Secretul ieșirii din zona de confort

Publicat în Dilema Veche nr. 769 din 15-21 noiembrie 2018
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Păi, marele secret se poate dezvălui de la bun început. Ca să nu mai trecem atît de textual-ritualic prin crearea de suspans cu orice chip. Și ca să nu-i rețin pe cei care au altă treabă și se grăbesc. Marele secret al ieșirii din zona de confort e banul! Și cu asta ar trebui să se-ncheie prezentul act de comunicare.

O zici glorios și dispari. Te retragi. Te-așezi comod în fotoliu, iei o cutie de înghețată de-un kil și stai să vezi ce zic comentatorii. Mai ales ăia zeloși, care nu au nimic de spus despre afirmația în cauză, după cum nu au nimic de spus despre orice pe lumea asta, ci comentează doar ca să fie văzuți. Să existe în apropierea fenomenului. Să se știe că, în preajma unui act de supremă superficialitate, întotdeauna apar și ei, profund nemulțumiți. Supărați. Revoltați. Pentru că doar ei se califică pentru ideea de superficialitate supremă. Deci iei un kil de înghețată și te bucuri de peisaj. După moda dintotdeauna, atît de valabilă și azi, așa cum o să fie veșnic. Arunci piatra și te distrezi urmărind efectele. Zici ceva radical, fundamental, ieșit din comun, după care culegi roadele. Nu trebuie să demonstrezi nimic. Nu e nevoie de argumente. Mecanismul teoremei e atît de învechit, că nici măcar „vintage“ nu mai poate fi considerat. Important e să spui. Să te descarci. Să adresezi lumii urletul tău că exiști. Că ai păreri. Deci „să ieși din zona de confort“, cum spun înțelepții dezvoltării personale.

Pentru că, dacă „ai ieșit din zona de confort“, te-ai dezvoltat personal. Ceea ce înseamnă că dezvoltarea personală există. (Paranteză: sigur că există!) Și, dacă există, înseamnă că e făcută de cineva. De niște oameni care se pricep. De niște experți. Întotdeauna, pe bani. Normal. Pentru că e vorba despre secrete, formule, rețete pe care nu le găsești prin rebusuri și prin culegeri de folclor. Cineva a muncit să le creeze, să construiască niște narațiuni credibile, care țin în ziua de azi. Niște povești bine construite, texte care te pot convinge, îți pot insufla o stare de spirit, o energie, un impuls necesar pentru a te mișca un pic din poziția în care te găsești. Dar și-aici, la dezvoltarea personală, e ca la biserică. E ca la orice instituție care te inițiază în mistere. Adică e cu sacerdoți și cu public. Cu niște secrete care se lămuresc – sau nu! – treptat. E un proces. Un spectacol care costă. Dar care, uneori, ca orice spectacol, chiar merită. Pentru că produce o iluminare. Sau iluzia unei iluminări, care nici asta nu e de aruncat. Dar e pe bani. Costă. Și e făcută, uneori, de niște bieți ageamii, alteori de niște oportuniști care nu vor decît să joace, să fie văzuți în spectacolul ăsta, să aibă enoriași și să se umple de bani. După cum se-ntîmplă să ai și noroc, să dai peste oameni talentați și pregătiți, animați de intenții bune, care și cîștigă banii ăia cît se poate de natural și de onest.

Dar e pe bani. Ca să ai acces la formulele „ieșirii din zona de confort“, ai nevoie de bani. Dezvoltarea costă. E drept, uneori chiar merită, produce rezultate, adică profit. Mult mai mare decît ce s-a investit în procesul de dezvoltare. Dar astea sînt situațiile ideale, situațiile-vedetă. Există și succesul de masă. Succesul anonim care, uneori, în ordine umanistă, s-ar putea să fie chiar un triumf, deși e lipsit de reflectoarele marilor succese. O mică iluminare în sufletul unui corporatist. Un zîmbet. O clipă de îndoială că cinismul sau depresia sînt singurele soluții de pe lumea asta. Formulele „ieșirii din zona de confort“ pot produce și așa ceva. Ceea ce e minunat. Dar ce te faci cînd trebuie să definești confortul?

Dicționarul explicativ al limbii noastre zice așa: „CONFÓRT s. n. Totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică“. Evident că apare întrebarea: De ce aș ieși din totalitatea condițiilor materiale care asigură o existență civilizată, plăcută, comodă și igienică? M-am tîmpit la cap? M am săturat de bine? Uneori, da. Dar asta e o altă poveste. Cel mai des, o știm cu toții, înțelegem „confortul“ ca pe o zonă de stagnare, de plafonare, din care trebuie să ieșim, ca să putem îmbrățișa cît mai mult din imensitatea pe care Universul ne-o pune la dispoziție. Asta pentru că dispunem măcar de o parte – deși, uneori, chiar și o părticică poate fi suficientă – din totalitatea condițiilor materiale din definiția de mai sus. Avem din ce să ieșim.

Haideți să facem abstracție, acum, de felul în care am preluat noi, românește, formula asta. Să uităm ce e cu confortul și comoditatea. Să lăsăm lingvistica și să privim un pic în jur. Trebuie să fii complet idiot să le ceri unor compatrioți pe care nu-i vezi, nu-i cunoști, habar n-ai de ei, să „iasă din zona de confort“. În țara asta există foarte mulți oameni pentru care noțiunea de confort e egală cu astrofizica. Lăsați la o parte ticăloșii, profitorii, șmecherii, nemernicii care trăiesc pe spinarea copiilor pe care îi exploatează și – că tot veni vorba de exploatare – lăsați la o parte toate nenorocirile făcute inconștient. La numărătoare, o să iasă un număr uriaș de oameni sărmani, pur și simplu. Săraci autentici. Oameni uitați, umiliți, sălbăticiți, afundați în beznă, folosiți doar atunci cînd e nevoie să bage un buletin de vot într-o urnă și amăgiți cu o fasole, o sarma, un mic. Cum să le ceri oamenilor ăstora să „iasă din zona de confort“ și să participe cu tine, arzînd-o hipsterește, la proiectul de țară ca afară? Singura soluție, ipocritule, e să ieși tu din „zona de confort“! Să-ncerci să-i cunoști pe unii dintre oamenii ăștia. Să nu-i mai disprețuiești. Să faci orice lucru i-ar putea ajuta să facă un pas, oricît de mic. Să fie cu un milimetru mai aproape de condiția de demnitate a unei ființe umane. Că pînă la „zona de confort“ e-o cale-atît de lungă… 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

probleme calea ferata (2) jpeg
Circulația feroviară, blocată în mai multe zone de copacii care s-au rupt peste liniile electrice
Compania Națională de Căi Ferate CFR SA precizează că circulația feroviară se desfășoară în condiții meteo nefavorabile, în special pe raza Sucursalelor Regionale de Căi Ferate Iași și Brașov, din cauza precipitațiilor (ninsori) și a vântului puternic.
Cum se prepara cea mai gustoasa ciorba de peste, foto Instagram jpg
Rețeta lui Sorin Bontea pentru cea mai bună ciorbă de pește ca în Delta Dunării. Secretul care o face mai gustoasă: „Omul cât trăiește învăța”
Sorin Bontea (55 de ani) a învățat de la un localnic din Delta Dunării trucul pentru cea mai bună ciorbă de pește și a decis să le arate și urmăritorilor săi cum se prepară. „Omul cât trăiește învață”, a mărturisit celebrul chef.
Vladimir Putin si Viktor Orban FOTO AFP
Ungaria, acuzată că „joacă în echipa lui Putin”. Estonia cere suspendarea dreptului de vot al Budapestei în UE
Ministrul de Externe al Estoniei, Margus Tsahkna, acuză Ungaria că susține interesele Rusiei.
image png
Un afacerist român, susținător al lui Trump, neagă întâlnirea oficială dintre Hurezeanu și Marco Rubio. „Gafă diplomatică rușinoasă”
Avram Gal, un om de afaceri din Cluj, ridică un semn de întrebare cu privire la întâlnirea oficială pe care ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a anunțat că a avut-o cu secretarul de stat american Marco Rubio.
Bresa date hacked hack date corupte atac cibernetic laptop smartphone FOTO Shutterstock
Atenție la aplicațiile descărcate din Google Play și App Store: Furturile de date bancare pe smartphone s-au triplat
Numărul atacurilor troienilor bancari asupra smartphone-urilor a crescut cu 196%, potrivit raportului „The mobile malware threat landscape in 2024”.
horoscop octombrie jpg
Horoscop săptămâna 7-13 aprilie 2025. Fecioarele ies dintr-o relație, Balanțele fac achiziții mari, iar Peștii își schimbă radical viața
Perioada 7-13 aprilie este marcată de evenimente importante pentru nativii horoscopului. În plan personal, aceștia fac schimbări majore și sunt pe cale să ia decizii radicale în privința banilor și situației amoroase.
Colaj Candidati alegeri prezidentiale - Simion - Lasconi - Dan - Antonescu FOTO Mediafax
SONDAJ Sociopol. Scenarii pentru turul II al alegerilor prezidențiale: cine ar câștiga între Simion și Antonescu
Rezultatele celui mai recent sondaj Sociopol arată o stabilitate a opțiunilor de vot în rândul electoratului.
Iarna s a întors, foto Shutterstock jpg
Iarna s-a întors în România la mjlocul primăverii. În ce județe a nins peste noapte?
Iarna s-a întors în România cu ninsori în mai multe județe ale țării chiar înainte de Paște. Unde a nins la mijlocul primăverii, dar și când se încălzește?
image png
Israelul recunoaşte că au fost făcute greşeli în uciderea unor medici în Gaza
Armata israeliană a recunoscut că soldaţii săi au făcut greşeli în uciderea a 15 angajaţi ai serviciilor de urgenţă, în 23 martie, în sudul Gaza, scrie BBC.