Seminarul lui Bibilică

Publicat în Dilema Veche nr. 710 din 28 septembrie – 4 octombrie 2017
Seminarul lui Bibilică jpeg

La sfîrșitul anului academic trecut a avut loc, în Universitate, un eveniment straniu, ale cărui explicații subterane au ieșit abia acum la iveală. O studentă de la Filozofie a sărit pe geam, de la etajul I al clădirii noastre principale, cu intenții clare de sinucidere, în timpul unui seminar de Ontologie ținut de profesorul Neștian Bibilică. S-a vorbit despre un dezechilibru psihic acut. Recent însă, am auzit că vina pentru incident fusese transferată dinspre studentă către profesor care, iată, devenea subiect de anchetă. Întîmplarea a făcut să-l întîlnesc pe Neștian deunăzi prin campus. L-am întrebat ce se întîmplase cu adevărat. „Totul a pornit de la un televizor nou“, a răspuns el trist, „pe care mi-l cumpărasem prin luna mai. Era din generația nouă, apt adică să funcționeze cu televiziune digitală, integrată, printr un device special, direct în aparat, ce făcea inutil vechiul mediabox. Nu sînt un tip priceput la tehnică, dar am studiat atent ofertele, atît pe cele ale fabricantului plasmei, cît și pe cele ale furnizorului de televiziune. Am vrut să mă asigur de compatibilitatea microcircuitului cu tehnologia stației căreia îi aparțin. Toate sursele m-au asigurat că așa era. Am achiziționat, prin urmare, televizorul și am solicitat device-ul de la centrul de cablu. Acasă – surpriză! Nu funcționa. Am sunat la recepție, solicitînd o echipă de intervenție. Au venit băieții și au meșterit o vreme, după care mi-au arătat un beculeț aprins în vîrful unei baghete metalice bizare. „Uitați, merge“, a spus vesel șeful grupului. Am crezut că-și bate joc de mine. Ecranul avea purici de sus pînă jos. „Cum merge?“, am întrebat mirat. „Merge“, a continuat tipul netulburat „Conform instrumentelor mele de verificare, există semnal și nu sînt defecțiuni.“ „Bine, dar nu se vede nimic“, am insistat. „Aveți și dumneavoastră dreptate“, mi a replicat omul conciliant, „însă priviți aici, la beculețul aprins! Și eu am dreptate. Beculețul nu minte. Totul s-a rezolvat din punctul nostru de vedere.“ „Păi, cum s-a rezolvat, dacă eu nu am acces la programe?“ Domnule profesor, a concluzionat el, în viață, lucrurile este relative, n-ai ce să faci. Asta ne învață istoria.“

„Îți spun sincer“, a strigat Bibilică după un scurt moment epifanic, pe parcursul căruia ochii i s-au dilatat monstruos, „că remarca individului – în viață lucrurile este relative – m-a lovit precum un trăsnet. Petrecusem decenii în interiorul subtilităților ontologice și nu realizasem încă acest adevăr elementar, exprimat atît de frust de un om simplu! Din clipa respectivă mi-am revizuit brutal materiile didactice și le-am impregnat ad-hoc cu spirit relativist. Pentru numele lui Dumnezeu, da, da, da: pretutindeni, în orice zonă ideologică ori existențială, dar, cu precădere, în filozofie, toată lumea are dreptate. Cum de nu-mi dădusem seama de-a lungul anilor lungi de studiu?… La cursul și seminarul de Ontologie, o aveam – de aproape un semestru – pe studenta asta care s-a aruncat de la fereastră. Gicuța Contra a Facultății. O cunoștea corpul profesoral ca pe un cal breaz. Una-două, ea se contrazicea, la ore, cu cine se nimerea. Cadre didactice sau studenți, nu conta. Fata avea păreri. Se înțelege, diferite. Nu spun că nu ar fi fost citită. Știa carte, însă nu sedimentase bine ideile și conceptele. Trăgea lucrurile de păr numai ca să enerveze și mai era, s-a văzut prea bine, și temperamentală. Mă obișnuisem cu bruiajul ei. La fel și colegii. Polemizam un timp, apoi i-o retezam scurt, zicînd că trebuie să mergem mai departe. La seminarul respectiv, primul, repet, după revelație, individa mi-a sărit iar în cap, strigînd ceva despre esența lucrurilor la Parmenide și Aristotel. Sesizase o disjuncție între ce menționasem eu, citîndu-i pe Toma de Aquino și pe Leibniz, și ce conspectase ea de la antici. I-am precizat, clar, că toți, absolut toți, aveau dreptate. Adevărul, copii, am adăugat, rămîne o chestiune de situare, nu una de stipulare. Cum, s-a răstit ea atunci speriată, pînă și eu am dreptate? Da, am răspuns, și dumneavoastră aveți dreptate. Asta a decompensat o subit. Odată o văd, cu mină schimonosită, sărind peste bănci direct la geam și, pînă să ne dezmeticim, țuști, a și zburat afară. Jur că, în cădere, am auzit-o urlînd – Mă-ta are dreptate, nu eu! Totuși, ceilalți studenți neagă amănuntul.“

„Bun“, îl întreb pe Bibilică, „și de ce ești anchetat?“ „Ah, ancheta!“, a răspuns Neștian dumirit. „E pentru ce s-a întîmplat după. Există și un epilog, din păcate…“ Profesorul s-a oprit o secundă, tulburat. A continuat, după o clipă de reflecție, suspinînd: „M-a mîncat undeva, admit, să mă duc după ea în ambulanță și să-i comunic marea concluzie: Vedeți dumneavoastră, domnișoară, în viață, lucrurile este relative! Pacienta a început să zbiere ca o apucată, și-a smuls acele cu perfuzii și i le-a înfipt asistentei de la Urgențe în frunte. Ca atare, în prezent, sînt investigat pentru abuz psihic, cu circumstanțe agravante.“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

varf de lance vechi de 2 000 de ani FOTO MJI jpg
Descoperire spectaculoasă la Piscul Crăsani. Vârf de lance din fier, vechi de două milenii, găsit în Ialomița
Descoperire de excepție a arheologilor Muzeului Județean Ialomița pe șantierul arheologic Piscul Crăsani. Este vorba despre un vârf de lance din fier, cu o vechime de peste 2.000 de ani.
INSTANT CIUCA CARBURANT 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Ciucă: Avem cantităţile necesare de gaz. România nu va suferi în iarna aceasta de lipsa gazului
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi din lipsa acestuia în iarna 2022 - 2023.
Sumudica2 jpg
Șumudică, dans oriental pe pista stadionului: Imagini prezentate de televiziunea saudită VIDEO
Marius Șumudică (51 de ani) are un stil inconfundabil, aproape la toate echipele sale.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.