Se caută fotograf

Publicat în Dilema Veche nr. 636 din 28 aprilie - 4 mai 2016
Se caută fotograf jpeg

În 1949, pe șantier la Nimrud în Irak, tîrnăcoapele muncitorilor arabi s‑au oprit într-o lungă spinare de piatră. De îndată ce capul monstrului a fost puțin curățat, s-a trimis după fotograful misiunii, Agatha Christie. Deja în 1933-1938, Christie, cel mai bine vîndut scriitor al lumii, dar căsătorită cu arheologul britanic Max Mallowan, făcuse (cu un Zeiss Ikon 551/6 și o Leica DRP III) nenumărate poze alb-negru pe săpăturile acestuia din Siria. Absența, azi, a unui fotograf specializat de pe multe săpături sistematice este un semn de amatorism sau de subfinanțare inacceptabilă. Îmi vin în minte următoarele argumente.

Nu poți să-ți tot scoți dinții din gură legînd ața de clanță în loc să te duci la dentist, fără să începi să ai probleme cu clanța. Un fotograf specializat te scutește de momentul penibil în care constați că pozele sînt prea puține, ratate sau pierdute. Improvizațiile costă și în fotografie, chiar dacă nu mori electrocutat. Săpătura avansează și documentația nu mai poate fi refăcută; or, dacă nu ai documentat (în scris, grafic și fotografic) fiecare pas al săpăturii, n-ai făcut arheologie, ci fapte penale. Fotograful încarcă pozele în baza de date GIS și le face și un backup. La final, te salvează și de situația în care vrei să publici un articol cu două poze oficiale cît mai convingătoare, iar tu ai grămezi de poze bune, dar nici una foarte bună.

Prestigiul fotografului a avut de suferit în ultimii ani pentru că acum toată lumea e fotograf, așa cum toată lumea are blog cu ifose scriitoricești. Dar nu e destul să fac un pas în spate, să apăs pe un buton și apoi să mă minunez ce rezoluție are aparatul meu. De pildă, orice ai fotografia pe teren, trebuie pozat de trei ori, subexpus, normal, supraexpus. Imaginile cele mai bune – dacă există flexibilitate – se obțin înainte de răsăritul soarelui. Se evită deci umbrele pronunțate, dar și lumina puternică de amiază care uniformizează totul, pe lîngă faptul că solul uscat e mai zgîrcit cu contrastele de culoare. O altă unealtă esențială a fotografului este scara de 5-6 m, pe care se cațără ca să facă poze de sus, și asta fără sporuri de periculozitate. Ce liniște vizuală ar fi dacă toate selfie-urile ar trebui făcute în timp ce stai pe ultima treaptă a unei scări de 6 metri! Bun, iar dacă asta e fața dionisiacă a activității fotografului pe șantier, fața apolinică este fotografia de studio, pentru că, evident, toate micile descoperiri din timpul zilei trebuie fotografiate, de la zarurile de os la gemele de sardonix. Fotograful știe cum să cadă lumina ca să se vadă exact ce trebuie să se vadă din ștampila elenistică de pe o toartă de amforă, așezată în poziția corectă pe piciorușe de plastilină care să nu se vadă. Eu doar cred că știu, dar de fapt nu știu.

Alte specii de fotografie au devenit esențiale în arheologie și nu sînt așa lesne de înțeles pentru amatori. Fotografia georeferențiată (georectificată) presupune plasarea cîtorva repere vizuale în spațiul fotografiat, ale căror coordonate absolute se măsoară cu stația totală. În felul ăsta se pot obține automat măsurători și desene de complexe arheologice (așa-numita fotogrametrie). În experiența mea, ele dau rezultate bune cînd e vorba de desenat ziduri, dar nu și profiluri, unde distincțiile între straturi țin și de interpretare, nu doar de percepție. Fotografia stereo, făcută cu aparate digitale cu două lentile, permite reconstrucții 3D automate din asemenea perechi de poze; ca și cu fotogrametria, există și soft-uri gratuite pentru asta. Am văzut rezultate senzaționale obținute astfel, în doi timpi și trei mișcări, la Çatalhöyük. În fine, fotografia din drona cu patru elice se folosește tot mai frecvent, mai ales pentru săpături extinse în suprafață, așa că poți obține zilnic într-o singură imagine toate detaliile unei secțiuni de 200 m2. (Drona a combinat în această imagine multe poze făcute din diverse poziții la 20 m înălțime, unde aerul e cam tare pentru fotografi.)

Un fotograf profesionist e esențial dacă se face și cercetare etnografică a zonei, mai ales pentru că poate documenta viața locală în spontaneitatea ei, ograda randomizată. Arheologii nu ies seara pe uliță cu cazmaua, în caz că se ivește ceva de săpat. Ochiul și aparatul fotografului însă lucrează tot timpul, cum știu prea bine cei cărora asta ajunge să le strice vacanțele. Încă o chestie care face orice proiect să fie mai bine văzut este un pic de ajutor dat cu niște poze excelente muzeului local. Or, care muzeu de la noi n‑are prin curte, într-un sac, o colecție interesantă fără un catalog fotografic la standarde europene?

Închei tot cu Agatha Christie. În poza de care vorbeam se vede ieșind din pămînt un lamassu de zece tone, zeul asirian înaripat, cu cap de om, corp de leu sau taur și aripi (foto). Agatha n-a pus însă în imagine nici o săgeată care să indice nordul, nici un metru sau orice fel de scară ca să înțelegem cît de uriașă e sculptura. Sau ea a pus, dar cineva le-a furat. Întrebarea e cine? Cine?

Cătălin Pavel este arheolog și scriitor. Cea mai recentă carte publicată este romanul Nici o clipă Portasar, Cartea Românească, 2015.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Cannelloni umpluti  Sursa foto shutterstock 590881370 jpg
Secretele celor mai buni canneloni umpluți cu carne de porc
Iarna, simţim nevoia să mâncăm mai săţios. Acest preparat cu canneloni, carne de porc şi legume se numără printre cele mai bune alegeri pentru una dintre mesele principale ale zilei!
FOTO Cristina Tărteață / Facebook
Vocea revoltei din Senat față de concedierile anunțate de Bolojan, o fostă pesedistă cu Lexus și două apartamente în București
Cristina Târteață, consilier parlamentar, a fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019. Ea se află printre funcționarii revoltați de măsurile anunțate de președintele Senatului, Ilie Bolojan.
nepalezi jpg
Cum arată viața străinilor care au venit să muncească în România. O nepaleză vrea să devină româncă: „Eu asta am căutat..”
Doi nepalezi de vârste destul de apropiate s-au angajat la un restaurant cu specific asiatic din București. Basanti s-a obișnuit imediat și își dorește să obțină cetățenia română, însă Rai nu s-a acomodat. Se simte singur printre români și îi este dor de familie.
Au apărut crăpături în Biserica Greacă din Constanța (Metamorphosis) Foto Captură video Ziua de Constanța jpg
Biserica Greacă şi Teatrul pentru copii din Constanța, în pericol de prăbușire. „Au început să apară crăpături”
Malul a început să se surpe, pe faleza din Constanţa, iar Biserica Greacă şi Teatrul „Elpis”, precum şi alte clădiri din zonă, riscă acum să se prăbuşească. Deși autorităţile caută soluţii pentru punerea în siguranţă a terenului, proiectul s-a blocat în avize.
ambulanta jpg
Un bărbat de 44 ani, salariat la o fabrică de mobilă din Slatina, a decedat la lucru. I s-ar fi făcut rău brusc
Un bărbat în vârstă de 44 ani, din Slatina, salariat la o fabrică de mobilă din municipiu, a decedat în timpul programului de lucru. I s-ar fi făcut rău brusc, echipajele chemate în ajutor nereușind să-l readucă la viață.
Transnistria
Presa rusă scrie că o companie din Cipru va livra gaze Transnistriei. Chișinăul reacționează: Scenarii false
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Egypt 1646 jpg
Unde înoptau faraonii în călătoriile lor? Descoperire veche de 3500 de ani realizată în Egipt
Arheologii care lucrează în nord-estul Egiptului au descoperit rămășițele unei structuri vechi de 3.500 de ani, considerată a fi un popas regal, la situl arheologic Tel Habwa, în regiunea Sinaiului de Nord. Această descoperire scoate în evidență importanța strategică a zonei în timpul domniei faraon
Cupa Davis
Cupa Davis: România atacă Bulgaria cu jucători clasați în afara Top 200 mondial
România și Bulgaria se vor duela în Cupa Davis, niciuna dintre cele două naționale neavând jucători clasați între primii 200 ATP.
Droguri găsite în urma unor percheziții la persoane bănuite de trafic de narcotice din Vâlcea Sursă IPJ Vâlcea
Cum a ajuns traficant de droguri un inginer de la Apele Române. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat”
Un angajat al Administrației Bazinale a Apelor a ajuns în fața procuroriilor DIICOT, după ce a fost acuzat de trafic de droguri. Vindea pe cont propriu, dar avea și un „subordonat” pe care îl aproviziona cu marfă. El a recunoscut fapta și a primit 2 ani și jumătate de închisoare, cu suspendare.