Seniorii din Alpi

Publicat în Dilema Veche nr. 789 din 4-10 aprilie 2019
Seniorii din Alpi jpeg

Au trecut deja opt ani de cînd scriam cu admirație despre pensionarii care schiază prin Alpi. Deunăzi am auzit pe cineva povestind că a intrat odată într-un bar aglomerat, undeva la poalele Matterhornului, în Elveția, și a constatat uimit că se afla numai printre oameni de peste 65 de ani. Adică doar cîțiva, cei mai tineri, aveau 65 de ani, restul erau mai în vîrstă. Toți veseli și fericiți, cîntînd și dansînd, la sfîrșitul unei zile senine de schi. Și cică o femeie, care bătea binișor spre 90, își unduia mîinile deasupra capului în ritmul muzicii, ca o puștoaică. De ce nu? La noi, oamenii de vîrsta asta ar fi numiți imediat „babe“ și „moși“. Sau „hodorogi“. La ei, li se spune seniori. Iar seniorii, asemeni copiilor și tinerilor, au reduceri considerabile la transporturile pe cablu.

Mi-am amintit și eu de doamna de vreo 90 de ani care ne impresionase mai demult, la Ischgl, cu figura ei plină de riduri specifice oamenilor vîrstnici care mai și petrec mult timp la soare, în aer liber. Era zveltă, cu o siluetă de invidiat, într-un costum negru Ellesse, cu schiuri făcute pe comandă, fără vreun nume de firmă la vedere, și cu suprafețele superioare argintate, ca niște oglinzi. În telecabină își meșterise telefonul mobil pe care reușise să-l demonteze complet. N-avea nevoie de ochelari pentru asta. Îl montase la loc perfect și rapid, așa încît să poată coborî la timp. Nu doar că arăta distins, dar și schia cu distincție.

Mai recent, astă-iarnă adică, într-o telegondolă din Sölden s-a urcat alături de noi o persoană echipată complet, cu costum, cască, ochelari și mănuși argintii, așa încît la început nici n-am știut dacă e femeie sau bărbat. Abia cînd și-a scos mănușile ne-am lămurit că era o doamnă. Cînd și-a scos și casca, am constatat că aducea cu regina Angliei. Poate o idee mai tînără. Ochelarii îi erau ușor aburiți, semn că deja făcuse o coborîre. Urca din nou spre vîrfurile de peste trei mii de metri altitudine, pentru a se da apoi la vale cu schiurile ei Rossignol de culoare roz. La noi ar fi părut o curiozitate. Acolo, aproape că se înscria în peisaj și, în orice caz, părea că se simte în largul ei și că se află în lumea ei. Pe de altă parte, ceva îmi spunea că figura sa, destul de impasibilă, ascundea o nebunie de persoană. Cu cîteva zile în urmă mai văzusem o doamnă, mai înaltă și mai slabă, cam de aceeași vîrstă (adică trecută bine de 80 de ani), coborînd dintr-un telescaun undeva pe înălțimile din jurul stațiuniii Kühtai. Schia elegant și destul de tare, semn că făcuse asta toată viața. Pe „regina Angliei“ n-am reușit s o văd pe pîrtie, dar sînt sigur că nu se făcea de rușine.

Pe pîrtiile din Alpi vezi adesea și bunici cu nepoți, cot la cot, evident, bunicii transmițîndu-le celor mici experiența lor și educația montană. În loc să se ducă în parcul din fața blocului, merg pe munte. Și ce mai munte! Dar oamenii în vîrstă transmit cîte ceva nu doar nepoților. Ne dădeam odată pe o pîrtie pe care erau montate porți de concurs și pe care exista și posibilitatea de cronometrare. Nu aveam experiență la așa ceva. Am coborît de mai multe ori pe acolo, încercînd să ne depășim limitele. Cu fiecare tură ne descurcam tot mai bine, dar n-am scăzut sub 36 de secunde. Ca la orice probă de acest fel, te aflai mereu între continua posibilitate de mărire a vitezei și rațiunea păstrării controlului. Dacă măreai viteza prea mult, riscai să ratezi o poartă sau, mai rău, să cazi și să te accidentezi. Dacă mergeai prea încet, nu mai scoteai un timp onorabil.

La un moment dat, s-a întîmplat ca după noi să coboare un schior mai în vîrstă. Să tot fi avut vreo 65 de ani. Deși părea de-al locului, a pornit încet-încet, coborînd foarte lin printre porți, aproape ticăit. Ne-am zis, aproape rîzînd, că va scoate un minut. Am dat chiar să ne întoarcem cu spatele, să plecăm, fiindcă nu părea nimic interesant. Cînd a ajuns la sosire însă, ne-am uitat totuși, de curiozitate, la cronometrul electronic. Arăta 29 de secunde. Mult sub timpii noștri de oameni mai tineri. În primul moment am crezut că era o greșeală. Apoi am înțeles. Omul nu prindea viteză între porți, pentru ca apoi să trebuiască să frîneze în dreptul lor, la viraje, cum făceam noi. Mergea constant și rotund. Media rezultată însă era cu mult mai bună la el. Și făcea totul cu economie de efort. A fost o lecție „bătrînească“, de neuitat. Și cu acea ocazie am reinventat un vechi proverb: țara care n are seniori are moși și babe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Sharm el Sheikh - Egipt - Moscheea Al Sahaba Foto Adevărul - credit Nader Nabhan
Românii tot mai atrași de destinații exotice în sezonul rece. Vacanțe de lux mai ieftine decât Revelionul în România
Conform operatorilor internaționali de turism, cererea pentru vacanțele în destinațiile calde crește pe măsură ce temperaturile din Europa scad. Românii, care în mod obișnuit preferă să se refugieze la „gura sobei” în sezonul rece, nu fac excepție de la această tendință, iar statisticile confirmă.
Ziua Mondială a Baclavalei se sărbătorește în fiecare an pe 17 noiembrie Colaj TGA
Ziua Mondială a Baclavalei. Desertul ridicat la rang imperial de Suleiman Magnificul. Secretele rețetei perfecte
Baclavaua, cel mai faimos simbol dulce al Turciei, ascunde o istorie fascinantă ce se întinde pe secole și rădăcini mai puțin cunoscute. Am descoperit pentru tine povestea sa captivantă, împreună cu secretele care stau la baza rețetei perfecte, transmise din generație în generație de artizanii turci
vot alegeri romania foto shutterstock
De ce au renunțat candidații de la dezbaterile prezidențiale: Analist: „Miza este istorică anul ăsta"
Analiștii politici Valeriu Turcan și Cristian Pîrvulescu explicǎ transformările din politica românească, subliniind cum schimbările din peisajul media și criza de lideri autentici influențează campaniile electorale.
cetatea dacică costesti foto daniel guta adevarul
Descoperire impresionantă într-o cetate dacică: coloanele unui templu necunoscut scoase la lumină de arheologi
Rămășițele unui templu antic necunoscut au fost descoperite de arheologi în Cetatea dacică Costești din Hunedoara - inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO. Descoperirea are loc după un secol de la primele cercetări arheologice din cetate.
Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa  Colaj Adevărul, CJ Hunedoara jpg
Schimbare totală a Amfiteatrului din Sarmizegetusa romană după restaurare. Când va fi redeschis
Tribunele metalice, iluminatul nocturn și o scenă de lemn se numără printre schimbările cele mai vizibile pe care le vor găsi turiștii în Amfiteatrul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, restaurat în ultimii ani. Investiția a dat naștere unor controverse.
radu dragusin facebook jpg
Kosovo nu e Serbia, dar e sub România la fotbal: ne-am atins toate obiectivele, profitând de prostia lor
Am jucat slab, fără strălucire, însă ne-am atins toate obiectivele. Atât în actuala campanie din Liga Națiunilor, cât și pentru următoarea, cea pentru Mondialul din 2026.
image png
Cum interpretăm corect visele? Ce spune Dr. Lavinia Bârlogea: „Visarea este mama proceselor psihice”
„TREZIȚI-VĂ ȘI VISAȚI!”. Acum ai șansa de a asculta cel mai complex discurs despre vis, chiar de pe scena Ateneului Român, în cadrul conferinței Fain & Simplu. E un episod care răspunde întrebărilor care au frământat omenirea dintotdeauna: Cine ne conduce această viață? Ce încearcă să ne transmită
Kosovo jpg
Kosovarii ne fac cu ou și cu oțet în presa lor: cum au relatat „circul“ provocat de ei pe Arena Națională
Din păcate, o națională frustrată că n-a reușit să marcheze la București a recurs la un gest stupid, aprobat, în mod șocant, de niște jurnaliști care parcă au văzut „alt film“.
Nita romania jpg
Kosovo a provocat scandalul: jucătorii au ieșit de pe teren în meciul cu România
Final incredibil în România – Kosovo! La scorul de 0-0, în prelungirile partidei în care tricolorii au părut îmbrățișați de noroc, kosovarii au decis să părăsească terenul, acuzând că s-a scandat Serbia! În mod normal, România va câștiga la „masa verde”.