vernisajul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului” la Drents Museum (© Facebook / Raluca Turcan)
Rechizitoriul procurorilor olandezi în cazul jafului aurului dacic: „Probele sunt copleșitoare. Obiectele nu au fost topite”
Procurorii olandezi cred că artefactele din tezaurul dacic furat din muzeul din Drets nu au fost topite și că suspecții le mai dețin. În rechizitoriul prezentat instanței nu se menționează nimic despre un client român care ar fi intenționat să cumpere tezaurul, așa cum a speculat presa olandeză.
Mădălina Manole s-a sinucis de ziua ei Foto: arhivă
14 iulie: Destinul tragic al Mădălinei Manole. O viață începută și sfârșită în aceeași zi, la 43 de ani distanță
În ziua de 14 iulie, artista Mădălina Manole se naște, iar, în 2010, își pune capăt zilelor. Tot în această zi, se naște Gerald Ford, al 38-lea președinte al SUA.