Seara pe vale

Publicat în Dilema Veche nr. 338 din 5 - 11 august 2010
Adevăratul rost al lucrurilor jpeg

E o seară de vară, calmă şi senină. Soarele a dispărut după deal, dar cerul e încă luminat. Să mai fie vreo jumătate de oră pînă la lăsarea întunericului. Mai sus, pe vale, tocmai s-a iscat o discuţie între vecini. E o zonă în care sunetul se propagă extraordinar. Poţi auzi ce vorbesc doi oameni, chiar şi de la un kilometru depărtare. Aşa i-am auzit şi pe copii cum înjurau, în timp ce-şi construiau căsuţa lor din copac. Cît erau de mici, ştiau deja de toate şi îşi exersau repertoriul acolo, în pădure. Acum, vocea Lenuţei se auzea clar: 

„Nu s-o găsi, domnule, cineva să-l împuşte pe Băsescu ăsta? Auzi că iar umblă la pensii. După ce i s-a spus că e ilegal.“ 

„Nu e doar el de vină, e toată şleahta lui de nenorociţi“ – răspundea nea Petrică, cel venit de la Bucureşti. „Au vîndut IMGB-ul pe 15 mii... ba nu, pe o mie cinci sute de dolari. Păi, asta-i sumă să vinzi o fabrică? Şi ăia care au cumpărat, ce-au făcut? Nimic. S-a ales praful.“ 

„Nea Petrică, dar asta a fost mai de mult, nu-i aşa? Mie, ce fac ăştia acuma mi se pare mai rău ca niciodată. Să-i omori pe pensionari? Ia întrebaţi-o pe doamna Neli să vedeţi ce ştie. Uite-o că ne-a auzit şi a şi ieşit la poartă.“ 

Între timp, trăgîndu-ne sufletul, am ajuns şi noi în locul unde se purta discuţia. Doamna Neli, care şi ea a trăit la Bucureşti, s-a apropiat cu o mină atotştiutoare, lăsînd cîteva secunde de efect pînă să deschidă gura: 

„Să ştiţi că ne bagă la gaze actuala conducere. O să vină un ordin pentru noi, pensionarii, să mergem cine ştie unde. Eu aşa cred. Conducerea asta, nazistă, ne pregăteşte sfîrşitul. Nu-i plac pensionarii, nu-i plac bătrînii. Poate că aşa o fi, şi noi ăştia mai în vîrstă trebuie să murim. 

Ne-am trăit traiul. Poate că ne ia pensia şi ne lasă să murim aşa, fără resurse de trai. Dar ştiu că aşa, pînă să murim, vom face scandal. Dacă ne bagă la gaze, nu mai apucăm să zicem nimic.“ 

„Hai, doamnă, că n-o fi chiar aşa“ – zice tanti Lenuţa. 

„Da’ ce, credeţi că pe vremea naziştilor, ăia pe care i-au luat şi i-au dus în lagăre îşi închipuiau că se poate întîmpla aşa ceva? O să vedeţi.“ 

„Păi, nu zic eu, mai bine l-ar împuşca cineva pe Băsescu, înainte să se întîmple toate astea.“ 

„Acum mai e şi criza asta economică – intervine din nou nea Petrică –, şi nu e doar la noi, e în toată Europa, în toată lumea.“ 

„Ei, aşa a fost şi înainte să-i bage nemţii pe ăia în lagăre“ – zice doamna Neli. 

Bruno începe să latre gros şi ameninţător. 

„Taci, c-a văzut el ceva – şopteşte doamna Neli –, nu latră el aşa, de florile mărului.“ 

„O fi tot vulpoiul ăla care dă tîrcoale pe aici. Mie mi-a mîncat ieri un pui. Şi a mai venit o dată, dar n-a reuşit nimic că l-a gonit cloşca, i-a dat cu ciocul pînă l-a pus pe fugă. A făcut o zarvă, acolo în bătătură...“ 

„De ce n-ai dezlegat cîinele, că-l făcea praf?!“ – întreabă nea Petrică. 

„Păi, nu. Nu-i face nimic că e căţea. Dacă era vulpe, o smotocea de nu se vedea. Dar la vulpoi nu se repede. Şi animalele astea, au şi ele purtările lor.“ 

„Urşi sau lupi mai vin pe-aici? Ştiu că mai anii trecuţi v-a mîncat lupul un mînz“ – zicem şi noi. 

„Da, ne-a mîncat... Chiar zilele trecute a omorît ursul o vacă. S-a dus Andu cu ea la abator.“ 

„Cum Lenuţo, a venit ursul pînă aici?“ 

„Nuuu. Ursul nu vine aici. La stînă, în munte.“ 

„Pe aici nu vine niciodată?“ 

„Ba, mai vine... uneori.“ 

Moş Gheorghe coboară de pe deal cu coasa în spinare şi intră de la distanţă în discuţie. 

„Vine la vite sau la cai, da’ nu face nimic la om. Nu vă fie frică. Doar dacă dai peste el în zmeuriş sau cînd e la masă, atunci se poate înfuria.“ 

„Şi lupu’?“ 

„Ei... lupu’. Lupu’ a venit cînd au dat drumul din elicopter la cîţiva, nişte d-ăia... ecologi. Au făcut un fel de probă şi au eliberat cîţiva lupi pe aici. Nu ştiu pe unde or fi fost crescuţi că n-aveau frică de om, cum e normal. Veneau pînă în bătătură şi furau găini. Ieşeai şi strigai la ei şi nu fugeau. Da, acuma s-au dus, nu mai sînt. 

„Nici lupu’ nu mai e cum a fost“ – zice doamna Neli. 

„Cum e vremea pe la Bucureşti, tot aşa de cald?“ ne întreabă moş Gheorghe. 

„Mai cald.“ 

„Eu nu mai pot sta la Bucureşti – zice doamna Neli –, e şi zgomot, e şi poluarea aia de te îmbolnăveşte. Cînd merg acolo parcă nici nu mai pot să gîndesc. Încălzirea asta globală e o catastrofă. Iar acum e mai rău ca niciodată. Căldura asta ia minţile la oameni. Aţi auzit că l-au arestat pe Diaconescu?“ 

„Totdeauna la Bucureşti a fost cald“ – zice moş Gheorghe.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Concedieri masive la una dintre cele mai mari bănci din Europa: 30.000 de posturi vor fi eliminate
Una dintre cele mai mari bănci din Europa a decis să demareze concedieri în cinci etape, sperând că astfel va reduce costurile cu 10 miliarde de dolari, potrivit unor surse citate de Reuters.
image
Semnal de alarmă: A crescut brusc numărul tinerilor cu cancer
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor a crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de prevenţie care pot fi luate pentru a diminua riscurile de cancer.
image
Cursă de mașini încheiată tragic. O fetiță de opt ani și alți șase oameni au murit după ce un autoturism a intrat în plin în ei VIDEO
O maşină de curse a intrat într-o mulţime de spectatori şi de oficiali ai cursei, cauzând moartea a şapte persoane şi rănirea altor 20.

HIstoria.ro

image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.
image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor.